Hivatalosan ennyi embert végeztek ki a világon 2007 óta

2015. május 10. 14:07 - Napi Csárt

"Az alaptörvény vitájakor már lefolyt egy diskurzus a halálbüntetésről, akkor ez úgy dőlt el, hogy Magyarországon nem lehet halálbüntetés. Igaz, Orbán akkor azt mondta, hagyjuk nyitva a kérdést. Szerintem barbár dolog, én nem támogatom, nagyon bízom benne, hogy Magyarországon ezután sem lesz állami emberölés"

- mondta Pokorni Zoltán néhány napja az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Nos, Orbán olyannyira nyitva hagyta a kérdést, hogy nemrég azt javasolta, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban.

"Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (...) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország. (...) Ha az megtörtént, akkor tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem"

- mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta:

"Én az élet pártján vagyok. Ha mi meg tudjuk védeni a törvénytisztelő embereket halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni"

A kérdés persze továbbra is az, hogy elfogadjuk-e a következő állítást:

Ha egyes bűncselekményeknek halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk.

Az Economist grafikáján az is jól látszik, hogy még a halábüntetés párti országok is nagyon megosztottak a témában. Van olyan ország, ahol ezreket küldtek halálba a törvényhozók az elmúlt években, míg máshol csak néhány ember találkozott a hóhérral.

deathpenalty.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr337447200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2015.05.11. 06:42:50

Remélem, Magyarország soha sem fog ebbe a díszes társaságba tartozni! Az USA-ban, a haladóbban gondolkodó államokban nincs lehetőség a halálbüntetés végrehajtására. Leginkább a déli , elmaradott gondolkodású, hagyományos erőszakkultuszt éltető déli államokban van még a halálbüntetés érvényben.
A legtöbb gyilkosságot is ott követik el...
Az egész büntetési módszer nem emberi , hanem ördögien a barbár cselekmény, ami nem szabadna már sehol sem alkalmazni a modern korban.

pervie but hot (törölt) 2015.08.14. 10:43:52

@Brix: "Leginkább a déli , elmaradott gondolkodású, hagyományos erőszakkultuszt éltető déli államokban van még a halálbüntetés érvényben.
A legtöbb gyilkosságot is ott követik el..."

Nem tudom jártál-e már déli, dél-nyugati US tagállamban... Nem elmaradott gondolkodás jellemző mondjuk Texasra. Egy rokonom a texasi hi-tech ipart erősíti már pár éve, szeretnél te annyira elmaradott magyar vidéket, amilyen ott van. Gondolkodásban is.
A halálbüntetést azért tartják fenn, mert sok a gyilkosság, nem azért sok a gyilkosság, mert van halálbüntetés. Duh...
Északon betiltották a legális fegyvertartást (concealed carry), megszüntették a halálbüntit, lett is belőle jó nagy bűnözési hullám.
A feketék, latinok arányának több köze van az erőszak növekedéséhez, mint bármi másnak.
Én is ellenzem a halálbüntetést, de azért nem a popsimban tartom a fejemet.
A legális fegyvertartást viszont pártolom. A déli tagállamokban az emberek nem szocialisták, hippik, Obama szimpatizánsok, hanem sokkal nagyobb az önállóságra való hajlandóság, öngondoskodás, self-reliance. Egy New York-i örül, hogy náluk már sokkal kevesebb az erőszak, mint a 70-es, 80-as években, csak azt nem látja, hogy ez annak köszönhető, hogy az ingatlanárak, megélhetési költségek az egekbe szöktek és az képzetlenebb alsóbb osztályok (feketék) kiszorultak a városból. Persze közben meg a környező olcsóbb városokban az egekbe szökött a bűnözés. Pl Syracuse-ban.
Ugyanez lejátszódott Californiában is, San Franciscot ellepték a gazdag kínaiak, yuppie tech cégek, a csórók kiszorultak, ezzel együtt a közeli Oakland lett a bűn fészke.

Az USA-ban pont a szocialista, etatista, szabadságjogokat korlátozó, obamista államokban nincs halálbüntetés, nos Obamát meg a Clintonokat nem tudom melyik unicerzumban nevezhetjük haladóknak.
Az amerikai halálbüntetést mondjuk a kínaival vagy iránival, észak-koreaival, szaúdival, jemenivel azért ne keverjük. Évtizedekig lehet fellebbezni, addig el is törlik a legtöbb helyen a halálbüntit, több halálraítélt hal meg öregkori végelgyengülésben, mint méreginjekciótól. Törvényes eljárás van, vannak hibái, de nem úgy megy, mint Szaúdiban vagy Iránban, hogy rád mutatnak, hogy homoszexuális, füves drogos, hitehagyó vagy boszorkány vagy és már visznek is lefejezni.

Krumpli Bogart 2015.08.17. 08:49:48

Az arabok tényleg nem pöcsölnek. A tavaly decemberben gyilkoló nőt (egy magyar ikergyerekes anyukát ölt meg) idén nyáron már ki is végezték.
süti beállítások módosítása