Milliókat spórolhatnánk a napelemekkel

2015. szeptember 17. 11:28 - Napi Csárt

Ennyibe kerülne a beszerelés

Egy napelemes rendszer megtérülési ideje kb. 6-7 év. Ha az üzemidő egészét nézzük, a megtérülés után is több mint 20 évig üzemeltethetjük a napelemet, mivel ezekre a termékekre a garanciaidő általánosan 30 év. Ezalatt akár milliókat is spórolhatunk, még akkor is, ha alacsony az energiafogyasztásunk, különösen, ha a villanyórát is lecseréljük olyan műszerre, amellyel akár a rendszerbe vissza tudjuk tölteni a megtermelt felesleges energiát. Így akár az is előfordulhat, hogy mínuszos számlát kapunk a szolgáltatótól.

Az infografika szerint egyébként

  • 10 ezer forintos villanyszámla mellett 2,9 millió,
  • 15 ezer forintos villanyszámla mellett 4,2 millió,
  • 20 ezer forintos villanyszámla mellett pedig 7 millió forintot spórolhatunk meg.

energiafuggetlenseg_infografika_4_1.jpg
energiafuggetlenseg_infografika_4_2.jpg
energiafuggetlenseg_infografika_4_3.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr987794766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ignore all 2015.09.17. 14:48:57

off/ psszt, a címben van egy elütés, hülyén néz ki
on/ És ez már akkor is igaz, ha ennyi is marad az energia ára a következő 30 évben. De a devizások is itt ba.. izé.. rontották el.. A forint hozza a szokott formáját, az energiát egyre nagyobb mértékben zabáljuk, már a budi is be van kötve wifi-re. Szóval ha meg tudod magadnak termelni ne vedd meg mástól. Én simán nekiállok egy olyan rendszernek ami a második képeteken van. A megtérülés viszont függ attól is, milyen megoldásban fizeted ki. Hát szerencsés az, aki kp-ben ki tudja.. Aztán ott vagyok én, aki nem. Viszont a jegybanki alapkamat most a béka s*gge alatt van, meg létezik kifejezetten az energiatakarékos beruházásokra "zöld" hitel. Máris a piaci kamatok alatt állunk. Ezeknél van olyan, hogy akár önerő nélkül is belekezdhetsz. Sőt ha kifogysz egy ilyen akciót, még 0%-os THM-et is össze tudsz rakni: bit.do/naposreszlet

Omnisapient 2015.09.27. 21:57:39

Azaz minél nagyobb a fogyasztásod, annál többet spórolsz meg vele. Világos.
Jó hogy hozott három példát is, havi 10, 15 és 25 ezer forintos átlagos villanyszámlára. Kiváncsi vagyok, hogy melyik mekkora részét reprezentálja a magyarországi háztartásoknak.
A mi villanyszámlánk alig haladja meg a havi 10 ezer forintot éves átlagban, ezért nehezemre esik elképzelni, hogy milyen háztartásban hány embernek hogyan kell élnie egy havi 25 ezer forintos villanyszámlához. Kérem, ha valaki olyan olvassa, akinek az átlagos havi villanyszámlája 20 ezer forint felett van az válaszoljon!
Mi öten (két felnőtt és három iskolás gyerek) lakunk egy 117 nm-es első emeleti lakásban ami egy 13 éve épült lakópark egyik 5 lakásos házában van. Gázzal fűtünk, melegítjük a vizet és főzünk, tehát az nem igényel villanyt. A sütő ugyan villannyal megy, de szerintem az átlagosnál valamivel kevesebbet nyüstöljük. Van mikró, de szerintem azt is max átlagosan használjuk. Van 3 számítógép, amiket úgy használunk, mintha az egyik folyamatosan menne éjjel-nappal (HDD helyett többnyire SSD van a PC-kben). Van LCD TV, amit van, hogy napokig be sem kapcsolunk, de soha nem használjuk háttérzajforrásnak. Mosógép, mosogatógép és hűtőszekrény mindegyike elmúlt 12 éves, igaz akkor energiatakarékosnak számítottak. A hét öt munkanapjából háromszor otthon dolgozom. A legtöbb szobában már kb. 10 éve energiatakarékosra cseréltem az égőket, amikor a LED-es lámpákról még nem is tudtam. Kb. két éve elkezdtem a LED-es égőkre áttérni, ahogy a régebbi halogén vagy energiatakarékos égők megadják magukat. Ezzel nem sietek, mert nem olcsó. Kiugró, azaz 12-13 ezer forintos számla rendszerint januárban érkezik, ami tükrözi a karácsonyi és szilveszteri díszkivilágítást és a tatárjárás igényelte plusz világítást. Nyári hónapokban 8 ezer alatt van a számla.
Úgy gondolom, hogy ezek többsége nem kuriózum, de gyanítom, hogy a LED/energiatakarékos világítás, LED TV, PC-kben SSD még nem túl gyakori, főleg ilyen kombóban. Ez megmagyarázná, hogy nálunk -a szerintem nem kis háztartásban- miért csak 10 ezer forint a villanyszámla havi átlagban? Vagy 20 ezres számlához házban kell lakni? Külső világítással?
Szóval, kérem, világosítson fel valaki, mi kell havi átlagban 25 ezer forintos villanyszámlához!
A különböző szolgáltatók különbőző áron adják a delejt? Ugyanaz a szolgáltató különböző helyeken kölönböző áron számítja?

bari-kád 2015.09.28. 11:35:38

@Omnisapient: Mert gázt használsz. Dobd hozzá az egy év alatt kifizetett gázszámládat (aminek az ára szintén nem fog lentebb menni, sőt..), és gondold azt, hogy ezt is elő tudod állítani árammal. Nekünk most átfolyós kombi gázkazánunk van, a meleg vizet és a fűtést is ez adja. Ebben az a sz*r (többek között), hogy kell hozzá gáz, amivel fűt, meg áram, amivel keringteti. Ha egyik vagy másik éppen nem működik, megette a franc az egészet.
Egy ilyen napelemes rendszerrel azt is meg tudom csinálni, hogy gyakorlatilag leválok a gázról, esetleg a csonkot hagyom az udvaron alternatív lehetőségként, és mindent árammal működtetek. Amit az oda-vissza számlálós villanyórával éves átlagban számolva én állítok elő magamnak.
süti beállítások módosítása