Még a végén kiderül, hogy nem is beszélünk olyan rosszul angolul

2015. november 26. 11:32 - Pénzcentrum

Az  EF English Proficiency Index legfrissebb felmérése szerint egész jól állnak a magyarok angoltudás tekintetében. Bár a TOP 10-be nem kerültünk be, a vizsgált 70 ország közül a 21. helyen szerepelünk.

Magyarország  57,9 pontot ért el a felmérésben, amivel a 27 európai ország közül 16. lett a rangsorban. Többek között Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Csehországban is jobban beszélnek nálunk angolul, így  azért van még hová fejlődnünk.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr488107482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.27. 04:14:53

azert Hong Kong rossz helyezese tobb, mint figyelemfelkelto, valoszinuleg komolyanvehetetlen ez a felmeres, hiszen Hong Kongban az emberek tobbsege beszel angolul, hivatalos helyeken barmit el tudsz intezni angolul

a Tavol-Keleten lehet, hogy nem mindenki beszel angolul, de Japanban, Koreaban elegge figyelnek arra, hogy sok minden ki legyen irva angolul es bolondbiztos legyen az ugyintezes, igy meg ha nem is beszeled a helyi nyelvet, akkor is jo esellyel elboldogulsz

Lengyelorszagban, Romaniaban sok fiatal beszel jol angolul ma mar, de pont a hivatalokban, idosebbek (kozepkoruak) koreben nem jellemzo es igy az ugyintezes angol nyelven nagyon nehez lehet

Indiaban sokan beszelnek angolul, valamilyen szinten, valamilyen akcentussal, hiszen hivatalos nyelv az angol, de mivel azt nem anyanyelvi tanaroktol tanuljak, hanem hasonlo indiaiaktol, ezert eleg erdekes az indiai angol, nehezen ertheto elso hallasra, masodikra is
persze a gazdag indiaiak angolja teljesen elter az alsobb kasztokba tartozoktol, a gazdagok igyekeznek angol received pronunciation-t utanozni

sved, holland, dan, norveg... ja, a nyelvtanuk kb az angol nyelvtannak feleltetheto meg, rendkivul kozeli rokonsagban allnak az angollal (a hollandok a nemetet es angolt is nagyon konnyen tanuljak meg)

a magyarok angolja nem jo, de nem is rossz, a fiatalok jobban beszelnek, idosebbek semennyire, ez nem is csoda, hiszen regen nem tanitottak szeles korben
nigeriaiak, pakisztaniak, indiaiak, akik napi szinten hasznaljak, semmilyen gatlast nem ereznek a borzaszto akcentusuk, rettenetes hanglejtesuk es kiejtesuk miatt, a magyarba meg beleverik, hogy szar a kiejtese... pedig jobbara csak akcentusrol van szo

aki hasznalni tudja, napi szinten hasznalja, az tud angolul

strucc007 2015.11.27. 04:50:10

Napi 24 órában használom az angolt. Annak ellenére, h anno a suliban a számomra eléggé undorító british angolt nyomták, főleg a zenének hála az amerikai kiejtést utánoztam, tanultam meg.

Eddig legszörnyűbbnek az indiai angolt találtam. Még perfekt angolsággal is beletelik 1-2 órába, míg rááll a fülem. A második legrosszabb pedig a franciák angolja, legalábbis kiejtés és érthetőség szempontjából.

Magyarországon a fiatalok már tudnak angolul, eléggé meg is lehet érteni, viszont az akcentus... Hát ahhoz az én fülem nem tud hozzászokni és megértem, ha nem szívesen használják. Sajnálom is azokat, akik amint kinyiták a szájukat, rögtön tudni róluk, h honnan jöttek.

2015.11.27. 05:36:37

@strucc007: "Sajnálom is azokat, akik amint kinyiták a szájukat, rögtön tudni róluk, h honnan jöttek. "

en is angolul elek, de sose gondoltam, hogy sajnalni kellene azokat, akik kinyitjak a szajukat es rogton tudni roluk, hogy indiaiak, nigeriaiak, franciak, nemetek, oroszok, mert olyan akcentusuk van.
A magyar akcentust leginkabb a magyarok szegyellik. Egy nemzetkozibb kornyezetben forgolodo amerikai vagy brit szamara csak egy a kulfoldiek kozul.
Tipikus magyar betegseg az, hogy folyton a kezuket tordelik a magyarok az akcentusuk miatt, aztan egymast is jol megszegyenitik, kozben meg mar meg se mernek szolalni angolul, mert nem az angol anyanyelvuek, hanem a tobbi magyar fekezi be oket.
Egy indiai vagy nigeriai nem gatlasoskodik, hanem kommunikal. Aztan majd megszokod, hogy o mashogy beszel. Mert egyre tobben vannak a nem anyanyelvi angolt beszelok.
Az indiai, nigeriai szamara az angol nyelv az nem egy iskolai tantargy, hanem egy kommunikacios eszkoz. Amig sikeres a kommunikacio, addig neki nem lesznek gatlasai. Ha nem erted, akkor meg te vagy a szemeben a hulye, hiszen az o anyanyelve (szerinte) az angol... marmint az indiai vagy nigeriai angol.

Abban egyetertunk, hogy a brit angolt eroltetni a 21. szazadban roppant nagy faszsag a magyar oktatasi rendszer reszerol. Aki filmeket, sorozatokat nez, az nagyon hamar megtanulja az amerikai kiejtest, marpedig egy nyelvtanulo ma mar jo esetben tobbet tanul az elo beszedbol, filmekbol, youtube videokbol, mint a tanitojatol, Marika nenitol, aki a Bivalybasznadi Foiskolan tanulta az angolt.
Kozelebb all a magyar hangokhoz az amerikaiak altal hasznalt hangkeszlet szerintem.

2015.11.27. 05:40:16

@strucc007: "Sajnálom is azokat, akik amint kinyiták a szájukat, rögtön tudni róluk, h honnan jöttek. "

egy ausztralt, dublinit vagy Geordie-t is sajnalsz? mert roluk is egybol lehet tudni, hogy honnan jottek, aztan megis helyesen beszelnek
egy RP-t beszelo angol vagy akarmilyen nemzetisegurol nem tudod honnan jott pontosan, csak azt, hogy magasabb tarsadalmi statuszu vagy magasabb statuszunak probalja megjatszani magat...

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 06:03:27

@tiller foch:

A magyarok ugyanúgy szinte azonnal megismerhetők angolul beszélve, mint az indiaiak. Nagyon tipikus az angol akcentus. Mint ahogy pl. az oroszok és a görögök, meg a spanyolok angolja.

Indiában eleve kétféle angol akcentus jellemző: az északiak (akiknek hindi, pendzsábi, stb., vagy ezek valamelyik rokona az anyanyelve) és a déliek (akik valamilyik dravida nyelvet beszélik) kiejtése más. Szerintem mindenkettő jobban érthető, mint a brit RP.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 06:06:13

@tiller foch:

Az angol anyanyelvűek egyszerűen hozzá vannak szokva, hogy az angol világnyelv, s a világ 90 %-a hibásan beszél angolul, ennyi az egész. Ezért nem zavarja őket a számtalan hibás akcentus. De ez nem jelenti azt, hogy egy angol anyanyelvű ne találná hibásnak és viccesnek az idegen kiejtést.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 06:10:34

@strucc007:

"Sajnálom is azokat, akik amint kinyiták a szájukat, rögtön tudni róluk, h honnan jöttek."

Ez igaz szinte mindenkire. A magyarok hibás kiejtése csak 1 a sok hibás kiejtés közül.

Eleve igaz: BÁRMILYEN idegen nyelvet az emberek 95 %-a sosem képes anyanyelvi szinten megtanulni, s mindig a kiejtés a leküzdhetetlen akadály. Mert nyelvtanhoz csak gyakorlat kell, szókincshez meg olvasás, de a kiejtésnél biológiai ok is van, amit nagyon nagyon nehéz leküzdeni. Olyan embereknek, akik felnőttként mentek el hazájukból és aztán évtizedekig éltek máshol, jellemzően így is hibás a kiejtésük. Hallgasd meg Sorost angolul, most is van enyhe magyar akcentusa angolul.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 06:13:59

@tiller foch:

"Abban egyetertunk, hogy a brit angolt eroltetni a 21. szazadban roppant nagy faszsag a magyar oktatasi rendszer reszerol."

Eleve az átlag magyar nyelvtanuló úgyis magyaros angolt fog beszélni, s nem britet vagy amerikait, szóval mindegy. Viszont igenis kell erőltetni egyetlen verziót, s mivel Anglia közelebb van, a brit verzió szerencsésebb.

"Kozelebb all a magyar hangokhoz az amerikaiak altal hasznalt hangkeszlet szerintem."

Dehogy áll közelebb! Az amerikai könnyebbsége csak az, hogy kevesebb magánhangzó van benne, mint a britben. Egyébként egy magyarnak így is, úgy is teljesen idegen a legtöbb angol magánhangzó.

gmihaly621 2015.11.27. 08:18:24

Nem kellene rárepülni az ilyenfajta marhaságokra, drága amatőr firkászka!

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 10:37:36

@Balt:

Az más. Az tájszólás. A magyarok is nevetnek ezen.

A Tyne folyó déli partja 2015.12.01. 14:38:06

@strucc007: csak szólok, hogy mindenkinek lesz akcentusa, ha nem gyerekkorban tanulta meg a nyelvet.
Egy angolnak is, ha mondjuk németül beszél.

Amúgy eddig még senki nem tippelt magyarra, vagy lengyelre (mert azokat ismerik), vagy franciára.
A magyar fel sem merül bennük.
süti beállítások módosítása