Mindjárt indul az új CSOK: mennyi pénzt kaphatunk?

2015. június 28. 10:29 - Napi Csárt

Július elsején nagy változás jön a CSOK-nál, azaz a családok otthonteremtési kedvezményénél. A kibővült ex-szocpol szélesebb felhasználási lehetőségekkel, és némileg nagyobb rugalmassággal folytatódik.
hazlakasepites.jpg
Életkortól függetlenül a természetes személyek már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően a magzat vagy ikermagzat után.

A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum egy, legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett kedvezmény), akár használt lakóingatlan esetén is.



Szólj hozzá!

Hol nyaralnak a magyarok? Itt a térkép

2015. június 27. 10:23 - Napi Csárt

Az Otthontérkép elkészítette Magyarország nyaralósűrűség térképét, melyről jól leolvasható, hogy az ország mely területein találunk olyan eladásra kínált lakóingatlanokat, melyet nyaralóként hirdetnek.

A térképes ingatlankereső adatbázisa szerint a Balatonnál, a Velencei-tónál, Budapest nyugati agglomerációjában, a Tisza-tónál és Tokajnál sűrűsödnek leginkább az eladó nyaralók. A térképet tüzetesebben is átnézve pedig egyértelműen kirajzolódnak Magyarország azon területei, ahol elsősorban a természet csábítja a pihenni vágyókat.
nyar0-20150626.PNG

Szólj hozzá!

Elképesztő alacsonyak a kamatok, de kinek jó ez?

2015. június 26. 10:30 - Napi Csárt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden hónap utolsó teljes hetének keddjén kamatdöntő ülést tart, amelyen a Monetáris Tanács tagjai döntenek arról, hogy emelik vagy csökkentik az alapkamatot, vagy esetleg megtartják az eddigi szinten.

A keddi döntés 15 bázispontos (0,15 százalékpont) csökkenést hozott, így az irányadó ráta szerda óta 1,5 százalékos lett. 

Kinek jó ez?

  • Akiknek hitelük van
  • Akik hitelt akarnak felvenni
  • Akiknek fix kamatozású kötvényeik vannak

Kinek rossz ez?

  • Bankbetétesek
  • Változó kamatozású kötvényesek

 

Szólj hozzá!

Ismét elképesztő grafikonnal szőnyegbombáz az M1 Híradó

2015. június 25. 11:31 - Napi Csárt

Ismét "fantasztikus" elemző grafikonnal rukkolt elő az M1 Híradója, Szilágyi "Elemző" Béla megint nagyot ment a grafikonszerkesztés képzeletbeli versenypályáján. Ezúttal a 2015-ös és a 2016-os inflációs adatokat hasonlította össze egymással. Ennek legfőbb pikantériája, hogy míg előbbiekre nagyjából egy évet, addig utóbbiakra közel két évet várnunk kell.

Ezek után már nem is meglepő a váltás, melynek során "Elemzőnk" felhívja a figyelmet: az infláció mértékével növekedhetnek jövőre a nyugdíjak. Valójában azonban a nyugdíjak és az infláció (vagyis a fogyasztói árindex) közvetlen összefüggésben nem állnak egymással (igaz, a kormány az elmúlt években az inflációhoz igazította a nyugdíjemelést).

http://lastdaysm1hirado.tumblr.com/post/122354814010/mit-jelent-az-1-6-os-inflacio-bela-elmondja

 

10 komment

De most tényleg ennyire olcsó ország vagyunk?

2015. június 24. 10:59 - Napi Csárt

Ruházati termékeket a legolcsóbban Magyarországon lehetett vásárolni 2014-ben az egész Európai Unióban, élelmiszerben viszont a lengyelek, a románok és a bolgárok is olcsóbbak nálunk. Az Eurostat múlt héten közölt adatai szerint ruha mellett étterembe és szállodába érdemes még Magyarországra jönni, hiszen ebben a kategóriában a második legolcsóbbak vagyunk akárcsak az alkohol- és dohánytermékek esetében. Az adatok beigazolták azt a korábbi sejtést, hogy az egyes tagállamok fejlettsége és árszintje között erős összefüggés van, ennek köszönhetően a magyar árak is az alsó kategóriába tartoznak.

A múlt héten közölte az Eurostat az uniós tagállamok árszínvonalára vonatkozó 2014-es statisztikáját, melyben összesen hatféle termékkört hasonlítottak össze: az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek, a ruházati cikkek, a háztartási elektronikai termékek, a közlekedési eszközök, valamint az éttermi- és szállodai szolgáltatások mentén hasonlították össze a 28 tagállam árait.
arak1jo-20150623.png
A kimutatás szerint összességében a magyar árszínvonal az uniós átlag 57 százaléka volt tavaly, ami a bolgár, a román és a lengyel mögött a negyedik legalacsonyabbnak számított.
boltvas4.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása