Már csak ennyi devizatartozása van a magyar családoknak

2015. július 05. 09:28 - Napi Csárt

A forintosítás előtti hónapban még 3 507 milliárd forintnyi devizaadóssággal küzdött a magyar lakosság, ez azonban 246 milliárdra csökkent az átváltás után. A "maradék" hitelek 

  • 79 milliárd forint jelzáloghitelből és
  • 167 milliárd forint egyéb kölcsönből állnak.

Az előbbiek elsősorban a "valódi" devizahitelesek tartozásai állnak, velük augusztus és szeptember során számolnak el a bankok, illetve azok az adósságok, amelyeket kérvényezés miatt nem váltottak át. Az egyéb kölcsönök autóhitelekből és személyi kölcsönökből tevődnek össze elsősorban.

 

Szólj hozzá!

Ennyibe kerül végtörleszteni a hitelünket

2015. július 04. 09:54 - Napi Csárt

Ha nagyobb összeghez jutunk általában érdemes előtörleszteni vagy végtörleszteni adósságainkat. A 2010. március után felvett kölcsönök esetén a törvény szigorúan szabályozza, hogy mennyit kérhet el ezért a bank. 

A költségeket ugyanis csak akkor kell megfizetni, ha nem kamatfordulókor törlesztünk a banknak. Sok esetben egyébként nem is kérheti el a pénzintézet az összeget, de alapvetően maximum ennyit fizethetünk:

 

5 komment

Melyik nyelvet beszélik a legtöbben a világon?

2015. július 03. 09:58 - Napi Csárt

Gyönyörű infografikát készített a South China Morning Post c. lap grafikusa a világ nyelvtérképéről.

Összesen 7 102 beszélt nyelvről tudunk a világon - ennyit használnak napjainkban is. A 23 legnépszerűbbet összesen 4,1 milliárd ember használja.

A grafikán az egyes nyelvek mellett a használó országokat és a beszélők számát láthatjuk.
languages_web_1000.png

4 komment

Ennyire kevés kamatot még sosem kellett fizetni autókölcsönért

2015. július 02. 10:01 - Napi Csárt

Nemrég akár 2,5 százalékos kamattal is vehettünk új autót magunknak, azonban ez az akció június végén lejárt. Viszont még mindig vehetünk autót alacsony kamattal, akár 10 százalék közeli THM-et is találhatunk a bankok ajánlatai között.

Ezért érdemes most autót venni

A legalacsonyabb kamatú kölcsönök egyébként változó kamatozásúak, így a jegybanki alapkamat növekedése miatt ezek törlesztőrészlete is jelentősen megnőhet. Az alacsony kamatkörnyezet miatt viszont a fixált kölcsönök sem drágák, jóval 15 százalék alatt is találunk ajánlatot, és ezeknél a lízingeknél sokszor a teljes futamidő alatt fix törlesztőrészletet fizethetünk.

 

1 komment

Mennyibe kerülünk a munkaadónak, mennyi az adó a környéken?

2015. július 01. 10:36 - Napi Csárt

Ha vennénk egy 500 eurós fizetést, az mást jelentene egy albánnak, és mást egy szlováknak. A húsz vizsgált ország közül Magyarország az utolsó előtti, itt az 500 eurós fizetés 642 euróba kerül a munkáltatónak, de a munkavállaló csak 327-et kap meg belőle. A Macedón Köztársaságban így csak 500 euró a bruttó, és 329 a nettó fizetés. A legjobban az oroszok járnak, akik az egységnyi 500 eurós fizetésből 435-öt megkapnak, bár a munkáltatónak 650 euróba kerülnek.

1 komment
süti beállítások módosítása