Ezzel az aljas trükkel fosztják ki a magyar nyugdíjasokat

2015. szeptember 06. 11:00 - Napi Csárt

Bár a szabályok szigorodnak, évről évre egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez: 2011 és 2014 között összesen 2 152 bejelentési tettek termékbemutatókkal kapcsolatban.

A leggyakoribb megtévesztések

  • Valótlan állítás, amely szerint a bemutatott termék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására.
  • Az előadást tartó személy azt a hamis benyomást keltette, hogy a fogyasztó már megnyert egy nyereményt, miközben nem volt ilyen nyeremény, illetve a nyeremény meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez volt kötött.
  • Megtévesztő módon arról tájékoztatták a résztvevőket, miszerint a bemutatott áru csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre.
  • A termékért annak ellenére fizetnie kellett a fogyasztónak, hogy azt korábban ingyenesen, térítésmentesen hirdetették. Mindkét alkalommal több, "ingyenes" ajándékot kínáltak a fogyasztóknak, amelyekhez azonban csak az utolsó, "ajándékként" átadott termék előállítási költségének (közel 150 000 forint) kifizetése esetén juthattak hozzá.
Szólj hozzá!

Ezért olyan fontos, hogy te is adj vért

2015. szeptember 05. 09:11 - Napi Csárt

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia,, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.



Egyetlen véradással három betegen segíthetünk: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportod ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

 

Véradó lehet mindenki, aki:

  • egészségesnek érzi magát
  • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges  
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

KATTINTS IDE, és tudd meg, hol adhatsz vért a következő napokban!

veradas.jpg

Szólj hozzá!

Mennyibe kerül pontosan a menza a gyereknek?

2015. szeptember 04. 09:15 - Napi Csárt

Sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen ellátáshoz a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például azokban a családokban, melyekben az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos.

Ki kaphat ingyen menzát?

  • Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges.
  • A három vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata.
  • A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
  • Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
  • Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89.408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt fognak adni. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.

 

 A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak.

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni.
menzaiskolagyerek.jpg
A gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

Nem lesz teljes só-, és cukor tilalom, de szeretnék elérni, hogy ezekből kevesebb kerüljön a gyerekek szervezetébe. A jövőben is lesz "ovis tea", de sokkal kevesebb cukorral és nem lesz benne citrompótló sem.

3 komment

Így szokik le Amerika a cigiről

2015. szeptember 03. 10:03 - Napi Csárt

Az USA járványügyi és megelőzési hivatal adatai szerint minden eddiginél kevesebb amerikai dohányzik. A felmérés szerint a 18 évesnél idősebb lakosság alig 15,2 százaléka gyújt rá rendszeresen, ami a 2014-es adatnál 1,6 százalékponttal alacsonyabb arányt jelent.

Ha ennél hosszabb időszakot nézünk, a leszokók aránya még jobb: 1997-ben még a népesség majdnem negyede, 24,7 százalék dohányzott, 1965-ben pedig 42 százalék vallotta be, hogy rendszeresen cigizik. Szakértők szerint ha marad a trend, 2025-re az USA lakosságának alig 13 százaléka lesz csak dohányos.

További részletek ITT!

Szólj hozzá!

Mennyit kell még várnunk a következő tanítási szünetre?

2015. szeptember 02. 12:01 - Napi Csárt

A tegnapi napon közel 1,2 millió diák számára elkezdődött a 2015/16-os tanév. Sokan közülük már biztosan azt számolgatják, hány nap múlva jön a következő szünet?! Nekik és a szülőknek is jól jöhet az alábbi visszaszámláló, ami másodpercre pontosan megmutatja, hogy mennyi van még hátra a következő szünetig. Bár idén az (első) őszi szünet október 26-án kezdődik, de az utolsó tanítási nap október 22, addig pedig már csak ennyit kell várni:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása