Gondolnád, hogy ezekben az országokban netezhetsz a legszabadabban?

2015. november 07. 13:00 - Napi Csárt

A Freedom House 2015-ös jelentésében 65 országot rangsorolt aszerint, hogy állampolgárai milyen szabadsággal internetezhetnek, és mennyire cenzúrázzák az online felületeket. Az országokat 0 és 100 pont között rangsorolták, a legnagyobb online szabadsággal rendelkezők kevesebb, míg a legkevésbé szabadok 100 pont körül kaptak.

 

A legszabadabb országok között Magyarország is ott van, Franciaországgal, Grúziával, és az Egyesült Királysággal együtt 24 pontot kapott. A lista végén pedig többek között Irán, Szíria, Kína és Kuba kapott helyet, ahol a felmérés szerint a legkorlátozottabbak az internetező állampolgárok.

 

Szólj hozzá!

Így növekedett a cigaretta ára az elmúlt másfél évtizedben

2015. november 06. 10:00 - Napi Csárt

1996-ban még akár 109 Ft-ért is hozzájuthattunk egy doboz cigarettához. A dohánytermék jelenlegi árából akkor még kilenc dobozzal vásárolhattunk volna. Ha a Lázár János miniszter által említett szálankénti négy forintos adóemelés bekövetkezik, várhatóan újabb kétszáz forinttal drágul majd a cigaretta dobozonként. Bár az emelés dobozonként csupán 76 forintnyi adóterhet jelent, emellett számolni kell a 27 százalékos áfával, a 25 százalékos jövedéki adóval és az árréssel. Az áremeléssel tehát minden dohányosnak számolnia kell.

 

 

Szólj hozzá!

Ennyien sérültek meg közúti balesetben Magyarországon

2015. november 05. 10:00 - Napi Csárt

A változékony, borús őszi időben érdemes jobban odafigyelnünk az utakon. Ha ködben vezetünk, inkább lassítsunk a sebességen és mindenképp kapcsoljuk be a ködlámpát. Fékezéskor feltétlenül figyelmeztessük az előttünk haladó autósokat– figyelmeztet az ORFK a megváltozott közlekedési viszonyokra.

 

Bár az elmúlt években csökkent az autóbalesetek száma, nem érdemes kockáztatni az utakon. A téli időszak előtt vizsgáltassuk át a járművet és vezetés közben tartsunk nagyobb követési távolságot. Éjszaka gyakran fagypont körüli a hőmérséklet, ezért előfordulhatnak csúszós, nedves útszakaszok, melyek fokozottan balesetveszélyesek.

baleset.jpg

Szólj hozzá!

Ezeket eddig biztos nem tudtad a homoszexualitásról

2015. november 04. 11:21 - Napi Csárt

Tudtad, hogy az ókori görögök idejében a férfiak közti szerelem teljesen hétköznapinak számított? És azt gondoltad volna, hogy a meleg párok ritkábban bontják fel a házasságukat, mint a heteroszexuális párok? Itt van néhány érdekes és kevésbé ismert statisztika.

melegrandi_infografika.jpg

Szólj hozzá!

Ezek a leggazdagabb országok a világon: itt a TOP 10-es lista

2015. november 03. 10:50 - Napi Csárt

A Global Finance az egy főre jutó GDP (bruttó hazai termék) alapján listázta az országokat, ezek alapján itt a TOP 10 leggazdagabb:

Qatar áll az első helyen, ami jórészt a gyorsan növekvő gazdaságának, és az exportnak köszönhető. Luxemburg a második, Szingapúr pedig a harmadik a világranglistán, a  TOP 10-ben pedig többek között helyet kapott Svájc, Norvégia, az Egyesült Arab Emírségek, és az USA is. Magyarország a lista 49. helyezettje, amivel többek között Romániát, és Bulgáriát is megelőzte.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása