Végre valamiben élen járunk: nálunk a legkisebb a bérkülönbség

2016. március 08. 10:50 - Napi Csárt

Mivel ma van nőnap, így aktuális az a statisztika, amely az OECD felmérése alapján készült, és a nemek közötti bérkülönbségeket mutatja be. Az adatok a férfiak mediánbéréhez képest kialakult különbözetet mutatják, ez alapján Magyarországon a férfiak bérénél 3,8 százalékkal alacsonyabb a nők bére.

Az OECD átlaga egyébként 15,6 százalék, ráadásul van olyan ország (Kórea), ahol több mint harmadával többet keresnek a férfiak mint a nők. Japán és Észtország sem áll túl jól ebből a szempontból, közel 27 százalékos a különbség a két nem bérei között.wagegap.png

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr738453848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.08. 14:29:16

Tudomásom szerint nincsen medián adat a magyar fizetésekről, csak átlag...
Egyébként személyes tapasztalat alapján ennél jóval magasabbnak tűnik, inkább 5-10%.

teeszmalac 2016.03.08. 17:37:19

Mégis micsoda elképesztő nőelnyomásról megy a zindex és tsai által szított agitpropaganda...

Ez csak egyet jelenthet magyarul: a felsővezetőket, nagyon magas jövedelmúeket kivéve (ahol több a kockázatot bármilyen okból jobban vállaló / vállalni kényszerülő stb. férfi): gyakorlatilag ugyanazok a fizetések, minimális a különbség!

Skandallum! Botrány! A zóecédé is hazudik a nyőelnyomó! Miazhogy nincsenek elnyomva a nők, brühühü, deigenishogydenagyonnagy a patriarchofasiszta elnyomás!!! És mig mindig nincs nőkvóta brühühü pedig má nemis 2015 hanem 2016 van... brühühü, szegíccég!

CoolKoon 2016.03.08. 18:04:09

@teeszmalac: Neked csak az eszed ment el, vagy agyamputálás után vagy?

CoolKoon 2016.03.08. 18:05:20

A grafikon alapján rögtön bevillant, hogy igen, kicsik a különbségek a női és a férfi bérek között, mivel mindkét nem ugyanolyan szarul keres :P

gtri 2016.03.09. 01:50:56

A gyönyörű statisztika tudománya, amikor társadalmi helyzet vagy folyamatok leírására használják!

Nos én is szeretném hozzátenni a magamét a statisztikai bűvészkedéshez:

"Minden magyarnak van 2,1 milliós megtakarítása!" 2015-ben ez volt a helyzet és azóta még növekedett ez az érték. Átlagosan gazdagodás van kis hazánkban. :)

Forrás: hvg.hu/gazdasag/20150505_Minden_magyarnak_van_21_millios_megtakari

Nem is értem, hogy miért beszélnek egyesek szegényekről. A "statisztika mást mond". Átlagosan minden magyarnak van megtakarítása. :)
-------------------
Komolyra, de egyben ironikusra fordítva a szót:
Koreában a bényákban dolgozó női vájárok bérének mediánja átlagosan tényleg 36,7%al kevesebb, mint férfi kollégáik bérének mediánja? Vagy a világ legnagyobb öntödéjében egy női olvasztárcsapat férfi társik bérénél ennyivel kevesebbért önti az acélt? A Samsung félvezetőelektronikai részlegében a csipek tervezőinél ekkora a különbség? Vagy ez a mediánosdi (vagy éppen ha kell akkor átlagosdi) valahogy elfedi a valóságot? Gondolom Koreában is több a nő az óvónők között, mint a telekommunikációs szektor tervezőmérnökei között.
Miért nem lehet az almát az almával összehasonlítani? Óvónő bérét az óvóbácsi bérével. 10 éves rakétatervező tapasztalattal rendelkező mérnök bérét az ugyanilyen tapasztalattal rendelkező mérnöknő bérével. Olyan nagy kívánság ez? Manapság, a Big Data korában ez annyira lehetetlen? Az OECD erre nem képes? Ha ennyire impotensek, akkor forduljanak pár olyanhoz, aki már bizonyított. Mondjak neveket? Google, Facebook, Amazon. A vásárlásokról biztos többet tudnak mondani, mint a csodás statisztikai hivatalok. És lehet, hogy a fizetésekről is többet tudnak, egyénre lebontva, mint a híres OECD "kutatások".
süti beállítások módosítása