Most lehull a lepel: tényleg olyan sokat költünk a szociális ellátásra?

2016. március 29. 15:01 - Napi Csárt

A szociális kiadások az európai országok költségvetésének jelentős részét teszik ki, az OECD átlaga (amelyben nemcsak európai országok vannak) 21,6 százalék volt 2014-ben. A legtöbb kiadása

  • Franciaországnak (31,9 százalék),
  • Finnországnak (31 százalék) és
  • Belgiumnak (30,7 százalék) volt.

Ezzel szemben Magyarországon "csupán" 22,1 százalék volt az arány, ami alig magasabb, mint az OECD átlaga. A felmérés egyébként a pénzügyi juttatásokat, a dirkt támogatási formákat (áru és szolgáltatás), a szociális célú adókedvezményeket sorolja ide. social_expenditure.jpg

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr468543276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2016.03.29. 16:08:22

rengeteget, irreálisan.
ingyenes utazgatás, ingyenebéd, szoc tűzifa, ingyentankönyv, közgyógy. 100ezerféle MÁV-Volán kedvezmény stb, stb. vicc.

Pilotax 2016.03.30. 09:08:12

@Kivlov: Van benne igazad De csak módjával. A Kádár rendszerben a jövedelmek bevallottan nem tartalmazták a megélhetési költségek egy jelentős részét. Nos az úgynevezett rendszerváltással sem változott semmi, sőt. A szociális támogatásokkal gyakorlatilag csak a lázongók pofáját akarják befogni. Normális jövedelmi viszonyok mellett nem lenne szükség az utazási, a lakáshoz jutási és egyéb támogatásokra. Ez a rendszer csak a politikának , de főleg a politikusoknak jó, mert ezeken keresztül tudja sakkban tartani az emberek igen jelentős hányadát. Az anyagilag független ember politikailag is független. Egyébként meg az ingyen.... helytelen kifejezés mert tudjuk, hogy ingyen... nincs azt valahol valaki kifizeti csak nem az aki kapja. Nem az az ember a hibás aki kapja hanem aki arról dönt, hogy ki kapja.

Kivlov 2016.03.30. 09:13:37

@Pilotax:
Erről beszélek. Ezeket mind a legális úton, tisztességesen dolgozó emberektől veszik el. És akkor csodálkozunk, hogy a bérköltség felel megy az államhoz.
Ettől függetlenül tőlünk gazdagabb országokban is irreális néhány tétel a felsoroltak közül. Az igazságosságáról illetve "nevelési" célzatáról már nem is bestélve.

Barbaarb 2016.03.30. 09:16:17

Az azért ugye világos, hogy még százalékos formában sem mond ez túl sokat a bevételi oldal arányai miatt. Ugyanis azokban az országokban, ahol komoly tőke van, ami adózik (akár a más országokban végeztetett munkák eredményéből) teljesen más értelmet nyer mint ott, ahol a munkavállalók fedezik ezt. Értelemszerű, hogy többet költhet ilyen célra az az ország, amely más országok munkaerőivel termeltet magának is adóbevételt.

@Pilotax: Szerintem normális jövedelmi viszonyok lennének, ha a jövedelmek nem lennének agyonterhelve a szociális támogatások miatt. Vagyis az elsődleges gondot azok okozzák, akik nem dolgoznak, és így kapnak jelentős támogatást, mert azt más munkája után szedi be az állam, ezzel a dolgozó jövedelmi helyzetét rontva.

konrada 2016.03.30. 09:53:52

@Barbaarb:
Szerintem meg nem.
Ugyanis nem attól függ a jövedelem, mennyit vonnak el belőle, hanem attól mennyit szánnak rá, illetve mennyi jut.
Azaz: ha az elvonásokat csökkentenék, akkor sem lenne itt nyugati bér, legfeljebb 10-20%-kal magasabb nettó... ...vagy még az sem, mert az elvonásokból kifizetett szolgáltatásokat végző emberek jó része a munkaerőpiacra kerülne, és azok lejebb nyomnák a fizetést,
+annak a 10-20%-nak is jelentős része elmenne arra a költségre, amit az elvonások csökkentése miatti megtakarítás miatt áthárítanának.

Vagyis csak arra lenne jó, hogy még inkább szétszakítsa az országot a jövedelmi viszonyok mentén.
(Tudom, erre páran progresszív adóztatnának, de!: akkor sem lenne elég az alacsonyabb, vagy 0 jövedelműeknek a közel azonos szintű szociális ellátásra, és a magyar ügyes nép: progresszív adózás mellett újra csökkenne a magasabb jövedelmet bevallók száma, azaz a járulékra még fenntartani akart arányból kevesebb folyna majd be, mint amennyit eredetileg gondoltak azok, akinél az emberek csak számok....)

konrada 2016.03.30. 10:03:25

@konrada:
...de persze észszerűbb gazdálkodás nem ártana, de inkább arra volna szükség, hogy többet szánjanak, több jusson a jövedelmekre, mert így a szociális ellátás anyagi, nem humán része - ami azért elég nagy hányadú, és aminek a költsége nagyjából világszinten azonos - %-osan csökkenhet, és így azzal a szociális költségekre ráfordított arány is...

jágör68 2016.03.30. 10:33:20

Többet, mint Nagy- Britannia vagy Norvégia- arányosan.

Persze, hogy jobban teljesítünk.

Nagyajólét- mondotta valaki 10 éve.

Barbaarb 2016.03.30. 10:34:31

@konrada:

Ugye nem akarsz azzal érvelni, hogy ha csökkentjük a bérterhet, akkor sem jutunk el a nyugati bérszínvonalhoz? Csak mert ez teljesen nyilvánvaló, ahogy az is, hogy nem lesz máról holnapra nyugati életszínvonal itt. Kisebb szociális ellátás mellett kisebb elvonások lennének szükségesek, ami azonban csak egy lépés lenne. Egy lépés jobbra, amely előrevisz, és igen, növeli a társadalmi különbségeket, az azonban látszik, hogy ahol most megtehetik a nagy szociális hálót, ott korábban sokkal jobboldalibb kormányzás folyt.
Az a baj a te álláspontoddal is, ami általában jellemző volt a rendszerváltáskor, hogy csak úgy várjuk egy lépéstől a gyors nyugati szintre emelkedést, holott ott is egy hosszú folyamat volt az, csak mi át akarjuk ugorni azt a részét, és rögtön a mai életszínvonaluk kell. Ez így nem fog menni.

konrada 2016.03.30. 10:37:38

@jágör68:
...erre írtam, hogy nem mindegy, mennyi a szociális ellátásból az anyagi költség, mert az említett országokban is közel azonosak azok árai...

csárlszbrunzol 2016.03.30. 10:39:56

@konrada: "...de inkább arra volna szükség, hogy többet szánjanak, több jusson a jövedelmekre,..."
Ezt kifejtenéd? Két hozzászólásodban is ezt olvasni és nem egészen értem.

konrada 2016.03.30. 10:45:28

@Barbaarb:
Igazad van.
S akkor mi van? Ebben az országban cca. 2 millió olyan ember (munkavállaló) van, akik nem függnek a szociális hálótól.
...a maradék 6 millió meg úgyis azt szavazza meg, akik nem teszi az ő életüket nehezebbé.
Szóval beszélgethetünk elméleti kérdésekről, de csak úgy érdemes, ha az ad gyakorlati választ is.
S az meg az, hogy ki kell nőni, mert a megszorítások nálunk nem működnek, pedig volt rá nem egy próblkozás...

konrada 2016.03.30. 10:50:57

@csárlszbrunzol:
A magyar üzemekben dolgozók nem gyártanak rosszabb minőséget, se kevesebbet, mint ugyanazon cég nyugati gyáraiban. A fizetésük mégis a töredéke azoknak.
Ha gyártó cégeknél több jutna-szánnának jövedelmekre, úgy az ott dolgozók többet adóznának (ebből több jutna a szociális ellátásban rész vevők fizetésére is), illetve több maradna náluk a szolgáltatások megfizetésére is, ami emelné az abban dolgozók jövedelmét.

...tudom, ez csak vágyállom, de más, szerencsésebb országokban így működik ez.

csárlszbrunzol 2016.03.30. 10:58:03

@konrada: Azért fura, amit írsz, mert picit feljebb meg egész kereslet-kínálat módon érveltél. Ez meg nem egészen ugyanaz.

konrada 2016.03.30. 11:30:25

@csárlszbrunzol:
...mert van a kereslet-kínálat azonos piaci körülmények között, meg a mesterségesen elterelt.
Hogy egy példát írjak: a szlovén gyáraiban a Bosch, vagy egyéb világcég nem gyárt hatékonyabban, mint a magyarban, mégis ott a bérek jóval magasabbak, miközben a szociális elltásra is több jut.
Mindez azért, mert ott valamivel kevésbé van mesterségesen lent tartva a fizetés.
...ettől még az mindig jóval kevesebb, mint az anyagyárakban, amelyekben - mint már írták - az itt és ott megspórolt bérköltséget tudják kifizetni fejlesztési címen...

csárlszbrunzol 2016.03.30. 13:03:35

@konrada: "Mindez azért, mert ott valamivel kevésbé van mesterségesen lent tartva a fizetés."
Ezt hogy lehet megoldani?

csárlszbrunzol 2016.03.30. 13:04:26

@konrada: Elnézést: úgy értettem, hogy hogy lehet megoldani, hogy mesterségesen lenn tartják valahol a fizetést.

csárlszbrunzol 2016.03.30. 13:16:40

@konrada: Még valami ezzel kapcsolatban:
"mégis ott a bérek jóval magasabbak, miközben a szociális elltásra is több jut."
Nem vagyok biztos abban, hogy a nominális értéket érdemes nézni. Ha a bérek magasabbak, akkor a szociális ellátésban dolgozók is többet kapnak, tehát akár még egyezhet is a színvonal. A GDP-arányos rész azért csak többet mond. Niylván, amikor import termékeket kell beszerezni, akkor nem mindegy a nominálérték sem, de az önmagában nem garancia semmire.

Nzoltan 2016.03.31. 07:16:20

@konrada: Nyugaton már lassan nincsenek gyárak. A nagy külföldi cégek velünk termeltetik ki az ottani jólét alapjait. Jó példa erre az RTL esete. Milliárdos bevétel után fizettek évi ötmilli forint adót. A balosok fel is háborodtak, mert oda lenne a sajtszabadság! Persze mit várhatunk azoktól, akik a nagy szociális érzékenységükből(muhaha!!!) és irígységből adódóan inkább a szomszédjukat szopatnák meg nagyobb adóteherrel, mint a külföldi nagytőkéseket?

A szocik ezt annó bebukták. Egyrészt mert a dolgozóknak elegük lett a szopatásból, másrészt egyszerűen matematikailag nem jön ki, hogy a lakosság két százaléka fizeti be az szja nyolcvan százalékát.

Nzoltan 2016.03.31. 07:27:07

@csárlszbrunzol: Hidd el, a patásorbán ezt is tudja. :-D

Nzoltan 2016.03.31. 07:36:10

@konrada: Azért ekkorák a bérek, mert ennyiért is találnak munkaerőt. Hidd el, emelkedni fognak nemsokára. Az elvándorlás és a munkahelyek bővülésével (mert akármennyire hihetetlen is de néha van ilyen) csökken a munkakeresők száma.
A mercedesnél azért indult nehezen a bővítés, mert nincs elég megbízható munkaerő. Sőt a mercedes a környéken lévő kisebb üzemekből is elszívja a munkaerőt. Ahol előbb-utóbb béremeléssel kell ottartani a dolgozókat.
De még messze vagyunk a nyugati irreálisan magas életszínvonalú, hosszútávon pedig nem fenntartható "faszverde" országoktól.

Barbaarb 2016.03.31. 08:06:07

@konrada:

Önmagában ez kevés, ez nyilvánvaló, de ennek a posztnak ez a témája. A nép mentalitásának és szavazásának persze szintén szerepe van, csak nem éreztem, hogy ez ehhez a poszthoz tartana.
A poszt témájával kapcsolatosan csak azt akarom jelezni, hogy szerintem Magyarországon túl nagy az állami szerepvállalás, így a szociális juttatások is, és az első hozzászólásomban írtak mellett lehet csak hasonlítani a nyugati országokhoz.

csárlszbrunzol 2016.03.31. 20:15:36

@Nzoltan: Nem tudom, nekem fura. A kollégának utánaolvastam picit és nem az a patásorbánozó. Ami persze még inkább furává teszi a bérekkel kapcsolatos álláspontját.

csárlszbrunzol 2016.03.31. 20:17:58

@Barbaarb: Márpedig a szavazók kegyeinek keresése és az állami szerepvállalás mértékének elég sok köze van egymáshoz :-)
süti beállítások módosítása