Kétszer jobban megéri a felsőoktatás a férfiaknak, mint a nőknek

2016. április 04. 15:35 - Napi Csárt

Csak egy ország van, ahol a nők járnak jobban

Sokszor azzal érvelnek a munka alapú társadalom és az ipari növekedés támogatása mellett, hogy a szakmunkát tanuló diákok hamarabb munkába állhatnak, és alig keresnek rosszabbul, mint a felsőoktatást végezett diplomások.Ebben azonban nemcsak országonként, hanem nemenként is jelentős eltérések vannak. work.jpg

Az OECD adatai alapján azt láthatjuk, hogy Magyarországon nagyjából fele annyira éri meg a felsőoktatást választani, mint a férfiaknak. Persze a képet árnyalja, hogy a nők szülés után otthon maradnak a gyerekkel, gyerekekkel, így az ilyenkor kieső jövedelem csökkenti a megtérülést. felsooktatas.jpg

Hazánk egyébként az OECD átlaghoz közeli a nők megtérülési értéke, viszont a férfiak megtérülése jelentősen magasabb az átlagnál. Érdemes megemlíteni Spanyolországot, ahol a vizsgált országok közül egyedüliként a nőknek jobban megéri a diploma, mint a férfiaknak. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr278559200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoIsDe 2016.04.05. 09:41:46

Hát, ha a nők nem tömegesen választanák a büfészakokat, akkor valószínüleg nekik is jobban megérné...
Számos kutatás bizonyítja, hogy a nők a munkaválasztásnál leginkább a "magánélet-munka egyensúlyt" prioritizálják, míg a férfiak a pénzkereseti lehetőségeket.

Pl ez is egy hatalmas tényező a GWG mítosznál. Több nő menne pl bányamérnöknek mint gender studies-ra, mindjárt más lenne a megtérülés.

Persze ilyen csártot nem fogunk látni, mert ez nem PC.

FriendlyAtheist 2016.04.05. 13:00:25

@HoIsDe:
Pontosan.
Ha megnézzük, hogy milyen szakokat választanak a nők és a férfiak, a kereseti különbség azonnal értelmet nyer. Nyilván többet visz haza egy autóipari gépészmérnök férfi, mint egy bölcsész diplomával irodistaként dolgozó nő. És ez egyáltalán nem a nemük miatt van.
Biztos vagyok benne, hogy a velem egy csapatban dolgozó programozó lány ugyanannyit keres,
mint én. Az ő egyetemének a megtérülése pontosan olyan jó, mint az enyém. Senki nem tehet róla,
hogy a kortársai között a legtöbben ehelyett kommunikáció meg szabadbölcsészet szakokra mentek,
most meg a Burger Kingben sózzák a krumplit.
Csak ha ragaszkodni akar az ember a tényekhez, meg a számokhoz (a.k.a. valóság) a polkorrekt gestapo rögtön megbélyegzi, mint "nőgyűlölő" és "férfi-soviniszta".

notC 2016.04.05. 13:59:59

Az is benne van még ebben a statisztikában, hogy a nők között sokan csinálnak második, harmadik diplomát "unalomból", vagy mert nem sikerül a választott (néha ez tényleg a büféészakot jelenti) felsőfokú végzettségüknek megfelelő szintű és fizetésű állást találni. Aztán persze jön a háromdiplomás irodavezető állás a Kis-Nagy Kft. 5 fős (és 1 projektes) webdesign cégénél havi zsebbe kétszázért, meg a piccsogás, hogy ő mennyit tanult, és most ilyen alantas munkát kell végeznie... A férfiak azért egy kicsit racionálisabban közelítik meg ezt a kérdést, célirányosabban tanulnak tovább és csak akkor csinálnak másoddiplomát, ha az a tényleges előmenetelük szempontjából értékes (lustaság fél egészség? ;-)
süti beállítások módosítása