Ekkora eséllyel kerülhetsz külföldi orvoshoz egy magyar kórházban

2016. április 14. 13:19 - Napi Csárt

Miközben a Magyarországon képzett orvosok jelentős része inkább külföldön helyezkedne el, addig akadnak határainkon túl tanult orvosok szép számmal, akiknek éppen mi vagyunk a célállomása.

doktorok_munka_oecd.jpg

Az OECD statisztikái szerint Magyarországon jelenleg az orvosok 7,6 százaléka egy külföldi egyetem elvégzése után választotta hazánkat. A szervezet tagországainak átlaga jeleneleg 17,1 százalék, a listát pedig Izrael vezeti, ahol 3 orvosból majdnem 2 külföldi.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr578606704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2016.04.14. 22:31:29

Öröm látni, hogy nem csak sivalkodó, szenzációhajhász cikkek jelennek meg a magyar kivándorlásról, hanem a nagyságrendjéban kb. ugyanekkora Magyarországra vándorlást is egyre több helyen megemlítik.

Hórukk 2016.04.15. 00:01:30

@tralalala: Hahahaha. Ezeknek az orvosoknak a 90%-a a rendszerváltás környékén települt át Erdélyből. Egy részük továbbállt nyugatra, nagyobb részük itt maradt. Azóta sincs igazán orvosbevándorlás. Egyszeri "véletlenről" van szó, amiből nem lehet hosszabb távú következtetéseket levonni. Sajnálatos, ha egy, ezzel a témával foglalkozó újságíró mindezt nem tudja, de az még rosszabb, ha egyszerűen csak hülyére veszi az olvasókat.

2016.04.15. 02:10:52

@tralalala: @Hórukk: igen, ezek jó része határontúli magyar, ismertem többet, volt olyan ukrajnai magyar, aki a nagy Szovjetunióban szerezte a diplomáját, amikor Magyarországra került hatalmas sokk volt neki a magyar kórházak magas technikai felszereltségi színvonala, pedig hát a rendszerváltás körül azért nem volt rózsás a helyzet. Persze nem is tudta használni a technikát, mert a szovjet orvosoktatásban, egészségügyben nem nagyon látott még mikroszkópot se. Végül a város orvosi ügyeletének orvosa lett, Paracetamolt, kalciumot, C-vitamint nagy üzembiztonsággal tudott felírni. Mást nem is tudott. Sajnos én tüdőgyulladással kerültem hozzá, azt se ismerte fel. Na ő sose fog elvándorolni, mert nyugaton ilyen orvos nem kell.

Dr.Evet 2016.04.15. 08:17:58

@tralalala: @karandash: @Hórukk: Érkeznek manapság is külföldi - főleg ukrajnai és romániai - egyetemekről magukat "magyarnak" feltüntető orvosok, főként frissdiplomások. A szaktudásuk alapvető hiányosságokat mutat, nem csak az eszközhasználat terén, hanem anatómia téren is. (Egy Marosvásárhelyen végzett fiatal rezidensem szerint pl. az emberi tüdőnek 3 lebenye van.) A munkához való hozzáállásukra szinte egységesen jellemző az, hogy nem vállalják azokat az extra terheket, amelyek általánosan tekinthetők a magyar egészségügyben és amelyek nélkül az ellátási rendszer azonnal össze is omlana... Ők tehát semmiképp sem pótolják a Magyarországról távozó, minőségi tudással és munkakultúrával rendelkező orvosokat, akik jellemzően szakvizsgával, évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek.

Ha ezek után tralala barátunk szerit még mindig van ok az örömködésre, akkor remélem, mielőbb egy ilyen jövevény kezei közé fog kerülni!:-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.15. 08:27:41

Azért nem kellene összemosni a külföldieket és a külföldi egyetemeken végzetteket, mert nem ugyanaz a kettő.
Jó lenne egy statisztika a küldő országokról vagy a nemzetiségről...

2016.04.15. 08:35:57

@Dr.Evet: az a durva, hogy marosvásárhelyi orvosi egyetem az még a jobbak közt van Romániában. Keletebbre tudok olyat, ahol gyakorlatilag pénzért adják a vizsgákat. És beszálltak ebbe az angol nyelvű orvosképzésnek nevezett piramisjátékba, úgy, hogy senki nem beszél ott angolul, a harmadik világbeli orvostanhallgatók mondjuk a SOTE tandíjainak töredékéért juthatnak diplomához, aztán irány a Németország meg a többi EU tagállam. Nagyon durva dolgok mennek ám ott. Onnan mondjuk még Marosvásárhely is egy jobb egyetemnek tűnik nekik, ami drágább és követelnek is valamit. Persze a magyar orvosi egyetemek meg ég és föld egy romániaihoz képest.

Persze az egész román felsőoktatás korrupt én onnan semmilyen szakmába nem vennék fel embert. Ukrajna ugyanez, de még rosszabb.

tsk 2016.04.15. 13:13:07

@Dr.Evet: @karandash: Néhány kiragadott egyedi eset alapján lehúzni egy oktatási rendszert amit soha nem is láttatok belűről igen nagy magabiztosságra utal. De hát a magyarországi értelmiségre soha sem a szerénység vagy nyitottság volt jellemző.
A romániai egyetemek átálltak a "tömegtermelésre" ezért valóban igaz hogy sok olyan ember is diplomát kap aki nem érdemli meg. Azonban sokan vannak akik igen. A két csoportot semmilyen szempontból nem lehet egy kalap alá venni. Aki jártas az ottani rendszerben az könnyen be tudja azonosítani ki hova tartozik. Csak egy dolgot kell nézni: Magyarországgal ellentétben ott az évhalasztás/évismétlés sokkal komolyabb hibának számít. Aki nem az előírt idő alatt végzi el a teljes képzést gyakorlatilag csak "másodrendű" diplomát kap. Olyan előmenetellel ami itt nagyon is jellemző, pl.hogy 5 év alatt leteszi a 3-4 éves képzés vizsgáit, majd újabb 2 év múlva diplomamunka, ott szinte soha nem kapna állást a szakmájában. Három szakmában eltöltött év után (orvosoknál valószínűleg több) viszont már senki sem mondhatja hogy valaki ezért gyengébb a szakmájában mert romániai egyetemen végzett nem pedig magyarországin. Ilyenkor már az egyéni képességek sokkal erőteljesebben érvényesülnek, de ha ti továbbra is előítéletek alapján akarjátok megítélni az embereket akkor tegyétek nyugodtan. A szegénységi bizonyítványt magatokról állítjátok ki.

Dr.Evet 2016.04.15. 15:09:48

@tsk: Nem tudom, nekem másmilyen, az előző kommentemben leírtaktól eltérő tapasztalatim romániai rezidensekkel még nincsenek. Jó szintű romániai diplomákkal oylan hiányosságokkal találkozom mind a tárgyi tudásban, mind a tanultak gyakorlati alkalmazásában (és legtöbbször a munkához való hozzáállásban is), hogy ezekkel magyar orvosi egyetemet nemigen lehetne sikeresen elvégezni. Ennek alapján a fenti véleményemet nem lehet előítéletnek nevezni, mivel nem találkoztam még ellenpéldával.

Az is erős bizonyíték a hiányosságaikra, hogy a legtöbb Romániából Magyarországra érkező rezidensnem is tervezi azt, hogy a szakvizsga megszerzését követően továbbmegy nyugati országokba (vagy egyáltalán, hogy eleve oda menne rezidensnek, mint annyi fiatal magyar kezdő orvos). Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy ők is látják: a magyar egészségügyben általában elvártnál komolyabb tudásszintbeli és hozzáállásbeli elvárásoknak nem lennének képesek megfelelni. Én legalább is más logikus magyarázatot nem tudok erre adni.:-)

Ami az évismétléseket illeti, ilyenek kevéssé fordulnak elő a magyar orvosképzésben. Aki nyilvánvalóan alkalmatlan, az egyszerűen kibukik.

tsk 2016.04.15. 17:59:35

@Dr.Evet: nekem több ismerősöm is van aki Kolozsváron/Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet. Van aki Németországba ment, van aki otthon maradt, de mindenki aki kapcsolatba került magyar orvosokkal panaszkodott a lekezelő stílusuk miatt. Jellemző példa mikor közös kutatási projekt keretén beül kijött három hónapra Budapestre, azzal kezdték hogy minden kérdés nélkül a kezébe nyomtak egy anatómia könyvet, hogy azt tanulja meg, majd két hónapig hozzá se szóltak. Ilyen közegbe csak az jön akinek nincs más választása.
A saját szakmámba, rengeteg olyan kollégám van aki képtelen letenni egy-két vizsgát, megírni egy diplomamunkát és ezzel megszerezni a diplomát. Sok cég mégis alkalmazza őket, egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt mivel a saját szintjükön jól teljesíthetnek és hasznos tagjai lehetnek a csapatnak.
süti beállítások módosítása