Száguld az ingatlanpiac: ezért vesznek most a legtöbben lakást

2016. április 27. 16:52 - Napi Csárt

Nagyon felpörgött a lakáspiac az elmúlt hónapokban: mindenki lakást akar venni, eladni, kiadni vagy felújítani. De mi az emberek célja a lakásvásárlással? Budapesten a legtöbben (36 százalék) befektetési céllal vesznek lakást, aminél az ingatlan felértékelődése vagy a befolyó bérleti díj jelenti a megtérülést. Utánuk az első lakásukat vásárlók és a nagyobb otthonba költözők következnek – derül ki a Duna House adatsorából. Nem túl meglepő, hogy 0 százalék vásárol lakást generációk összeköltöztetésére, az ellenkezője azonban jóval gyakoribb.

napicsart.jpg

lakas2016_logo.pngA Portfolio LAKÁS 2016 Kiállítás és vásár május 6. és 8. között közel 70 kiállítóval várja mindazokat, akik nyertesei szeretnének lenni az ingatlanpiac fejlődésének. A rendezvényen akár tervrajzról is lehet lakást foglalni, a legnagyobb bankok szakértői pedig az egyéni hitelkérdésekben is személyes tanácsadással várják az érdeklődőket. Azok is választ kaphatnak kérdéseikre, akik a CSOK-ról és a 10+10 millió forintról érdeklődnek, vagy szakértői tanácsadásra van szükségük jogi, értékbecslési és bármilyen ingatlanügyi kérdésben.

A belépés ingyenes.

További információk a LAKÁS 2016 honlapján és az esemény Facebook-oldalán.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr548664576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.27. 22:00:26

Nekem az a 36% befektetés nagyon szúrja a szemem. Felviszi az árat azoknak akik alig bírják kifizetni azt amiben lakni szeretnének. Befektetésnek kellene valami játékpénz ami csak arra lenne, hogy akinek túl sok van, játsszon vele így egymást szívassák ne azt akinek alig van...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.04.28. 11:59:43

Én nagyobb lobbit látok a babkonzerv iparban.
Néhány csillagásszal lepaktálnék hogy a közeljövőben várható lesz egy Napkitörés ,ami haza vág mindent, nem lesz tv, nem lesz áram, nem lesz Wall street, nem lesz ipar.....
Egy hónap alatt megszedem magam, a Napkitörés elmarad, elbújok Brazíliában (mert üzérkedés miatt keresne az efbijáj,) és jakuzziban oráloztatom a hölgyeket.
Ennyike, nem kell itt lakásozni :P

2016.04.28. 12:07:39

@A csótány is ember: hadd fektessen már be az ember abba, amibe akar... Ne te mondd meg, hogy mibe szabad.

@csentecsa: a bérleti díjak nem fognak csökkenni, sokan airbnb-znek, rövid távú kiadásra játszanak, az csak felveri a bérleti díjakat.

Vidéken ott, ahol egyetem van, könnyen ki lehet adni, pláne, ha külföldi egyetemisták is vannak, egy norvég, izraeli, arab orvostanhallgató egy orvosi egyetem melletti lakást kivesz magas díjért is. Vagy multi munkahelyek környékén, Pest megy, közép-magyarországi térségben is van kereslet. Budapesten meg akárhol ki lehet adni, bulinegyedtől újpalotai panelekig bármit.

Ahol nem akarnak az emberek lakni, ott persze bérelni se fognak, de ott nem is vesz lakást senki. Kelet-Magyarország meg úgy általában a vidék beleállt a földbe... Kivéve mondjuk Debrecen, Szeged, Kecskemét. Érthető okokból: egyetemek, multik.

Rengetegen költöztek külföldre, akik kiadják az otthoni lakást, majd eladják, ha kint megállapodtak. Esetleg nyugdíjasként majd visszatérenek, mert Magyarország még mindig olcsó, csak sajnos nincs is miért odaköltözni sok esetben aktív korúként, nincs munka, nincs jövő. Kivéve mondjuk Budapest vagy egy-két vidéki város. De ha valaki ugyanezt a munkát 1000 kilométerrel nyugatabbra végzi, akkor kereshet 4-5-ször annyit. Hát valahogy így.

veresspal 2016.04.28. 16:07:37

A képlet szeintem viszonylag egyszerű.

Van egy nagyváros, amely a környék viszonylatában nagyon olcsó (Bécshez nem lehet hasonlítani az árakat, de Prága és Varsó is sokkal drágább, sőt, kapaszkodjatok: Pozsony és Kolozsvár is). A város hirtelen nagyon népszerű lesz a turisták körében, és megjelenik az Airbnb.

Jegybank kamatot csökkent, a betétekre lényegében nem fizetnek már semmit a bankok.

Tehát: nagy kockázatot nem látnak a befektetők az ingatlanban: azzal számolnak, bármennyiért adják ki, már többet kapnak, mint amennyit a bankban hozna a pénzük. Ha közben az árak emelkednek, akkor pedig sokszorosát. Ha nem adják ki, de az ingatlanok ára felmegy, akkor is jól jártak, amíg ilyen alacsonyak a hitelkamatok. Budapest belső kerületeiben és pár nagyobb városban meg is indulnak szépen az árak, ami igazolja számukra, hogy az ingatlan a tutti, mindenki elkezd lakást venni.

A folyamat 2013-ban kezdődött. Budapest belső kerületeiben közvetítek lakásokat, szépen lassan indult el a folyamat, és amint elfogytak a legjobb ajánlatok (elég gyorsan megtörtént), az eladók is óvatosabbak lettek (látták, hogy mozdult valami). Ebben volt némi szerepe a külföldieknek, főleg ukránok és oroszok mentették ki a pénzüket budapesti lakásba. A vevők meg vérszemet kaptak, mennek fel az árak, nem akartak kimaradni, a bankban nem kamatozott semmit a pénzük.

2012-3-ban a belvárosban (nagykörúton belül) a jó adottságú (magas emelet, utcai, nem főút, nem lepusztult ház) felújítandó lakásokat 300 forint /m2-ért is alig vették. Ma ugyanezeket viszik kétszer ennyiért, a felújítottakért 800-900 ezer forint /m2-t is adnak. A belső budai kerületekre is átgyűrűzött mindez, a 11. kerület belső részét (Lágymányos és környéke) látom még jobban, itt is jelen vagyunk: itt korábban a jó adottságú lakások (lásd fönt) 240/m2-ért mentek, most 420/m2 alatt nincs jó adottságú felújítandó (a felújítottakat - nem a vidékies és nem a parasztbarokk, luxusnak mondott gagyi, hanem az Airbnb ízlésvilágát tükröző) lakások 600 ezer/m2-ért mennek ugyanitt.

De a folyamat szeritnem megáll hamarosan, vagy már meg is állt. Az árakat csak a befektetések hajták, nincs valós lakásigény mögötte. Az albérleti piacon már látjuk a lassulást és az árcsökkenést. Ma reálisan a nettó hozam 3 százalékra csökkent (hagyományos, nem Airbnb) kiadás esetén. Ez még mindig sokszorosa a banki kamatnak, tehát ennyiért is beszállnak az emberek. Szerencsére többnyire kp-vel, tehát ha emelkednek majd a kamatok, akkor legalább hitelbedőlés nem lesz annyi, ha gyorsan kezdenek kiszállni a most beszállók az ingatlanból. Közben a piacon megjelentek az Airbnb-s lakások is, ami azt sejteti, hogy ilyen árak mellett már az Airbnb-n sem lehet nagyot kaszálni (ha felmegy a lakás piaci ára, de nem tudod többért kiadni - márpedig nem, sőt csökkennek kicsit az árak - akkor csökken a százalékos hozam). Az év második felében illetve a jövő év első felében pedig megjelennek a CSOK miatt vidékre költözők lakásai a piacon: egy jó adottságú 40 m2-es lakásból, de - kapaszkodjatok - akár egy Lágymányosi jó adottságú 55 m2-es lakótelepi lakásból (Alleé melletti, csúsztatott beton lakótelep) Biatorbágyon 4 szobás új építésű ikerházat lehet venni CSOK-kal.

Amilyen gyorsan ugrottak az árak, olyan gyors lehet a csökkenés, bár az igen valószínűtlen, hogy 2009-2012 megismétlődik. Inkább lassú pangás és szenvedés jön, főleg, ha fordulnak a kamatok, és emelkednek a jegybanki alapkamatok, ami pedig előbb-utóbb bekövetkezik. Ha drasztikus fordulat jön (mondjuk politikai bizonytalanság - kormányválság vagy elkezd szétesni az EU), akkor nagyon szűk lesz az ajtó, és a befektetési céllal lakást vásárlók elég nagy bajba kerülhetnek. Szóval csak ésszel, az, amiről mindenki azt gondolja, hogy tutti üzlet, az kísértetiesen hasonlít a holland tulipánhagymához... Lakást befektetésnek csak játékpénzből szabad a mostani árakon: olyan megtakarításból, amelyet akár 20 évig nélkülözni tudsz. Szóval ha a most születő gyerekre gondolsz ,akkor lehet, amúgy én már nem tenném.

2016.04.28. 16:21:23

@csentecsa: az airbnb, vagy nagy belvárosi lakás hostelnek kialakítva igen, az Budapesten megy, de máshol, ahol multik vagy egyetemek vannak, még valamennyire van piac.

2016.04.28. 16:22:54

@csentecsa: te nem tudsz olvasni, ez már egyértelmű. Funkcionális analfabéta vagy.

2016.04.28. 20:04:24

@karandash: gondolom téged jól megtámogattak otthonról annó más meg lakjon híd alatt ki nem szarja le.

Ádám 2016.04.28. 20:51:41

@A csótány is ember: Én egyet ki akarok adni, egyet meg el akarok adni....genyó vaok-e? :):D
süti beállítások módosítása