Majdnem egy munkanap megy el a házi feladatra

2016. május 04. 10:59 - Napi Csárt

Ezért túlterheltek a magyar gyerekek

A jelenlegi oktatási rendszer ellen elsősorban azért emelik fel a hangjukat a tanárok és diákok közösen, mert túl nagy terhelést kapnak az iskolában. A diákokat azonban nemcsak ez a teher nyomja:

  • Az iskolai házi feladat,
  • A kötelező órák utáni különórák,
  • A szülőkkel tanulás és
  • A korrepetálással is rengeteg idő megy el.

Ez szinte országtól függetlenül így van, az OECD átlaga szerint összesen több mint hét órát töltenek ezekkel az elfoglaltságokkal a diákok, amelynek a többségét a házi feladat teszi ki. Érdemes összehasonlítani ezt a magyar adatokkal is, hazánkban

  • Heti hat órát vesz el a házi feladat,
  • Különórákra viszont nem sok idő jut, ennek oka lehet, hogy elsősorban a tehetősebbek engedhetik meg maguknak ezt,
  • A szülőkkel hetente nagyjából egy órát tanulnak a diákok, 
  • Míg korrepetálásra kevesebb mint egy óra jut. 

Az viszont érdekes, hogy a periféria országokban (Oroszország, Olaszország, Írorszgág stb.) töltik a legtöbb időt iskolán kívüli tanulással a diákok. iskolautan.jpg

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr228685098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.05. 04:05:17

Teljesen hiteltelen az ábra. A japán és koreai diák (meg úgy általában minden kelet-ázsiai kistigris országbeli, tajvani, szingapúri, városi kínai) iskola után megy a cram school-ba, ami persze kőkeményen fizetős. Plusz a tutorral, magántanárral töltött idő.

Indonézia nem ez a kategória, itt valami nagyon nem kerek.

Nzoltan 2016.05.05. 07:31:53

Megy a picsogás, hogy minden ilyen meg olyan sok aztán harminc évvel ezelōtt sem volt másképp.

Vagy...

Lehet bármilyen sok tanulnivaló, ha a gyerek inkább a telefont basztatja egész nap és hülyemarad.

Nzoltan 2016.05.05. 07:34:46

@karandash: Sokan azt nem akarják tudomásul vemmi, hogy az nagybetűs életben szinte mindenki már ázsiával versenyzik. Azok meg nagyon kreatív biorobotok.

2016.05.05. 07:50:39

@Nzoltan: egyáltalán nem kreatívak, de valóban biorobotok. És persze nem minden ázsiai gyerek szuperokos, egyszerűen a tehetősebb szülők a gyerekük minden percét beosztják, iskola, cram school, tutorok, zongoraóra. Tehát az elit újratermeli magát, a gazdag gyerek amerikai egyetemre megy, így foglalnak pozíciókat mindenhol az ázsiaiak.

Azok a gyerekek meg, akik nem bírják a terhelést, szégyenükben öngyilkosok lesznek, vagy egyszerűen kimaradnak az iskolából és se nem tanulnak, se nem dolgoznak, de erről persze senki se beszél nyugaton.
Aztán rengeteg olyan is van, aki ugyan nyugatra megy egyetemre, de onnan már nem akar hazatérni, mert egyszerűen nem akar a szülei nyomása alatt élni. Persze otthonról pénzelik őket tovább.

Ázsiaiaknál alap, hogy a méregdrága egyetemi tandíjat is a kőgazdag családjuk fizeti a gyerekeknek. Jellemzően nincs olyan, mint a fehér amerikaiaknál, hogy vegyél fel diákhitelt az egyetemi tandíjad kifizetéséhez. Sokkal tovább fogják a gyerekeik kezét, de az életük minden részletébe bele is szólnak a családok. Ez azért nyomasztó annak, aki már külföldön tanul.

Medgar 2016.05.05. 08:28:11

@karandash: Csupán más világ. Ázsiában természetes, hogy együtt él 2-3 de akár 4 generáció is, egyénben szinte nem is tudnak gondolkodni.

Kivlov 2016.05.05. 08:38:30

Különóra meg korrepetálás miért számít ide?
Egyik se kötelező.

Házit írni meg muzsáj. Pláne annak, aki egy 45 perces óra alatt nem tudja elsajátítani a tananyagot.
Happy idiocc...

Nancsibacsi 2016.05.05. 09:23:00

Napi bő 1 óra házifeladat írás/otthoni tanulás az sok? Mondjuk ha volt 4 féle órája, akkor 15-20 perc/óra? Én azért még nem vágnék eret emiatt.
20 éve Középsuli koliban 2.5 óra volt a tanulási idő (fél5-7-ig). Akinek 4.5 vagy jobb volt az átlaga, annak volt 1 óra (6-7-ig). Szóval akkor se volt kevesebb - nincs miért hisztizni.

aleb19 2016.05.05. 09:35:10

angliaban 14 eves korig nincs igazan hazi es az okitasert felelos miniszterke meg sirdogal,hogy 16 eves korra 3 evvel az azsiai diakok mogott kullogas van matek, fizika stb targyakbol

szerintem a logikus gondolkodasra keptelen bolcsesz-bufeszakosoknak es gyerekeinek kulon rezervatumokban kellene elni mert nyafogasaikkal csak energiavampirkodnak

So No 2016.05.05. 09:42:39

@karandash:

En Malayziaban elek. A fiam harom evesen preschoolba jar. Reggel nyolckor kezd, es este hatig van bent.
Kinai, angol es malaj nyelvorak, fozes-ora stb. stb.

4 evesen mar tankonyveket is hasznalnak.

Persze hogy nincs iskola utani elfoglaltsag, mert az iskolabuszok kb. este 7-re viszik haza a diakokat. Es ez meg nem is Japan....

A felnotteket meg jobban hajtjak. A tuloraert nem fizetnek extra penzt. (A minimalber 1000RM. Ha 3400RM felett keresel, nem vagy jogosult fizetesre a tulora utan. Ez - barmily meglepo - torveny! En 8500-at kapok, tehat dolgoztatnak!!! :XD)

Itt este hatig van munkaido, de pl. Decemberben jott egy koremail, hogy a fonok ugy dontott, hogy ebben a honapban este 9-ig bent KELL maradnia mindenkinek. Es mindenki bent is maradt.
Iden Marciusban, meg a szombatok lettek munkanappa nyilvanitva.

Es ez nem is Japan, ahol csak aludni jarnak haza...

Pirx 2016.05.05. 09:52:03

Nem akar otthon tanulni? Ne tegye. Hülye marad. Ennyi. Baromira nem értem ezt a picsogást. Ha csak a tanulás folyamtát nézzük, akkor is szükséges az először hallott információk ismétlése, bevésése. Ennyi. Ezért van szükség a házi feladatra. Ráadásul itt van például a rettegett matek. Ha csak 10 példát megcsinál egy adott feladattípusból gond nélkül jelessel tud eljutni az érettségiig. Hogy az legalább fél óra? És? Ez az ára annak, hogy 30 évesen legyen idő és pénz lazítani. És azért lássuk be ebbe nem lehet belepusztulni!

So No 2016.05.05. 09:57:18

Nemi "kiegeszites" a cikkhez. (Nem kellett sokat keresnem, hogy OECD felmereseket talaljak...)

Ez a cikk ugyan 2013 februari, de a tendencia a lenyeg! A tanitasi orak szama nalunk 20 eve CSOKKEN!

www.koloknet.hu/a-honap-abraja/keves-a-kotelezo-tanitasi-ido-az-alapfoku-oktatasban/

"Az OECD tagállamokban a tanítási hetek száma az alapfokú oktatásban átlagosan 38 hét (190 nap). Nálunk is ennyi volt 20 évvel ezelőtt, azonban ma már csak 36 hét (181 tanítási nap)"

"A magyar általános iskolások kötelező tanítási ideje 7 és 14 éves koruk között – 1827 órányi idő – a legalacsonyabb az OECD tagállamokban."

Talan ezt is el kellett volna mondani!!!

Vasöntőfi Karott 2016.05.05. 11:46:07

@So No: Igen, kevesebb az óraszám, de a tananyag nagy, s ezért sokkal több nálunk a házi feladat. Amikor attól szól a dolog, hogy a suliban meg nem tanultat kell itthon megtanulni, mert haladni kell az anyaggal. S a lexikálus tudáson van még nálunk a hangsúly, nem azon, ha bármire szüksége van, hogy tudja megkeresni, megtanulni.

So No 2016.05.05. 11:58:56

@Vaöntőfi Karott:

A lenyege az lett volna annak, amit en mondtam, hogy azert sok az extra tanulni valo, mert valaki(k) [Gondolok itt Magyar Balintek hatalmas tudasara] a normal iskolai idot melyen az atlag ala rohasztottak...

Es forditva is igaz. Itt azsiaban azert keves a sulin kivuli tanulas, mert latastol-mikulasig suliban vannak.

Ha igy sem erted, akkor... :XD :XD

2016.05.05. 12:15:55

@So No: Malajziáról nem sok ismeretem van, ez, amit a gyerekedről írtál, ott általános?
Vagy ez mondjuk középosztálybelieknél jellemző?

Amit a munkahelyről írtál, az igaz egész Kelet-Ázsiára, egyszerűen a munkáltató rendelkezik az idejükkel, az oktatási rendszer is ehhez alkalmazkodik, amíg a szülő dolgozik, addig a gyerek preschoolban, cram schoolban van, oda és onnan busz viszi.

@aleb19: @Vaöntőfi Karott: a magyar oktatási rendszer hatalmas hibája, hogy nem fizetős, nem üzleti alapú. A mai magyarországi tanári garnitúra 95%-át egyszerűen utcára raknák a szülők által fizetett oktatási intézmények Ázsiában.

A másik probléma, hogy magyarul folyik az oktatás, de oké, legyen magyarul, de magyar irodalmat m. a fészkes fenének tanítanak? Legyen olyan készségtárgy, mint az ének-zene. Helyette lehetne gyakorlati írást oktatni, hogy ha kijön a gyerek a gimiből, ne legyen gond egy jelentés, memo, powerpoint prezentáció, egy manual megírása vagy megértése. Ehhez nem kell hexameterből felelni meg az Anyám tyúkjáról elemzést írni.

A történelem se így kellene, hogy helyet kapjon a tantervben. Amikor én iskolába jártam nem volt internet, a lexikális tudásommal egy kis zseninek számítottam, imádtam a történelmet, kijavítottam a tanár tévedéseit. Aztán jött az internet, wikipedia. A lexikális tudásommal már nem megyek semmire, hisz 5 másodperc bármit megtalálni neten.

Szóval történelemóra helyett logika óra, kritikus gondolkodás és érvelés óra lehetne. Hozzá minden forrás adott, hivatkozásokat feltűntetni.
Irodalom helyett praktikus kommunikáció, prezentációkészítés, történelem helyett kritikus gondolkodás, logika, érvelés, forrásmegjöléssel.

Aztán később mindez angolul is mehetne, mert angolul mindenki megtanulna, ha én csinálnám az oktatási rendszert.

Emellett programozás, matematika, fizika, biológia, kémia.

Persze ehhez nem olyan kutyaütő tanárok kellenének, amilyenek ma vannak Magyarországon.

Ha nem változik a magyar oktatási rendszer, akkor végleg lemarad az ország.

2016.05.05. 12:28:43

@So No: azt is tegyük hozzá, hogy dolgozó szülő napi 10+ óra munkával semmiképp se tudná hozni-vinni a gyerekét iskolából, különóráról, cram schoolból. Ezek üzleti vállalkozások, külön buszokkal, hozzák-viszik a gyereket háztól házig, keményen fizetős a dolog. Viszont így a gyerekmegőrzés le van tudva, míg a szülő estig a munkahelyen van.

Egy japán nő meg nem dolgozik szülés után, jut idő a gyereket hajszolni, apu eleget keres az egész családra. Szingapúrban, Hong Kongban, Taiwanban meg szinte minden középosztálybeli családban van kínai, indonéz vagy filippínó maid, szolgáló, nanny vagy hasonló alkalmazott, aki a gyereket is pesztrálja, ellátja, kíséri, mos, főz stb.

Magyarországon meg két ember se tud sokszor annyit megkeresni, hogy az "ingyenes" (valójában rekordmagas adókból fenntartott ellenőrizetlen minőségű) iskolába járó magyar gyereknek mindene meglegyen.

indapass 2016.05.05. 15:10:15

A gyerekem volt Ázsiában egy nemzetközi versenyen. Az abszolút első helyezett ázsiai 99,5%-os teljesítménnyel végzett az élen.
Ha valóban mindenütt ez a hajtás megy arrafelé, nem is csodálom.
De nem is irigylem és nem kívánom a gyerekeimnek...

2016.05.06. 03:47:07

@indapass: a gyereked szolga se lehetnek majd az ázsiai családoknál. Egyszerűen a magyar munkaerő túl drága ahhoz, hogy összeszerelőüzem legyen az ország. Indonéz, vietnami, filippínó olcsóbban összerakja az okostelefont. Viszont nincs elég képzett munkaerő, tőke, jogbiztonság a magas hozzáadott értékű ágazatok meghonosításához.

Magyarország semmire se jó igazán jelenleg.

Az egyetlen út az lenne, ha minőségi oktatással felvenné Magyarország a versenyt a világgal. Sajnos nem ebbe az irányba halad az ország. Erkölcstan, indoktrináció, természettudományos tárgyak leépítése.

indapass 2016.05.08. 23:04:08

@karandash: Nem gondolnám, hogy ilyen ambíciói lennének. :-D
Az ő iskolája, azt hiszem, eléggé minőségi oktatást nyújt ahhoz, hogy legalábbis neki ne ez legyen a pálya.

De abban igazad van, hogy sajnos ez nem általános és gőzerővel építik le azokat a tárgyakat, amikkel gondolkozni és a való világot megismerni lehetne.

Prokrusztész 2016.05.29. 15:39:33

@So No: a második legalacsonyabb óraszámmal pedig a finnek dolgoznak. És - tudjuk, hogy - a finnek a legjobbak minden felmérésben. Ergo: az órák száma irreleváns a mért teljesítmény szempontjából.
Ha számítana bármit is az iskolában, különórán, szakkörön, korrepetáláson eltöltött idő, akor az oroszok, "indonézek" és az "ausztrálok" vinnének minden pálmát.
A mai magyar helyzet is ezt mutatja: az értelmesebb, előrelátóbb és felelősen gondolkodó szülők sorra veszik ki gyerekeiket az iskolából és otthon oktatják őket, sokkal eredményesebben és - legfőképpen - kevesebb frusztrációval terhelve.
süti beállítások módosítása