Hatalmas különbségek vannak a szegények és gazdagok között hazánkban

2016. május 11. 11:38 - Napi Csárt

Pedig nálunk átlagosnak mondható az eltérés

A társadalmak összetartását jól jellemzi a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség. Erről szól az OECD kutatása is, amiben a legszegényebb 10 százalék béréhez képest vizsgálták meg a leggazdagabb 10 százalék bérét. 

Ebből a szempontból az OECD átlaga 3,5, ami azt jelenti, hogy a leggazdagabbak 3,5-szer több bért kapnak, mint a legszegényebbek. A hazai adat egyébként nem áll ettől messze, a magyar gazdagok a szegények bérének 370 százalékát vihetnek haza.

A legkisebb különbség nem meglepő módon a jelentős társadalmi újraelosztó rendszerű Svédországban van (2,3-szoros a különbség), a legnagyobb pedig az alacsony újraelosztásáról híres Egyesült Államokban van, itt ötszörös az arány.ber_egyenlotlenseg.jpg

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr508705104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2016.05.12. 05:43:28

A világ legtermészetesebb dolga, hogy (legalább) ekkora különbség legyen a gazdag és a szegény rétegek között. Ha nem így lenne, nem lenne motiváció a fejlődésre - egyenlősdi kommunizmusban senkinek nem érdeke az előrejutás, így egy helyben topog a gazdaság.

csakférfi 2016.05.12. 06:39:48

@Girhes Joe: Rossz komment! Az előbbrejutás és fejlődés véges.Az élet pedig a végtelenre kalkulál.Az emberi természet a kreativitásra a jobbításra és a biztonságra a békére épít.Ez független a nemtől kortól és vallástól.Ezért mivel szegény és gazdag értékmérője a pénz.Így az anyagias világ fejlődése nem emberi.Ugyanis a természetben nincs olyan hogy egy embernek egy egész marha jut ételnek a többinek meg csak néhány egér.Nincs olyan hogy egy oroszlánfalka a egy millió négyzetkilométert birtokol míg a többi éhenveszik.Az a természetes ha minden ember minden oroszlán minden farkas minden gazella....stb. egyenlő arányban részesedik a földi javakból.Ez az egyensúl a harmónia.Amennyiben ez a szabály hogy vannak különbségek úgy a különbségek eltüntetésére kellene törekedni.Így megszünhet az irigység a kapzsiság a fösvénység,a dőlyfösség a stb.A negatív.A világunk a társadalmunk békésebb lesz. Nem volt mindig a pénz a "társadalmi értékrend". Ostoba vagy ha ezekre még nem jöttél rá.A sok pénz bizonyítottan a kreativitás halála.Akinek sok pénze van az nem kreatív.Akinek kevés az azon okoskodik hogyan éljen meg.Ezek olyan törvények amiket nem érdemes felrúgni,mi mégis megtettük.Ezért van annyi háború erőszak ....stb.Olvass utána és lásd be butaságot állítasz.

cö-cö-cö 2016.05.12. 07:19:46

@csakférfi: Ostobaságod mérőszáma a saját kommented volt. Ennyi hülyeséget is ritkán olvas az ember ilyen rövid idő alatt.

2016.05.12. 07:35:16

@csakférfi: ostobaság minden mondatod. A legegyenlőtlenebb társadalom is humánusabb, mint egy oroszlánfalka. Ha elöregszik egy oroszlán, lesérül, senki se gondoskodik róla, sőt, a hímek megölik a rivális hímek kölykeit. Ez a napi ügymenet. Senki se ejt egy könnycseppet se. A gyilkos meghágja a leölt kölykök anyját és az élet megy tovább. Embereknél ez legfeljebb háború, népirtás, gyilkosság esetén van, de azon mindenki megbotránkozik.

Az állatvilágbeli egyenlőségről, harmóniáról annyit, hogy amelyik populáció picit is rosszabb valamiben (futás, alkalmazkodás, vadászat, rejtőzködés), az kihal, elbukik, senki se sír utánuk. Természetes kiválasztódás. Evolúció.

Ezzel szemben embereknél mi van? Leállt az evolúció, a gyengét, butát, fogyatékost is életben tartjuk a legegyenlőtlenebb USA-ban és a legegyenlőbb Skandináviávan is. Mindenhol azok szaporodnak gyorsabban, akik sikertelenebbek emberi civilizáció keretei között. Mert pont a tehetségesebbek által alkotott civilizáció megvédi a nyomikat is.

A természet kurvakegyetlen. Amelyik fa lassabban nő, lassabban tör a fény felé, veszi fel a tápanyagot, az nagyon hamar el lesz nyomva a gyorsan növő gyomok, más fák által. Nem véletlen, hogy a valaha élt fajok 99.9%-a mára kihalt. Nem tudtak versenyezni, alkalmazkodni.

A teljesen szabad versenyt, a gyengék kipuszulását elfogadó, hasznosnak tartó filozófiát nem véletlenül nevezik szociál-darwinizmusnak.

2016.05.12. 07:43:52

@poszt

Az a vicces ebben az ábrában, hogy mind a legegyenlőtlenebb (USA), mind a legegyenlőbb ország (Svédország) a világ leggazdagabbjai közt van, míg a közepesen egyenlőtlen Magyarország közepesen csóró és süllyed. Tehát nem az egyenlőségtől lesz jólét sehol.

Amúgy ez az ábra OECD országokat mutat. Az egyenlőtlenség a harmadik világban ennél nagyobb. Érdemes lenne megnézni Angola, Kongó, Indonézia, Kína, Ecuador, Venezuela, Kolumbia, Salvador, Guatemala, Malajzia egyenlőtlenségi statisztikáit is. Picit durvább egyenlőtlenséget látnánk mint akár az USA-ban. Az más kérdés, hogy egy amerikai minimálbéres gazdag vagy legalábbis középosztálybeli embernek számítana bárhol a harmadik világban. És ez számít, hogy a minimáljövedelem mire elég ott, ahol megkeresik.

_droid_ 2016.05.12. 08:15:40

nem tudom, mi koze van a gazdagoknak az abran lathato MUNKABER egyenlotlenseghez.

teotwawki 2016.05.12. 08:27:21

sem a leggazdagabbak, sem a legszegényebbek nem BÉRből élnek,
a különböző befektetések profitját és a szociális segélyeket összehasonlítani meg nincs értelme,
ha csak a bérből élőket nézzük, akkor meg szökséges és indokolt a 3-5 szorző,
bőven van ekkora különbség az emberek munkateljesítménye között, több is

2016.05.12. 09:14:50

Na ja, az igazán gazdag nem bérből él, hanem tőkejövedelmekből.

chrisred 2016.05.12. 09:27:17

@Girhes Joe: A vadkapitalizmus kudarca bebizonyította, hogy az előrejutás nem csak akkor lehet sikeres, ha mások kárára történik. A lista alsó végében a skandináv korporatív államok állnak, ahol a sikeresség egyéni és egyben közösségi tényező is.

erol 2016.05.12. 09:49:33

@teotwawki: "szökséges és indokolt a 3-5 szorző,
bőven van ekkora különbség az emberek munkateljesítménye között, több is"
Ez szerintem csak legenda. Persze aki jól keres nyilván úgy érzi, hogy gigászi a teljesítménye, de ez nem feltétlenül igaz.

2016.05.12. 11:26:07

@erol: attól még mérhető tény marad

erol 2016.05.12. 11:54:42

@A csótány is ember: Ja, a különböző bizottságokban szundikáló fehérgalléros bűnözőnek biztos nagyobb a teljesítménye, mint pl egy ápolónak vagy egy tanárnak.

erol 2016.05.12. 11:56:25

@erol: Persze attól függ mit nevezünk teljesítménynek.

konrada 2016.05.12. 12:05:01

...hát a 10% elég széles merítés fentről, viszont elég keskeny lenttről. Érdemes lenne a felső 2-3%-ot hasonlítani az alsó 40%-kal, sokkal durvább eredményeket adna....

csakférfi 2016.05.12. 12:58:15

@cö-cö-cö: @karandash: Humánum??Ostobaság? egyenlősdi tárasadalo??
Mondjátok már meg nekem az idén hányan fagytak haláléra idősek az otthonukban.Hány nőt erőszakoltak meg.Hány öreg hal meg gyógyszer hiány miatt.Monjátok már meg hogy hol van az a naaagy humánum??
ostoba erőszakos emberek vagytok s a kultúrát abban látjátok hogy a színház könyv és egyéb eseményeket látogattok.Közben a nyomorgókra fogjátok hogy saját hibája.bakker ezt hívják a pszihomajmok elfedésnek.vakok vagytok és a saját "pompátoktól" nem lkátjátok a saját gyengeségeiteket.Monddmár meg nekem hogy van-e különbség aközött hogy egymilló ember fogyaszt egymillót vagy százezer egymilliót.Mert a GDP- ugyanazAzt meg honnan a tökömből veszitek hogy a pénz ami az egyenlőtlenségeket mutatja jó.baszdki ennyire fölfuvalkodottak hogyan lehettek??Mégis mit gondoltok ez meddig megy így,50-500 évig? Ti teljesen beleálmodjátok magatokat a végtelen fejlődésbe.Hihetetlen hogy ennyi sokaqn élnek érzelmi vakságban,pusztán azért mert a saját élelmeteket és kényelmeteket szolgákra bízzátok.Honnan veszitek ezt hogy annak aki megkeresi nektek a kényelmes élethez a pénz (haszonelv) az egyszer nem unja ezt meg?
vagy bíztok a robottechnológiában??ekkora tuskókat: :)

csakférfi 2016.05.12. 20:25:42

@cö-cö-cö: Mérőszááám???Ez a pénz???

A napokban röppent fel a hír, hogy a Fidesz a Polgári Törvénykönyv módosítása révén kiszélesítené a „szülőtartás” intézményét, az Alaptörvényben is szereplő gondoskodás kötelességét, vagyis törvénybe foglalná, hogy mindenkinek kötelessége anyagilag eltartani rászoruló szüleit: ha a megélhetéshez nem elegendő a nyugdíja, akkor pótolja ki, ha állami vagy magánellátásban részesül az idős szülő, akkor a gyerek fizesse ki az ellátás költségeit.

Szakácsiban, egy alig 180 fős lakosú kis csereháti faluban próbáltunk utánajárni, miket főznek maguknak azok, akik jóval a létminimum alatt élnek. Magyarországon nem kevesen vannak: a Policy Agenda április közepén közzétett kutatása szerint tavaly a lakosság több mint 41 százaléka élt a létminimum alatt, vagyis egy felnőttre havonta kevesebb mint 88 ezer forint jutott, egy négytagú, kétgyerekes családra pedig kevesebb, mint 256 ezer. Szakácsiban ennél jóval kevesebből kénytelen kihozni a többség. Van olyan család, ahol hatan-heten élnek havi kevesebb mint százezer forintból.

GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export

Tehát ha a háztartásokban a felső kevés egyre többet fogyaszt és ruház be akkor a többi ember azonos szinten maradva a GDP nő folyamatosan!öcsém hogy Te mekkora állat vagy.Mérőszámok mőgé bujtatva élsz! Hiszed magad modernnek.A fajtád rosszabb az állatnál!!

2016.05.13. 07:28:43

@csakférfi: "ostoba erőszakos emberek vagytok" - sem ostoba, sem erőszakos nem vagyok

" s a kultúrát abban látjátok hogy a színház könyv és egyéb eseményeket látogattok" - nem számomra a színház meg a könyv úgy általában az nem kultúra. Leszarom ezeket a sznobságokat.

"Mondjátok már meg nekem az idén hányan fagytak haláléra idősek az otthonukban.Hány nőt erőszakoltak meg.Hány öreg hal meg gyógyszer hiány miatt.Monjátok már meg hogy hol van az a naaagy humánum??" - a legelidegenedettebb emberi társadalom is ezerszer humánusabb, egyenlősítőbb, mint a természet. A természetben szó szerint farkastörvények uralkodnak. A legbrutálisabb társadalmak amúgy a természeti népek társadalmai. Szóval a civilizációt lehet pocskondiázni, de az a helyzet, hogy ezzel a csúf kapitalista rendszerrel mindenki jobban járt eddig, mint a szuper kommunizmussal. Az ember ellensége nem a másik ember, hisz két azonos jogokkal rendelkező fél kénytelen megegyezni a túlélés érdekében. Az ember felett extra hatalmat gyakorló állam a szenvedések forrása. A szélsőségesen etatista rendszerek a szenvedés forrásai: kommunizmus, nemzeti szocializmus, teokratikus diktatúrák.

csakférfi 2016.05.13. 08:11:29

@karandash: egykoron a "demokráciának" titulált hazugságot a fogyasztói társadalmat fogják maradinak és bigottnak nevezni a történészek.Mintahogy mostanság szokják a királyságokat császárságokat.

Az ember ellensége nem a másik ember, hisz két azonos jogokkal rendelkező fél kénytelen megegyezni a túlélés érdekében.---Hamis amikor a munkaadó felvesz egy embert az adott állásba mindig hasznot húz ezen emberből.Nincs egyenlőség ha Te kérsz.Mert a másiknak van neked nincs!logikai csavar!egyébként s3em kénytelen mivel van másik lehetőség ugyanis a technológiának köszönhetően leválhatunk egyedileg családilag a nagy ellátó rendszerekről. :) magyarul lehetsz önellátó -ha hagynak.

ezzel a csúf kapitalista rendszerrel mindenki jobban járt---ezt meséld el azoknak akik a nyomorból nem tudnak kiemelkedni. Én kitudtam.Vannak autóink, földünk,házunk,gyerekeink,eszközeink...stb.

. A természetben szó szerint farkastörvények uralkodnak.---igen vannak állati közösségek a fajon belül és azokon élősködnek más fajok.nem így az embernél amikor a Milliárdosok élősködnek saját fajtájukon korra nemre vallásra tekintet nélkül.
Szóval a civilizációt lehet pocskondiázni, de az a helyzet, hogy ezzel a csúf kapitalista rendszerrel mindenki jobban járt eddig, mint a szuper kommunizmussal.----nem civilizált az a társadalom ahol nem egyenlő arányban oszlanak meg az élelem és ivóvíz mértékei.Nem civilizál az a társadalom amely erőszakkal (törvényekkel) különbséget tesz munkaadó és munkaválalló között.Szegény és gazdag között.Ezen állításod ismét helytelen.hamis

Amennyiben ezen logikai állításoknak is ellntmondasz úgy fenntartom a rád vonatkozó állításaimat.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.05.13. 09:55:32

Hazugság, nincs is szegénység, miért nem tudtok hinni végre a KDNP-seknek ?!
A keményen dolgozó kisemberek is jólétben élnek, és a munkanélküliek is, mert ők meg nyernek a tippmixen !

2016.05.15. 01:43:23

@csakférfi: "egykoron a "demokráciának" titulált hazugságot a fogyasztói társadalmat fogják maradinak és bigottnak nevezni a történészek.Mintahogy mostanság szokják a királyságokat császárságokat." - történész ilyet sose mond, hacsak nem ment el az esze. Nincs olyan, hogy maradi vagy bigott. A monarchia, feudalizmus, rabszolgaság se az. Egyszerűen más. Le lehet írni, de aki mai szemmel értékítéletet alkot róluk, az propagandista, nem történész. Lehet azt mondani, hogy nem akarunk olyat ma, de a múltban attól még betöltötte szerepét, különben ki se alakult volna.

"Hamis amikor a munkaadó felvesz egy embert az adott állásba mindig hasznot húz ezen emberből." - egyenlő jogokról beszéltem. Te meg gazdasági erőt keversz ide. Kereslet-kínálat. Amúgy a munkavállaló nem nyer azzal, hogy foglalkoztatják?

"ezt meséld el azoknak akik a nyomorból nem tudnak kiemelkedni. " - vannak, akik rossz döntéseket hoznak az életben. Vajon mindenkit meg kell védeni a saját rossz döntéseinek következményeitől? Nem hiszem. Te azért tudtál kiemelkedni a nyomorból, mert valamennyire kapitalizmus, demokrácia, jogállam van. Ha az általad propagált kommunizmus lenne, akkor elvennék a vagyonodat, mert mindenkinek egyenlően kell részesedni a javakból. Akkor a térdemet csapkodva röhögnék rajtad. Meg bejelentkeznék hozzád ingyen kajára, italokra, vizedet használnám, mert ugye egyenlően kell részesedni...

csakférfi 2016.05.15. 20:07:24

@karandash: Akkor a térdemet csapkodva röhögnék rajtad. Meg bejelentkeznék hozzád ingyen kajára, italokra, vizedet használnám, mert ugye egyenlően kell részesedni...
Igen,mivel a családi bennsőséges kapcsolat ugyanerre a dolgokra épül.
Ha ezen szabályok általánossá válnak a jövőben a társadalom önmaga egy nagy család lesz.Akkor megvalósulhat a "utópia".
Ehhez nem kell pénz.A fejlődés ugyanis ez.A pénz nem boldogít.Csask örömet okoz a birtoklása.freud is erre az elvre épít.Azonban ha egykoron mindenki egyenlő jogokkal és javakkal rendelkezik akkor a félelem egyes emberekben nem fog "elváltozást" betegséget generálni.
50-500 év.Nem mindegy,de a mai pénzalapu és ezáltal tekintélyalapú társadalom nem modern,mégha modernek számító eszközöket is használ.
Én bizonyosan azért emelkedhettem ki ebből mert kitartottam azon mesék mellet hogy "boldogan éltek amíg meg nem haltak".Dolgozni nem sikk nekem.Erre neveltek"aki nem dolgozik ne is egyék".Az meg hogy a második feleségem ugyanezt gondolja és teszi külön szerencse.Én szakmáimnál fogva megtervezhetem és megépíthetem a saját gazdaságban megtermelhető étel és energia előállításához szükséges eszközöket.Hogy hol fogom ezt használni melyik földrészen??nem tudom.azt viszont tudom hogy a nyugdíjam apénzem sohasem lesz biztonságban.Bármely kormányt vagy bankot ,céget nézem.erre alapozok.nem arra hogy valaki a pénzemért(amúgy is illúzió ) kiszolgáljon.A testi és mentális egészségem kifogástalan.Erre bizonyíték a munkaalkalmassági teljeskürű kivizsgálás.pedig 30 éve láncdohányos,húst hússal-kávé vödörszám- vagyok.egyébként ezen is érdemes elgondolkodni másoknak hogyan lehetséges ennyire "egészségtelen",életvitel mellett így élni?
nem gondolod hogy túl sok a hazugság?ebben a "társadalmi" demokráciában?ami bizonytalanná teszi sok ember jövőjét.

Ha az általad propagált kommunizmus lenne, akkor elvennék a vagyonodat, mert mindenkinek egyenlően kell részesedni a javakból.

Csányi Sándor 35 milliárd forinttal gazdagodott, a jelenlegi vagyona 200 milliárd forint.
Bige László 15 milliárddal vagyonosabb, mint tavaly; most 175 milliárd forintja van.
Demján Sándor 27 milliárd forinttal gazdagodott, a mostani vagyonát 120 milliárd forintra becsülik.
Széles Gábor 8 milliárd forinttal gazdagabb, mint tavaly; jelenleg 100 milliárd forint fölött diszponál.
Veres Tibor vagyona 85 milliárd forintról 97 milliárd forintra nőtt.
Gattyán György 6 milliárd forinttal gazdagodott, mostani vagyonát 96 milliárdra becsülik.
Wáberer György 10 milliárd forinttal lett gazdagabb, jelenleg 90 milliárd forintja van.
Rákosi Tamás 84 milliárd forintról 87 milliárd forintra növelte vagyonát.
Simicska Lajos 10 milliárd forinttal gazdagabb, mint tavaly; vagyonát 83 milliárd forintra becsülik.
Kasza Lajos 8 milliárd forinttal gazdagodott, vagyonát 71 milliárd forintra becsülik

Tőlük is .Én örömmel lemondanék a Kb. 10 millós vagyonomról ha ők is.
Én éltem az "átkosban".
Valaki mindig megkeresi a pénzt valaki pedig különböző kiskapukat kihasználva összegyüjti.Ez most a törvény.Te ezt hívod jogegyenlőségnek. :) :)
süti beállítások módosítása