Brutális a magyar ingatlanárak növekedése: van miből feljönni

2016. május 14. 10:24 - Napi Csárt

A hazai lakásárak növekedése olyan magas szintű volt, hogy ebben egész Európát megelőztük. A nemzetközi adatok alapján 14,4 százalékkal nőtt a magyar ingatlanok ára, az FHB Lakásárindexe alapján pedig 16 százalékos volt a növekedés tavaly.

Hazánk mellett Svédországban és Írországban volt még jelentős ugrás, azonban a svédeknél a válság idején nem volt jelentős visszaesés. Írországban viszont még a magyar ingatlan-áresésnél is durvább csökkenésnek lehettünk szemtanúi, itt még mindig jelentősen alacsonyabbak az árak, mint a válság előtt voltak. 20160513_1terkep_fhbindex_nemzetkozi.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr928714192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pukancs 2016.05.15. 12:05:52

Nem lenne ezzel semmi gond, ha a magyar fizetések, ingatlanok(állapota/szerkezete) és környezetük, az életszínvonal, a szolgáltatások, létbiztonság a német osztrák Svéd vagy éppen ír szintet megütné...

De a vicc az hogy az emberek húznak el a francba végleg, a házakból kihalnak, segédmunkás betanított nettó 100e-es fizetések vannak, születészsám alacsonyabb mint valaha, Éppen most jött ki hogy a GDP a béka szaros segge alatt sincs.
Körülöttünk minden hasonló problémával küszködő ország tendenciája az hogy visszaesés vagy nagyon durva visszaesés van. Nálunk meg a csillagos égbe lőttek ki az ingatlan árak.

Gyakorlatilag a józan észnek ellentmond ami a magyar ingatlan piacon folyik.

jolankovacs 2016.05.15. 13:16:49

@pukancs:
Nem mond ellen szerintem a józan észnek ami nálunk folyik.
A gazdasági és politikai bizonytalanság amelyet a médialufi vastagon támogat okozza azt, hogy az emberek befektetéseiket, vagyonkájukat próbálják ingatlanba menekíteni.
Mutatja ezt, hogy a nem túl gazdagok is megmozdultak ebbe az irányba. Ékes példája ennek, hogy a belváros és Észak-Nyugat M.o. megfizethetetlen. Részben a befektetők ezeket preferálják, részben pedig itt van munka.
Valójában az ingatlanárak ketté szakadta, illetve az eladások is. Mindenki próbál egyre jobban a főváros, illetve nyugati irányba integráslódni.
Keleten semmi sem kell szinte. Mármint a Dunától keletre.
Nevetséges, hogy egy nem budapesti lakás a főváros mellett, 45 éve épült panel, 60m2, két nap alatt 20 millióért elkel, Kétgenerációs, garázsos új építésű csládiház garázzsal, minden jóval 200m2, mindössze 15 km-el odébb eladhatatlan ennél kevesebbért.
Miért?? Mert csóró a nép és nem bír fenntartani egy ekkora - nem túl nagy - ingatlant , meg 1-2 autót, hogy eljárjon emberi módon dolgozni.

she_wolf 2016.05.15. 13:43:37

@jolankovacs:
Gyakorlatilag Budapesten és közvetlen agglomerációjában van mozgástér. Esetleg még néhány megyeszékhely környékén, és over!
Mi is Bp. szomszédságában élünk, és terveztem volna mozdulni, mert most van rá lehetőségem. Olyan ingatlanokat találtam Magyarországon általam megfizethető áron (sőt, kifejezetten olcsón!), hogy a 20 ujjamat megnyaltam utánuk, de mégis arra jutottunk itthon, hogy nem költözünk, maradunk, felújítunk, véglegesítünk, és ami marad, abból budapesti ingatlan-befektetés lesz. Mert Borsodban, vagy a Kunságban hiába veszem meg a befektetést, ha egy fillér hasznot nem hajt.
(És mindezt abból a pénzből, amit kapunk a férjem szüleinek egykori, ll. kerületi lakásának árából!)
Magyarország=Budapest, itt koncentrálódik minden. 50 km.-rel arrébb meghalsz:( És ez így nagyon nem jó.

FikkFakk 2016.05.15. 14:23:46

Az online zimmer freit (booking es airbnb) kene betiltani, nem az ubert.

Miert jo az, hogy buliturista paradicsomot csinalnak ebbol a szaros varosbol, idejar nyugat eu testnedveket uriteni, a hasznat meg mindenfajta 3-5 lakasos online minipanziok teszik ki. Normalis, produktiv iparunk, szolgaltatoagazatunk meg nincsen.

Egyszer meg itt is lesz vmi kisebb terrorcselekmeny, es ugy elfogynak a bulizo angolok meg hollandok, mintha sose lettek volna.

pukancs 2016.05.15. 22:21:09

@jolankovacs:

Kétgenerációs, garázsos új építésű csládiház garázzsal, minden jóval 200m2, mindössze 15 km-el odébb eladhatatlan ennél kevesebbért.

Pedig én pont ilyet keresek. BP-től 15 km-erre

de 2530 alatt is legfeljebb ősrégi van
Új meg 35-nél kezdődik
süti beállítások módosítása