Mégsem a magas GDP a jó életminőség titka?

2016. augusztus 15. 10:30 - Napi Csárt

A Világgazdasági Fórum posztolt ma egy érdekes összehasonlítást. Azt ábrázolják a lenti csárton, hogy mennyi egy adott ország bruttó hazai terméke (GDP) illetve milyen magas a társadalmi fejlettsége.

Az társadalmi fejlettséget mérő Social Progress Indexet (SPI, társadalmi fejlettségi index) a Social Progress Imperative nevű amerikai civil szervezet hozta létre: több mint 50 változó segítségével méri egy adott ország társadalmának fejlettségét. A változók a következő három kategóriába sorolhatóak be:

  • a legalapvetőbb emberi szükségletek (egészségügy, lakhatás)
  • a jólét alapjai (oktatás, technológiához való hozzáférés, várható élettartam)
  • lehetőségek (emberi jogok, választás szabadsága, tolerancia)

Magyarország egyébként nagyjából a lenti ábra vonlán helyezkedik el, tehát a gazdasági fejlettségünk szinkronban van a társadalmunk fejlettségével.

Az ábrán a vízszintes tengelyen az országok GDP-je, a függőleges tengelyen pedig az SPI értéke van feltüntetve. Ha egy ország a vonal felett helyezkedik el, az azt jelenti, hogy a nemzeti összterméke alapján várt értékhez képest magas a társadalmi fejlettsége, ha alatta, akkor pedig alacsonyabb.

 

social_progress_index.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr710411074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2016.08.15. 21:42:38

Érdekes az összehasonlítás pl. Szlovákiával, amelynek társadalmi haladás indexe több mint két százalékponttal magasabb.

Mig Szlovákiában pl. az anyagi jólét, az egészégügyi ellátás magasabb, az emberi jogok, az egyéni szabadságjogok helyzete kedvezőbb, nálunk a társadalom toleranciaszintje magasabb, a szlovák társadalom konzervatívabb.

www.socialprogressimperative.org/countries/svk/
süti beállítások módosítása