Íme Magyarország boldogságtérképe: a pénz mégis boldogít?

2016. szeptember 14. 10:07 - Napi Csárt

Az ELTE pszichológiai kutatócsoportja készítette el Magyarország boldogságtérképét, amelyen megyékre bontva láthatjuk, hogy hol, mennyire boldogok az emberek. Általánosságban 

  • A nők,
  • A Dunántúlon élők,
  • A kis településen élők,
  • A diplomások,
  • A 30 és 50 év közöttiek,
  • A családosok,
  • A 4 vagy több gyerekesek,
  • A vállalkozók,
  • Az erős pszichológiai immunitásúak,
  • A fejlett boldogságteremtő képességűek és
  • A virágzás állapotában lévők

a legboldogabbak hazánkban. Persze a térképes bontás is elkészült, ez alapján a Nyugat-Dunántúli és a Közép-Dunántúli régiókban a legboldogabbak, az Észak-Magyarországin élők pedig a legboldogtalanabbak. boldogsagterkep.jpg

Persze érdemes lehet azt is megnézni, hogy hol a legkisebb a munkanélküliség hazánkban, és rögtön kiderül, hogy a két adat közeli összefüggésben van egymással. Az alacsony munkanélküliségű megyékben egyébként a fizetések is magasabbak, ez is lehet a boldogság egyik forrása. A pénz azonban (önmagában) nem boldogít, erre jó példa a budapesti adat, ahol hiába kiugróan alacsony a munkanélküliség és magasak a bérek, az emberek nagyjából átlagosan boldogok. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7911704205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz maszop dk egykutya 2016.09.15. 11:28:31

persze, mert budapesten van a fizetés, és a kis munkanélküliség mellett negatív tényező: mocskos, állandó dugó, elképesztő albérlet és ingatlanárak, zaj, betondzsungel

OsoLalalala 2017.10.08. 00:13:05

Békés megyét nem tudom értelmezni mert tudjuk mekkora f.s a gazdasági helyzet ott, Budapest pedig nagyrészt élhetetlen a csövesek, a kosz , a bűz , tömeg és társai miatt, lehetnek akármekkorák a fizetések.

OsoLalalala 2017.10.08. 00:14:45

Egyébként mi a f.sz az, hogy a "virágzás állapotában lévők" ? :D

Bicepsz Elek77 2018.08.16. 01:50:32

@OsoLalalala:
SZ.xualisan aktivak.
Amugy az okai is megvannak ennek:
A nok nem stresszes munkakat csinalnak es altalaban nem tuloraznak.
A gyerekek stresszcsokkentok.
Minel nagyobb egy varos, annal nagyobb sebessegu az elet, ami stresszt okoz(pl Budapestnel stresszesebb London, Londonnal Tokio).
A nyugatiak at tudnak jarni jo, 5x fizetesert Ausztriaba, de Magyarorszagon elik fel azt a penzt.
A Dunantul katolikus, akik kozul kevesebb a stresszes es ongyilkos, mint a protestansok kozul(akik kapitalistabb szemleletuek).
Akik sok bukason tulmentek(vallalkozok)azok tudjak, hogy fel lehet allni. Aki nem valt 5 evnek rovidebb ido alatt munkahelyet, az stresszel, hogy elveszti.
30-50 kozott a legkaposabbak a munkahelyen a ferfiak pl.
süti beállítások módosítása