Na, melyik európai országban él a fiatal felnőttek 81%-a még mindig a szüleivel?

2016. november 09. 14:58 - Napi Csárt

A fiatal felnőttek jelentős része él  a szüleivel világszerte, de az olaszok lepipálnak mindenkit. Az OECD jelentése szerint Olaszországban a 15-29 éves korosztály 81 (!) százaléka élvezi nap mint nap a mamahotel előnyeit.

Infographic: 81% Of Young Italians Live With Their Parents | Statista
You will find more statistics at Statista

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr6311941093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2016.11.09. 23:44:20

hidfo.ru 2016.10.31. 23:23 Belföld, Nyugati világ, Térségi hírek, Világpolitika
Hibrid háború...AVAGY HOGYAN KELL KORMÁNYOKAT MEGDÖNTENI !!! :o)))
eu-tuntetes

“A pszichológiai műveletek a média/információs beavatkozás formájában domináns műveleti és stratégiai fegyverré váltak. Az elsődleges cél az ellenség lakossági támogatásának átállítása. A televíziós hírek erősebb műveleti fegyverré váltak, mint a páncélos hadosztályok.”

A XXI. században a hadviselés jellege alapjaiban megváltozott. A nagyhatalmak közti összeütközés nem közvetlen formában, hanem indirekt módszerek alkalmazásával, közvetítőkön keresztül zajlik. A civil szféra egészséges működése és a katonai műveletek közt eddig élesen látható határvonal elmosódott, az ellenséges kormányok megdöntését nem hivatásos katonák, hanem külföldről irányított civil szervezetek és pártok végzik el.

Andrej Koribko politikai elemző, újságíró, és az Oroszországi Népek Barátsága Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének geopolitikai szakértője. Az orosz szakértő tanulmánya (magyar nyelven is IDE kattintva ingyenesen letölthető) lépésről lépésre bemutatja azt a hibrid háborús stratégiát, ami az Amerikai Egyesült Államok és nyugati szövetségei által világszerte alkalmazott módszer a vazallus szerepet el nem fogadó kormányok megdöntésére.

A tanulmányban foglaltak megértése által az olvasó képessé válik arra, hogy tüntetések, felvonulások vagy utcai harcok láttán bizonyos indikátorok mentén magabiztosan meg tudja állapítani, hogy az adott történés idegen országok érdekérvényesítéseként és hibrid háborús stratégia részeként történik-e, vagy természetes politikai folyamat.

songochi 2016.11.10. 01:01:09

Szokjatok már le erről a mamahotelezésről! Szép álom az hogy ennyi szüleitől elszajadni képtelen gyerek lustálkodik otthon. A valóság egészen egyszerű: nem engedheti meg magának hogy külön menjen a legtöbb fiatal. Nyilván gazdaságpörgető lenne ha az emberek egyesével élnének a depressziójukkal elmagányosodva mert akkor többet költenènek kajára meg antidepresszánsra nem beszélve a lakások bérleti díjairól. Egyszerűen az van hogy nincs pénz. Ki ne szeretne 18 èvesen külön menni szabadon élni? És ki teheti meg? Ez 2 külön kérdés, nem kellene összeerőltetni. Meg egyszer valaki bedobta a kifejezést a köztudatba úgy 10 éve és mostmár mindenre használatos, "10 vagy és otthon laksz? Te mami kedvence!!"

midnight coder 2016.11.10. 07:19:32

@songochi: Ez elég összetett kérdés. Egyfelől tényleg hülyeség ezt 15 éves kortól számolni. Másrészt, az a polgár aki 18 évesen, vagy pláne korábban a "saját lábára áll" az elég jó eséllyel élete végéig a szociális rendszer emlőin fog csüngeni, megtoldva ezt esetleg a büntetés végrehajtó szervek vendégszeretetének igénybevételével.
Mert hogy ma 23-24 éves korodig aligha lesz piacképes képzettséged. Aztán persze a dolog másik oldala, hogy ha 25 éves kor felett is a szüleidnél laksz akár egy albérlet helyett, az viszont tényleg gáz, ez ugyanis kb. azt jelenti, hogy nincs saját életed, szépen elhúzódik a családalapítás, ez pedig hosszú távon öregedő, kihaló társadalmat eredményez.

Nzoltan 2016.11.10. 07:50:58

@songochi: Nem véletlen a szóhasználat. Bizony elég erős alapja van.

indapass 2016.11.10. 08:09:11

@Nzoltan:
Bizony igaz, hogy az otthon élő fiatalok egy része valóban szolgáltatásként tekint a szülői házra: ingyen koszt, kvártély, és a szülők már nem nagyon szólnak bele, mit csinál.

Ezt a hozzáállást kis korban elkezdett tudatos neveléssel lehet megelőzni. Ahogy nő a gyerek, a jogaival együtt a felelőssége, az otthoni feladatai is nőnek. Nemcsak anyagilag, de házimunkában is ki kell vennie a részét. Ez ott, ahol mezőgazdasági jellegű munkából élnek, a mai napig magától értetődő; a városokban viszont kikopott.

Pedig ezzel mindenki jobban járna.

CyberPunK 2016.11.10. 08:28:16

@midnight coder: "hogy ha 25 éves kor felett is a szüleidnél laksz akár egy albérlet helyett, az viszont tényleg gáz, ez ugyanis kb. azt jelenti, hogy nincs saját életed, szépen elhúzódik a családalapítás, ez pedig hosszú távon öregedő, kihaló társadalmat eredményez. "

Ez így önmagában baromság.

Alig párszázezer évig az volt a trend, hogy a "szüleidnél laktál". Tudok példát mindegyik felállásra, szűlőknél baba, egyedül baba, szűlőknél nem baba, egyedül nem baba. Ez így önmagában nagyon kevés.

Btw, saját meglátásom szerint, ami leginkább betett a társadalmi normáknak európai szinten az a nagycsaládos (több generáció egy fedél alatt, persze nem 50 nm-en) életmód szétverése. De az meg a fogyasztói társadalomnak nem volt jó ugyebár.

ikke i drift 2016.11.10. 09:15:37

"OECD jelentése szerint Olaszországban a 15-29 éves korosztály 81 (!) százaléka élvezi nap mint nap a mamahotel előnyeit."

Köszi. Miért nem rögtön a 0-100 éves korosztályt vizsgálják? Egy 24-28 vagy 25-30 érdekes lenne, de ennek így semmi értelme nincs, 15 évesen a kollégistákon kívül mindenki otthon lakik, 29 évesen meg már alig valaki, az egyetlen érdekes statisztika az, hogy a kirepülés átlagosan mikor történik meg, vagy esetleg a fenti metódus szerint, de sokkal szűkebb intervallummal vizsgálva. Ennek így szerintem vajmi kevés értelme van.

sas70 2016.11.10. 09:34:02

Inkább azt kellene mérni, hogy a munkával rendelkező 18-24 és 24-30 éves korosztály mekkora része lakik még otthon. Mert az egyetemista gyerekemet, aki tanul és nem rendelkezik önálló jövedelemmel, nyilván nem fogom kirakni.
Az már inkább gáz ha valakinek munkája, jövedelme van és még mindig otthon lakik a szüleinél, mert az kényelmes vagy mert nem tud elszakadni.

kvadrillio 2016.11.10. 09:37:10

Tömegesen faragnak rá a nyugdíjasok a kormány számolási módszerére
2016. november. 10. 06:24 2016. november. 10. 08:14 Gazdaság
Tömegesen faragnak rá a nyugdíjasok a kormány számolási módszerére
szerző:
hvg.hu
12

Miközben a 2017-es inflációs várakozás nagyot nőtt az év első feléhez képest, a most beterjesztett tervezet szerint a nyugdíjemelés mértéke marad 0,9 százalék. A nyugdíjasok mintegy ötven százalékának havi százezer forintnál is kisebb a nyugdíja, nálunk legfeljebb havi 900 forintot tesz ki az emelés, ha nem változtatnak a terveken.

Az idősek ihatják meg a levét annak, hogy a kormány elszámolta az év első felében a pénzromlás mértékét. A túl optimista 2017-es inflációs várakozás miatt a nyugdíjasok nagy többsége észre sem fogja venni, hogy emelkedett a járandósága – írta a csütörtöki Magyar Nemzet.

A kormány honlapján közzétett rendelettervezet szerint az idén tavasszal elfogadott költségvetés számainak megfelelően 0,9 százalékkal nő a havi nyugellátás összege 2017-ben, holott ma már az MNB is 2,3 százalékos inflációval kalkulál a jövő évre.

Ha nem változnak a most beterjesztett nyugdíjemelési tervek, a jövő év végére csaknem másfél százalékkal ér majd kevesebbet a nyugdíjasok havi ellátása, mint most.

A 120 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva a rendeletben megjelölt emelkedés alig lesz több, mint havi ezer forint. A nyugdíjasok mintegy felének azonban havi százezer forintnál is kisebb a nyugdíja, nálunk legfeljebb havi 900 forintot tesz ki az emelés.

NINCS MÁS VÁLASZTÁS ! EZT A GECI-VÉRSZÍVÓ ORBÁNT ÉLE KELL ÜTNI !!!!! :o)

kvadrillio 2016.11.10. 09:43:31

@kvadrillio: MERA RENCERVÁLTOSSZÁS NEM AZÉRT TÖRTÉNT, HOGY DROGOS-SZNOB AROGÁN HELIKOFFEREN RÖPDÖSSÖN ESKÜVŐKRE ÉS LÁZÁRJANCSIKA A ROLEXÓRÁJÁN NÉZEGESSE AZ AKTUÁLIS HÁNYÓRAPERCEKET.....HANEM AZÉRT, HOGY A MAGYAR TÁRSADALOMNAK JOBB ÉLETE LEGYEN.....
AZ ÓRA AZ AKTUÁLIS IDŐT MUTATJA, A SZNOB-ÓRA...A TULAJA HENCEGÉSÉT, PILLOGÁSÁT, GAZDAGODÁSÁNAK FITOGTATÁSÁT MUTATJA...A MAI SZNOB ORSZÁGVEZETŐK NEM A MAGYAR TÁRSADALOM ÉRDEKEIT KÉPVISELIK, CSAK A SAJÁT ÉRDEKEIKET.

kvadrillio 2016.11.10. 09:46:15

@kvadrillio: A ROLEXÓRÁJÁVAL PILLOGÓ, HIVALKODÓ PEDIG ETTŐL NEM LESZ ÉRTÉKESEBB EMBER...CSAK EGY SZÁNALMAS SZNOB-PÖCS ! :)

kvadrillio 2016.11.10. 09:50:37

A MAMAHOTELRŐL PEDIG ANNYIT, HOGY MA MAGYARORSZÁGON...IS, SOK CSALÁD VÁRJA A FELMENŐI NYUGDÍJÁT, MERT NINCS MUNKÁJUK JÖVEDELMÜK. ÉS ORBÁN AZ ALACSONY NYUGDÍJEMELÉSSEL AZ Ő ÉLETÜKET IS GYILKOLJA.....ÍGY CSÖKKENTVE DRASZTIKUSAN A NÉPESSÉG LÉTSZÁMÁT. HÓHÉR ORBÁNRA PEDIG NINCS SZÜKSÉGE A MAGYAR TÁRSADALOMNAK.

bogyo112 (törölt) 2016.11.10. 10:44:05

@kvadrillio: engedd már fel azt a qrva capslockot! :-(

gatti979 2016.11.10. 10:45:49

Miért 15 éves kortól vizsgálják? Ez torzít az adatokon. Vizsgálják pl 22 éves kortól... Jobb esetben az már az egyetemi évek vége....15 evestől nézni? Hahah. Jó hogy nem 4 evestől nézik.

nniicckk 2016.11.10. 10:50:09

En se ertem miert kell ezt a mamahotelezest eroltetni, szerintem magyarorszagon elenyeszo lehet azok szama, akinek volna ra penze, hogy egyedul lakjon sajat lakasban, de megis a szuleivel el egyutt.

nniicckk 2016.11.10. 10:57:03

Es amugyis lehetne meg arnyalni, a dolgot, mert nem egyertelmu, hogy ki az, aki mamahotellezik.
Mert szerintem aki a sajat keresetebol, koltsegket fizetve a szulei lakasaban el, az nem mamahotellezik, ellenben akinek a szulei vettek egy lakast, es igy tud kulon elni, az viszont legalabb reszben mamahotellezik, mert szuloi segitseg nelkul nem tudna kulon elni.

taffer 2016.11.10. 11:29:59

@Nzoltan: @indapass: Nem hinném, hogy a legtöbben örömmel választják ezt. Magyarországi viszonylatban jó szakmával is 30 évesen tudtam elköltözni otthonról. Aztán mázlim volt, hogy a deviza hiteles borulás nem vitte el a lakásom, külföldön dolgoztam, így végül a "megmentésem" után megduplázott tartozást is tudom tovább nyögni. (Apró adalék, miután kiderült, hogy ezek csak deviza _elszámolású_ ordenáré átverések, Lengyelországban, és most már Romániában is folyósítási árfolyamon ment a felszámolás. Nálunk ezzel szemben bankmentés volt, egy hasraütés szerű horror árfolyamon)

Amúgy nem véletlen, hogy Olaszország van az élen. Populista kormányok váltják egymást, fél Európa odaköltözik nyugdíjas korára (tiszta Florida), mindig csupa olyan párt van hatalmon, akik a sok nyugdíjasért versengenek.

Egy fiatal konkrétan első aktív évében ingyen dolgozik, afféle kötelező "szakmai gyakorlatként". A fiataloknak így képtelenség elkezdeni az életet.

Emzé Periksz 2016.11.10. 11:37:51

Tipikusan értelmetlen OECD statisztika. Az OECD-t meg kell szüntetni, egy bürokratikus szervezet, ingyenélő fontoskodó alkalmazottakkal.
Csak kérdőíves felméréssel együtt lenne értelme ezeknek a statisztikáknak, amiből kiderülne, hogy kényelmi, érzelmi vagy anyagi okokból van-e az együttélés. Ez így szart se ér.
Kritika az ábra közlőjének: Magyarországot miért hagyta ki???
Másrészt ez így baromi megtévesztő. Az eredeti adatoknál 5 kategória van: szülőkkel; egyetlen szülővel; más fiatallal/időssel; partnerrel; egyedül. Kanada például azért kicsi, mert ott baromi sok az egyedüli szülővel és a más felnőttel lakó kategória; az egyedül lakás Kanadában egyáltalán nem jellemző, szemben Norvégiával és Dániával, ahol a legnagyobb, 30% körüli.
Kedves Blogger, a grafikonkészítés és értelmezés az egy szakma, amit előbb meg kellene tanulnod, és majd utánn akarjál tájékoztatni. Addig több kárt okozol az ilyen megtévesztő ábrákkal, mint hasznot!!

smartdrive 2016.11.10. 13:10:26

két embertípus szereti ezt a szóhasználatot:

1. akik legszívesebben már rég válnának, de akkor mehetnének az aluljáróba, mert az asszony visz mindent
2. akik fogcsikorgatva, két másodállással fizetik a frankhitelt, és elátkozzák a napot, amikor beugrasztották őket a "felnőtt életbe"

persze a 2. csoport is az 1., hiszen az ilyen állapot pillanatok alatt amortizál le bármilyen házasságot

komisz_kölök 2016.11.10. 13:13:25

@Napi Csárt: ezt a faxt nem lehet kimoderalni? (@kvadrillio) Van egy csomo politikai blog, ahol nyomathatja a hülyesegeit, pardon, velemenyet.

gregaba 2016.11.10. 14:07:27

Annak a kommentnek volt igaza, aki a klasszikus ókori/középkori/reneszánszkori nagycsaládos modell tudatos szétverését említette. Ez is egyfajta "oszd meg és uralkodj" jelenség.
Az ipari társadalmaknak már csak az éri meg, ha rengeteg apró (csonka) család éldegél a városokban, a felmenőktől és testvérektől reménytelenül elszigetelve. A nagycsaládok "veszélyesek", mert önfenntartóak gazdasági, megélhetési és érzelmi szinten is. Az iparosodás előfeltétele viszont az egyén kiszolgáltatottsága.

Ezért kezdték az ipari forradalom utáni időkben a társadalmak szétzilálni az addig teljesen idilli módon működő nagycsaládokat, ahol nagyanya, apa, gyerek stb. egy fedél alatt élt és virult, mert az volt a normális.

VT Man 2016.11.10. 14:21:15

@kvadrillio:
"A MAMAHOTELRŐL PEDIG ANNYIT, HOGY MA MAGYARORSZÁGON...IS, SOK CSALÁD VÁRJA A FELMENŐI NYUGDÍJÁT, MERT NINCS MUNKÁJUK JÖVEDELMÜK."

Ekozben rekordalacsony a munkanelkuliseg, es alig talalni embert a legtobb poziciora.

2016.11.10. 14:32:55

@indapass:

szellemi hugyosproli, művelődj még kicsit

2016.11.10. 14:34:15

@gregorik:

jaja, a szarból felhorgadt, marozosan szólva "kimosdatott nigger"-ek, diplomás prollancsok okádmánya ez semmi több.
le kell szarni

2016.11.10. 14:35:52

@indapass: @songochi: @midnight coder: az, hogy a gyerek el tud költözni a szülőktől jórészt anyagi kérdés. Az emberiség történetében sose volt olyan, mint az elmúlt pár évtizedben a 2. vh utáni nyugati jólétben, hogy a gyerek el tudott költözni otthonról. Akkor költöztek el, ha megházasodtak. Akkor is jórészt a fiatal feleség a férje családjához költözött és annak tagja lett.
Az, hogy hitelre vett lakásba vagy bérelt lakásba elköltözik egyedül egy 20 éves, az csakis a 20. századi nyugati jóléti társadalmakra jellemző.
A skandináv fiataloknak olyan jólétet teremt a szocialista állam a brutális adókból, hogy egyedül is tudnak lakni. Svédországban az illegális migránsoknak is rendes lakásokat utaltak ki... Angliában meg council lakásokat kapnak a fiatalok, családosok, hajléktalanok. Így könnyű nekik.

2016.11.10. 14:45:34

@nniicckk: igen, egyetem alatt több barátnőmnek volt saját lakása. Persze a szüleik vették nekik, de mivel nem a szülőkkel laktak, ezért magukat rohadt önállónak tartották. Egyiknek a szülei fizették a rezsit is, csak az egyik szobában volt egy másik csaj albérletben. A másik csaj egyetem mellett dolgozott adminisztratív munkát, de persze a minimálbér a hideg vízre se volt elég, szóval a szülei adtak neki havonta pénzt.
Egy harmadik csajnak, akit dugtam, úgy lett lakása, hogy kipusztult belőle a nagyanyja és ő kapta meg.
Nekem akkor nem volt lakásom, meg is kaptam többször, hogy milyen lúzer vagyok. Hát ja, akinek nem rakják a segge alá, az 20 évesen nem lesz lakástulajdonos.

indapass 2016.11.10. 15:06:53

@taffer: @karandash:
Nem gondolom, hogy egyszerű anyagilag függetlenedni. Azt sem, hogy ez magától értetődő lett volna a történelem során bármikor.
A nagycsaládos együttélésnek vannak előnyei és hátrányai. Nem véletlenül mondogatta a párom nagymamája - akinél sokáig laktunk -, hogy ő is húsz évig volt "menyecske", és az milyen nehéz volt. A fiatalok - és főleg a nők - szívtak. Nem szívesen mennék vissza ebbe a helyzetbe se gyerekként, se szülőként. Megváltoztak az igények.

Nálunk is van a családban felnőtt, aki a szüleivel lakik - és belead a rezsibe (hiszen ő is használ áramot, vizet), valamint kiveszi a részét a háztartási teendőkből. Szívesebben elköltözne, lenne független, de nem futja rá.

Ettől függetlenül létező, bár nálunk nem túl gyakori jelenség az is, hogy a felnőtt gyerek kényelemből marad a szüleivel egy háztartásban. De én sem 15, hanem inkább 25-28 éves kortól vizsgálnám.

gregaba 2016.11.10. 15:14:50

@indapass: "Nem szívesen mennék vissza ebbe a helyzetbe se gyerekként, se szülőként. Megváltoztak az igények."

Pont erre írtam, hogy nem az igények változtak meg (tízezer év után csak úgy), hanem a társadalmi ukáz változott meg, és ez tudatalattivá vált. Ha belegondolsz, belőled is ez szól.
Ezellen lehetne és kellene is küzdeni, mert elég szar a családtagok közti teljes elidegenedés, ami csak a 20. század óta jellemző.

Le Orme 2 2016.11.10. 17:19:45

Nem tudom, miért kell ilyen stigmatizáló jelzőket használniuk a nagyokosoknak, mint mamahotel. Ez véleményterror, beavatkozás az egyén szférájába. A mediterrán országokban sok fiatal együtt él a szülőkkel, esetleg egész életükben, és boldogok így! Erre jön egy hülye szociológus, aki mindezt megbélyegzi.

indapass 2016.11.12. 14:50:42

@gregorik:
Az, hogy nem szeretnék a szüleim vagy a párom szüle fennhatósága alatt élni - örök gyerekként, akárhogy is nézzük -, nem azt jelenti, hogy elidegenedek tőlük. Kitűnő viszonyt lehet úgy fenntartani, hogy nem egy háztartásban élünk és egyikünk sem szól bele a másik döntéseibe.
Lehet, hogy régebben is igénye lett volna a fiatalasszonynak, hogy ne az anyós dirigáljon, csak éppen nem volt lehetősége. Most van. Ettől még dönthetnek úgy, hogy egy háztartásban élnek.
A természetes, illetve megszokott nem egyenlő az optimálissal.

2016.11.13. 03:02:29

@indapass: "Nem szívesen mennék vissza ebbe a helyzetbe se gyerekként, se szülőként. Megváltoztak az igények." - A te igényeidet alakították át tudatosan, hogy többet fogyassz.
Egy nagycsaládba egy tv, egy porszívó, egy mosógép, egy internet előfizetés elég, a gyerekre vigyáz a nagyszülő, nem kell babysittert fogadni. És ami a lényeg, nem kell hitelre másik ingatlant venni, aminek a törlesztését még a gyereked is fozetni fogja, ha valami drága nyugati vagy ázsiai régióban veszel lakást.

A magányos öregeknek pedig el lehet adni a nyugdíjasotthonokban a férőhelyeket, lehet őket tengeri hajóútra csábítani, ők inkább hedonista módon felélik ma a megtakarításaikat, mint hogy a családban tartanák a vagyont.

A felpörgetett fogyasztás teremti meg az igényeket és termel ki olyan elidegenedett embereket, akik nem képesek már pszichésen elviselni egy 3 generációs családban az életet. Sőt, ma már egy házastársat, élettársat, gyereket se tud a többség elviselni maga mellett. A globális háttérhatalom által propagált szinglik még jobb fogyasztók lettek, mint az atomizált család.
süti beállítások módosítása