Gondoltad volna, hogy ennyi pezsgőt viszünk külföldre?

2016. december 31. 10:50 - Pénzcentrum

Az elmúlt 10 évben megduplázta Magyarország a pezsgőexportját. Míg 2005-ben 26 906 hektoliter pezsgőt vittünk külföldi piacokra, tavaly már 53 591 hektót. Az eddigi csúcsot 2014 jelentette, akkor 56 129 hektolitert exportáltunk. Az idei teljesítményről még nincs adat.

Szólj hozzá!

Tudtad? Ilyen cipőt illik húzni az öltönyödhöz

2016. december 30. 10:39 - Napi Csárt

A divatvilág sokak számára távolinak tűnhet, pedig kevés odafigyeléssel mi is divatosan öltözhetünk, és ehhez még plusz pénzt sem kell költenünk feltétlenül. A Business Insider most azt szedte össze, hogy melyik öltönyhöz melyik cipő illik. 

  • A fekete cipő univerzális, tehát bármilyen (klasszikus színű) öltönyhöz jó.
  • Fekete öltönyhöz viszont csak a fekete cipő illik. 
  • A sötétkék, a szürke és a világoskék (indigó) öltönyhöz viszont a fekete mellett sötét vagy világosbarna cipőt is választhatunk.
  • A barna öltönyhöz fekete vagy sötétbarna cipőt húzzunk.bi-graphics_how-to-match-your-suit-to-your-shoes.png
8 komment

Meglepő tény: már nem Amszerdam Európa drogfővárosa

2016. december 29. 16:14 - Napi Csárt

Meglepő statisztikát tett közzé az OECD, amely a fiatalok drogfogyasztási szokásait vizsgálja. Elsősorban a marihuána és a kokain került górcső alá, ebből pedig az derült ki, hogy Hollandia már rég nem számít Európa drogközpontjának. 

A legtöbb marihuána a cseheknél, a franciáknál és az olaszoknál fogy, ezekben az országokban a fűhasználók a fiatal lakosság ötödét teszik ki. A kokain viszont máshol népszerű, a legtöbb az Egyesült Királyságban fogy a fehér porból, de a spanyol fiatalok is rákaptak a szerre. Magyarországon egyébként mindkét drogból az OECD átlagának töredékét fogyasztják. fukoko.jpg

11 komment

Tényleg olyan rosszul teljesítettek a magyarok a PISA-teszteken?

2016. december 28. 17:15 - Napi Csárt

Az egész ország felbolydult, amikor kiderült, hogyan szerepeltek a magyar diákok a PISA-teszteken. Az kétségtelen tény, hogy visszaestek a teljesítmények, azonban érdemes megnézni, hogyan szerepeltünk más országokhoz képest. 

A magyar pontszámok 470 és 477 között mozogtak, tantárgytól függően, ami jelentősen elmarad az OECD átlag 490 körüli eredményétől. A legjobban egyébként a fejlett távol-keleti régió szerepelt, de az észak-európaiak is jó teszteket töltöttek ki. A legrosszabb eredmények a szegény, elmaradott országokban születtek, mint például a Dominikai Köztársaság, vagy Algéria, de például a koszovóiak sem értek el túl jó eredményeket. 

pisa2.jpg

 

18 komment

Meglepődsz, ha megtudod milyen lista élére került Magyarország

2016. december 27. 11:20 - Napi Csárt

Jól mutatja az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet korábbi felmérése, mennyire sokat járnak a magyarok orvoshoz. A vizsgált országok közül magasan vezetjük a rangsort, egy átlag magyar évente 11,8 alkalommal megy orvoshoz, míg az EU25-ös átlag mindössze 7,1 alkalom. De vajon kik járnak a legkevesebbet dokihoz?

orvos_chart.png

 

69 komment
süti beállítások módosítása