Veszélyben a magyar iskolák: hamarosan nyugdíjba vonul a tanárok harmada

2016. szeptember 30. 20:45 - Napi Csárt

Néhány éven belül nagy gondok adódhatnak az általános iskolai oktatásban, a magyar tanárok 35 százaléka ugyanis 50 év feletti, ami azt jelenti, hogy egy évtizeden belül a többségük nyugdíjba vonulhat. Ezzel szemben a 30 év alatti tanárok nagyon kevesen vannak, az összes tanár mintegy 7-8 százalékát teszik ki. 
altalanos_iskolai_tanarok.jpg

13 komment

Nem csoda, hogy haldoklik az egészségügy: alig költünk rá

2016. szeptember 29. 16:29 - Napi Csárt

Bezzeg az amerikaiak mindenüket erre verik el

Az OECD egészségügyi kutatásának egyik sarkalatos pontja volt a GDP arányában egészségügyre fordított összeg vizsgálata is, ráadásul az állami és a magán költéseket külön vizsgálták. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy összesen a GDP 7 százalékát költjük az egészségügyre összesen, aminek több mint kétharmada állami ráfordítás. 

Ezzel az OECD országok között hátul kullogunk (az átlag a GDP 9 százaléka), igaz, a V4-eknél ez átlagosnak mondható. A legtöbbet az USA-ban költik egészségügyre, a GDP közel 17 százaléka erre megy el. Ott az állami ráfordítás is magas, de ez az egyetlen vizsgált ország, ahol a több magánpénz kerül a rendszerbe, mint állami költés.health_expenditure.jpg

14 komment

Morbid halálokok: de hol van a listán a terrorizmus?

2016. szeptember 28. 16:46 - Napi Csárt

Ugyan csak néhány morbid halálokra terjed ki a Vox kutatása, azonban ebből kiderül, hogy az egymillió emberre vetített terrorizmus okozta halálozás hol helyezkednek el más, hétköznapi ám morbid halálokokhoz képest.

  • A bevándorlókhoz köthető terrorizmus éves átlagban 2,8 ember halálát követeli,
  • A megolvadó vagy felgyulladó ruhák 3,3 emberáldozatot követelnek, míg
  • A vonatok által elgázolt gyalogosból 5,8 van 1 millió emberre vetítve.

Persze lényeges, hogy ez a statisztika csupán néhány halálokra terjed ki, azonban azt jól bemutatja, hogy a terrorizmus kevés emberáldozattal jár más halálokokhoz viszonyítva.14371828_10154444772835420_1493097032_n.jpg

Ez egyben azt is jól mutatja, hogy a terrorizmusnak milyen jelentős pszichés hatása van az emberekre, hiszen a vonatoktól vagy a saját ruhánktól egyértelműen kevésbé rettegünk, mint a migránsoktól. 

5 komment

Lehangoló statisztika: ebben még mindig Európa élén vagyunk

2016. szeptember 27. 16:33 - Napi Csárt

Az öngyilkossági adatokat szemlélve Magyarország még mindig az élen végez, erről rendszeresen hallhatunk, de vajon mennyivel többen vetnek véget az életüknek hazánkban, mint más európai országokban? A legtöbben Litvániában döntenek emellett, itt a WHO 2012-es adatai szerint 100 ezer emberre 28,2 öngyilkosság jutott.

Nem sokkal van lemaradva Oroszország és Magyarország, 19,5, illetve 19,1-es mutatóval. A kelet-európai országok szinte kivétel nélkül magas az öngyilkossági ráta.

A legkevesebben Görögországban vetnek véget az életüknek (3,8), de a mediterrán országokban jellemzően alacsonyabb a ráta.ongyilkossag.jpg

4 komment

Ezek a világ legkevésbé befogadó országai

2016. szeptember 26. 16:42 - Napi Csárt

Ugyan a nyugat-európai és a kelet-európai Európai Uniós országok között éles vita van abban, hogyan kezeljék a migránskérdést, azonban az expatok (tartósan adott országban dolgozó külföldiek) szerint jellemzően a nyugat-európai országok nem befogadóak. Németország, Belgium, Franciaország, Ausztria és Dánia is a legkevésbé szívélyesen üdvözlő országok között szerepel.

Talán kevésbé meglepő Oroszország szereplése a listán, illetve Szaúd-Arábia sem, ahova például csak akkor utazhatunk, ha egy szaúdi állampolgártól meghívást kapunk. Az északi országok sem túl szívesen veszik a külföldi bevándorlókat, Norvégia, Svédország és Finnország is a legkevésbé befogadó országok között szerepel. 

Észak-Kórea vagy Afganisztán valószínűleg azért nem szerepel az összehasonlításban, mert itt nem sok expat tevékenykedik, így nem volt kit megkérdezni.legkevesbe_befogado_orszagok_az_expatok_szerint.png

 

27 komment
süti beállítások módosítása