Túlképzett vagy a munkádhoz? Ezzel nem vagy egyedül

2016. április 24. 10:00 - Napi Csárt

A magyarok 14 százaléka nem a végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik

Az OECD kutatása szerint 2013-ban a magyarok 10 százaléka volt túlképzett, további 4 százalék pedig alulképzett ahhoz a munkakörhöz, amit betölt. Ezzel egyébként egészen jól állunk, Máltán ugyanis a dolgozók harmada nem a képzettségének megfelelő munkakört tölti be, köztük többségben vannak a túlképzettek. Írország is hasonló gondokkal küzd, de ott érdekes módon pontosan az alulképzettek vannak többségben. skills.jpg

6 komment

Folytatódik a háború Szíriában: kiegyenlített a küzdelem?

2016. április 23. 09:30 - Napi Csárt

Az elmúlt időszakban békésebb időszak volt jellemző Szíriára, azonban a harcok úgy tűnik, kiújulnak. Az április 4-i helyzetről jelent meg az alábbi térkép, amin a kormányerők pirossal, a felkelők zölddel, a kurdok sárgával, az ISIS pedig feketével-szürkével van jelölve. aprilis_4.jpg

6 komment

TOP 10: ezekben az országokban a legnagyobb a sajtószabadság

2016. április 22. 09:30 - Napi Csárt

Nemrég adták ki a legújabb tanulmányt, amelyben a világ országainak sajtószabadságát vizsgálták. A felmérésben 180 országot rangsoroltak, ezek alapján Finnországban a legnagyobb a sajtószabadság.

Nem látod a Napicsártot? Katt IDE!


Magyarország a 180 ország közül a 67. helyre került, amivel megelőztük többek között Olaszországot, Görögországot, és Ukrajnát is. Ugyanakkor lenne még hová fejlődnünk, hiszen Malawi, Szenegál, és még Pápua Új-Guinea is elénk került a rangsorban.

10 komment

Meg fogsz lepődni: így nevezik a teát Európa különböző országaiban

2016. április 21. 10:25 - Napi Csárt

Akárhol utazunk is a világban, a tea szó szinte mindenhol ismert. Nem így nevezik azonban minden egyes országban, Európa országai között is vannak kisebb-nagyobb eltérések az elnevezés között.

tea.JPG

A térkép készítője szerint a tea különböző elnevezései ( 'tea', 'teh', 'cha' 'chai') a kínai " cha " szóból származnak. Míg a “chá” a portugálokon keresztül a kantoni nyelvjárásból jött, addig a “thee” a hollandoknak köszönhető, akik a min nyelvjárás szerint nevezték így a teát.

1 komment
süti beállítások módosítása