Alig költünk valamit a gyerekeinkre: nem csoda, ha nem szeretnek minket

2017. január 13. 13:33 - Napi Csárt

A gyerekek oktatása az egyik legfontosabb dolog, ennek ellenére Magyarország az OECD országok közül az egyik legkevesebbet költi a gyerekekre. Az alapfokú és a középfokú képzésre szinte ugyan annyit, nagyjából 5 ezer dollárnak megfelelő forintot költünk évente, ez még 1,5 millió forintnál is kevesebb. 

Ennél kevesebbet csak Mexikóban és Törökországban költenek az oktatásra. A régió országai közül a szlovákok érezhetően többet költenek oktatásra, a cseheknél pedig a másodfokú nevelésre közel kétszer annyit fordítanak, mint hazánkban. diak_koltes.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr312122851

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béranyaság és Liberalizmus 2017.01.14. 10:49:24

SzűzMariska ókori Béranyaság és Liberalizmus kitalált személy szimbóluma. A sperma donorsággal, vagy klónozással született gyerekének két apja volt, Jahve és József.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.13. 16:26:26

A magyar egy összeszerelőüzem országban akar élni és szeret keveset keresni, ha képzettebb lenne hamar lelépne nyugatra. Ezt senki se akarhatja, az országnak szüksége van az összes közmunkására :)

szellemkor 2017.01.13. 18:44:07

Az oktatásra költött összegekben a pedagógusfizetések kölönbsége is benne van, nem? Az oktatás alapvetően személyi költség vezérelt költségvetési tétel. Márpedig a tanári fizuk az általános bérszínvonalhoz igazodnak. Szóval ezt az összehasonlítást egy átlagbér vagy inkább medián listával súlyozva kellene megnézni, kíváncsi vagyok akkor mi jönne ki. Vagy a GDP-re vetített költés arányában. De félek akkor is ugyanilyen karcsó adatok jönnének ki.

zümmmi 2017.01.13. 21:12:37

Pont ma tette fel az Új Egyenlőség a riportját Herczog Máriával a Youtubra. Pont erről meg ilyenebbekről van szó benne. (Lehet nem is véletlen ez a bejegyzés...)

midnight coder 2017.01.14. 14:55:43

Nem látom a listán a szlovákokat. Amúgy ez kb. tükrözi az átlagfizuk mértékét is - és ugye az oktatás költségeinek jó része személyi költség, azaz bér. Ergo, a listán azt láthatjuk, hogy jelenleg kis hazánkban a pedagógusok kb. ugyanolyan szarul keresnek mint mindenki más.

Gerilgfx 2017.01.15. 02:57:43

@karandash: igazából nem akar, csak valamiért még nem alakultak ki a kulturális és politikai feltételek ahhoz, hogy tenni tudjon azért, hogy ennél többé válhasson a társadalom.
süti beállítások módosítása