Elindultunk a lejtőn: így öregedik el a magyar társadalom

2017. február 17. 17:00 - Napi Csárt

Az elöregedés a nyugati társadalmak jellemzője, mégis, érdekes módon a lakossághoz képest Japánban él a legtöbb idős, az emberek közel negyede időskorú a távol-keleti szigetországban. Az elöregedő társadalom miatt elsősorban azok a nagy ellátórendszerek vannak veszélyben, amelyeket az idősek vesznek igénybe. Hazánk egyébként ennél jobban áll, a magyarok 16,9 százaléka számít idősnek, ez azonban valamivel magasabb az OECD átlagánál, amely 15,1 százalékos arányú. id.jpg

Ezek az egészségügy és a nyugdíjrendszer. Az elöregedő társadalom miatt egyre kevesebb dolgozó fizet nyugdíjjárulékot, így egyre kevesebben tarják el a nyugdíjasokat. Ez persze nem tartható fent hosszú ideig, a nyugdíjrendszer újragondolására van szükség a fenntarthatósághoz. Az idősek egészségügyi kiadásai jelentősen magasabbak, így minél több idős van, annál nagyobb az ellátórendszer terhe is. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7012269134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2017.02.18. 18:26:53

Szerintem Magarországon csak évente 50k arab tud segíteni!

Pyrrhus 2017.02.18. 20:16:20

A jó k. anyád tartja el a nyugdíjasokat!
A nyugdíjast az a felhalmozott 100-140 milliós tőke, amelyet befizetett a nyugdíjrendszerbe, valamint a 45 éven át magas hozamú értékpapírokban fialtatott hozamai tartják el. Méghozzá nagyon rosszul, mert a tolvaj állam ezt is lenyúlja, és a lehetséges nyugdíj hatodát fizeti ki.
Ha nem hiszitek, kérdezzétek meg az államot hogy valóban azért fosik-e annyira az egyéni számlák vezetésétől, hogy ne derüljön ki, mennyire átbaxa az állampolgárokat?

igazi hős 2017.02.18. 22:48:20

@Pyrrhus: Ezt hol olvastad? Mert hogy a tákolmányban már az sincs benne, hogy az államnak minimálisan el kéne tartania azokat, akik 40 évet ledolgoztak, van helyette a gyerekek szülőtartási kötelezettsége, ami egy röhej. Magyarországon felosztó-kirovó rendszer van, annyit lehet a nyugdíjasokra költeni, amennyi erre a dolgozók befizetnek. Amiről írsz, hogy az embert a saját, munkabéréből félretett megtakarítása tartsa el, az megszűnt 2011-ben, 2,9 millió ember el is vesztette az addig összegyűlt pénzt, a maradék pedig nem szaporíthatja. (Persze megmaradt az önkéntes nyugdíjpénztár, amibe pont azok nem raknak, akiknek a legnagyobb szüksége lenne majd valami nyugdíj kiegészítésre.)
Ami az egyéni számlákat illeti: már az első pillanatban látszott, hogy kamu az egész. Ha tényleg kimutatják, hogy 1-1,5 millió minimálbéres gyakorlatilag 0 nyugdíjat kaphat, az biztos politikai bukás.
süti beállítások módosítása