Nem csoda, ha nem szeretünk kimozdulni: ennyi magyar él saját tulajdonú otthonban

2017. február 21. 09:48 - Napi Csárt

A fiatalok egyik első nagy pénzügyi döntése rendszerint a lakásvásárlás, nem csoda, hogy a magyarok 88 százaléka saját tulajdonú otthonban lakik. Ez kiemelkedően magas, az OECD átlaga mindössze 68 százalék, és csak Szlovákia és Litvánia előz meg minket ebben. homeownership.jpg

A kelet-európai országokra egyébként jellemző a saját tulajdonú otthonok magas aránya, a nyugati országokban azonban sokkal többen bérelnek, mint nálunk. Lényeges, hogy az országok többségében még így is túlsúlyban vannak a saját otthonban élők. 

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7612277477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.21. 10:11:02

Nagyszerű hír. A normális ember saját lakásban él.

Denise Hogyisdugják 2017.02.21. 13:34:04

és a saját hazájában keresi a boldogulást. ámen.

lippsi e vagy? 2017.02.21. 21:19:33

Micsoda, nem fizet lakbért, sőt talán még bankhitelt se? Ez így nem lesz jó a libsi szempontból

igazi hős 2017.02.21. 22:04:57

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "normális ember" És te kinél dekkolsz?
@lippsi e vagy?: Magyarok 95% nem tud lakáshitel nélkül saját lakásba költözni. Miért jó, hogy egy életre eladósodsz, miközben lehet, hogy 10 év múlva az ország másik felében vár rád a legjobb munka?

fabirka 2017.02.21. 22:36:17

Hát ez nem véletlenül lett gerjesztve. A röghöz kötés nagyon működik pár száz éve. Fontos a folyamatos kontroll. Aztán még nem lesz oka maradni a hülyének, és megy mindenfelé a világban.

cso zsi 2017.02.21. 22:42:49

Saját tulajdon, de nem sok kacsalábon forgó van közte.
Svájcban 40%. Na de a bérlemény is valakié, nem?

laci_52 2017.02.22. 00:26:41

@igazi hős: És az miért jó, ha a fizetésed felét lakásbérletre költöd, ezért aztán sohasem lesz semmid és egész életedben egyik hónapról a másikra élsz? Akkor inkább saját lakást veszek(nem devizás!) hitelre és ha az lejárt, van némi vagyon a kezemben.

2017.02.22. 02:01:13

@igazi hős: én voltam már bérlő és tulajdonos is. Most külföldön élek, ez ázsiai bezzegországban. Itt is bérel a legcsóróbb, de aki családot alapít, az vesz házat, ugyanis egy nő se olyan hülye, hogy olyan férfihez menjen, aki nem rendelkezik lakással.

Ja, ha kapsz jobb munkát az ország másik felében, akkor a saját lakásod kiadhatod, eladhatod. Ilyenről nem hallottál még? A gyereked meg örökli. Az ingatlan befektetés, nézd meg a mai ingatlanárakat. Aki 20 éve vett egy lakást, az ma kaszál, ha kiadja, eladja. Vagy egyszerűen lakik benne és nem kell a brutálisan növekvő lakbéreket fizetnie.

2017.02.22. 02:08:52

@fabirka: ostoba fasz vagy.
Ismerőseim közül többen dolgoznak Németországban, Amerikában IT területen, de a budapesti lakásukat kiadják arra a pár évre (évtizedre), amíg kint vannak. Ha meg akarják, eladják pár millióval drágábban, mint amennyiért vették egykor. Semennyire se köt egy lakástulajdon, pont hogy szabaddá teszi őket. Egy bérlő kiszolgáltatottabb, megkopasztható, kirakható.
Én se Magyarországon élek, de ha magyarországi lakásom ki van adva, amíg külföldön vagyok, azzal mit is vesztek, miért is köt engem röghöz? Egy tőkeelem, ami hasznot hajt.

kasu 2017.02.22. 06:28:20

Itthon ősi társadalmi szokás a saját, a saját ház, föld, bármi, ami a tied. A családodé, örökölted, és majd öröklik a gyerekeid. A sajátodon élni és dolgozni. A bérrabszolgasággal kerültek és kerülnek az emberek a nagyvárosokba és a bérleményekbe-szállókra, "munkásotthonokba". A helyben lévő tulajdon odaköt...mivel óriási a különbség a kicsi országunk területei között is, hiába van házad Kazincbarcikán, ha találnál is munkát Sopronnál, nem tudod mobilizálni, mert csak töredékét éri a tied a soproniénak. Meg ha eladod... nem lesz neked saját és ezt a mi értékrendszerünk nem veszi be. A lakosság túlnyomó része azt fejleszti tovább, az adja az alapját a jövőbeli lakhelyének, amit örökölt a szüleitől, vagy melléjük tudott építeni stb. A hitelből vásárolt-épített lakások/házak nagy segítség a népesség és munkaerő mobilizálásához. De abban a pillanatban ahogy meglesz, máris odaköt, mert fizetni kell és negyede-fele jövedelmét elviszi a családnak.
Kivéve a gyevibírót, mert azért csodás szép életek és házak léteznek fogalmunk sincs miből. (És nem az egy-két politikusra gondolok most.)

Void Bunkoid 2017.02.22. 08:20:17

@laci_52: azért nézz mán körbe légyszíves Borsodban vagy nagyon északkeleti-felsősarok Szabolcsban.

Nem néztem pontosan, számokkal utána, de valahogy rá mernék tenni egy nagyobb összeget, hogy a saját tulajdonú ingatlanok még az országos átlaghoz képest is felülreprezentáltak, bőven 90 százalék fölött, de a bennük élők szintén országos átlagot felülreprezentálva nemhogy egyik hónapról a másikra, de _napról napra_ élnek...

A saját ingatlan tényleg hosszútávon befektetés, vagyon, de a) csak akkor jó móka, ha nem az az EGYETLEN vagyonod, b) csak akkor befektetés, ha olyan helyen rendelkezel vele.

Kíváncsi vagyok, mikor tudnál eladni BÁRMIKOR egy ingatlant mondjuk Rakacán, Jánkmajtison vagy mondjuk - hogy egy kicsit kacsingassunk a dunántúli mordorra is - Sósvertikén.

Csak csendben elárulom, hogy a legtöbb ilyen helyen levő házikót telkestől kb annyiért tudod _egyáltalán_ eladni (márminthogy úgy egyáltalán komolyan érdeklődjenek is a hirdetésre), amiből TALÁN egy jobb állapotú 10-12 éves autó ha kijönne...

Void Bunkoid 2017.02.22. 09:44:59

@Void Bunkoid: na, kicsit kutakodtam.

www.penzcentrum.hu/otthon/top_25_ezek_a_legdragabb_iranyitoszamok_magyarorszagon.1053715.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Ezek a "drága" ingatlanos helyek. A hozzászólásomban emlegetett Jánkmajtison jelenleg kb 30 ezer forint körül van az átlag ingatlan négyzetméterára, a különbség egy jobb munkahelykínálattal rendelkező, de még mindig vidéki település áraihoz képest is húsz-huszonötszörös.

Na ezért kaki a röghözkötés bizonyos helyeken, gyakorlatilag gombokért sem veszi meg senki az ingatlant, ha arrébb akarnál mozdulni, viszont annyit meg ér, hogy az ember ne akarja veszni hagyni, és inkább ott marad a nihilben.

igazi hős 2017.02.22. 09:54:16

@karandash: "a saját lakásod kiadhatod, eladhatod" Feltéve, hogy jól mérted fel a 10-20 év múlva megjelenő igényeket. A '80-as években még milyen stabil helynek számított Miskolc, Győr meg a fasorban sem volt. Most Miskolc kong az ürességtől, nemhogy Győrben, de Mosonmagyaróváron sincs lakás, gyümölcsösöket parcelláznak ki, mert akkora az igény. Sopronban vennél? Magyar fizetésből ne is álmodj róla. Ha meg osztrák melód van, akkor inkább bérelsz, hiszen nem lehetsz biztos, hogy 5-10 év múlva is meglesz.
Ha végre lenne egy épeszű kormányunk, akkor megfordíthatná a vándorlási trendet, de most épp nyoma sincs. 10 év múlva lehet, hogy fele ennyi autógyári melós kell, és most kurrens helyek válnak átlagossá. Budapest talán az egyetlen stabil pont, de itt meg olyan árak vannak, amitől tényleg adósrabszolga leszel. Már a külső kerületek is marha drágák, 300/nm alatt szinte csak bontani való ház akad. 20 éve még megtehettük, hogy nincs pénzünk, ezért pár évig meghúzzuk magunkat egy panelban, aztán majd eladjuk és veszünk egy normálisat, de most a panelek is 250 felett vannak, akkor egy 55 nm (amibe már vállalsz egy gyereket) az 15 millió. Reális? Nem.

igazi hős 2017.02.22. 09:56:42

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ennél jobb poénokat szoktál írni, szedd össze magad.

Ildiko Espinas 2017.02.22. 10:04:26

@fabirka: Sokáig laktam egy skandináv országban. Kiváló állással és fizetéssel is szinte az összes ismerősöm bérlakásban lakott.(nagyvárosokról beszélek) Volt köztük olyan, akit a mobilitás lehetősége vonzott benne, volt, aki hosszú évek óta élt ilyen lakásban, teljesen meg volt elégedve az életével, nem érdekelte a saját lakás téma. Valószínűleg őt is az vonzotta ebben, hogy gond nélkül bármikor leléphet máshová. Írják itt, hogy egy vagyonelem, igen az, de egy csomó más vagyonelem is létezik, amely például sokkal könnyebben pénzzé tehető, ha szükséges. A bérlés alapvetően -sok esetben kényszerűségből, főként Mo-n- egy másfajta életszemléletet, és igenis a könnyebb mobilitás lehetőségét(is) jelenti. Ebben igazad van.

efi 2017.02.22. 10:39:15

Inkább fizetek törlesztőt, mint bérleti díjat. Egyrészt előbbi 15-20 évig tart, utóbbi 50-ig, másrészt a végén az enyém lesz a lakás.

emzperx 2017.02.22. 11:25:20

A világnak ezen a felén az egyetlen olyan befektetés ahol a pénzedet nem csődöltetik be, az a saját ingatlan.

Duplaxiii 2017.02.22. 11:34:55

Öreg, nem tudom téged ki fizet, de megint idedobtad ezt a értelmezhetetlen grafikonodat.
A témát alig egy hete kiebszéltük, rávilágítottunk, hogy az általad idedobált grafikonok és a melléírt egyéni oktatásod valójában egymással sincsenek köszönő viszonyban és hár a magyar valósághoz nem is kapcsolható.
Ne kamuzz ezekkel az ál-tudományos dolgaiddal. Írtuk, a magyar ingatlanhelyzet torz és szándékosan bebetonozott, mivel nincs lakás, kizárólag öröklakás vétel lehetséges vagy feketealbérlet, ezért a magyar étékek nem képviselik a balóságot. Egyszerűen kihagyod a albérletben élőket, a vidéken családi házban élő több generációt és az ott jellemző öröklési folyamatokat.
Ha a száraz statisztikát nézzük, akkor a magyar érték ROSSZ! Nem tartalmaz alternatívát, így az arányok bemutatása sem valós. Nyugati országokban egy egészséges ingatlanterület eloszlását jelzi, nálunk csak azt, amit örököltünk 45 után. Nálunk a fiataloknak nincs is más lehetősége, csak a drága lakásvásárlás, de ez meg nem vonatkozik a társadalom egészére, csak azon kisebb halmazra, aki ezt megteheti! Így tovább torzulnak az értékek.
Nem veszi figyelembe a statisztika, hogy nálunk nincs ingatlanpiac! Mert a használt lakások megvétele semmivel sem egyszerűbb, így a meglévő eladása is gond.
A klasszikus modell, ez volt 45-ig nálunk is, hogy avidék saját ingatlan, a városi polgárság bérlakás.
45-után ebből lett a tanácsi rendszer és ezeket értékesítették a 80-as, 90-es években. A panelprogram is sok esetben szövetkezeti volt. A cégek sem bérlakásokat építettek, hanem öröklakésokat.
Mivel ma már nincs bérlakás program, az új generációknak semmi esélye a normális betagozódásra és vagy albérlet vagy megfeszülve saját ingatlan, amit aztán évekig fizetnek kozkáztatva a tulajdonukat, visszafogva a fejlődésüket, gátolva a mobilitást stb.
Szóval fejezd már be ezeket a bulváralapú, a valóságtól elrugaszkodottstatisztikák idepakolgatását. de főleg ne írj melléjük komoly tudást és tapasztalatot igénylő magánvéleményeket.

Duplaxiii 2017.02.22. 11:36:33

@emzperx: csak addig a 25-30 évig, amíg ki nem fizeted... Az albérletből kirakhatnak. A magántulajdonodat elveszik és mindent buksz... Gondolom te abból a "széles" társadalmi rétegből származol, akik besétálnak és zsebből vesznek 20-40 millióért saját ingatlant...

fátum 2017.02.22. 12:27:46

@Duplaxiii: A 25-30 év és a zsebből kifizet között van átmenet. Én 2000 körül vettem lakást 2.5 millióért. Albérletben laktam addig, gyűjtöttem valamennyi tőkét, vettem fel valamennyi hitelt, amit akkor 2 év alatt visszafizettem. Vidéki nagyvárosban lakom, eszem ágában sincs az ország más tájára költözni, mert a szakmámban itt is van elég lehetőség. Másrészt, akinek vannak ismerősei, barátai, családja, az egyébként sem költözik olyan könnyen az ország túlsó végére. Azt vagy az egész családdal teszi, ami baromi nehéz, vagy ingázhat a két hely között, ami hosszú távon nem szokott működni.

Void Bunkoid 2017.02.22. 12:28:02

@emzperx: már előtte valaki megfogalmazta, de máshogy is csődölhet a dolog.

Teszem azt veszel egy tök vagány külvárosi frissen épült társasházi lakást, mondjuk 25 milkóért.
Gyönyörű környezet, fiatal párok költöznek be, babakocsik versenyeznek a házak közötti zöld parkokban.

Aztán majd a társasházi babások szépen húzódnak ki az agglomerációba, kiadják albérletbe a lakást, hamarosan a parkban már nem babakocsik fognak versenyezni, hanem részegen ordítozó egyetemista bérlők hugyozzák tele a homokozót.

Végül egy csodás tendernek köszönhetően egy jó nagy forgalmú négysávos bekötőutat raknak a ház mellé alig pár tíz méterre, jön a koszocska, a szmog, a bűz, meg a főúttal járó városszéli lányok és stricijeik, akik majd a parkolóban fogják lebonyolítani az üzletet. A négyzetméterár már ilyenkor bőven annyira lehuppan, hogy megjelennek a szép társasházikódban az első cigányok, akik méginkább sietetni fogják a normális ott lakók arrébb költözését.

Tizenöt évvel később, hogy megvetted 25ért a lakást egy napfényes lakóparkban, örülhetsz, ha a feléért el tudod adni abban a tetves gettóban, amivé a hely lett.

Az ingatlan is tud lutri lenni, hacsak nem látod 30 évre előre a jövőt.

para_noir 2017.02.22. 12:37:42

Ez a bérlakás mizéria Magyarországon nem értelmezhető, mert ami külföldön törvénnyel védett, kiszámítható, hosszútávú, megfizethető lakásbérlés, az nálunk bizonytalan, feketén kiadott, kiszolgáltatott helyzetbe taszító, tervezhetetlen és piszok drága lakásbérlés. nagyon-nagyon nem ugyanaz, ezért nulla értelme van a skandináv vagy német lakásbérlési rendszerrel összehasonlítani a magyar helyzetet. A mobilitásról meg annyit, hogy ha mozdul az ember, semmi akadálya, hogy kiadja a kecóját, és a befolyó pénzből a másik városban béreljen. Rossz esetben ráfizet pár tízezre, de akkor sem a teljes bérletet nyögi, jó esetben még kereshet is a dolgon. Én tizenévnyi bérlés után most költözöm sajátba a párommal, az elmúlt években nagyon kedvezményes baráti áron béreltem egyedül viselve a költségeket, a havi bérleti díj X ezer volt, most a havi törlesztő X+2(!) ezer forint lesz, ráadásul ezt ugye felesben fizetjük, ergo felszabadul egy jó adag lóvém, sajátban élek, kerttel, jó levegővel nyugiban (Pestről agglomerációba), ha pedig lejár a hitel, a kecó az enyém, nyugdíjasan nem lesz bérleti díjam, a kölkeim megörökölhetik. Nabazmeg, magyarázd meg, hogy ez rossz :)

para_noir 2017.02.22. 12:44:34

@Void Bunkoid: ennyi erővel a villamos elbaszhat holnap, ne csináljunk semmit :) Merthogy egy napra se látod előre a jövőt... Újépítésű lakóparki (főleg külvárosi) lakást egyébként a legnagyobb balekok vesznek csak.

laci_52 2017.02.22. 13:36:29

@para_noir: "ami külföldön törvénnyel védett, kiszámítható, hosszútávú, megfizethető lakásbérlés, az nálunk bizonytalan, feketén kiadott, kiszolgáltatott helyzetbe taszító, tervezhetetlen és piszok drága lakásbérlés"

Ez nagyon igaz és az egyik oka annak, hogy az emberek saját tulajdonú lakás szerzésére törekednek.

Sir Galahad 2017.02.22. 13:44:06

Nyugaton persze, hogy többen bérelnek lakást. Ott magasabbak a jövedelmek, nem gond, hogy abból havonta az ember kiszór x összeget a szélbe, itt viszont inkább hiteltörlesztést fizet az ember. A két havi fizetnivaló közt nagy különbség nincs, de a hiteltörlesztés végén az ingatlan az emberé. És igen, lehet, hogy menet közben lecsökken az értéke, ahogy @Void Bunkoid: írta. De a fele értékű ingatlan még mindig több, mint a bérlői jogviszony utáni 0.

lippsi e vagy? 2017.02.22. 14:35:21

@igazi hős:
"Magyarok 95% nem tud lakáshitel nélkül saját lakásba költözni. "

De aki felvette valamikor a hitelt és törlesztette, az már csak a rezsit fizeti. És a háztartások legnagyobb része ide tartozik. A bérelésből meg nehéz kikeveredni, mert elmegy a jövedelmed nagy része anélkül, hogy tőkésíteni tudnád ingatlanvagyon formájában. A kettő közül a bérlet a reménytelenebb, ezért is forszírozzák a libsik meg a szocik

lippsi e vagy? 2017.02.22. 14:42:57

Valaki észrevehette vona már azt a tök egyszerű összefüggést, hogy kis országokban magasabb a saját tulajdon aránya, mivel nem kell, de nem is lehetne több száz kilométert utazni az ország méretei miatt. Akárhány nyugati országban simán lehúznak a munkahelyre oda meg vissza napi 150 kilométert. Ilyen erővel veszek egy lakást Budapesten, és az ország nagy részét lefedi az ingázó körzet, ha egyáltalán ki kell mozdulnom munkát keresni a városból

fabirka 2017.02.22. 14:46:30

@karandash: Oh, micsoda gyors emberismeret és intelligencia :) A szarkazmust teccik-e ösmerni? :D
Speckó én is tulajdonosa vagyok egy kisebb háznak, részben pont befektetési okból. Sőt, vagyok annyira szentimentális, hogy szeretnék abban megöregedni és jó érzés lenne, ha a gyermekeim a szép gyermekkori emlékeiket tudnák egy biztos ponthoz (a 2 szülőn kívül) kötni. Mondjuk úgy tekintenének rá, mint a szülői házra.
Engem is beszippantott a röghöz kötés mátrixa ;)

erol 2017.02.22. 14:52:37

Bérelni Magyarországon csak a magas jövedelműek tudnak (bár nem értem miért érné meg nekik). Nyugdíjból meg aztán végképp nagy királyság lehet lakást bérelni.

commentes nikk 2017.02.22. 14:53:53

@lippsi e vagy?: Teljesen igaz, az ország lakosságának kb negyedét (akár közel harmadát) lefedi Bp meg a tágabb értelemben vett agglomeráció, ebben a körzetben a legkönnyebb munkához jutni (és itt is fizetik meg a legjobban) ergo aki Bp-en vagy annak mondjuk 30-50 km-es körzetében él, annak nagyjából semennyire sem kell számolnia munka miatti költözéssel, de ha itt van saját lakása/háza, és esetleg mégis költözik a munka miatt, legfeljebb a legnyugatibb régiókban jár rosszabbul a saját kiadásával, és egy másik bérlésével, ugyanez igaz az eladás/vételre. Aki a magyar viszonyok között a tulajdonlással szemben a bérlést erőlteti, az vagy buta, vagy nagyon ocsmány szándékai vannak.

fabirka 2017.02.22. 14:55:33

Uhhh. Olvasva a reakciókat a kommentemre azt veszem észre, hogy nagyon meg van fáradva mindenki.
Na de komolyra fordítva. Ha a keleti blokkban is olyan ingatlan árak lennének, mint nyugaton, itt sem lenne ekkora tulajdonolás.
Nyugaton a bérlakás rendszer kifejlett iparág, nálunk meg a feketepiac része. Mások a biztosítékok, más a bizalom, más a hozzáállás. Még a bérelt tanácsi lakásokat is mindenki magáénak gondolta a cuclizmus alatt.
És bár kívülről is szemlélem a dolgokat (hisz egy éremnek is 2 oldala van, meg egy palástja) és látom, hogy sok gondot megoldana, ha nem akarna mindenki saját tulajdont (pl. Magyarország keleti felén düledező házban lakni és éhen halni mert nincs munka, nem nagy befektetés). Ennek ellenére magam is úgy gondolom, hogy a saját ház nem csak szentimentalizmus, hanem befektetés is. Vagy nekem, vagy a gyermekeimnek. Bár lehet, hogy ha azt a pénzt máshogy fektetném be, nem lenne gondja a 2 gyereknek 50-60 éves korában egy öreg ház, amikor kettejükre marad az egy. Ki tudja.

fabirka 2017.02.22. 15:02:04

@lippsi e vagy?: "Valaki észrevehette vona már azt a tök egyszerű összefüggést, hogy kis országokban magasabb a saját tulajdon aránya, mivel nem kell, de nem is lehetne több száz kilométert utazni az ország méretei miatt"

Nos itt van Magyarország vs. Ausztria, vagy Hollandia, vagy Svájc. Nézz rá a grafikonra. Ez persze csak egy hirtelen cáfolat.

commentes nikk 2017.02.22. 15:03:38

@fabirka: "(pl. Magyarország keleti felén düledező házban lakni és éhen halni mert nincs munka, nem nagy befektetés)" - kötve hinném, hogy arrafelé befektetésről van szó, vagy hogy jókedvükben tanyáznak arra, ott vagy öröklik a putrikat, vagy az olcsóság miatt megveszik a kisfalusi házakat más alternatíva híján, de az ottani lakosság egy jó vastag része ha marhára akarna se tudna mozdulni munka miatt, merthogy jó esetben megvan a nyolc elemijük, rossz esetben a lapátolás a legmagasabb szintű tudományuk. Nem az ócska házuk köti őket röghöz, hanem a tanulatlanság, a nyomor.

fabirka 2017.02.22. 15:20:38

@lippsi e vagy?: "ezért is forszírozzák a libsik meg a szocik"
Tényleg ennyire egyszerű a képlet? Vannak a libsiszocik, meg a jobberek? Skatulyában van mindenki? Vannak a keresztények, meg az ateisták? Van a fekete meg a fehér? Aki nem magyar az bevándorló? Akinek saját háza, lakása, földje van az egy rohadék jobbos? Aki bérel az egy nyomorék balos? Minden visszavezethető politikai nézetre? Csak címkék mentén élünk?
És ha valaki apolitikus? (Létezik ez a szó?) Véleménye van, csak úgy. Nem azért mert Orbán, vagy Gyurcsány, vagy Vona, vagy Kuncze (létezik még?) mondta. Nem azért mert a Pápa mondta, vagy a legmagasabb muszlim vezető (ezt hogy hívjuk?), vagy a Dalai Láma.
Én a fideszesek szemében régen maszopos voltam, most libsi. A libsik szemében néha fidesz bérenc, néha jobbikos buzi (ez most egy jó szókapcsolat, valljuk be :D) . Közben meg csak én vagyok.
És ha leírom, hogy a röghöz kötés által irányíthatóbbak az emberek, már rögtön kattognak az agyak, hogy akkor én most libsi vagyok, vagy épp fideszes. Holott ez csak egy évszázados tény. Minden rendszer akkor tudja kezelni az embereket, ha nem önállóak. Az önálló ember jár-kel, lát, gondolkodik. Az meg veszélyes. Nem Orbánnak, nem Gyurcsánynak. Ugyanúgy Napóleonnak, XIV. Lajosnak, Kim Dzsongunnak, Sztálinnak és még ki tudja kinek.
Ezért nem kell a jóléti társadalom. Nem kell a mobilitás, az oktatás, a tudás, a képesség. Ráadásul ha jólét van, akkor nem terheli le az embereket a mindennapi túlélés. Akkor meg megint csak baj van. Úgyhogy nem kell a nagy szociális háló, az alanyi jogon járó jövedelem, a jó egészségügy. Éppen annyi kell, ami még nem üti át az emberek ingerküszöbét, vagy ha át is üti, elnyomja a félelem, a bizonytalanság. Ezért kellenek mindig a kijelölt ellenségek. A kommunistáknak a kapitalizmus, a kizsákmányoló burzsoázia. A kapitalistáknak a kommunisták. A zsidóknak a keresztények. A náciknak a zsidók. Gyurcsányéknak Orbánék, vagy a jobbik, mag a fenyegető Gárda. Orbánéknak Gyurcsányék, vagy a migráncsok, vagy épp az elnyomó EU.
És persze minden rendszernek beskatulyázni azt, aki nem hű elvtárs. Az mindenképp a másik oldalon van, a másik lövészárokban.
Na ennyit a lakásbérlésről :D

fabirka 2017.02.22. 15:26:54

@commentes nikk: "Nem az ócska házuk köti őket röghöz, hanem a tanulatlanság, a nyomor. "
A fenét! A megszokás, a szocializálódás. Ez a minta. Apám is itt élt, a nagyapám is és annak a nagyapja is.
Lapátolni nyugaton is kell (nem másik országban, hanem az ország nyugati felében). Sőt szemétszállítóra, utcaseprőre és egyéb nem érettségihez kötött munkára mindenhol van szükség. Csak akinek a falu az egész világ, az nem nagyon fog onnan kitörni. Azt tudja, hogy "ha építesz egy kis fészket, akkor mindened meg van". Ha valaki a dzsungelben nő fel, annak nem lesz igénye kanálra, mert így szocializálódott. Ezt tanulta, ezt mondták neki. Lehet, hogy hallott már a kanálról, de szükségét nem érzi. Tudja, hogy szar, hogy állandóan ragad a keze a kajától, meg nem olyan jó a szaga a kajának, ha nagydolog után eszik, de eszébe sem jut kanálért epekedni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.22. 15:38:18

@Ildiko Cserhati: Izé, meg a vaslőcs.Én most is egy skandináv országban élek.A bérlakáspiac kb dugig telített, sorba kell állni évekre, ha állami bérlakásra vágysz, mármint ha nem no-go zónában szeretnél lakni.Több havi kaució kell, ha saját szakállra akarod megoldani, illetve a tulajdonos az ember s3gge lukába is bele kíván nézni, már ha egyáltalán nagy kegyesen neked adja ki a lakását a több száz jelentkező közül.És ugyanez van Angliában, vagy a németeknél, Ausztriában, stb...A mi ismerőseink meg mind saját tulajdonban laknak, mert egyiknek sem hiányzik ez a cécó hosszabb távon.Na most akkor...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.22. 15:38:59

@cso zsi: A bérlemény a bérlakáskiadó cégeké, ingatlanfejlesztőké.Akár egész háztömbök.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.22. 15:43:37

@Ildiko Cserhati: Ja még annyi, hogy a legutóbbi bérlakásunkban egy szájbaszökött csaptelepet nem voltak hajlandóak kicserélni, már a végén mi vállaltuk volna a költséget (pedig ez a tulaj sara, bökje meg...), egy szöget se szabad sok helyen beverni a falba, simán van, hogy 40 éves ingatlanok az eredeti nyílászárókkal, akkori technológiával, vagy csak tessék-lássék alapon felújítva, stbstb; hát kinek kell ez egy életen át??
Nem beszélve, hogy kiad az ember a bérlakásra is ugyanannyit, mint egy sajátra (bérleti költség=törlesztőrészlet), viszont 30 év után sajátnál lesz egy ingatlan tulajdon, ami tuti hogy nem 0 értékű, viszont a bérlésnél meg lesz az üres zseb.Mindazon által nyilván körül kell nézni, hogy hol és mit érdemes megvenni.

lippsi e vagy? 2017.02.22. 16:22:19

@fabirka:
Nem akarok most visszamenni évtizedekre, de a saját tulajdonú lakások arányának csökkentése mint ötlet búvópatakként mindig újra előbukkan a libsi észjárású pártoknál. A szocik ezt másként, nem ilyen nyíltan fogalmazzák meg, de a végeredmény hasonló

Hadd utaljak most Botka László "évértékelő" beszédére (valójában pártvezető-jelölti programbeszédére) amiben megint előjött az ingatlanadó bevezetésének szükségességével. Persze szépen becsomagolva a szociális irigység selyempapírjába, hogy könnyebben eladható legyen a bolsi hívek között. De a "nagyértékű ingatlan" valójában a legtöbb normális helyen lévő, európai igényeknek megfelelő ingatlanra ráhúzható. És ha adózni kell utána komolyabban, az bizony azt fogja eredményezni hogy a zemberek nagy része kénytelen feladni a lakástulajdonát, főleg a nyugdíjasok

Innentől kezdve beindul a dominó, sok ember sokat kereshet a "megnövekedett ingatlanpiaci mobilitáson", hogy én is PC módra fogalmazzak

sírjatok 2017.02.22. 16:35:11

@igazi hős: "Ha végre lenne egy épeszű kormányunk, akkor megfordíthatná a vándorlási trendet,"

1. minden posztszoc országból magas az elvándorlás, tehát vagy minden országban "hülye a kormány", vagy pedig ez egy megörökölt helyzet, amivel nem lehet mit csinálni
2. MO-n igazából nem túl magas az elvándorlás a környező országokhoz képest
3. Bevándorlás is van, a speciális magyar helyzetnek köszönhetően (határontúli magyarok) elég nagy arányban, gyakoratilag teljesen nullázza a kivándorlást

sírjatok 2017.02.22. 16:39:56

Egyébként azt magyarázza már el valaki, hogy ha ennyire rossz a saját lakás, akkor akik bérelnek, kitől bérelnek? Az ufóktól? A bérbeadónak nem rossz?

Szóval az is egy érdekes dolog, hogy mennyi embernek van saját lakása, de az is egy érdekes stat lenne, hogy átlagosan az embereknek hány saját lakásuk van.

lippsi e vagy? 2017.02.22. 16:48:42

@sírjatok:
Egy kis politikai agitáció, meg az ingatlanbizniszen is jót lehet keresni. Libsi észjárás, dupla haszon

fátum 2017.02.22. 17:00:31

Nekem van lakásom és a barátnőmnek is. Ettől függetlenül szeretünk kimozdulni. Tavaly pl. voltunk a Plitvicei-tavaknál, Orrfűn, Csíkszentdomokoson, a korábbi években jártunk a görög és a bolgár tengerparton is. :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.02.22. 17:10:19

@para_noir: ez azert elegge viszonylagos. most 4-5%-os kamatra kapsz hitelt, tokettorlesztessel se sokkal tobb mint a berleti dij lenne, valoban. maskor meg 10-12% feletti kamatok voltak, plusz a toketorlesztes. a berleti dij meg nagyjabol 6-8% kozotti volt folyamatosan. raadasul most az alacsony kamatok miatt a lakasarak is gyorsan nonek, mivel vennek az emberek, ezzel a 6-8%-os berleti dij osszege is no. a magas kamatkornyezetben meg nem volt ekkora kereslet a lakasokra, igy az aruk es ezzel a berleti dijak is alacsonyabbak voltak. szoval most ugyanannyit torlesztesz mintha berelnel, par eve meg masfelszeres vagy nagyobb volt a kulonbseg, vagyis havi 50-100ezerrel is jobban kijott a berles lakasmerettol fuggoen. persze sokan akkor is mondogattak a vegen enyem lesz szoveget, anelkul hogy barminek utanaszamoltak volna.

Andy73 2017.02.22. 17:13:47

A 88 százalék valószínűleg nálunk is csökkeni fog, főleg az ingatlanárak növekedése miatt, amivel nem tart lépést a fizetések emelkedésének üteme. Megfelelő szülői háttér nélkül nagyon nehéz önálló lakáshoz jutni egy fiatalnak, ezen a nehézségen csak az enyhít, hogy kevés a gyerek, akik aztán tudnak ingatlant örökölni a nagyszülőktől - de ha ők pl. vidéken éltek, az unokák meg Pesten dolgoznak és ott vennének lakást, akkor ez nem nagyon segíti ki őket. A saját ingatlan mindenesetre szerintem is sokkal jobb a bérlakásnál, még akkor is ha hiteltörlesztéssel jár együtt - de a hitelképességhez is kell komoly alaptőke, ami sokaknak gondot okoz.

para_noir 2017.02.23. 12:44:48

@droid_: nézd, én nem vagyok közgazdász/pénzügyes/akármi, de nálam egyszerű a matek, ha 20 év alatt kifizetek bérleményre havi 100 ezret, az 24 millió, a huszadik év végén pedig ott állok csupasz seggel. Ha felveszek hitelt húsz évre, és havi száz a fizetnivalóm, akkor kifizettem 24 milliót, és a huszadik év végén van egy tehermentes lakásom/házam. Nálam nagyon egyértelmű, hogy melyikkel járok jobban. De ha a bérlés 20/24 milliójával szemben a saját lakás végül mondjuk 20 év alatt ez+az miatt 30 millióra jön, akkor is utóbbi a nyerő nálam, mert az egyik serpenyőben ott van a 24 millió és a semmi, a másikban meg a 30 millió, és a saját tulajdon. Tekintve hogy nyugdíja itt 20-30 év múlva várhatóan már senkinek nem lesz, nagyon nem találom mindegynek, hogy 50-60 éves koromra lakbér+rezsivel kell számolnom vagy csak rezsivel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.02.25. 09:53:09

@para_noir: igen, nalad egyszeru a matek, ugyhogy annyit mondok, hogy ha magasabb a thm mint a berleti dij, akkor tutira bukta venni, ha meg a teljes torlesztes kisebb mint a berleti dij, akkor tutira bukta berelni :) aki nem csak vegletekben gondolkodik, annak a kiszamolon volt errol rendesebb osszehasonlitas, talan meg excelben is lehetett tekergetni a parametereket.
süti beállítások módosítása