Íme Magyarország legszegényebb vidékei

2017. március 03. 12:57 - Napi Csárt

Ennél még Bukarestben is jobban élnek

A 2016-os felmérésében a GfK megvizsgálta, hogy mekkora az európaiak vásárlóereje, ami az adott régió gazdagságát mutatja. A vizsgált körzeteket az irányítószám első két számjegye alapján alakították ki.

Ez alapján Magyarország leggazdagabb része Budapest és környéke, ami talán nem is olyan meglepő. A legszegényebb vidékek Borsodban, Szatmárban, az Alföldön és Dél-Dunántúl nyugati részén találhatók. 

A nagyvárosok egyébként jellemzően kiemelkednek környezetükből a vásárlóerő alapján, így például Bukarest, Madrid, Párizs is sokkal jobban áll, mint a vidék. Érdekes, hogy Spanyolországban, Portugáliában, sőt, a híresen gazdag skandináv országokban és Izlandon is jelentős a vidéki (relatív, az adott országhoz képest mért) szegénység.ppp.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr9012309515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukovinszky László 2017.03.03. 21:23:11

A bemutatott ábra a négyzetkilométerenként előállított gdp-t mutatja, ennek kevés köze van az emberek jólétéhez, szegénységéhez, gazdagságához... és így a cikk szövegéhez. Kár érte, érdekes ábra.

M. Péter 2017.03.04. 00:03:09

@Bukovinszky László: Vásárlóerő-sűrűséget mutat, ez a népsűrűség és az 1 főre jutó átlagos vásárlóerő szorzata.
A szerző viszont teljesen félreértette a dolgot, a nagyvárosokban elsősorban azért nagy a vásárlóerő-sűrűség, mert nagy a népsűrűség, nem azért, mert ott annyival gazdagabbak az emberek, mint vidéken. A skandináv országok nagy része meg nem azért kék, mert olyan szegények, hanem mert ott északon alig lakik valaki.

2017.03.04. 02:02:56

Vásárlóerő-sűrűséget mutat a térkép, nem GDP-t. De előállított GDP-t mutató térképek is vicces eredményeket mutatnának. Ahol ugyanis sok nagy céget jegyeztek be, ott magas a GDP.

Egy északi svéd vagy norvég körzetben nem a szegénység nagy, hanem a népsűrűség alacsony. Egy nyugat-bolgáriai körzetben meg lehet, hogy sok cigány él, de azoknak nincs nagy vásárlóereje.

Bukarestben azért már nincs akkora nihil, oda pont úgy, mint Budapestre rengeteg multi helyi központja telepedett. Ha Romániában valahol, akkor pont Bukarestben van munka és fejlődés, meg drágulás, ingatlanár-emelkedés.
A gond mindig a perifériákon van. Ahol kevesen laknak és azok is csórók.
Mondjuk Franciaország belső része, Párizstól délre vagy 200 kilométerre már nem néz ki sokkal gazdagabbnak, mint Lengyelország vagy Csehország tapasztalataim szerint.

capor_ 2017.03.04. 08:19:53

Ha mar a skandinav orszagokat emeli kina szerzo, akkor nezzuk meg trondheim es kornyeket. Ott a nepsuruseg 15/km2 es zoldebb a terkep mint szabolcsban ahol 94/km2...
süti beállítások módosítása