Ennél jobb érv nincs a macskatartás mellett

2017. április 25. 16:25 - Napi Csárt

Már régóta tudjuk, hogy a szőrös hobbiállatoknak sok jótékony hatása van a gazdákra, és sok örömet okoznak. A mai csárton kimondottam a macskák jótékony hatását láthatod. A macskák ugyanis nem csak érzelmileg támogatják gazdájukat, hanem ténylegesen hozzájárulnak a fizikai jólétükhöz is. A macska dorombolása 20-140 hertz közötti tartományba esik, ami terápiás hatással van a körülöttük lévőkre: csökkenti a stresszt, a szívroham esélyét és még a csontokat is erősíti.

Mindezt az Animal Planet honlapján olvasható tudományos kutatások támasztják alá. Ahogy azt is, hogy azok, akik házi kedvenceket tartanak, hosszabb ideig élnek.

thehealingpowerofcatpurrs_51367583d074d-640x1653.jpg

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr6612453851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bilolyogus 2017.04.26. 09:28:04

Józsi bácsi megkéri a mezőgazdasági pilótát, hogy vigye fel őt a permetező repülővel. Elindulnak, majd a pilóta gondolja, megvicceli az öreget. Először függőlegesen elkezd zuhanni. Mikor visszatér vízszintesbe, az öreg nyugodtan megszólal:
- Erre számítottam.
Ezután dugóhúzóba viszi a gépet. Visszaállás után Józsi bácsi:
- Erre számítottam.
Végül fejjel lefelé fordítja a gépet. Mikor megint rendesen repülnek, az öreg rezignáltan:
- Erre nem számítottam.
Leszállás után a pilóta megkérdezi, hogy mire vonatkoztak a megjegyzései? Az öreg válaszol:
- Arra számítottam, hogy behugyozok. Arra is számítottam, hogy beszarok. De arra nem számítottam, hogy az egész a nyakamba folyik.

dried 2017.04.26. 10:45:04

Ezt a csonterősítő marhaságot azért már nem kellett volna már beleírni. Amúgy is a macska csak akkor van gyógyító hatással ha kedves a természete és akkor is csak érzelmi hatást vált ki ami a közérzetünket mentális állapotunkat javíthatja. Hülyeség ennél többet belemagyarázni. És sokszor stresszt is okoz pl. amikor éppen pihenni akar az ember a macska meg el kezd játszani mindezt persze éjjel.

dartonita 2017.04.26. 11:06:51

a macskatartók nem élnek tovább, csak hosszabbnak érzik ugyanazt az időt.

szeretnék én nálam macska lenni 2017.04.26. 11:12:26

@dried: Szerencsére a csontjaimmal még nem volt eddig bajom, így nem tudom megítélni ennek az állításnak a valódiságát. De egy biztos: ezek az imádnivaló nyávogók megtanítják az embert a türelemre. Azt gondolom, hogy egy éjszakai kis randalírozás csak bosszantó, a stresszt ide kicsit erősnek érzem. Megoldás: ne engedd be éjszakára oda, ahol alszol, amennyiben ez kivitelezhető. A természetük meg alapvetően kedves, legfeljebb az egyik bújósabb, a másik kevésbé.

szeretnék én nálam macska lenni 2017.04.26. 11:14:27

@Mónika Bódi: Azok a házasságban élő férfiak a vicc szerint.

Kelly és a szexi dög 2017.04.26. 12:15:44

szexuális életet is forradalmasíthatja...

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2017.04.26. 13:10:25

Éjjel csak akkor randalíroznak ha a gazdik is nyugtalanok. Ha időben és minden nap kb. ugyanakkor térünk aludni, ők is jönnek, és végigalusszák velünk az éjjelt. A cica rendre szoktat :) Nálunk az egyik pl. erősen morcos kezd lenni, ha még sokáig fent vagyunk, ő 10 körül elmegy szépen aludni. :) Reggel meg együtt kelünk, mivel ugyanakkor van kajaosztás, erre szépen rászoktak.

dartonita 2017.04.26. 13:27:56

@szeretnék én nálam macska lenni: Igen, tudom :-) de tapasztalásom szerint ránk, macskatartókra is vonatkozhatna ez a kritérium :-)

@biciklis bakter: "A cica rendre szoktat :)" Hibátlanul igaz megállapítás. Este 9 körül nekem takarodó van a PC elől, mert ketten is ülnek a görgős fotel mellett, tányér szemekkel, miszerint "mi ODA mennénk aludni, légyszi távolítsd el onnan a hátsódat". Korlátozottan egyébként számolni is tudnak. Tudják, hogy 5 napig kapnak enni hajnalban, mert kelnem kell, aztán 2 napig kapnak a kispárnával, ha felkeltenek :-) A munkaszüneti napoktól még zavarba jönnek, de amúgy működik a rendszer :-)

szeretnék én nálam macska lenni 2017.04.26. 13:38:46

@Mónika Bódi: Nálunk az alvás szent, nekem az övék, nekik az enyém, így soha nincs ébresztés. Ebből aztán kerekedett már visszaalvás is, ami nem volt annyira jó munkanapon, de ők akkor sem háborgattak. :) Esténként, ha éjszakázom, körém telepedve alszanak, a lényeg, hogy hozzám érjenek valamelyik részükkel. Hétvégén sincs nyafi, alhatok, ameddig tetszik, de ahogy észreveszik, hogy ébren vagyok, mindhárman rövidvágtában fel az ágyra, és jöhet a puszizkodás, simi. A kaja ráér. Néha nem vagyok benne biztos, hogy macskáim vannak. :D

kerecsen2010 2017.04.26. 14:18:51

A vérnyomás csökkentés biztos stimmel, mert én mindig elalszom, ha a macsek hozzám bújik, és dorombolva melegíti a hasamat. :)

Asakura Hao 2017.04.26. 15:40:08

@Mónika Bódi: Isten áldja az időzítős macskaetetőt! Leszoktat a kispárnás nevelésről. :)

kukac.hu 2017.04.26. 15:52:06

@szeretnék én nálam macska lenni: Én is pont ezt szoktam mondogatni :)

erkölcsi hulla 2017.04.26. 16:00:55

És ha a kis geci nem szokott dorombolni? Amúgy imádom ám-

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2017.04.26. 16:42:47

@szeretnék én nálam macska lenni: Amikor hazaérünk este, az első dolguk ugyan még a kaja (félpanzión vannak, néha mondjuk ezt elfelejtik hétvégén, de mondjuk nekik hogy nem volt ebédpénz-fizetés, szóval jöjjenek vissza később:))), de aztán alig várják hogy leüljek a kanapéra és végigdörgöljem mindegyiküket. Az egyik vörös-fehér meg minden reggel elbúcsúztat munkába menet :) Valahol olvastam, hogy a cicáknak kell a saját élettér, meg hogy az minél nagyobb legyen. Oké, kell tér nekik, de az a megfigyelésem, hogy 3 percen belül az összes ott van az ölünkben/a szék alatt/a lábnál/mellettünk, és nézi a tévét, ha mi leülünk elé. A fekete-fehér cicánk meg ha meglát, hanyatt vágja magát, mint egy kutya, és a hasát kell simogatni... Ki érti ezt? :)

Lucifer Morningstar 2017.04.26. 16:48:43

Ez így van. Nincs annál jobb stresszűző, mint hajnali négykor arra ébredni, hogy a dög (az édes aranyos ahogy azt sokan elhiszik) éppen a hálószobaajtóba szarik.

szeretnék én nálam macska lenni 2017.04.26. 17:16:30

@biciklis bakter: Én értem. :) Nálunk is félpanzió van, annyi mozgáshoz elég is a kétszeri kajálás. Sajnos nálunk kuncsorgás is van a mi vacsinkból (meg úgy mindenből), és nekem nem esne jól úgy az evés, ha egy kis kóstolót nem adnék nekik belőle, már amiből szabad. A bújás, felkínálkozás nálunk is megvan, a kezem az már eleve simogatásra áll, hiszen a háromból valamelyik mindig jön egy kis kényeztetésért. :) Kettő olyan hangosan dorombol, hogy az már szinte csendháborítás, és a kedvencem a csajszinál, amikor dorombolva nyávog.

2017.04.26. 17:32:12

Nem tudtok semmit. Nincs olyan, hogy macskatartás: a macska nem egy rohadt dög kutya, amit tartani kell. A macska önként csatlakozik a gazdájához, érzelmi alapon (meg egy kis kajáért). Nem ostoba, mint a kutya, hogy oda szarik, ahol rájön. A legjobb és legkedvesebb házi kedvenc, intelligenciában messze felülmúlja a farkas ösztönű, alattomos farokcsóváló kutyákat. Falun hasznos, városban nem. Ha nem lenne ösztönös madárgyilkos, tehát ha nem ölne feleslegesen a vadászat kedvéért, most is tartanék, de úgy döntöttem, hogy a telkem a madaraké.

]{udarauszkasz 2017.04.26. 19:38:35

Nalunk az egyik kinyitja az ajtokat, rendesen lenyomja a kilincset, (a masik meg a harmonikaajtot tudja kinyitni...)ahol tudjuk, zarni kell az ajtot. A haloszobakilincsre sal van csavarva, at van fuzve egy szeken, na igy nem jon be. De igy is rangatja a kilincset allandoan... Nappal viszont bejohetnek, es akkor a 2 macska elfoglalja a komplett franciaagyat:D Olyanok, mint a raklapok a kamion platon, kitoltik a rendelkezesre allo teret:D Mindkettonek megvan a maga specialitasa, kiegeszitik egymast, de sajna nem mindig jonnek ki egymassal...

A Tyne folyó déli partja 2017.04.26. 20:38:58

@szeretnék én nálam macska lenni: az enyém sose szekíroz éjszaka, és hajnalban se.
a bolondóra most van nála, 7-8 közt, amikor fel-alá rohangál, ki akar menni, aztán be, nyávog, pedig nem éhes, nem szomjas, nyaggat, de mégse akar játszani.

A Tyne folyó déli partja 2017.04.26. 20:41:40

@Lucifer Morningstar: mondjuk, ismerkedj meg a macskák természetével. baromira nem szarnak összevissza...

A Tyne folyó déli partja 2017.04.26. 20:44:53

@szeretnék én nálam macska lenni: az enyém a kaját leszarja, semmit nem érek el vele kajával, finomsággal, azzal nála nem lehet bevágódni.
pár hete volt, hogy elmentem otthonról reggel fél hétkor, este 8 körül haza (normál esetben kap reggel és este hétkor tasakost), gondoltam, hú, túlvagyok a vacsoraidőn.
hazaérek, kinyitom az ajtót, cica rohan kifele (imád az udvaron lenni), a vacsi hiánya kit zavar...

]{udarauszkasz 2017.04.26. 21:05:36

@A Tyne folyó déli partja: Nalunk is este kettyosodnak meg. Meg, amikor mozgas van, megyek haza, akcio van, keszul a kaja, pakolas van, hozom be a cuccaimat a kocsibol, stb. Na, ilyenkor a macskakra is rajon a rohangaszas.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2017.04.27. 09:54:25

@A Tyne folyó déli partja: A hazaérkezéskor (kaja előtt) a mieinknél is az első a kirohanás az ajtó előtti teraszra, és a külvilág ingereinek begyűjtáse :) Utána jön csak a kaja.

@szeretnék én nálam macska lenni: Ja igen, amikor eszünk, és olyan van, akkor mi is adunk nekik. Olyat nem szoktunk nekik adni ami nem tesz nekik jót, de egy-egy húsfalat jólesik nekik. Mondjuk múltkor az egyik falta a zöldbabot mintha nem evett volna már hetek óta (nem 100 forintos konzervvel etetjük őket). :) Néha kell nekik is a változatosság. A nagy vörös (15 éves) kedvenc játéka pedig a virslivadászat, bevásárlásnál külön számolni kell rá :DD 1 éven belül viszont költözünk kertes házba, ott előbb ki kell építenem a cicabiztos kerítést, hogy ki tudjanak menni (felügyelettel) a kertbe is legelni, meg bogarászni. A madarak majd vigyáznak addig magukra (benti cicák és azok is maradnak, felügyelet nélkül nem lesznek kint a tervek szerint).

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2017.04.27. 10:02:10

@Lucifer Morningstar: Ez egy jel amúgy, érdemes elgondolkodnod, hogy nincs-e valami probléma. Jellemzően akkor pisilnek/kakilnak a tilosba, ha valami nem oké. Pl. az alom tele van, vagy valami más stresszt eredményező változás van a lakásban, vagy valami miatt kényelmetlenül érzi magát a cica. Érdemes több figyelmet fordítani a cicára, meg a lakásra (viszonylag rend legyen, ne legyen por, kosz, stb.). A másik lehetőség hogy a cica beteg, meg kell nézetni állatorvossal.

A Tyne folyó déli partja 2017.04.29. 21:02:41

mai eset: van itt egy szomszéd cica, aki kitartóan próbálkozik megbarátkozni az enyémmel (évek óta), de az enyém ennek nagyon ellene van. szomszéd cica ül az udvaron, én simogatom (hagyja). az enyém bentről , nyitott ajtónál les (féltékeny :)
szomszéd cica érzékeny pontját érinthettem, mert odakapott a kezemhez. mire az enyém kirohant, és elkergette :) mi az, hogy az idegen cica bántja a gazdimat? :)
süti beállítások módosítása