Élen jár Magyarország kövérségből: kevés ország ennyire zsíros, mint mi

2017. május 31. 16:41 - Napi Csárt

Azt már régóta hangoztatják az orvosok és a táplálkozási szakértők, hogy az elhízás az egyik legsúlyosabb népbetegség. Az OECD a tagországai között el is készítette a felmérést erről, amiben a 15 éven felüliek elhízottsági arányát vizsgálták. 

Ez alapján Magyarország az "élen jár", tízből három (30%) magyar küszködik jelentős túlsúllyal, amivel a negyedik legkövérebb ország vagyunk az OECD-t figyelembe véve. Az élen egyébként az USA (38%), Mexikó (32%) és Új-Zéland (31%) végzett.

Az átlag egyébként 19,5 százalék, vagyis nagyjából minden ötödik, OECD országban élő küzd a kilókkal. Legalacsonyabb elhízás egyébként a hagyományosan halfogyasztó társadalmakra jellemző, így Japánban, Koreában és Olaszországban él a legkevesebb kövér ember. obeze.jpg

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr5612554327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2017.06.01. 00:18:57

Táplálkozás terén lehet továbbmajmolni Amerikát. Még nem értük őket utol.

2017.06.01. 01:32:59

@Slepy: Amerikában, Mexikóban és Magyarországon is a szegények híznak el, mert minőségi élelmiszert nem tudnak venni, marad a szénhidrátdús táplálék.

2017.06.01. 06:37:28

Az biztos, hogy sok a zsírbüfé, de a már régen túlhaladott BMI indexet is le kellene váltani valami jobb számítási módra, mert az azzal mért számadat erősen torzító.

sunabajnok 2017.06.01. 06:58:10

Na nem a steak és a szarvasgombamártás a hibás. Hanem a krumpli,tészta és a rostmentes étrend. Az átlag magyar nem keres annyit,hogy megendeghesse magának a helyes táplálkozást.

Punxsutawney Mormota 2017.06.01. 07:32:09

@sunabajnok: Egy átlag belga megengedheti magának a helyes táplálkozást, minden faluban van biobolt, biokertészet, biofarm, biohentes stb, és mégis rengeteg elhízott van köztük. Nem is értem a meglehetősen előkelő helyezésüket.

bontottcsirke 2017.06.01. 09:41:20

Mai menü egy átlagos étkezdében:

parasztpörkölt
holstein sertés
bakonyi sertés
kolbásszal töltött sertés
natúr sertés
vájárgombóc

Jó étvágyat, találkozunk pár év múlva a boncteremben!

sZulamith 2017.06.01. 09:55:31

Az időseknél még talán elfogadható, mert keveset mozognak, de a fiatalokat nem értem. Internet, fészbuk tele van egészségre ható okos tanácsokkal, mégis rengeteg a túlsúlyos. Vajon a középiskolai nevelés hol tart ezen a téren? Keveset hallok róla.
Ma is eszem szalonnát, mert szeretem, és a házikolbászt, de ez,mellett sokat kertészkedem. Sport helyett a fizikai munka is megoldás, vagy autó helyett gyaloglás:)

teéjesenmindegy 2017.06.01. 10:41:03

@sunabajnok: @karandash:
Az apátok faszát. Ezzel hitegetitek magatokat bazmeg.
Persze a kevés kereset a hibás, meg nyilván a kormány, orbán, az eu, az oroszok meg biztos a zsidók is.
Még véletlen sem a mozgásszegény életmód, a csipsz/sör/csoki háromszög, meg a zabálás a bűnös.

A világ nem baszott még ilyen idiótákat, akik azt próbálják elmagyarázni, hogy a szegénység miatt híznak a népek.
Az afrikaiak miért nem zsírbödönök? Afgánok?

Slepy 2017.06.01. 12:29:46

@karandash: Ja ezek a szegény amerikaiak. De nem cserélnék velük.

Slepy 2017.06.01. 12:36:25

@sunabajnok: Ezek szerint akkor az átlag amerikai, az átlag ausztrál, az átlag brit, és az átlag kanadai sem keres annyit. Viszont az átlag görög, az átlag lengyel, az átlag portugál, és az átlag szlovák már tud annyit keresni.
Zseniális meglátásaid vannak.

Void Bunkoid 2017.06.01. 12:46:12

@bontottcsirke: én inkább azt látom, hogy a standard kifőzdékben kb csirkemell csirkemellel van _minden egyes nap_, oké, hogy milyen egészséges a csirkemell, de sztm akkor is ízetlen és már pár nap után k*rva unalmas kaja.

@teéjesenmindegy: teljesen más koncepció. A dagadtságban élenjáró nem harmadik világbeli országoknál valóban a szegényebb réteg az elhízott, ugyanis azzal a technológiával készült ennivalók az olcsók, amik valóban baromi sok szénhidrátot, cukrot tartalmaznak. Az "egészséges" kaják DRÁGÁK (csiamag, tofu, vegán húsalternatívák, amiknek tíz dekája súlyos ezer forintokba kerül sokszor). 120 éve pont a vörös húsok, meg finomított szénhidrátok, tészták voltak drága dolgok, így akkor a gazdagok voltak a dagadtak (és kevesebben is voltak), az állandóan dolgozó szegények meg ösztövérek, inasak, és napbarnítottak. Most fordítva van.

Amiről te beszélsz, az afrikaiak meg afgánok hogy miért nem dagadtak, pedig szegények, az teljesen más tészta. Ők nem azért nem dagadtak, mert nem engedhetik meg maguknak az egészséges rostoskaját meg ilyen müzlit meg olyan csiamagot. Ők azért nem dagadtak szegény létükre, mert ők konkrétan éheznek, a nép legnagyobb részének nemhogy egészséges kaja, egyáltalán semmilyen kaja nem elérhető.

she_wolf 2017.06.01. 12:55:01

Számoljunk hagyományos 2+2-es családdal:
24ora.eu/luxuscikk-lesz-a-zoldseg-a-magyar-asztalokon-dobbenetes-dragulas-jon-mutatjuk-a-pontos-arakat/

Szinte naponta járok boltba, látom a különböző boltok kínálatai és árai közötti különbségeket.
Néhol az ár siralmas, néhol a minőség.
De fő az egészség! Annak is, aki örül, ha egyáltalán van valami, ami elegendő kalóriát biztosít a mindennapi taposómalomban

@teéjesenmindegy:
Meg tiédet barátom!
Igen, a kormány, és hőn szeretett gazdád!
Milyen mozgásszegény életmódról brekegsz, te szerencsétlen?
"A világ nem baszott még ilyen idiótákat, akik azt próbálják elmagyarázni, hogy a szegénység miatt híznak a népek."

A világ nem baszott még olyan egybites faszkalapot, mint amilyen te vagy!
Itten van neked hihetetlenül egészséges kaja (mai, friss, ropogós, protkód bele ne törjön!):
stiler.blog.hu/2017/05/31/3_hihetetlenul_egyszeru_es_egeszseges_reggeli_recept#comments
Megnézem azt a buszsöfőrt, aki két megálló közt beugrik a boltba egy kis chia magért, meg avokádóért, ja közben meghosszabbítja a kondiba szóló bérletét is, és madáreleségen élve tolja a melót orrvérzésig (no meg mások is) ennyiért:
www.pecsma.hu/pecs-aktual/ennyit-keresnek/

Majd ha a kibaszott kormányod nem csak ígérgetni tud béremeléseket majd pedig kihátrálni (ahogy tesz szinte már naponta!) hanem meg is valósítja, majd ha a kibaszott kormányod nem a profi foci, hanem a tömegsport támogatását fogja előtérbe helyezni, akkor jogos lehet talán a pofád jártatása. Addig lehet csendben maradod!
Francba! Mostanában csak ilyesmibe botlom bele:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/elmaradt_a_beremeles_iden_mar_114-en_felmondtak.639693.html
index.hu/belfold/2017/05/31/a_mentos_tuntetes_a_turhetetlenul_alacsony_berek_miatt/

Hiába no! Az az igazán szegény, aki már ígérgetni sem tud, úgyhogy védd csak a seggüket, te szerencsétlen!

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2017.06.01. 13:23:05

Ezt nem kellett volna elovasnom, kicsit dagadt vagyok :)

Bicepsz Elek77 2017.06.01. 13:36:08

@teéjesenmindegy:
Sokminden hizlal egyszerre: so, cukor(etelek, a kola es tarsai),a husok, a krumpli, a teszta, a csokolade, az alkohol(a cukortartalma miatt), a kaja adagolas, a stressz, alvashiany, intenziv mozgashiany, depresszio, Tv es szamitogep stb stb.

Bicepsz Elek77 2017.06.01. 13:53:11

@she_wolf: Angliaban es az USA-ban volna penz az egeszseges taplalkozasra dehat a szokasok.
AZ is igaz, hogy aki irodaban ucsorog annak eleg par marek mag, aki stresszel az meg zabal met az nyugtatolag hat ra.

konrada 2017.06.01. 14:16:23

...azért az is valami, hogy az angol anyanyelvű jóléti országok közé sikerült beékelődnünk valamivel!;)

sunabajnok 2017.06.01. 16:37:44

@teéjesenmindegy: Olyan modortalan paraszt vagy,hogy amit felhánytál nem érdemes még válaszra sem .@Slepy: Amikor a családsegítőnél dolgoztál 10 évig nem emlékszel az ott tapasztaltakra? Én igen.

sunabajnok 2017.06.01. 16:48:11

@she_wolf: Nem fogja megérteni,mert van legalább egy dolog amit a valaga alá toltak. Lakás,vagy diploma,netán a kaján spórol,mert hazajár az anyja nyakára. De amilyen tájékozatlan inkább a mamahotelra gondolnék.
Aki nem töltött el legalább pár órát szegények között,az azt sem tudja mi az. Az ilyenek nem tudják hogy két közmunkás havi nettó bére 120,plusz mondjuk két gyerekre legyen családi. Összesen 150.000. Na a brit tudósunk nem élne meg ennyiből egyedül se,nemhogy még eltartson belőle hármat. Idejük nincs mozgásra,mert magántanárt nem engedhetnek meg,így ők küszködnek,vagy munka után iskolába mennek,netán napszámba.
Vicc kategória,hogy 1 kg fagyasztott krumpli tele minden szarral olcsóbb mint egy kiló a zöldségesnél. Tejből a legszarabb ami csak legelésző tehenet látott a mező mellett elhaladva 120-150ft, a plécsöcsből 280ft, lehet is csinálni túrót,tejfölt,vajat stb... De nem tudja megvenni. És az se mellékes,hogy vidéken az áruházak és boltok kihasználják a lehetőségeket és majd minden drágább mint a nagyfaluban.

she_wolf 2017.06.01. 16:59:47

@Bicepsz Elek77:
A stressz levezetésére kifejezetten jó a mozgás (nekem bevált valamikor). Igaz, van, aki inkább zabál, de ez az ő dolga. És egyéni beállítottság kérdése is. Amikor pörgős vagy feszült/ideges/aggódó vagyok, akkor nekem egy falat nem megy le a torkomon, egyébként sem zabálok, mégsem vagyok szilfid. Mozognom kellene, azt meg nem tudok. Ez meg az én bajom.
Angliát, Amerikát nem érdemes velünk összehasonlítani sem szokások, sem gasztronómia, sem jövedelmek tekintetében. Aki megteheti (vagy önmagával szemben igénye van rá!)hogy egészséges(ebb)en táplálkozzon, ott is megteszi.
Igénytelen emberek mindenhol vannak, és olyanok is, akiket nem érdekel, hogy mit mondanak a dietetikus szakemberek.
Soha nem értettem ezeket a példálózásokat egyébként.

she_wolf 2017.06.01. 17:16:04

@sunabajnok:
Arról se beszéljünk, hogy hány ember túlsúlyos valamilyen betegségből adódóan, vagy gyógyszer mellékhatásának következményeként. Arról se, hogy hányan szeretnének (pl. én), de nem tudnak olyan sportot űzni, ami segítene fogyni, tónusossá tenni az izomzatot.
Sokkal összetettebb ez, mint némelyik "jólmegmondtam" gondolja csőlátásból adódóan.
Egyre inkább igaz az, hogy az a tiéd, amit megeszel:(
Nagyfaluban persze kicsit másképp van, több az 1 négyzetméterre eső túlfizetett HR-es micike, akinek esetleg fussa madáreleségre, hiszen telefonáláshoz nem különösebben kell állóképesség.

sunabajnok 2017.06.01. 17:33:18

@she_wolf: Gymstick. Szuper! Menj el egy próbaedzésre. Azért szeretem, mert én válaszom meg az intenzitást. Az első órámon vagány voltam, és a legerősebbet végigcsináltam, utána 3 napig a család segített függőlegesbe, meg anyám automata kocsijával jártam dolgozni, mert azt se tudtam melyik lában akarom mozgatni.
Én napi 12 órába szoc. otthonban dolgozok (tudod, ücsörgök a nővérszobában, fészbúkolok, kávézgato...) szóval 15 embert emelek,forgatok,mosdatok és ez fizikailag nagyon igénybe vesz. Heti egyszer vagyok képes edzésre járni. De formásodok.... Próbáld ki. Itt latyakfalván is van, már eléggé elterjed.

Slepy 2017.06.01. 22:33:09

@Bicepsz Elek77: Aki stresszel az nem tud zabálni a gyomoridegtől.

Slepy 2017.06.01. 22:39:25

Mindenkinek igaza van. Ezt is Orbán b@szta el. Nem emelte meg eléggé a chipsadót.

2017.06.02. 07:49:59

@Slepy: Amerikában a csórók elhízottak, mert se idejük, se pénzük arra, hogy egészségesen étkezzenek, sporoljanak. Ez van. Nem minden ameikai gazdag. Veled ellentétben én már jártam ott és hidd el, aki minimálbért keres, annak 40 évesen már akkora segge van, hogy rossz nézni, fogai elrohadnak, mert olyan horror árakkal dolgoznak az ottani fogorvosok.

Egy heti 35 órát dolgozó norvég megengedheti magának az egészséges életmódot. De mondjuk a csárt szerint nem elhízott franciák közt is látni ocsmányul elhanyagolt embereket.

@teéjesenmindegy: én kifejezetten sportos vagyok, küzdősportoltam, bicajozom, futok, nem vagyok elhízott. De látom a környezetemben, hogy aki csóró, illetve kevés pénzért ingázik és dolgozik napi 8-9 órát (mindegy, hogy irodai vagy fizikai munka), az tönkremegy idővel. Meg persze a kultúra is más alsóbb osztályokban. Magyar falun is kinézik azt, aki futni jár reggelente, ugyanígy máshol is.

Void Bunkoid 2017.06.07. 11:01:06

@karandash: "Magyar falun is kinézik azt, aki futni jár reggelente, ugyanígy máshol is"

Már nem mindenhol. Takaros, kertet művelgető sváb falvakban tényleg kinézik ezt a városi huncutságot, mert hát karban tarthatná már magát kapálással, locsolással, gyomlálással is, főleg ha nem ládában van az a kert, de azért egy jó kis sötétzempléni vagy mélyszabolcsi faluban már nem ennyire előítéletesek. Egyrészt, mert a cigányok nem művelnek földet, ugyanúgy a bóti zöldségből főznek, már amikor, valamint ott azt nézik ki, aki nem gyúr (méghacsak petrencerúdra akasztott teli vizesvödröket is emelget).

Lényegében létkérdés is számukra, mert ugye továbbtanulási vagy rendes munkára való esély konvergál a nullához, így a lurkónak, mire megkapja az első letöltendőjét, már illik szíp nagy bengának lenni, hogy ne rajta menjen végig az egész zárka az első este.

2017.06.07. 11:57:44

@Void Bunkoid: egyetemista koromban elvittek minket egy javítóintézetbe, hogy lássunk olyat is. Ott a 17-18 éves cigányfiúk olyan széles hátizommal nyomultak, hogy én irigykedtem. Igen, legkésőbb a sitten rájuk ragad a gyúrás. De aki jót akat magának, az már gyerekkorában gyúr, iskolában is hasznos, lehet védelmi pénzt kiverni a 4 évvek fiatalabb osztálytársakból...

Void Bunkoid 2017.06.09. 17:38:02

@karandash: na meg ők nem kravmagázni meg dzsúdózni tanulnak, hanem bokszolni. Teljesen más a preferencia náluk, nem az, hogy meg tudja védeni magát, hanem az, hogy ő üssön először, mégpedig lehetőleg akkorát, ami után már az ellenfélnek nem lesz sem kedve, sem eszmélete (hehe) válaszolni.

2017.06.26. 07:06:16

@Void Bunkoid: teljesen igazuk is van, általában az győz, aki először üt akkorát, ami lezárja a vitát. Az ökölvívás mindig is cigány- és proligyerekek sportja volt Magyarországon.
A krav maga az egy vicces dolog, csak önvédelemre alkalmatlan.
Judo az jó, volt egy edzőm, akinek olyan szorítása volt, mint a satu. Csak ahhoz se árt tanulni legalább combrúgásokat, meg alap ütéskombinációkat. Birkózás ugyanez. Jó fizikumot ad (meg merevséget sajnos), mint a judo is, csak kell mellé az ütés-rúgás, mert az odáig rendben van, hogy összecsomagolja az ellenfelet, de ha 3-4 cickány megy az emberre egyszerre, ott nincs idő földre vinni, lefojtani egyenként mindet. Ott ütések, rúgások jönnek és mennek egyszerre.
süti beállítások módosítása