Durva, mennyivel többet keresnek a férfiak: ennyit szűkült a bérszakadék

2017. június 27. 09:22 - Napi Csárt

Magyarországon jelentős az eltérés a nők és a férfiak fizetése között. Némi javulás megfigyelhető volt a 2005-től 2014-ig tartó időszak alatt, 19-ről 17 százalékra csökkent az eltérés az azonos pozícióban dolgozók között. Ezzel egyébként jobban állunk, mint az OECD átlaga, ahol 25-ről 21 százalékra csökkent az eltérés (nem súlyozott átlag).

A legjobban az északi országok teljesítenek ebből a szempontból, míg legjobban Törökország, Mexikó és Görögország van elmaradva. unemgap.jpg

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr3012623119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.27. 10:59:02

Durva a faszt, normális, hogy a férfi keres többet, mert ő tartja el a családot.

Drednaught 2017.06.27. 13:29:34

Te menyét!
Miért működtetsz olyan témájú blogot, amihez nem értesz?

Gender-Employment-Rate-Gap
Ez annyit tesz, hogy hány százalékkal több férfi DOLGOZIK, mint nő, az adott országban. A két karika azt mutatja, hogy hogy állt ez a különbség 2005-ben és 2014-ben. A femináci fagyi épp visszanyalt, ugyanis épp azt mutattad meg, hogy a nők mennyivel kevesebben dolgoznak(mennyivel többen tartatják el magukat vagy a férfiakkal, vagy az állammal, amit ugyancsak a dolgozók - többségében a férfiak - finanszíroznak).
A kifejezés, amit a (meg)tört angolságod felismerni vélt a chart címében, az a Gender pay gap, de ne fáradj vele, inkább pihenj ma már.
Ha még is nagyon szeretnéd magad verni egy gender pay gap-e hazugságra, akkor ezek után ragaszkodom hozzá, hogy az általad tett kommentnek megfelelő chartot tegyél ki, vagyis "eltérés az azonos pozícióban dolgozók között.".
Alig várom, hogy házhoz menj a lófaszért, újra...

P.S: Jó femináciként természetesen nem fogod bent hagyni a kommentemet, mert az fair volna és ugye gender studies szakon azt nem tanítják, de hidd el, hogy ma már minden nem feminácira igaz, hogy csak annak astatisztikának hisz, amit maga hamisított. Ti meg ugye egymásnak gyártjátok őket a fenti módszerrel...

Ravasz Figyelmeztetés 2017.06.27. 16:24:31

Ezt a fogalmatlan balfaszt...

GENDER PAY GAP ≠ GENDER EMPLOYMENT GAP

ANGOL, ANYABASZÓ, BESZÉLED EGYÁLTALÁN?!

Treff Bubi 2017.06.27. 16:28:26

Azt lehetne tisztázni, hogy a "dolgozik" csak annyit jelent, hogy az illető munkaszerződéssel vagy vállalkozóként tevékenységet végez valahol, vagy esetleg az is belefér, ha otthon neveli a gyereket, takarít, ételt készít és intézi a bevásárlást?

FriendlyAtheist 2017.06.27. 16:28:52

Csatlakozom az előttem szólóhoz (Dreadnaught). Mielőtt klik-vadász címekkel posztolsz, olvasd el rendesen a saját forrásanyagodat. Vagy tanulj meg angolul szöveget értelmezni.
Egyébként érdekes kis apróság, hogy Törökország, a (még) egyetlen muzulmán többségű ország a vizsgáltak közül messze kiemelkedően rossz eredményt mutat. Kíváncsi vagyok a polkorrekt magyarázatra, hogy ez miért van?

Ravasz Figyelmeztetés 2017.06.27. 16:31:00

És ha már az úgynevezett "bérszakadéknál" tartunk...

A bérszakadék mítosza már milliószor meg lett cáfolva, lejárt lemez. Nincs mainstream közgazdász, aki hinné ebben a nevetséges feminista hazugságban. A nők jellemzően alacsonyabb fizetéssel járó pályákat választanak, ha szabadon választhatnak karriert; inkább a személyes kapcsolattal járó szakmákat részesítik előnyben, ahol emberekkel kell foglalkozni és a férfiaknál jóval kisebb arányban mennek a kiemelkedően fizető tudományos-technológiai-mérnöki-matematikai területekre (STEM-fields), mindemellett kevesebbet túlóráznak, többször dolgoznak részmunkaidőben, kevésbé veszélyes, kisebb felelősséggel járó, kényelmesebb irodai állásokat választanak, ellenben nem szeretik a sok utazással járó vagy a szabadban, természeti elemeknek kitett, kültéren végzett és a sok kosszal, mocsokkal járó munkavégzést, és nem legutolsósorban a gyerekvállalást és a családot gyakran előnyben részesítik a karrierrel szemben.Ha ezeket az egyéni választásokat és preferenciákat is figyelembe veszik, a bérkülönbség nullára csökken.
Ami a vezető pozíciókat illeti, amit sokszor elfelejtenek megemlíteni, hogy ezek olyan munkakörök, amikből nem lehet csak úgy a munkaidő végével kicsekkolni. Ez kötetlen munkaidő, otthon sem lehet leállni, ha Koreában valami probléma adódik és emiatt hajnali 3-kor 4 órás videókonferenciát kell tartani, akkor nincs mese, a vezetőnek oda kell tennie magát, máskülönben egy tucat versenytárs áll készen, hogy azonnal átharapja a torkát és kitúrja a helyéből, ha nem képes hozni az elvárt teljesítményt. Egy vezetőnél nem ritka, hogy akár heti 70-80 órát is dolgozzon. Inkább az a csoda, hogy vannak egyáltalán emberek, akik hajlandóak ekkora nyomással és felelősséggel járó pozíciókat elvállalni. Még a férfiak sincs olyan sok megszálott, aki képes, hajlandó, netántán még élvezi is az ilyen szintű hajtást, de azért akadnak néhányan, viszont 100-ból jó ha 1-2 db nő van, akit boldoggá tesz, ha heti 70-80 órát dolgozhat, és hajlandó rá, hogy a sok pénzért cserébe az ezzel járó állandó nyomást és stresszt is bevállalja. A nők túlnyomó többsége a valóságban előnyben részesíti a kiegyensúlyozottabb, több családi életet és több gyerekekkel töltött időt lehetővé tévő állásokat. És ennyi az úgynevezett "üvegplafon" jelenség magyarázata: minél feljebb kerülsz egy szakmai ranglétrán, annál több munkát kell belefektetned és szabadidőt rááldoznod, a nők többségét viszont egy bizonyos szinten túl már nem motiválja a több pénz vagy ezzel járó nagyobb tekintély/hatalom, ha az a magánéletbeli boldogság rovására megy.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.06.27. 16:32:44

Igen-igen álszent dolog továbbá, hogy a feministák szeretnék kivenni részüket a féfilét előnyös oldalából, de annak árnyoldalai iránt már korántsem mutatnak akkora lelkesedést. A veszélyes, kényelmetlen időbeosztással, sok utazással járó, természeti elemeknek kitett vagy egészségre káros állások 90%-át garantáltan férfiak töltik be. A halálos munkahelyi balesetek áldozatai 95%-ban férfiak. Kvótákat követelünk, a jól fizető állások 50%-a kellene? Akkor tessék szépen bevállalni a bányász, kukás, tűzoltó, kamionsofőr, taxis, utcaseprő állások 50%-át is. Ezzel párhuzamosan a feministák elhallgatják viszont, hogy egyes, korántsem rosszul fizető területeken viszont egyértelműen uralkodnak a nők, a bírók 68%-a ma nő Magyarországon, a pszichológusok többsége szintén nő, úgyszintén a HR-szakmában 78%-os női túlsúly van. A női fogorvosok is előnyt élveznek a férfiakkal szemben, mivel érdekes módon az emberek többsége hajlik arra, hogy inkább egy nőt engedjen turkálni a szájában. Gyaníthatóan hasonló a helyzet a masszőröket illetően is. Ha a feministák következetesen gondolják a nemi egyenlőséget, akkor ezeken a pályákon férfikvótákat kellene követelniük, de erről persze mélyen hallgatnak, nem véletlenül, mert romba dönti a teljes érvelésüket a a nők rendszerszintű elnyomásáról meg hátrányos megkülönböztetéséről. Ha a torta felét akarják a nők, akkor tessék szépen a szaros szendvics felét is jóízűen elfogyasztani. Ez viszont már nem tetszik a feministáknak. Ha ezek után még mindig elhiszed, hogy a feminizmus a nők egyenjogúságáért küzd, akkor égető szükséged van egy frontális lobotómiára.
A karrier és a gyerekekkel otthonmaradás pedig összeegyeztethetetlen dolgok, hiába sipítoznak ez ellen a feministák. Ha gyerekek vannak, valakinek otthon kell maradnia és menedzselnie a háztartást, vigyázni és gondozni a gyerekeket, ez másképp nem megy. A biológia miatt, azazhogy a nők szülik a gyerekeket, az a racionális és logikus, hogy a nők vigyék ezt a szerepet. Elviekben fel lehetne cserélni a szerepeket, csak hát a gyakorlatban az van, hogy a nők többsége iszonyodik a gondolattól, hogy ő tartson el egy férfit. Nem lehetséges két szerepkört, a főállású keresőét a családban és a főállású anyáét is maradéktalanul betölteni, az egyiket csak a másik hátrányára lehetséges előnyben részesíteni. És a legtöbb nőt nem teszi boldoggá, ha nem tölthet megfelelő időt a gyerekei mellett, ez az igazság.
A nők és férfiak közti bérkülönbség képtelen elméletének a kegyelemdöfést viszont a következő két tény adja meg: törvény tiltja mindenhol a fejlett világban, hogy ugyanazért a munkáért a nőknek kevesebbet fizessenek, mint a férfiaknak, ez ugyanis hátrányos megkülönböztetés lenne.
Miért nem hallunk akkor tömeges munkaügyi perekről?
De ha ad absurdum mégis igaz volna, hogy ugyanazért a munkáért a nők csak 70%-át kapják a férfiak bérének, akkor csupa hülye dolgozik a cégek igazgatótanácsában, hogy nem rúgják ki azonnal a férfiakat és vesznek fel nőket helyettük? A kapitalizmus világában a cégek irrracionálisan lemondanának 30%-os ingyenprofitról a semmiért? De a cégek valamiért mégsem teszik ezt, milyen érdekes.

odamondó 2017.06.27. 16:39:18

@Ravasz Figyelmeztetés: kösz, hogy leírtál minden lényegest így nekem nem kell.

Csak egy mostanában esedékes "női elnyomás" a világban: irodában, munkahelyen, iskolában szoknya oké. Rövidnadrág na az nem... 35+ fokban. Triviális baromság csak ez újra memgmutatja mi a nagy elnyomás.

FriendlyAtheist 2017.06.27. 16:42:35

@Ravasz Figyelmeztetés: Bravo, remek összefoglalása a témának. Kár, hogy valószínűleg süket fülekre talál majd...
Jól tippelem, hogy te is Ben Shapiron, Stewen Crowderen és Jordan B Petersonon nevelkedtél? :)

szamaritánus 2017.06.27. 16:55:34

Durva... de az oecdhez kepest sokkal kisebb.

Drednaught 2017.06.27. 16:57:12

@Ravasz Figyelmeztetés: Te minek fárasztod magat itt? :)
Komolyan hiszel benne, hogy lesz bármilyen random feminista, aki feltolja magát ide csak azért, hogy feleljen a jogos kérdésekre szépen, egyesével, alaposan?
Valaha megtörtént veled?
Elárulom, hogy a fajtájuk fel se képes fogni a kérdéseidet, szóval nem arról van szó, hogy ők "gonoszak és maguk felé hajlik a kezük". Nem, képtelenek a magyarázatok/problémafelvetések értelmezésére.
Nem véletlenül kapcsolódnak folyton kitalált, mankó-fogalmakhoz, mert ezekre fűzik fel a a mozgalmukat, ezek jelentik az áldozat mivoltuk megtestesüléseit: üvegplafon, patriarchátus, mansplaining, manspreading, rape culture, safe space...
Ezekkel úgy kell tárgyalni, hogy a papucsállatok szintjére viszed le a színvonalat és hasonló kamu fogalmakat, lúzungokat pufogtatsz, mert ehhez szoktak hozzá, pl. MGTOW, MRA, Gendepaygap-myth, Manimony, #false rape accusation,stb.
Ezekből értenek, mert a logika, az érvelés önmagában lepereg róluk, de a jelszavakra valamiért érzékenyek.

Mindazonáltal hidd el, hogy nagyon sok értelmes nő van, aki nem áll bele a femináci hazugságokba. Velük kell foglalkozni, őket viszont nincs miről meggyőzni. Case closed.
Ha rám hallgatsz, egyszerűen elengeded az ügyet, az igazad.
Ezt a háborút nem lehet megnyerni, csak meghalni benne, méghozzá ahányszor csak harcba indulsz...

-JzK- 2017.06.27. 17:05:00

docdroid.net/qv9n - Farrell, Warren – Why Men Earn More – The Startling Truth Behind the Pay Gap — and What Women Can Do About It

she_wolf 2017.06.27. 17:06:25

@Drednaught:
Általánosítasz! Nem szép dolog:)
Mellesleg a poszter egy balfasz.

Hz 2017.06.27. 17:09:55

Kis gyökér, kimoderáltad a hozzászólásomat, ennyit rólad, és a szánalmas blogodról.

Drednaught 2017.06.27. 17:14:17

@she_wolf: Nem szép dolog, de sajnos igaz.

wkker 2017.06.27. 17:16:50

Ez a poszt egy szép öngól, gratulálok hozzá :)

Biztosan vannak olyan országok, ahol tényleg mondjuk európai szemmel nézve elnyomottabbak a nők (bár veszélyes vizekre evezünk, mert nehéz a konkrét helyi ismeretek nélkül más kultúráját elítélni és ragaszkodni a megváltoztatásért) - de azért Magyarországra ez szerintem nem igaz. Aki munkahelyen dolgozik az pontosan tudja, hogy az azonos pozíció sem jelent azonos munkát, sem mennyiségben, sem minőségben, de még feladatban sem. Nők közt is vannak keményen túlórázó, felfele törtető emberek- akik nem a lábuk közti dologgal akarnak célt elérni. De az Ő fizetésük nem is marad el a hasonlóan dolgozó férfiakétól, sőt.

Valaki említette, hogy a veszélyes, kicsináló melók nagy részét férfiak viszik, de sokan még ezt se. A hajléktalanok, az igazán nincstelenné váló hajléktalanok döntő többsége férfi, ne menjünk bele, hogy miért... Az erőszakos megkülönböztetés és hazug statisztikákkal csak elbutítják az embereket és egy réteget úgy tolnak fel, hogy egy másikat lenyomnak és összességében az egész társadalomnak rossz lesz.

FriendlyAtheist 2017.06.27. 17:47:52

@Drednaught: Bár az elvakult, ideológiát lobogtató gender-aktivistákkal tényleg nem sok az esély, szerintem igenis fontos, hogy nyugodtan, észérvekkel, pontról pontra bemutassuk a tényeket. Lehet hogy észhez tudunk téríteni vele olyanokat, akik még képesek logikusan gondolkodni és nem süllyedtek bele az áldozat-kultuszba.
Tudom, túl optimista vagyok :)

FriendlyAtheist 2017.06.27. 17:58:36

Ja, még egy dolog, ami szerintem borítja a "gender pay gap" elméletet: én egy IT multinál dolgozom. A HR és a pénzügy osztály, tehát azok az emberek, akik látják mindenkinek a fizetését és munkaszerződését kb 80%-ban nőkből áll. Ha a cég tényleg kevesebbet fizetne a nő alkalmazottaknak (ugyanabban a pozícióban, ugyanolyan tapasztalattal stb), köztük nekik maguknak is, szerintetek nem lenne belőle világraszóló botrány, meg munkaügyi per?

eßemfaßom meg áll 2017.06.27. 18:05:29

megnéznék egy napicsártot arról is, hogy melyik országban átlagosan hány gyermeket szülnek a férfiak és hányat a nők.

exlex 2017.06.27. 20:20:12

Ez a blog egy fos. Aki összetéveszti a szezont a fazonnal az inkább menjen közmunkára. Te tahó barom csicska blogger.

Drednaught 2017.06.27. 20:25:06

@FriendlyAtheist: Nem optimista vagy, hanem naiv.
Egy közepes értelmi képességgel rendelkező nő egyből feltenné magának a következő kérdéseket:
- Ha valóban 20%-kal többet kap egy férfi ugyanazért, miért nem csak nőket vesznek fel a cégek?
- Ha bevezetik a kvótákat és az esetek felében nem a legjobbat, hanem a legjobb "x"-neműt veszik fel, akkor nem fognak a nők nagyot szopni a felsőoktatásban? Hát nehogy már a kommunikáció-szakra a fiúkat lasszóval kereső főiskolák fele akkora ponthatárt szabjanak nekik, mint nekünk nőknek?!
- Ha kvótákat vezetnek be a masszívan jól fizető és kényelmes helyekre, nem kéne hasonlóképp fele arányban nőket alkalmazni a csatornatisztítóknál, aszfaltozóknál, ipari alpinistáknál, bányászoknál is?
- Ha a szexuális erőszak vádja esetén nem a bűnösséget, hanem az ártatlanságot kell bizonyítani, nem lesz ez felhívás keringőre egy rakás nincstelen nőnek, akik egy hamis váddal akarnak pénzhez jutni, zsarolni?
...
Mutass nekem egyetlen feministát, aki ezen kérdésekre válaszol.
Egy átlag ember, az igen, de egy feminista...
Hát nézd meg szegény menyétünket. Tudod honnan szedte a chart-ját? Nem az OECD honlapjáról vagy egy kiadványából, nem. Ezt kérlek a pinteresten találta. Két Müllerpéter-idézet közt, a genderisták azon posztja felett kettővel, amiben megtalálták a 74-96-ig számozandó újabb 22 nemet... (remélem elkészítik végre ezek periódusos rendszerét is)
Menyétünk meglátta, hogy "chart" és elkezdett felizzani valami ősanyai düh, mert bevillantak a kis agyába a "gender", meg "gap" szavak, mintha Tyler Durden által bevágott faszos képek lettek volna.
Kész is volt az elmélet. Sőt, talán még azt is bemesélte magának, hogy "sok nőtársának kellett nemi erőszakot elszenvednie, hogy ezt az információt megszerezzék és ma közzétehessék"...
Az ilyeneknek hiába érvelsz bármit is.
A szeme előtt írathatsz alá egy nővel a többi férfinél magasabb bért ígérő szerződést, mutathatsz hamis nemi erőszakot igazoló rejtett kamerás felvételt vagy azt a brit statisztikát, hogy ahol valóban kvóta alapon osztották ki az igazgatósági helyeket, ott valóban elég komolyan csökkent a profit. az ilyen mindig tamáskodni fog, mert a feminizmus nem vita tárgya, nem véleményes vagy ideologizált dolog, hanem vallás.
Egy vallásos embert sose akarnál meggyőzni arról, hogy a te istened az igazabb, nemde?
Ellenben egy katolikus sem fog feltenni olyan kérdéseket magának, hogy vajon nem valószínűbb, hogy Szűz Mária csak félredugott és kitalálta a szentlelkes mesét, hogy megússza a felelősségre vonást?
Márpedig ezt a kérdést nem csak tahó, képzetlenek nem teszik fel maguknak, hanem jól szituált egyetemi oktatós sem.
Így lehet az, hogy teljesen normálisnak látszó nők ilyen kibaszott egészségtelen vallásnak élnek.
A Femi-dzsihadizmus pedig nagyon a küszöbön áll. Vigyázó szemetek az Államokra vessétek!
Hamarosan durva dolgok jönnek...

bat4 2017.06.27. 20:27:00

Te femnáci blogger, ez a blog bejegyzésed is bizonyítja, hogy jogosan kaptok ti kevesebb fizetést.

István Magyari 2017.06.27. 20:37:15

A tahó bloggerina valószínűleg nem tudta a google fordítóval lefordítani a szöveget, mivel képről van szó. Nem is értem, Soros és bandája ilyen ócska minőségű bloggereket is alkalmaz? Ez a napi csárt nevű fos általában kormányellenes és femnáci dolgokat jelentet meg. Az index.hu és a napi.hu linkeli.

jweiss 2017.06.27. 20:42:51

@Blogger: Ezért ménnyit szoktak fizetni a csicskatartóid? Ilyen okádék minőséget én is tudnék produkálni.

Paul Summers 2017.06.27. 21:55:09

A napi.hu-n szándékosan elrontották a linket ehhez a bloghoz, túl ciki volt ez aljas libnazi hazugság, amit ez a blog tálalt.

Tamáspatrik 2017.06.27. 23:12:49

@Ravasz Figyelmeztetés: Így van. Az USA-ban részletes elemzés, amely mindezt figyelembe vette, 1-2% közti bérkülönbséget mutatott csak ki a nemek között. Pl. a férfi elköltözik egy másik városba és távol él az otthonától évekig egy albérletben, a magasabb fizetés miatt. Nőkre ez nem jellemző egyáltalán. A munkakör ugyanaz, de mégsem: a férfinél az elsődleges prió, hogy JÓL FIZETŐ céghez menjen. A bérkülönbségek ebből adódnak főleg, a cégek közti nagy bérkülönbségekből. A nőknek a szociális szempontok sok esetben fontosabbak, ha pedig gyereke van, akkor sokkal kevésbé mobil mint a férfi. Hány nő ingázik naponta 3 órát és hány férfi? A férfi nyilván nem jókedvében ingázik, hanem odamegy, ahol aránylag jól fizető munka van.
A másik, hogy a túlmunkát a cégek ált. nem szokták elszámolni szellemi munkakörben. A túlórák ily módon semmilyen kimutatásban nem jelennek meg. A fizikai túlórákat ált. elszámolják, de nem mehet hamarabb nyugdíjba amiatt, hogy több órát dolgozott. Mint a viccben, hogy 20 éves vagyok, de 25 éves munkatapasztalattal. - Az hogy lehetséges? -Rengeteget túlóráztam.

Tamáspatrik 2017.06.27. 23:17:38

@Ravasz Figyelmeztetés: Még egy pont a két nem között a MOTIVÁCIÓS különbség. A férfinek, hogy pénze legyen szinte élet-halál kérdés, a nőnél nem így van. Ha keveset keres, akkor még szülhet gyerekeket és háztartást is vezethet. Az keres sok pénzt, aki rámegy a pénzre (és persze van tudása és szerencséje is).
Van némi elfogultság a munkahelyeken, de szó nem volt róla a cégeknél, ahol dolgoztam, hogy a bérnél szempont lett volna az illető neme. A munkakör betöltésénél lehetett szempont, de a pénznél a tapasztalat, a gyakorlat volt a meghatározó, nemtől teljesen függetlenül.
Ha egy nő gyesről jött vissza, akkor munkatapasztalata is ált. kevesebb volt egy férfinél.

SwR 2017.06.28. 09:59:40

Fejezzük már be ezt a ferdítést!!!
Én egy nagy országos multinál dolgozom olyan pozícióban, aki látja a béreket; több ezer ember bérét! És nagyon szeretnék annyit keresni, amennyit legtöbb nő az irodában!! A legjobb példa...az asztalomnál 2 nő és 4 férfi ül. A csapat vezetője 1 férfi, aki magasabb pozícióban van nyilván mint mindenki más. Ő keres a legtöbbet, de kb bruttó 50 ezerrel, mint az utána következő nő! Utána a maradék 3 férfi, szinte pontosan FELE annyit keres, mint az előbb említett nő. És nem dolgozik 2x annyit ez tuti. (a másik nő egy sima asszisztens, nyilván neki a legalacsonyabb a bére, de csak kevéssel, mint a másik 3 férfié)

Teljesen munkakör függő, hogy ki mennyit keres és semmi, de semmi "előjoga" nincs egy férfinek, sőt ha nagyon keresni kellene vmit, akkor inkább azt mondom, hogy a nők kapnak vmi pluszt...
Persze ha összehasonlítom egy gyárban 3 műszakban dolgozó férfi és egy 1 műszakos takarítónő fizetését, akkor nyilván többet keres egy férfi. De amint mondtam ez teljesen munkakör függő. És az is igaz, hogy nehezebb fizikai munka esetén egy férfi általában jobb teljesítményszázalékot hoz, ezért a fizetése jobb. De nem azért mert diszkrimináció! Sajnos ezek a táblázatok, statisztikák ezen alapulnak, ami teljesen hibás.
Szóval ez az egész nagy hazugság, nem szabad neki bedőlni!

Drednaught 2017.06.28. 10:41:50

@SwR: Engem meglep, hogy ennyien próbáljátok meggyőzni ezeket arról, hogy tévednek :)
Most komolyan, volt már feminista vitapartnered, aki ...khm.. reagált is ezekre?

visz 2017.06.28. 13:21:28

Rémes ez a blog. Még nem láttam rajta olyan posztot, ahol az író értelmezni lett volna képes az általa posztolt chartot.

Cár 2017.06.29. 11:35:14

A nők azért keresnek kevesebbet, mert szülnek. Egy teljesen triviális példán keresztül be lehet mutatni: Egy férfi 24 éves elvégzi az egyetemet, azonnal elkezd dolgozni, dolgozik jogászként 6 évet, 30 éves lesz. Elmegy egy állásinterjúra, elmondja, hogy 6 éves munkatapasztalata van, felajánlanak neki nettó 220.000 forintot.
Nézzük a nőt. A nő szintén 24 évesen végzi el az egyetemet, utána szintén azonnal elkezd dolgozni ugyanúgy jogászként, dolgozik, 3 évet, utána elmegy szülni 3 és a gyerekkel van 3 évig, 30 éves lesz. Elmegy ugyanoda állásinterjúra, elmondja, hogy 3 év munkatapasztalata, erre felajánlanak neki 200.000 forintot.
Felteszem a költői kérdést: Igazságos ez?

Treff Bubi 2017.06.29. 12:34:45

@Cár: nem igazságos, de csak abból a szempontból, hogy RELEVÁNS munkatapasztalatból van kevesebb a nőnek. Az nyilvánvaló, hogy egy cégnek esze ágában sincs fizetést adni a nőnek azért, mert három éven át napi 14-18 órában takarított, főzött, gyereket nevelt, beteg gyereket ápolt, bevásárolt, stb. Az a fontos kérdés, hogy KI FIZESSE KI a nő munkáját? Majd, sok-sok év múlva a gyereke, a saját akkori keresetéből? Legyen ez olyan, mint a diákhitel? Esetleg adja össze a család, és minden hónapban utaljanak a nő számlájára egy méltányos összeget?

Treff Bubi 2017.06.29. 12:37:29

@Treff Bubi: mondjuk most látom, hogy rohadtul nem a kérdésedre válaszoltam, bocs:)

Cár 2017.06.29. 13:18:22

@Treff Bubi: Na szóval a kérdésem költői volt, természetesen igazságos, mert a nő az adott munkakör vonatkozásában feleannyi tapasztalattal rendelkezik, és - ahogy Ön is utalt rá, a munkáltatókat abszolút nem érdekli, hogy hány gyereket szült. Nem is vétek, hogy nem érdekli őket, hiszen nekik az a lényeges, hogy a munkavállaló milyen profin tudja elvégezni az adott munkát.

Drednaught 2017.06.30. 14:00:26

@Treff Bubi: De én nem is értem, hogyan jöhet fel az az idea, hogy bárki fizessen a nőknek a gyerekért.
Mondj egyetlen nőt, aki az "államnak szült". Egyetlen "állami béranyát"...
A nők a maguk örömére szülnek, csak jól jönne az apanázs, erről van szó.
Ha karrierista vagy, azzal sincs semi probléma, de legalább láthatod, hogy gyerek nélkül és keményen dolgozva pontosan olyan fizetésed lesz, mint egy keményen dolgozó férfinek.
Ha ez a célja egy nőnek, az is tökéletes, ahogy az is, ha az anyaságot választja, de nehogy már kiköveteljék maguknak a mindenből összecsipegetett jókat és fizessék meg az "adófizetők", amiért otthon porszívózik, pelenkázik, majd amikor elmegy dolgozni 4-6 órában, nagy társadalmi szolidaritást mutatva kapjon annyi fizetést, mint egy 8 órát ugyanott dolgozó férfi.
Azért álljon már meg a menet, főleg a közgazdaságtant nem ismerő menet!

Ez a hozzállás, hogy összeválogatják maguknak a jót, annyira jellemző a mai nőkre.
Szeretnek a faszkörhintán nyaralni, majd miután kikurválkodta magát és elég volt az ingyen utazgatásokból, éttermekből, simán visszavedlene hétköznapi halandóvá, aki "most már hajlandó volna letelepni veled"...
Meg a házassági papír kikövetelése és a házassági szerződés látványára kitörő ördögi hiszti után valamikor úgy dönt, hogy most már elege van a házasságból és mivel neki egy mezei kérvényébe kerül, hogy lecserélje a folyton szexet és kaját igénylő férfit annak vagyonára, simán meg is teszik.
Mindenből csak az kell, ami épp jó, a felelősség és az elkötelezettség valamiért mindig visszadobásra kerül, ha megadatik nekik a lehetőség a választásra.
Az Államokban, ahol van asszonytartás is, csak most kezdtek el rinyálni a nők, hogy mennyire igazságtalan már, hogy lassan az esetek 10%-ban a nőket kötelezik életük végéig igen magas életjáradék fizetésére.
Egész addig tökéletesen igazságosnak vélték a rendszert...

kukasmacska 2017.07.01. 11:25:55

Magyarországon 850-900.000 ember dolgozik közalkalmazottként/köztisztviselőként (+ a 150-200.000 közmunkást se felejtsük el) az ő bérüket pontosan szabályozzák, ott eleve kizárt a bérkülönbség. Két egyforma korú, egyforma képzettségű (végzettségű) azonos munkakört betöltő, de különböző nemű munkavállaló bizony ugyanannyit fog hazavinni.

A versenyszférában pedig hülye lenne az cégvezető, amelyik nem akarna spórolni azzal, hogy kiváló képességű, ámde olcsón dolgozó nőket vesz fel a méregdrága férfiak helyett.
;-)

Természetesen az is elképzelhető, hogy valaki azért keres kevesebbet azonos munkakörben és teljesítménnyel, mert a felvételi folyamat során szerényebb bérigényt ad meg, mint a vele egyszerre belépő nagydumás, magabiztos, lehengerlő kolléga. De a vezetés nem hülye, hogy figyelmeztesse, hogy "hé, kedves munkavállaló, a másik friss ember harmincezerrel többet mondott, úgy igazságos, hogy te is megkapd a magasabb fizetést."

eßemfaßom meg áll 2017.07.02. 12:08:45

@Treff Bubi: "Az a fontos kérdés, hogy KI FIZESSE KI a nő munkáját?"
Ugyanazé aki kifizetni a férfinak a takaritást, főzést, bevásárlást, gyereknevelést, lakásfelújítást, kocsiszerelést, stb amit a napi 8 -10 óra gályázás UTÁN( +hétvége) csinál
süti beállítások módosítása