Elképesztő térképen mutatják be a világ pénzeit: ilyen kavalkádot még tuti, hogy nem láttál

2017. július 21. 16:08 - Napi Csárt

A világ legtöbb országának saját pénzneme van, amelyek elnevezéseit jellemzően valamilyen súly mértékegységből származik. Nem csoda tehát, hogy több országban is hasonló elnevezése van a helyi fizetőeszköznek. Egy térképen most azt gyűjtötték össze, hogy ezek mely országokban találhatók a legismertebb pénznevek. 

A dollárt például az USA-n kívül az országgal (egykor) szoros gazdasági kapcsolatot ápoló országokban található. A fontot az Egyesült Királyságon kívül az egykori gyarmatok használják, a frank pedig az egykori francia gyarmatokban terjedt el. Az euró egyébként kakukktojás a fent ismertetett szempontból, ugyanis ez egy nem "természetes úton" kialakult pénznem, a neve sem erre utal. penznemek.jpg 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr8412678681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2017.07.23. 13:58:59

Ezek csak pénznevek. Az angol fontnak a nevén kívül semmi köze az egyiptomi fonthoz. Ahogyan a marokói dínárnak sincs semmi köze az Emirátusihoz. Csupán az elnevezésük a közös.

2017.07.23. 16:29:32

@fehérfarkas: pont ez a lényeg, hogy különböző országok pénznemeinek elnevezése egyezik. Mert közös múltjuk van vagy azonos rugóra jár az agyuk.
Senki nem hiszi, hogy a szír font meg az angol font közt bármi egyéb kapcsolat lenne, mint a név.

A térkép a poszt címével ellentétben nem elképesztő.

2017.07.23. 16:33:53

Valójában a térképen szürkén hagyott országok pénznemeinek elnevezése lenne érdekesebb, mert azok nem mentek a fősodorral, nem peso, dollár vagy font az elnevezésük.
Pl. az ukrán hrivnya vagy a thai bhat nevét kifejthetnék, hogy miért az, mit jelentenek.
süti beállítások módosítása