Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

2017. szeptember 21. 15:39 - Napi Csárt

Csoda, hogy elfogy a szakember?

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét közülük, és a legtöbb esetben melléjük is szegődik az a bizonyos szerencse, és az itthoni fizetésük többszörösét tudják zsebre tenni. Készült egy jó infografika, amelyből megtudhatod, hány embert tudna azonnal felvenni egy mester, mennyien mentek külföldre, mennyivel tudnának több munkát vállalni a mesterek, ha lenne elég emberük. Valamit azt is, hogy mennyit tudnak megkeresni itthon, és mennyit külföldön.

hol-a-szaki-infogram.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr2112883622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.22. 09:37:59

Viszont külföldön minőségi munkát várnak el, csak azért fizetnek. A magyarországi "szakik" közt meg rengeteg a kókler, akik ott basszák át az ügyfelet, ahol csak tudják.
Asztalos, aki leszállítja a 90%-ban kész bútort, majd kimegy a kocsijához egy szerszámért és eltűnik (megtörtént eset), utána évig kell neki könyörögni, hogy a fejezze be a munkát. A vízvezetékszerelő aki a dugulást ugyan nem hárítja el, de kicseréli a csapban a tömítést, ami amúgy teljesen jó volt, az öregasszony meg boldogan fizeti ki a tízezer forintot ezért a mutatványért.
A villanyszerelőként frissen végzett szomszédgyerek, aki nem tud kicserélni egy villanykapcsolót, hozzá se kezd, mert fél az áramtól, inkább elmegy szerződéses katonának, ott semmit se kell csinálni.
A szakács, aki a brassói, székelykáposzta, rizibizi bűvös háromszögén túl nem lát.
A szobafestő, aki először imával kezd, hogy a korábban a házban élt emberek szellemei megnyugodjanak. Majd a kéthetesre húzódó munka végén még hozzácsap az összeghez 25%-ot, mert hogy nehéz munka volt. Persze a bevésőzárakat is jól lekente, hogy sose tudja a tulaj kiszedni.
Az üveges, aki arrafelé tereli a beszélgetést, hogy a feleségével szeretnek bevonni harmadiknak egy fiatalabb, jóképű férfit a szexbe, nem lenne-e kedvem beszállni. Kizárólag hetero alapon. Neki amúgy a munkájával semmi baj nem volt, de kicsit furcsa volt utána a feleségével az adatokat, terveket, számlát egyeztetni a műhelyben.

Ezek mind megtörténtek velem illetve a rokonaimmal.

Az alkoholista kőművesről, aki a szellemi fogyatékos (agyhártya- vagy agyvelőgyulladás követlezménye), 185 centi magas, 90 kilós "kis"fiát is magával hordta munkába, mert nem volt kire hagyni otthon, már említést se teszek, mert az átlagos.

Ezek maradnak Magyarországon. Hurrá.

Kissné Judit 2017.09.22. 19:28:51

Itthon, 400 ezret friss szakik.... ez a hét vicce : )Azok a 18-19 éves gyerekek, akik ma kiesnek az iskolapadból önálló munkavégzésre képtelenek (és nem feltétlenül a gyerek hibája). Hogy legyenek úgy maszekok????? Jó nagy hülyítés!

dfdd 2017.09.22. 19:30:05

@Colonel H. Stinkmeaner: 1. én nem szeretem az alkoholt 2.nincs nyelvtudásom 3.ilyen baroságoat ne irjál mert ez nem igaz.

tireless treehugger 2017.09.22. 20:13:20

Mi van akkor ha félre értitek az elvándorlás okát.

Volt egy korosztály akik a 80-90-es évek szakmunkás túlképzésben indultak. Ők lettek a rendszerváltás vesztesei, építkezések beruházások leálltak, a csóró és hitelhiányos lakosság pedig leállt az építkezésekkel felújításokkal. Nyomott bérek bruális munkaadók és még az apeh is a nyakukon, szóval az eu megmentette őket a nyomorúságból..

Van errefelé több volt kisiparos, nagy pénzeket keresnek mert tényleg jók. De nem a pénz miatt jöttek hanem mert kifizetetlen munkák, nyomott árak vagy sorban utolsó alvállakozóként mindkettő, apeh féle zaklatások, valamint bizonytalanság volt a következő munka megléte. Itt viszont ilyen problémáik nincsenek, némelyiknek ragyogó vállalkozása van. Én úgy gondolom hogy a komplett gazdasági rendszerünkben van a probléma, aztán aki teheti menekül valami jobb helyre. És a helyzet csak tovább romlik az erőltetett termeléssel ahol a fizetések nem elegendőek felhalmozásra így nem lesz stabil szolgáltató szektor sem. A szakik csak a jéghegy látható része, hasonló ágazati hiányok vannak mindenhol, egyet kivéve: gyári betanított munkás.

Olvasom hogy milyen problémás egyes szakik megszerzése, de nem gondolkoztatok el azon hogy azért mentek el mert nincsen igény rájuk?. Mert lehet hogy te akarsz egy új boilert de mi van ha kevesen vagytok az ilyen irányú igénnyel?, a fizetőképes kuncsaftok csak minimális számú szakembert képesek eltartani.

Ezténírtam 2017.09.22. 23:41:22

na, azt is lehet, hogy megvárjuk, amíg mindenki elhúz az országból, illetve nem szavaz senki normálisan, hanem inkább elhúz az országból
VAGY
választunk végre valakit, aki felemeli a minimálbért bruttó 300 000 Ft-ra (1000 EUR), eltörli a mostani átbaszós adózást és sávokat vezet be, akkor ennek a nettója lehetne pl. 240 000 Ft. A diplomás minimálbér pedig 500 000 Ft, itt már nagyobb adó, 5-10 M Ft között 30%, persze sávosan, 10 M Ft fölött pedig 40%

csak ennyit kellene csinálni és 0 a kockázat, mert ha megnőne esetleg a munkanélküliség, még kicsit többen elmennének nyugatra, bár erre 0 az esély

de végre érdemben megnőne a tömegek életszínvonala... persze ezt nem lehet, erre ne szavazzunk, birkák, mert akkor húúúúúúú mi lenne...

Rugovicsvalagba 2017.09.23. 02:22:48

@Ezténírtam: Ez álmodozás közgazdasági ismeretek nélkül.

Rugovicsvalagba 2017.09.23. 02:36:12

@tireless treehugger:" Olvasom hogy milyen problémás egyes szakik megszerzése, de nem gondolkoztatok el azon hogy azért mentek el mert nincsen igény rájuk?" A minap egy nagy társadhaz épitését mondták le szakemberhiány miatt és a befizetett előlegeket visszafizették

tireless treehugger 2017.09.23. 08:27:48

@Rugovicsvalagba:

Egy darab társasház nem fogja otthon tartani a szakembereket, pont erről írok, egy-egy munka nem ad állandó bevételt. Stabil tervezhető folyamatos háttér kell ahhoz hogy valaki komolyan vállakozzon. Most éppen van pénz mert pénzbeöntés időszaka van, de ez néhány év alatt lefut, na meg aztán ennek is nagyobb a füstje mint hatása..

Az építőiparnak és szolgáltatásoknak is megvan a gazdasági ciklusa, nálunk egyensúly keresés okokból a fejlesztés és szintentartás nagyon lecsökkent, így erősítve fel a hatást. Plusz az elvándorlás miatti igény csökkenés.

A társasház építés/felújítás talán a legrosszabb, csóró álmodozók, számolgatják a hitelt és támogatásokat, garantált vita-pereskedés-veszteség-stressz. Most éppen propaganda időszak van, egy-két évig álmodoztok a "három szobában", aztán "három gyerek", végül "négykerék" álom.

Hazai építőipart rendes ember messze elkerüli, és úgy általában a teljes szolgáltató szektort, na meg kb az egész gazdaságot is, és igazából magyaroktól távol egész könnyen lehet sikeres nyugodt örömteli életet élni..

tatraplan 2017.09.23. 08:50:01

Ezténírtam
2017.09.22. 23:41:22
Nettó 240 ezres minimálbér és nettó 350 ezres diplomás bér érdekes gondolat.
Az megvan, hogy ez azt jelentené, hogy egy minimálbéresnek nagyjából 3-3,5 ezer ft értéket kellene előállítania? Gondold meg, a kertedbe hívsz egy napszámost segíteni és 25-30 ezret fizetsz egy napra? Vagy vigyáz valaki a gyerekedre egy fél napot 15 ezerért?
Mi van a szakmunkással? Hogy valaki kitanuljon egy szakmát, ennek a költségeit állja 3-4 éven keresztül ahelyett hogy évi 3 millát keresne ahhoz mennyit kellene keresnie? Nettó 300 a 240 -es minimálbérhez viszonyítva nem sok egy kezdő szakmunkás bérnek. Gyakorlattal ez 350-400 ezer. Azaz adóval és járulékokkal 4-5 ezer ft-ot kell termelnie óránként.
Akkor egy diplomás minimálbér (persze rendes diploma, nyelvtudással) 450-500 ezer. Mesterszakkal 600 ezer. Komoly gyakorlattal, 2 idegennyelvvel 800 ezer. Ez az általad kért magas adóval, járulékokkal 10-12 ezer/óra. Így mehetsz orvoshoz, ügyvédhez - persze ez nem tartalmazza mondjuk egy vizsgálatnál a berendezés költségét, asszisztenciát stb.
Magyarország exportból él. Elfogadnák a munkabérek két-háromszorosára emelését?
Belföldön két ha nem három számjegyű infláció jönne. Mi lenne pl a nyugdíjakkal? 50% infláció mellet 2 év alatt a felére csökkenne a nyugdíjak értéke....
süti beállítások módosítása