Elég lenne az érettségi? Nagyon nem, menj inkább egyetemre!

2017. szeptember 28. 17:30 - Napi Csárt

Az OECD tett közzé egy ábrát arról, hogy mekkora különbség van a tagországokban az érettségivel és az egyetemi végzettséggel rendelkezők fizetései között. Magyarországon körülbelül a dupláját keresi az, aki továbbtanult, tehát irány a felsőoktatás!

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7412909566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.29. 05:46:42

Nyugaton meg Kelet-Ázsiában az nagyon sokat számít, hogy milyen neves egyetemre járt az ember. Mindegy, hogy a Yale-en vagy a UCLA-n csak valami himi-humi történelem, francia vagy angol szakot végzett, az a fontos, hogy "jó" egyetemre ment, mert ez mutatja, hogy a családja gazdag, befolyásos, meg tudták fizetni azt, hogy oda járjon a gyerek.
Főleg a koreaiak, kínaiak, japánok tekintenek vallásos imádattal az egyetemi rangsorokra, az számít, hogy hova tudja befizetni a család a kölykét. Hogy ott az elitegyetemen esetleg szociális munkás vagy angol nyelvszakot végez és kikerülve semmihez se ért, az mellékes.

Kelet-Európában meg a szak számít inkább. Egy orvos, mérnök akkor is lehet sikeres a szakmájában, ha nem a legnevesebb egyetemre járt. Aki viszont a Magyarországon világhírű ELTE-n végez történelem vagy magyar szakot, az elbaszott 5+ évet az életéből.
Mert ugye a volt szocialista országokban zömmel ingyenes az oktatás, ezért a marketingcélból összeállított rangsorokban nem sokszor szerepel kelet-európai egyetem.

Proud Mary 2017.09.29. 16:12:56

ez azért így elég semmitmondó

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.29. 16:16:30

Hááát... ha a kétdiplomás tanárnő feleségem a dupláját keresné a csak érettségizőknek, akkor ők már rég éhen haltak volna...

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.29. 16:58:09

@Frady Endre: No igen.. Az ilyen statisztikákon jókat röhögne a kórházi szakgyógyszerész sógornőm, a kormányhivatalban dolgozó jogász unokatesóm, és a tanár szomszédom.
Bizonyos diplomások tényleg igen jól keresnek, de közel se a többség.

Opi87 2017.09.29. 17:46:24

Eleg ha gazszerelo esetleg koronaor vagy jo kapcsolatokkal. Esz nem hatrany de nem is elvaras.

kvadrillio 2017.09.29. 18:39:19

perszehogy !!! martin schulznak 8 általános is elég volt ! :)))

kvadrillio 2017.09.29. 18:43:53

DIKKKK...MÁÁÁÁÁ !!! HOGY EZEK A ROMÁK, HOGY MEGV ILÁGOSODTAK !!! :o)))))))))))))))) ELFOGLALJÁK MAGYARORSZÁGOT.....
RTA Varga
Krisztián
2017-09-29 06:00:00
A roma vezetőket is megosztja a cigány tartomány ötlete

Önálló cigány tartományt hozna létre négy északkelet-magyarországi megyében az Opre Roma Demokrata Néppárt. A gondolat sokkolónak tűnhet, annyira, hogy még a roma politikai vezetők is erősen bírálják. Az atv.hu megkereste a párt vezetőjét, illetve az Országos Roma Önkormányzat képviselőit is.
A roma vezetőket is megosztja a cigány tartomány ötlete

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán az Opre Roma Demokrata Néppárt a Nemzeti Választási Irodához (NVI) - írta meg az MNO. Céljuk nem kevesebb, mint hogy önálló cigány tartomány jöjjön létre négy északkelet-magyarországi megyében: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Heves megyékben. A cél nem új, korábban is beszélt már erről Kamarás István, a párt vezetője.

Az atv.hu-nak nyilatkozva elmondta: legfőképpen a politikai elit hozzáállását sérelmezi a magyarországi cigányság felé. Szerinte a politikai, gazdasági és tudományos elit mindenből kihagyta őket a rendszerváltás óta. Olyan ügyekből is, amelyekben érintettek voltak. Szerinte olyan helyzetek teremtődtek a szociális oldalon, amik sokszor afganisztáni szintet ütöttek meg. Erre megoldási javaslatokat is tettek, az összes pártnak elküldték elképzeléseiket, néhányukkal egyeztettek is korábban – sorolta Kamarás.

„Ha a kormány a cigányság jajveszékelését semmibe veszi, akkor nekünk kötelességünk gondoskodni a sajátjainkról, és akkor autonómiában fogunk gondolkodni a közeljövőben.

A székely magyarok ösztönzőek számunkra, támogatjuk őket abban, hogy autonómia törekvéseik sikerüljenek” – magyarázta lapunknak az Opre Roma Demokrata Néppárt vezetője. Kamarás hozzátette, hogy a cigányság ügyeivel legfelsőbb szinteken mindenhol magyar ember foglalkozik, szerinte „ez egy pofátlanság, mert Magyarországon nincsen képviselete a cigányságnak”.

kamarás istván, az opre párt vezetője fotó: mtiKamarás István, az OPRE párt vezetője Fotó: MTI

De hogyan is képzelik el azt a bizonyos önálló tartományt? Magyarország integráltságát nem akarják veszélyeztetni, a területet nem akarják elcsatolni, hanem olyan jogi, gazdasági, politikai kapcsolatot szeretnének létrehozni, amiben a cigányság is megtalálja magát. Külső bevételekre, EU-s pénzekre, akár bányászatra, befektetésekre építenének, tehát minden olyan lehetőségre, ami garantálná az autonóm terület fejlődését. Végül azzal zárta, nem biztos benne, hogy ez a terv a következő években fog megvalósulni, de ez nem is fontos túlságosan.

„Nem hiszem, hogy Magyarország szuverenitását veszélyeztetnénk ezzel, mert mire ez a helyzet kézzelfoghatóvá válik, az nem most lesz. Viszont hosszú távon, 50-80 év múlva, hogy legyen-e önálló cigány ország a térségben aktualitását veszti, mert Magyarországon 70-80 százalékban cigányok fognak élni, de nem csak itt, hanem az egész Kárpát-medencében” – fogalmazott.

Nem mindenki bolondul az ötletért

Noha Kamarás István érezhetően hisz ebben az ötletben, nem mindenki van így ezzel. A legnagyobb hazai kisebbség legjelentősebb érdekvédelmi szervezetéből, az Országos Roma Önkormányzatból (ORÖ) két képviselő: Vajda László és Lakatos Oszkár nyilatkozott az atv.hu-nak.

Vajda elmondta, hogy ez az ötlet nincs előkészítve, és tudta szerint nem is volt semmilyen egyeztetés róla az Országos Roma Önkormányzattal, és semmilyen érintettel sem. „Megint olyan dolgokat csinálnak Magyarországon, hogy királyokat neveznek ki, meg királyokat hoznak létre, miközben a cigányság egyre rosszabb helyzetben van, és akiknek ezzel az üggyel kellene foglalkozni, azok nem foglalkoznak vele” – magyarázta.

Lakatos Oszkár is hasonló véleményen van, mint képviselőtársa. Szerinte az ötletnek annyi köze van a valósághoz, mint a Soros-tervnek. „Ez egy kamu téma, hogy beszéljenek róla az emberek, olyan, mint a Soros-terv” – mondta lapunknak. Kiemelte, ez csak Kamarásnak jó, mert indul a 2018-as választáson, és azt gondolja, hogy ezzel a nyilvánosságot meg tudja keresni, és vitát produkál ebből.

kvadrillio 2017.09.29. 18:45:49

sztem....JELÖLJENEK MÁ KI NEKIK EGY TARTOMÁNYT A RÓZSADOMBON.....:))))))).....AZ I-II-XII. KERÜLETEKBEN.......

kvadrillio 2017.09.29. 18:47:57

GYŐZIKÉBŐL HAMAROSAN TARTOMÁNYFŐNÖK LESZ !!! :o)))))

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.29. 19:09:08

@Opi87: De a kőműves, BÉT vizsgával is működhet..

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.29. 19:11:58

@kvadrillio: John Major is félbehagyta a gimit. Ehhez képest vagy 8 évig volt brit miniszterelnök, előtte pedig pénzügyminiszter..:)

BitPork 2017.09.29. 19:48:12

felhívnám a figyelmet, hogy az északi paradicsomban (lappföld és környéke) nincs ilyen. Ott csak az tanul egyetemen akinek ez az életcélja és hivatása (nem, nem a pénz) Ugyanakkor a középszintű és szakmai oktatásuk nem épül 30 éves iskolai eszköz parkra.

laci_52 2017.09.29. 23:10:46

@karandash: "a volt szocialista országokban zömmel ingyenes az oktatás" Ez így ebben a formában nem igaz! Az egyetem elvégzéséig az ősöknek milliókat kell költeniük a gyerekükre!

A középiskolai érettségi viszont egy fabatkát sem ér a munkaerőpiacon, utána még ki kell tanulni egy rendes szakmát. Például a gázszerelőt. Nem kell ahhoz Mészáros Lőrincnek lenni, hogy abból jól megélhessen az ember. Lakókörnyezetemben több embert is ismerek, aki cirkók, gázkazánok, bojlerek, konvektorok, tűzhelyek javítgatásával foglalkozik és folyamatosan talál munkát(mindenki ismeri a környéken és tudja, hogy hozzá kell fordulni, ha ilyesfajta gondja van). Ehhez a munkához nem kell komoly befektetés, nem kell saját műhely sem, csak a szerszámokat kell megvenni.

Van még néhány szakma amelyben lakossági szolgáltatásokból jól meg lehet élni, csak néhányat említek amire van példa a környéken: kőműves, burkoló, ács, tetőfedő, villanyszerelő, festő, mázoló, asztalos, autószerelő stb.

Tehát nem szükséges feltétlenül egyetemi vagy főiskolai diplomát szerezni, egy jó szakmát kitanulva és jól űzve is lehet boldogulni.

2017.09.30. 00:46:37

Azaz, menj egyetemre! Diplomával a zsebben, sokkal jobban esik a krumplihámozás valamelyik gyorsétteremben, és az aktatologatás, meg a szalagmunka sem működik felsőfokú végzettség nélkül.

Kedves blogíró. Tudom hogy az általad vázolt jelenség létezik: lassan a takarítót is 2 diplomával veszik fel (ha nincs szaktudása).... persze ha valaki feltenné a kérdést, hogy vajon mi a faszé' kötik diplomához a hazai betöltendő pozíciók döntő többségét, szerintem értelmes választ senki se tudna rá adni. Olyan jó hangzik, hogy nálunk még a portás is diplomás, havi nyócvané.

Szálljunk már vissza a földre, és ajánlgassuk a diplomát inkább azoknak, akik tervezőasztalnál akarják eltölteni a munkaidőt, akik statikai számításokat szeretnének végezni, aki innovatív erősáramú berendezéseket szeretnének tervezni, stb. szumma szummárum, ahol tényleg hasznát venni egyetemi, ill posztgraduális képzéseknek. A buktacukrozó/büfé/ruhatár szak, és ezek gyűjtésére való ráállást ideje lenne elfelejteni, rendes szakmát kéne tanulni.

2017.09.30. 00:56:19

@BitPork: "középszintű és szakmai oktatásuk nem épül 30 éves iskolai eszköz parkra."

Állandóan fikázzák a hazai oktatási intézményeket, hogy mennyire elavult az eszközpark, meg idejétmúlt dolgokat oktatnak, de szerintem ez alapvetően hibás a felfogás. Hogy idézzek egy kapcsolódó előadásból:
"nem halat kell tenni a hallgató hálójába, hanem megtanítani halat fogni". Nem az legfontosabb, hogy a legmodernebb, naprakész trendeket, módszertanokat oktassuk, amikor 1-2-5 éven belül már azt se fogja tudni senki, hogy létezett ilyen. Olyan elméleti készségeket kell adni az iskolában, amivel helyt tudnak állni ebben a változó világban.

2017.09.30. 07:43:50

@Jankove: nagyon igaz, pár évtizede az OTP-be közgazdasági szakközépiskolai végzettséggel simán felvették az embert ma meg egy banki ügyintéző is közgazdasági egyetemet végzett.
Minden területen ez van, mivel magas a diplomás munkanélküliség, ezért minden pozícióra találnak valami diplomást, ezzel növelve az elvárásokat a végzettséggel szemben. Közben egy OKJ már szart se ér, mert ugyanannak a szakmának van diplomás megfelelője is ezért senki se fog OKJ-s végzettségű könyvelőt felvenni, ha ezrével vannak álláskereső gazdasági, számviteli főiskolai stb. végzettségűek, akik ugyanúgy szarér' hugyér' elvégzik a munkát.

@laci_52: szakmával meg minek maradjon Magyarországon a fiatal?

laci_52 2017.09.30. 12:58:26

@karandash: Azért maradjon itthon, mert a fokozódó munkaerőhiány miatt egyre jobbak a kereseti lehetőségei, ide köti a családja, baráti köre, a megszokott környezete, nyelve, hazaszeretete stb.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.30. 13:57:16

@karandash:@Jankove: Azért ez már kezd visszaszorulni a kormány intézkedéseinek köszönhetően. Ma pl. a közgáz, vagy jogász szakok jó része már fizetős, és csökkentik a gimnáziumi férőhelyek számát is, így több fiatal kerülhet a szakképzésbe, persze utóbbin is rengeteget kell fejleszteni.
Az általad vázolt helyzet azért alakulhatott ki, mert a rendszerváltás után mesterségesen felduzzasztották a felsőoktatást. Túltolták a létszámok növelését, és megjelehettek mindenféle Hunyadi János főiskolák is.
Gyenge középiskolai eredménnyel, felvételi nélkül is bekerülhettek fiatalok tömegesen a felsőoktatásba. Innentől pedig már tinédzser korában lúzernek szémított az, aki valami szakmát akart tanulni, ahelyett hogy szerezne egy töri-kommunikáció szakos diplomát az ELTE-n, esetleg egy marketing-műv.szervezőit a Dózsa György főiskolán, vagy akár elkezdhetett volna egy műszaki fősulit, amit persze sose fejez be.

BitPork 2017.09.30. 17:24:08

@Jankove: Mindezt írod úgy , hogy irgalmatlan sok a munkáltatók által képzetlennek mondott munkanélküli, és teli vagyunk betöltetlen állásokkal. Anyósom az SZTE-n tanít. Horror történeteket hallok még onnan is. Maradjunk annyiban h a poroszos mindent bele fölött elmúlt az idő.

2017.10.01. 06:38:33

@laci_52: megszokott környezet?
Aki egy zalai vagy borsodi kisfaluból Budapestre költözik az pont nem a megszokott környezetében fog élni, nagyobb a differencia, mintha valaki Budapestről Münchenbe vagy Bécsbe költözne.
A család se gond, ugyanis a többség már a gyereket, asszonyt is viszi, nem ingáznak, nem Gastarbeiternek mennek.
Nyelv... Magyarországon is muszáj egy jobb álláshoz legalább angolul beszélni. Akkor már miért ne használná azt naponta külföldön.
Hazaszeretet. Magyarországon a hazaszeretet azt jelenti, hogy szopsz a hazád miatt, szereted, de az ország, főleg pedig az állam, politikusok nem szeretnek viszont. Alattvaló vagy, nem polgár.
Majd ha a hazaszeretetbe beletartozik az is, hogy a hazád szerez téged, akkor lehet rá hivatkozni, addig csak egy lózung.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.02. 15:51:19

@a nemzet fogatlan provokátora: Szerintem azok a diplomások keresnek a legjobban, akik a sosem használt jogi diplomájukat sutba dobva politikusok lettek és a közpénzekkel bűvészkednek... :)

a nemzet fogatlan provokátora 2017.10.04. 18:35:45

@Frady Endre: A fasorban sincsenek egy ügyes privaizátorhoz képest..:)
süti beállítások módosítása