Ezek a föld legfiatalabb országai: több szomszédunk is köztük van

2017. október 12. 16:57 - Napi Csárt

Spanyolországban egyre nagyobb indulatok szül a katalánok függetlenedési törekvése. Ezek az áramlatok azonban nem egyedülállók sem a világban, sem pedig Európában. A lenti infogram a föld legfiatalabb országait rangsorolja. Továbbá megmutatja azt is, hogy mennyi ideje tart szuverenitásuk. 

A föld legfiatalabb országa jelenleg a Dél-szudáni Köztársaság, ami valamivel több mint 6 éve függetlenedett Szudántól. A listán szerepel Szerbia és Montenegró is, akik csupán 3 éven keresztül bírtak ki az együttlétet, majd 2006-ban külön váltak. Szerbián kívül szlovák szomszédjaink is megtalálható a grafikán. Ők 1993-ban váltak külön a csehektől. Érdekesség, hogy a cseh-szlovák páros a történelem során kétszer is megpróbálkozott az együttéléssel. Előbb 1918-1938, majd 1945 és 1992 között alkottak egy országot, de úgy tűnik, hogy a közösködés egyik fél számára sem volt megfelelő.

fiatal_nemzetek.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr4112957425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.10.12. 17:36:15

Leszunk mi meg ebben is elsok

2017.10.13. 02:34:33

@tireless treehugger: hogy érted?

Az öregebb vagyok, mint Szlovákia pár éve még népszerű beszólás volt.

Én a katalán függetlenséget is támogatnám.

tireless treehugger 2017.10.13. 08:35:52

@karandash:

Arra celzok hogy a mostan ismert magyarorszag meg fog szunni, es uj allamalakulat vagy uj allamok lesznek a teruleten.

Kibontva a temat: a magyar nemzerhyeskedes felerositette az onallosodas es anyaorszaghoz csatlakozas vagyat. "magyarbol" kb 4millio van, a tobbi egyeb etnikai hatteru. Minel erosebb a magyaritas annal erosebb lesz az ellenallas. Ha megnezed hogy tortenelmi tavlatban milyen allamok, onallo rendelkezesi joggal rendelkezo nepek voltak a teruleten akkor lathatova valik a "magyarorszag" nevu poltikai kepzodmeny ideiglenes jellege.

A magyar nacionalista propaganda ezert erosodott fel, mondvan ha 150 eve mukodik akkor most is jo lesz. A global political awakening es a nyitott tarsadalom na meg 4.ipari forradalom, plusza multietnikumu unio nagyon gyors valtozasokat eredmenyez. Szerintem magyarorszagnak vege, mi ebbe a korba nagyon sulyos belso valsagokkal erkeztunk, es borzasztoan rossz megoldasokkal kiseletezunk

Katalonia kozel teljesen onallo, nalunk ennel sokkal nagyobb elnyomas van, a ket helyzet nagyon kulonbozik. Ha kikialtjak ax onallosagot es azt egy nemzetkozileg ellenorzott valasztas soran megerositik akkor az eu el fogja ismerni.

2017.10.13. 11:31:03

@tireless treehugger: az EU teljesen a spanyol alkotmányra bízza, hogy Katalónia függetlenségét elismerik-e.

Amit Magyarország felszámolódásáról írtál, az butaság. Én nem kötődöm érzelmileg Magyarországhoz már annyira, de azt látni kell, hogy Trianon után gyakorlatilag teljesen magyar etnikumú ország jött létre. A magyarországi sváb, szlovák, román, szerb az már teljesen magyarrá vált. Mondjuk én nagyságrendekkel jobban beszélek németül, mint bármelyik sváb származású, németes nevű ismerősöm, rokonom, volt munkatársam, volt osztálytársam.

A folyton lebombázott Szerbia se vonzó a magyarországi szerbek szemében. Mindenki nyugatra vándorol.

Ami Magyarországra reális veszélyt jelenthet az az, hogy a németek Merkel vezetésével betelepítik Magyarországra a mohamedánista és néger migriket. Ezt kell megakadályozni.
Az európai etnikai konfliktusok (magyar-román, horvát-szerb, ukrán-orosz, spanyol-katalán-baszk) eltörpülnek amellett a veszély mellett, amit az iszlám és néger invázió fog jelenteni a 21. században.

tireless treehugger 2017.10.13. 12:07:59

@karandash:

A propaganda alatt nagyon komoly szeparatista torekvesek vannak. Magyarorszag ugyanolyan politikai kepzodmeny mint spanyolorszag, de itt tizedannyi nemzetisegi jog sincsen. Ahogy a cigok eszakkeletet skarjak a szlovenok es totok az anyaorzaghoz csatlakonanak, a jaszok es kunok sajat orszagot akarnak, a nyugati megyek onallosagot. Es ezek csak artatlan teruleti onkormanyzati igenyek, sokkal jelentosebb a kulturalis onazonossag igenye, mert az meg egy esetleges szovetsegi allam megalakulsat is megakadalyozza, ebben pont a nemetek-svabok jarnak az elen.

A magyarsag csak az irastudas es ujsagok elterjedesevel lett identitas, ha jobban megvakarod akkor lathato hogy a magyarositas eroltetoi es szereploi galiciai betelepultek, elfoglaltak egy orszagot maguknak.

A muszlim es neger ezer eve jonnek es ezer eve olvadnak be. Hatasuk nem olyan jelentos hogy szamitasba kelljen venni.

Terézágyú 2017.10.13. 13:26:58

A csehek????? Szóval a történelmi Cseh Királyság smafu????

Attól még, hogy az Osztrák Birodalom része volt... Hiszen mi is azok voltunk.

Láttam én már olyan történelmi könyvet, ahol 1541-nél az volt, hogy Magyarország megszűnt...

2017.10.13. 13:33:31

@tireless treehugger: "a jaszok es kunok sajat orszagot akarnak"

Nem tudom mit szedsz, de én is kérek belőle.

Kekistan megalapításának nagyobb a támogatottsága és esélye, mint egy Magyarországtól elszakadó kun vagy jász államnak.

Shitpostingban király vagy.

Terézágyú 2017.10.13. 13:37:37

Nem beszélve a középkori és újkori Szerbiáról...

És Csehszlovákia 1969 óta két önálló állam kapcsolata...
De Montenegró is létezett már korábban is...

Szóval egy óvodás csinálta ezt a táblázatot?

Terézágyú 2017.10.13. 13:40:50

@karandash:
Ez olyan dolog, hogy mit szólna ma az ország, ha a palócok ki akarnának válni, és önálló államot akarnának???

Na ja, hogy ők magyarok? Hát, sok spanyol szerint a katalánok is spanyolok...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.10.13. 14:09:35

@Terézágyú: A táblázat arra vonatkozik, hogy jelenlegi formájában mióta létezik az adott ország. Se Csehország, se Szerbia nem volt közvetlenül előtte önálló, még ha a történelem során volt is korábban önálló időszaka. Magyarországra is úgy gondolunk, hogy több, mint 1000 éves, de jelenlegi, önálló formája a valóságban még "csak" 99 éves...

2017.10.13. 17:33:08

@Terézágyú: én nem ellenezném, hogy a palócok kiváljanak. Mások meg biztosan elleneznék. Én amúgy hülyeségnek tartom azt, hogy egyes etnikumok ki akarnak válni az államból új államokat akarnak létrehozni. Az állam ugyanis egy elavult képződmény.
Inkább az állam teljes megszüntetése lehetne a cél.
A katalán függetlenséget támogatom, de szerintem tovább kellene lépniük és eltörölni az államot.

Terézágyú 2017.10.18. 07:47:08

@Fedor:
"Magyarországra is úgy gondolunk, hogy több, mint 1000 éves, de jelenlegi, önálló formája a valóságban még "csak" 99 éves... "

Hát éppen erről van szó! Mire föl mondunk magunknál ezer évet, ha pl. Csehországnál nem vesszük figyelembe a történelmet??

@karandash:
Ebben speciel nagyon igazad van.
süti beállítások módosítása