Chile lesz az új Szaúd-Arábia?

2017. október 31. 16:08 - Napi Csárt

A lítium az egyik legfontosabb nyersanyag, melyet a csúcsminőségű akkumulátorokhoz használnak. Várhatóan még fontosabbá fog válni, amikor majd teljesen fellendül az elektromos mobilitás terén kibontakozó forradalom. Amíg egy okostelefon akkumulátorának nagyjából 3 gramm fémre van szüksége, addig egy laptopéba már 30 grammot építenek be, egy szabványos elektromos autó pedig 10 kiló lítiumot is tartalmazhat. A Tesla néhány modellje azonban 40 kilót tartalmaz.

Ahogyan a lenti infografikán látszik, Chile körülbelül 7,5 millió tonnát birtokol belőle a földfelszín alatt. Ez a születőben lévő „e-korszak” egyik legfontosabb szereplőjévé teheti a dél-amerikai országot, afféle új Szaúd-Arábiává. A legtöbb lítiumot azonban még mindig Ausztráliában hozzák a felszínre, az ottani bányák tavaly 14 300 tonnát termeltek ki az U.S. Geological Survey (USGS) által összeállított adatok szerint.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr1313120882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.10.31. 17:33:48

Akkor ausztrália lesz az új szaud és nem chile.
Oroszok sem lettek szaud mert hiába van nekik gigantikus olajbevételük ha ellopják és nem osztják szét a lakosságnak.

Na jó azért nem mindegy hogy magáncégek termelik-e ki a litiumot vagy államiak, mivel a magáncégek csak a minimum fizetést minimum költségeket meg valamennyi bányajáradékot fizetnek aztán a környezetszennyezés az állam nyakán marad. Az olaj patyolat tiszta környezetvédő biznisz a lítiumbányászathoz képest. Ha érdekel a téma akkor nézd csak meg hogy mi kavarás van recsk körül, a fiúk most ott bányásznának, aztán az egészségügyi és környezeti károkat meg fizesse a köz.

Pic 2017.11.01. 13:48:03

Kedves Treehugger

Vitatom. Az Ausztrálok ugyan sokat termelnek ki, de nem ülnek nagy tartalékokon. Chilének pedig a tartaléka sok. Emiatt hosszú távon monopolhelyzetbe kerülhet. Igaz én erre nem alapoznék, mert ha jön valami új technológia, ami leváltja a litiumos aksikat, akkor lőttek a nagy biznicnek. :))

Egyébként Chilét ne becsüld le. Tény, hogy a múltjában vannak sötét fejezetek, de sosem volt "banánköztársaság" és ami még fontosabb, hogy az ország gazdaságában rend van, az államigazgatás jól működik, értsd hatékony és olcsó és nagyon rámentek az e bizniszre. (Itt ugye az észtek mentek rá erre nagyon.) KP mutatóban, minden banki utalással. Van egy két különbség, hogy a mi rettentően liberális rendszerünkkel szemben például kicsit bigbrother-es ahogy kiépítették a rendszert, de ez egy másik vita témája lehetne.

Szerény véleményem szerint nálunk ez a borzalmasan széttagolt anti big brother rendszer, ami elméletileg a mi állampolgári adatainkat védi, az életünket védi és bennünket véd az állami túlkapásktól , pont fordítva sül el a gyakorlatban: Az állami szervezet a rendszerek összekapcsolásának hiánya miatt, ezer különböző azonosítóval és adattal dolgozik. Mindig minden minden adatodat bekérik, így rettentően körülményes az adminisztráció, pláne, hogy mindig baj esetén derül, ki hogy lényegi információt nem tudnak, elfelejtettek vagy csak szimplán rosszul tudak rólad s persze ennek korrigálásának minden idő és pénz költsége rád hárul. Ráadásul ez a rendsze r azoknak kedvez, akik a zavarosban halásznak és mutyiznak, mert jól el tudják rejteni a joszos kis dolgaikat az állampolgári jgok, adatok védelme mögé. Pont emiatt a katyvasz miatt én speciel nem bánnám ha EGY azonosítóm lenne, ezt az állam nyilvántartaná EGY helyen, azt mindenki látná és néha az állam kicsit turkálna a dolgaim között és nézné, hogy mennyit keresek, mennyit költök, hogyan merre mozgatom a lóvét, cserében jobban odafigyelne a trükközőkre, mutyizókra és azokra pártállástól függetlenül kíméletlenül lecsapna. Persze ez utópia, sci-fi, stb. Mégis nálunk az Észteknél működik a rendszer és Chilében is valahogy jobban működnek a dolgok mint itt, pedig a mi liberális rendszerünkhöz képest fasiszta a rendszer az egy azonosítóval és az adatok rendszerszintű összekapcsolásával. Igaz Chilére még nem hallottam a banánköztársaság jelző, Magyarországra meg igen. :))

Pic 2017.11.01. 13:50:15

Félreértések elkerülése végett: A "nálunk" kifejezés a kommentemben Európát jelöli. Bocsánat a félreérthető fogalmazásért.

tireless treehugger 2017.11.01. 14:18:59

@Pic:

Az USGS tízvalahány évvel ezelőtt tett egy megállapítást, nekem nagyon berögzült ugyanis pontosnak bizonyult:

A tudásunk és technikai technológiai fejlettségünk bővülésével mindenből egyre többet találunk egyre inkább hozzáférünk, nincsenek kifogyhatatlan készletek és megoldhatatlan technikai nehézségek.

(Értelemszerűen nem matematikai végtelenségről beszél hanem megszerzési felhasználási korlátokról.)

A készletek a jelenlegi ismereteink szerinti készletek, a lítiumot mintha tengermaradványokból bányásznák, olyan meg nagyon sok van, ausztráliának végképp.

Az számít hogy mi történik, ausztrália a legnagyobb kitermelő tehát akkor ő szaud, egyébként is ő szaud, kicsi munka olcsó sör happiness.. Chile csak wannabe szaud, szerintem azért nem lesz az mert a sok pénz szétrúgja a társadalmat, instabilak és szervezetlenek ők ahhoz hogy okosan osszák szét aztán okosan költsék el a pénzt.

Alick 2017.11.01. 20:04:50

@Pic: "nem bánnám ha EGY azonosítóm lenne, ezt az állam nyilvántartaná EGY helyen, azt mindenki látná és néha az állam kicsit turkálna a dolgaim között és nézné, hogy mennyit keresek, mennyit költök, hogyan merre mozgatom a lóvét, cserében jobban odafigyelne a trükközőkre, mutyizókra és azokra pártállástól függetlenül kíméletlenül lecsapna."

Szuper adminisztrációhoz szuper becsületes politikusok/társadalom szükséges, különben a Nagy Testvér belesz@rik a palacsintába. Svéd rokonaim autóját is a "nyitott társadalom" (nyilvánosan hozzáférhető és összekapcsolható személyes adatok) segítségével lovasították meg a hozzáértők. Mondjuk Svédország egyébként is korrupt hely - persze nem azon az érintettségi szinten, mint nálunk.

Alick 2017.11.01. 20:06:04

@Pic: Egyébként IT biztonság szempontjából is javasolt az adatok decentralizációja.

Budapest a kutyaszar városa 2017.11.01. 20:30:21

@Alick: Óh, az a híres svéd korrupció ! : ) Boldog lehetne Magyarország, ha a felcsúti bűnszövetkezet csak annyira lenne korrupt mint a kies Skandinávia.

Alick 2017.11.02. 08:27:39

@Budapest a kutyaszar városa: Anno a mindenkit meglepő Gripen üzlethez is két, egymást megértő fél kellett... nyilván a svédek nem aprózzák el magukat kisebb nagyságrendben.

2017.11.02. 09:59:48

@Budapest a kutyaszar városa: Svédország, Németország, UK és Franciaország a legkeményebben korrupt országok közt vannak. Csak nem úgy, ahogy Magyarország vagy Ukrajna és Szerbia korrupt.
A svédek otthon nem találkoznak korrupcióval, de a svéd cégek igenis korruptak, a SAAB minden olyan országban, ahol megpróbálta értékesíteni a Gripen harci repülőit, korrumpált helyi politikusokat.
A franciák ugyanígy tesznek mindenütt. Medgyessy Péter nem véletlenül kapott becsületrendet a franciáktól. Az ő idején dolgozták meg a franciák a honvédség vezetőit, hogy a szar francia rakétarendszert szerezzék be.
A privatizáció idején se véletlenül vándoroltak milliárdokat érő vállalatok olasz, német, francia, amerikai kezekbe. Mindenhol pénzek forogtak.
Nyugaton egyszerűen legalizálták a korrupció egyes formáit, amikor az állam és a gazdaságban működő nagy cégek kiegyeznek.
Ha Magyarországon vesz az állam a kezébe egy ágazatot, akkor az orbánizmus, fasizmus stb. De ha ugyanez Svédországban történik, akkor az haladó demokratikus szocialista lépés. Lásd a svéd állami alkoholforgalmazási hálózatot.
süti beállítások módosítása