Ilyen hatalmas a vagyoni egyenlőtlenség a világon

2017. november 17. 16:29 - Napi Csárt

Hatalmas a vagyoni egyenlőtlenség a világban. A Föld felnőtt lakosságának 0,7 százaléka birtokolja a világ megtakarításainak 45,9 százalékát. Ez azt jelenti, hogy 36 millió ember kezében elképesztő méretű összeg, 128,7 billió dollár összpontosul, amint ez a lenti piramison is látható. Ebben a kategóriában minden egyes ember legalább 1 millió dolláros vagyonnal bír.

A piramis második fokán az a 391 millió ember áll (a világ népességének ők is csak a 7,9 százalékát teszik ki), akik összesen 111,4 billió dollár, tehát a világ vagyonának 39,7 százaléka felett rendelkeznek. Az ide tartozó emberek vagyona 100 ezer és 1 millió dollár között van.

10 ezer és 100 ezer dollár közötti vagyonnal rendelkeznek a piramis harmadik fokán álló személyek. Ők valamivel több mint 1 milliárdan vannak (21,3 százalék), és az összes vagyonuk 32,5 billióra rúg (11,6 százalék).

A piramis legalján áll a felnőtt lakosság 70,1 százaléka, azaz 3 474 millió ember. Összes vagyonuk mindössze 7,6 billió dollár (2,7 százalék), egy-egy személy kevesebb mint 10 ezer dollárral rendelkezik.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr2413293981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.18. 12:14:00

Már nem sokáig lesz így.

Soros és bűntársai ki lesznek telepítve a bolygóról.

Valóság nevű unokahúgotok 2017.11.18. 13:14:49

Az egy marhaság: 100.000 dollár az nagyjából 26,5 millió Ft, azaz egy alsőó-közepes budapesti társasházi lakás ára. A poszt szerint a második leggazdagabb csoportba csupán 391 millióan tartoznak: "Az ide tartozó emberek vagyona 100 ezer és 1 millió dollár között van" - írja a szerző. Ezek szerint egy átlagos magyar már ebbe a kategóriába esne? Hiszen a "vagyonba" nem csupán a készpént és a bankbetétek, értékpapírok tartoznak bele, hanem az illető által birtokolt ingatlanok is.

Hiába, na: jó érzés, hogy "Sorosnak" érezhetem magam - mindjárt megyek is és átveszem az EUt!:-)

chrisred 2017.11.18. 14:01:15

@Valóság nevű unokahúgotok: Egy átlagos budapesti lakásban általában egy egész család lakik, itt pedig egy személy vagyonáról van szó.

csárlszbrunzol 2017.11.18. 15:28:27

@Valóság nevű unokahúgotok: Magyarország körülbelül a világ felső 10%-ában van, szóval nem akkora csoda. És ahogy fölöttem írja a kolléga, egy főre eső a dolog. Mindemellett is csak inkább mi érezzük csórónak magunkat, mert "felfelé" nézünk.

midnightcoder2 2017.11.18. 15:37:03

Teccettek volna kicsi helyett kocsit választani. Ha mi is azt a pályát futjuk be az 50-es évek óta mint a fejlődő országok, akkor ma 100 millióan lennék itt. Ugyanennyi kaja mellett olyan éhezés lenne nálunk is, mint Afrikában.

Duplaxiii 2017.11.18. 15:56:58

A sokadszorra leközölt ócska kommunista propaganda.
Kb. ugyanilyen arány van a tehetségesek, a szorgalamasok esetében is.
Az erősebb kutya bszik!
Ha idióta senki vagy, mért várod el, hogy a tehetséges eltartson? Most is ő tart el.
A gender-trendiknek meg javaslom, a fizetésük nagy részét tegyék külön (nekik sem kell a romkocsma, a menő ruha, a trendi autó, a drága mobil, a síelés, a nyári nyaralás!), tegék külön a rezsit és a zsíroskenyérre elegendőt.
És a többi vigyék le a hajléktalanoknak!
Ja nem ezt teszik? Hanem ilyen statisztikával jönnek.
Mint a feminista terroristák a kvótáikkal. Nem a tehetség kell, hanem a darab.

ogli dzsí 2017.11.18. 16:02:05

@Valóság nevű unokahúgotok: az átlagos bp-i lakás a banké, nem azé aki benne lakik

Brix 2017.11.18. 16:25:11

A gazdagok egyre növekvő gazdagsága nagyon veszélyes, mert a gazdagság befolyássá, hatalommá konvertálódik , ami tovább fokozza a kizsákmányolást. Manapság minden állam a gazdagok érdekeit szolgálja. A jegybankok pénzt nyomtatnak és szinte kamat nélkül adják a nagytőkés osztálynak, akik felvásárolnak mindent ami létezik: földek, lakóingatlanok, energiellátás, bányászat, kereskedelmi és ipari infrastuktúra , vagy komplett államok...Mire a kisemberhez jut a teremtett pénz egy része, az már előtte a nagytőkés " élősködőn " megy keresztül, aki leveszi a maga sápját ... Cantillon ír közgazdász már több mint 200 éve leírta a folyamatot...
A geográfiai diszparitásban megjelenő a szegények is veszélyt jelentenek , hiszen nihilista módon szaporodnak a megfelelő vagyoni alapok nélkül, rombolják a környzetet, össze-vissza migrálnak a világban ....
Most a legrosszabb fehér alsó középosztálybelinek lenni, ha az elmúlt évtizedek relatív élethelyzet- változásit nézzük... Sokkal jobb lett a fejlődő országok szegényeinek, és a globális nagytőkés rétegnek is
A nyugati " avarege Joe " csak küszködik ( struggling...) A volt szoci országok alsó középosztálya meg totális KO-t kapott a globális kapitalizmustól...

ogli dzsí 2017.11.18. 16:46:17

@Brix: 'Manapság minden állam a gazdagok érdekeit szolgálja.'

Azért ez alapvetően mindig így volt, és kölcsönös, hiszen minden állam versenyez a gazdagokért, és szabadulna a szegényeitől.
Annyi újdonság van, hogy a globálkapitalizmus miatt nagyobb tőkéket lehet koncentrálni, és mivel az ilyen tőketulajdonos elsősorban befektető/vállalkozó és csak másodsorban angol, kínai vagy zsidó, így az ő érdekeik sokszor szemben állnak a nemzetállamok érdekeivel. És nyilván szövetkeznek is az érdekeik érvényesítésére.

De ez sem új, a nagyon gazdag arisztokrata családok már a Monarchiában sem voltak csehek, osztrákok vagy magyarok, hanem vagyon szerint házasodtak és mai szóval internácik voltak. Ezért is volt a magyar szeparatista/ellenálló réteg gerince inkább a középbirtokos nemesség, nem az igazi burzsujok /kossuth-széchenyi vita/

csakférfi 2017.11.18. 16:54:48

@Duplaxiii:
Ha idióta senki vagy, mért várod el, hogy a tehetséges eltartson?

index.hu/tudomany/til/2015/07/13/legkondicionalas_istenkaromlas/
"Több éves szélmalomharc után Gorrie idegösszeroppanást kapott, majd 1855-ben, 51 évesen, koldusszegényen meg is halt."
Nohát a "képlet " egy kicsit homályosabb.

csakférfi 2017.11.18. 17:00:32

@Brix:
"Eric Weiner A boldog zarándok című könyvében van egy jó hasonlat a GDP-ről. "Az egész olyan, mintha számon tartanánk ugyan a kalóriabevitelünket, de csöppet sem törődnénk azzal, miféle forrásból szerezzük be. Teljes kiőrlésű gabona, disznózsír vagy éppen patkányméreg: egyre megy. A kalória az kalória. A GDP nem tartja számon (...) a költészetünk szépségét, a házasságaink erősségét vagy nyilvános vitáink színvonalát. A GDP mindent mér (...) kivéve azt, amiért érdemes élni." A bruttó nemzeti boldogság mutató bevezetésével a bhutániak azt ismerték fel, hogy a vagyonnak korlátozó hatása is lehet az emberi lélekre. Szeretnék elérni, hogy az ember tudja, hol a határ, tudja, mennyi elég."
www.origo.hu/utazas/azsiaesausztralia/20121220-elmenybeszamolo-bhutanrol-ahol-mindenki-boldog-elso-resz.html

csakférfi 2017.11.18. 17:04:05

@ogli dzsí:
" A „kontinuum elv” arra utal, hogy egy olyan kultúrában, amelyet nem érintett a Nagy Felejtés (az a furcsa jelenség, hogy például az európaiak sokáig úgy gondolták, hogy ők, a civilizáció emberei azok, akik igazán embernek való, az embernek rendelt életmódot folytatnak, és a mások: a feketék, indiánok, és egyéb természeti népek elfajzott emberek, vagy akár nem is igazán emberek), egy olyan életmódot találhatunk, amely az ember biológiai evolúciójával párhuzamosan alakult ki, és így az eredeti emberi igényeinkhez sokkal jobban illeszkedik."

jand.info/2010/02/az-elveszett-boldogsag-nyomaban/

csakférfi 2017.11.18. 17:23:03

Még valami aztán off.
:)
"Szaúd-Arábia a környékbeli országokhoz hasonlóan komolyan támaszkodik a külföldről beérkező vendégmunkásokra, akik a kalafa által szabályzott rendszerben dolgozhatnak - ez többek között azt is jelenti, hogy például nem válthatnak munkahelyet, és nem hagyhatják el az országot a munkaadójuk beleegyezése nélkül.

Ha azonban mégis úgy döntenek, hogy otthagynák a munkaadójukat, és inkább elmenekülnének, akkor sem tudják elhagyni az országot. Egy libanoni angol újságíró, Kareem Chahayeb a következőként kommentálta az esetet:

Egy Sophia nevű humanoid robot kaphat szaúdi állampolgárságot, miközben milliók tengődnek limbóban az államok között. Micsoda időket élünk!"

utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/7280-eloszor-kapott-allampolgarsagot-egy-robot

BéLóg 2017.11.18. 18:03:48

Sokkal nagyobb a probléma, ha ez a grafika is pontosabb lenne. Például a "felnőtt lakosság" már eleve egy hülye szűrő, mintha a "nem felnőtt" lakosság nem akarna enni, inni, lakni.
A világ össz vagyonának 95%-a a világ össz népességének kevesebb mint 5%-a kezében van.

EZ a durva.

Brix 2017.11.18. 18:26:03

@csakférfi: A "bhutáni típusú " , csak a spiritualitáson alapuló boldogság minket nem elégít ki, mert európai embernek születtünk, materiális vágyakkal: összkomfortos ház, autó, internet, mobiltefefon utazás, az alapok között van... Sőt, mi protestáns gondolkodású, munkaközpontú emberek még termelő tulajdont is szeretnénk szerezni ... A jövő új társadalmi rendszerének szerintem a kapitalista kistulajdonon kellene alapulni: az államoknak arra kellene törekedni , hogy mindenki tulajdonos legyen , mert anélkül nincs igazi demokrácia.. A rossz társadalmi rendszerekben mindig nagyok a különbségek és alacsony a polgári kistulajdonosok száma...
Az, hogy újra vagyon nélküli , termnészeti népként éljünk, már nem működne. Csak lenyomnánek minket a globális létharcban, amely most is folyik...
Tulajdon kell mindenkinek, ez lenne az igazán jól működő társadalom alapja és ebben a rendszerben működne a liberális demokrácia jól. A közel egyenlő helyzetű tulajdonosokból álló társadalom tagjai élhetnek szabadon , mert az egyes egyének egy "egyenlő " társadalomban lehetnének olyan tudatosak/felelősek, hogy ne éljenek vissza a szabadág nyújtotta lehetőségekkel...
Szaud-Arábia egy más világ.... Ott még feudális kizsákmányolás van..A rabszolgák önként jelentkeznek Indiából és Bangladeshből rabszolgának, mert jobb lehetőségük nincs...
Vannak alacsonyabb rendű és magasabb rendű kultúrák, aki nem jó helyre születik, az nagyon nehéz helyzetben van..

sebi77 2017.11.18. 18:34:48

@csakférfi: Erre a robotos hírre nekem is kapásból ez volt a reakcióm, hogy milyen irónikus, egy szaros droidnak több joga van ott mint a vendégmunkásoknak. Katar-ról nem is beszélve, ott gyakorlatilag csak fajtiszta katari lehet állampolgár, a bevándorlónak még az ott született gyereke sem lehet az.

tnsnames.ora 2017.11.18. 19:01:49

@Valóság nevű unokahúgotok: @chrisred: @csárlszbrunzol:

Be lehet írni az éves jövedelmet és lehet belegondolni a kapott TOP n %-ba.
www.globalrichlist.com/

Azt gondolom nem az a baj, hogy szegények vagyunk, vagy szegénynek érezzük magunkat, hanem, hogy lehetnénk sokkal jobb pozicióban is, kevesebb elherdálás nyomán. A pazarlást látni az igazán fájdalmas.

@poszt:
Az a baj, hogy a "csárt" pillanatfelvételt ábrázol, pedig sokkal sokkolóbb ezt időtengely mentén is nézni (a változást). Ugyanis időben egyre kevesebben birtokolnak egyre többet. Társadalmi egyenlőtlenségek menti szétszakadás itthon is, világban is tetten érhető, fokozódik is.

Nem akarnék direktben politizálni, de amikor Mészáros Lőrinc példája kerül elő, nemcsak a harácsolt összeg nagysága, a nyomában érzékelhető korrupció, a féktelen / szabadjára engedett kapzsiság az ijesztően romboló, (egyenlőtlenség fokozódásának mellékhatásával), hanem a magyar társadalmat szembeköpő leplezetlen pusztító üzenet: nem a tudás, a munka, hanem a kontraszelektált hátszél az, ami messzire röpíthet és mindez kvázi "deklaráció" szintjén.

PS: Érdemes lehet mérlegre tenni a csúcson levők valós teljesítményét, hozzáadott értékét, elég-e ez. ha jogilag rendben is van a dolog. Mindezt nem kommunista csökevény mentalitásból eredően. Merthogy nemcsak haszon, hanem költség is van a világon.

Rugovicsvalagba 2017.11.18. 19:31:24

"@ogli dzsí: ogli dzsí
3 órája
@Valóság nevű unokahúgotok: az átlagos bp-i lakás a banké, nem azé aki benne lakik"
Ez egy tökéletes hülyeség.
Sokan vannak sajnos olyanok akiknek a "lakása a banké" pontosabban bankhitel van rajta, de ez Budapesten (is) csak töredék.

kvadrillio 2017.11.18. 19:58:53

hurrrráááá ! megsavazta az unió ! jöhetnek a migráncccsok felső határ nélkül !!!!! 10 MILLIÓ A XII. KERÜLETBE, 10 MILLIÓ A II. KERÜLETBE A HÍÍRES RÓZSA-DOMBRA, MERT OTT FOGADJÁK LEGSZÍVESEBBEN ŐKET A LEGGAZDAGABB MAGYAROK !!! ÉS 10 MILLIÓ AZ I. KERÜLETBE, MERT OTT IS NAGY IZGALOMMAL VÁRJÁK ŐKET A GAZDAGOK, AKÁRCSAK A XII.-BEN !!! :o)))))

ogli dzsí 2017.11.18. 20:06:53

@sebi77: Ez csak egy bulvár kacsa és reklám. Egy robot/tárgy csak jogok tárgya lehet, alanya soha. Ergo állampolgársága sem lehet, tulajdonosa viszont nyilván van. Persze a szaúdiaknál gondolom a király a kutyáját is kinevezheti miniszternek, de azért az nem egy modern jogrendszer.

Még az emberek sem rendelkeznek mindenhol korlátlan jogalanyisággal, jogképességgel.

kvadrillio 2017.11.18. 20:19:15

AVILÁG GAZDAGJAI A SOROSGYÖRGYÖK.............NU, EZEKET FOGJA KINYÍRNI A NYOMORGÓ TÖBBSÉG. SOROSNAK IS TÖBBEZER ALAPÍTVÁNYA VAN A VILÁG ORSZÁGAIBAN, AMIN KERESZTÜL MEGPÁLYÁZZÁK AZ UNIÓS MILLIÁRDOKAT IS ÉS ELSZÍVJÁK A PÉNZEKET A NÉLKÜLÖZŐK ELŐL !!! EZÉRT SZEGÉNYEDNEK TOVÁBB A SZEGÉNYEK ÉS EZÉRT NŐ A SOROSFÉLE OLIGARCHÁK VAGYONA, ARANYTÖMBJEI.

EZ EGY TORZ TÁRSADALMI BERENDEZKEDÉS, A HARÁCSOLÓK, CSALÓK, SPEKULÁNSOK, KIZSÁKMÁNYOLÓK...JAVÁRA. EZT ŐK TALÁLTÁK KI MAGUKNAK.
DE NEMSOKÁRA VÉGE LESZ ENNEK IS. :o)))))

kvadrillio 2017.11.18. 20:23:58

A leggazdagabb egy százaléknak több pénze van, mint a világ szegényebbik felének
Bokor Gábor

Bokor Gábor

2017. november 14. 19:11
Ők azok, akik unalmukban azt sem tudják, mihez kezdjenek azzal a rengeteg pénzzel, ami a számlájukon pihen.

A Credit Suisse pénzügyi intézet legfrissebb jelentése szerint jelenleg a világ lakosságának szegényebbik felének kevesebb pénze van, mint a leggazdagabb egy százaléknak. A tíz évvel ezelőtti gazdasági világválság óta ez a különbség egyre csak növekszik, hiszen 2008 előtt a jelentések szerint a leggazdagabb egy százalék mindössze a 42,5 százalékát birtokolta az összes vagyonnak.
A leggazdagabbak a válság kirobbanása óta csak tovább növelték vagyonukat.

2017-ben jött el az a pont, mikor már több mint az összvagyon több mint felét a leggazdagabb egy százalék birtokolja"

– áll a jelentésben.

A Credit Suisse szerint külön érdekesség, hogy a leggazdagabb tíz százalék körében ez a szám már megdöbbentő 88 százalékos. A tavalyi évben 2,3 millió ember mondhatta el magáról, hogy már ők is dollármilliomosnak számítanak, így összesen már 36 millió olyan ember van köztünk, aki dollármilliomos.

A pénzintézet beszámolója szerint a szegényebbik 3,5 milliárd ember kevesebbet keres évi tízezer dollárnál, azaz 2,65 millió forintnál. Ez a 3,5 milliárd ember az összvagyon 2,7 százalékát tudhatja magáénak. Számítások szerint jelenleg 280 billió dollárnyi érték van forgalomban, ami öt éven belül 340 billióra emelkedhet.

közép dunántúli régió 2017.11.19. 09:43:51

@Brix: sőt, mit ad Isten, Bhutánban igen gyorsan nő az egy főre jutó GDP. Csak nem elcsábították őket is az anyagi javak?

midnightcoder2 2017.11.19. 14:09:04

@kvadrillio: Annak a pár százaléknak, akinek a kezében a vagyon összpontosul, a fogyasztása elenyésző az össz fogyasztáshoz képest. Cserébe viszont hatékonyan működtetik a tőkét. Anno a szocializmus pont ezért bukott meg: a tőkés kiiktatásával ugyan nyertek egy minimális fogyasztást, de cserébe kb. mindenki beleszart abba, hogy a rendelkezésre álló tőke jól legyen kihasználva, és gyarapodjon. Az eredmény: nyomor, lemaradás, majd a végén csőd.

midnightcoder2 2017.11.19. 14:33:59

@csakférfi: "és a mások: a feketék, indiánok, és egyéb természeti népek elfajzott emberek, vagy akár nem is igazán emberek), egy olyan életmódot találhatunk, amely az ember biológiai evolúciójával párhuzamosan alakult ki, és így az eredeti emberi igényeinkhez sokkal jobban illeszkedik"

Szerintem a csaj ha elmenne Afrikába, és megismerné a csimpánzokat, azonnal elfelejtené a természettől elrugaszkodott indiánokat.

Scott Tenorman Must Die 2017.11.19. 17:32:28

hazugság a poszt hisz köztudomású, h az orbáni diktatúrában élnek világ legszegényebb emberei
süti beállítások módosítása