Tényleg túl sok adót fizet a magyar? Igen! Simán a Top 10-ben vagyunk

2017. november 29. 16:38 - Napi Csárt

Európa abszolút királya az adófizetésnek, ehhez kétség sem fér. Elég csak megnézni a 2016-os éllovasokat. Akik között olyan, jellemzően nagyon erős szociális hálóval rendelkező országok szerepelnek, mint Dánia, Franciaország vagy Belgium. Az élen tanyázó két állam ráadásul több mint 45 százaléknyi adót vet ki bruttó hazai össztermékéhez viszonyítva (GDP). 

A Top 10-ből ugyanakkor némiképp kilógunk mi, magyarok, hiszen a közmegítélésben korántsem feltételezünk itthon olyan jellegű állami védőhálót, mint a listán előttünk szereplő országok. Mindez (39,4 százalék) összességében a 8. helyre volt elég, de becsületünkre legyen mondva, hogy megcsináltuk. Mondanunk sem kell, hogy ezzel az OECD átlag (34,3 %) fölött vagyunk. A gazdaságilag egyébként igencsak megtépázott Görögország szintén becsusszant az elitek táborába a 10. helyen.

chartoftheday_12015_europe_relies_on_taxes_n.jpg

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr4113404015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.11.29. 21:20:44

Na meg az illetékek díjak hozzájárulások költségek és egyéb lehúzások. A magyar adózás olyan mint a fapados repjegy, a végösszeg min másfélszerese a meghirdetettnek.

midnightcoder2 2017.11.30. 06:48:18

Azért tegyük hozzá, hogy ha egy svéd fizeti be a jövedelme adott százalékát, az azért nem ugyanannyi euró mint ha a magyar fizet ugyanolyan százalékot.

Ad Dio 2017.11.30. 07:37:01

Ez nagyon szomorú. Főleg mivel a régiós versenytársak nincsenek a listán :-(.

Ideje lenne rajta változtatni.

freemanowe 2017.11.30. 08:08:03

@midnightcoder2: azért tegyük hozzá, hogy ha egy svéd fizeti be a jövedelme adott százalékát, akkor ellátást kap ha korházba kerül, nem további fertőzéseket

nem csak az a baj, hogy túl sokat fizetünk, hanem leginkább az, hogy ez egyesek kénye-kedve szerint aztán elveszíti közpénz jellegét

axolotl77 2017.11.30. 08:14:23

Szerintem meg a legnagyobb baj az, hogy vannak csoportok, akiken az utolsó fillérig bevasalnak minden adót. Mert be tudják. Ők az állami alkalmazottak.
Míg mások gyakorlatilag annyit fizetnek, amennyit akarnak. Idézet következik egy rafinált könyvelőtől:
- Mennyi adót fogok fizetni, könyvelő úr?
- Mennyit szeretne? (Mert akkor annyit is fog.)

kvadrillio 2017.11.30. 08:15:02

AHHA.....SZTEM A HELYEDRE IS ÜLTESSENEK BE EGY TALPRAESETT FIATAL... MUSZLIMOT, MERT TE EGY SZENILIS, ALKOHOLISTA , INFAŰNTILIS, TROTTYOS VÉN FASZ VAGY MÁR !!!!!

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak.
Navracsics Junckerrel közös cikkben üzen Orbánnak és a magyaroknak
Navracsics Junckerrel közös cikkben üzen Orbánnak és a magyaroknak
Az írásban szóba kerül a populizmus legyőzése, a sajtószabadság és a nemzetek fölötti kormányzás is.
Tovább

Az interjú az elefántcsontparti Abidjanban tartott EU-Afrika csúcs alkalmával készült, így Juncker az Európától délre fekvő kontinensre fókuszált, ahonnan jelenleg is milliók akarnak Európába jutni.

A politikus elmondta, hogy mindig is a legális migráció mellett volt. Akik ugyanis nem tudnak törvényesen Európába jutni, azok illegálisan próbálkoznak majd.

A luxemburgi keresztényszociális politikus - utalva Európa elöregedésére és a munkaerőhiányra - kijelentette: a kontinensnek szüksége lesz a bevándorlásra a következő évtizedekben.

Juncker elmondta: Afrika mindig is a történelmünk része volt, a kontinenssel szolidaritást kell vállalnunk.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.11.30. 09:25:29

De milyen adókat vettek számításba? Erre most kíváncsi lettem, és utána számoltam:

Munkavállalók által fizetett közterhek:
nyugdíjjárulék: 10%
egészségbiztosítási-és munkaerő-piaci járulék: 8,5%
SZJA: 15%

Munkáltató által fizetett közterhek:
szociális hozzájárulási adó: 22%
szakképzési hozzájárulás: 1,5%

Ez így eddig összesen máris 57% (!!!). Az év 365 napjából 208 és felet ezek szerint az államnak dolgozunk! Ez azt jelenti, hogy minden év június 27-ig egy büdös vasat sem keresünk!!!

És akkor még csak a jövedelmet terhelő adóknál járunk, a fogyasztást terhelő adókat a jövedéki adókkal és a világbajnok ÁFÁ-nkkal még nem is számoltuk bele. Simán lehet, hogy ha egy átlagos fogyasztói kosárral súlyozva ezt is belevennék, kiderülne, hogy a jövedelmünk több mint 2/3-át elvonja az állam. Ez valami képtelenség. És mivel a magyar gazdaság olyan fejlett, amilyen, mindezért olyan szolgáltatást tud csak nyújtani a magyar állam, amilyent... mert a különbség köztünk és mondjuk Dánia között elsődlegesen nem az állami elvonás nagyságrendjében, hanem az egy főre jutó GDP-ben van, ami pedig az egy munkavállalóra jutó befektetett tőke függvénye, azaz Dánia ezért képes sokkal magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, nem azért, mert arányaiban sokkal többet költenek egészségügyre vagy oktatásra, ha nagyobb a torta, akkor a tortaszelet is nagyobb lesz.

Nevetségesen agyon vagyunk adóztatva. Számomra legalábbis nyilvánvaló, hogy hiába sírnak egyesek, egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennél is többet költsünk, mert így is szénné vannak terhelve a vállalkozások, ennél több elvonásba már belerokkannának, a magas redisztribúció így is fojtogató hatással van a gazdasági fejlődésre. Adócsökkentésre és az állam leépítésére lenne szükség, sajnálatos, hogy ezzel a programmal Magyarországon egyik párt sem kiállni a nép elé, pedig ez az igazság.

2017.11.30. 09:26:25

@midnightcoder2: Valamint az is lényeges különbség, hogy mit kapnak ők és mire számíthatunk mi ezeknek a befizetett adóknak fejében...

2017.11.30. 09:33:12

@Ravasz Figyelmeztetés: Valamit szarul számoltál, mert az adóék a jövedelmekre vetítve valami~50%, gyerektől függően, átlagban. Szerintem ott cseszted el, hogy a teljes bérköltségből számoltál minden adót, pedig egy részének a bruttó fizetés az alapja... amúgy nem kevés, de van pár csökkentő tétel, amivel kedvező esetben kijöhet a 45 %, de a <40% már valami nagyon spec helyzet.. talán nyugdíjalapú megtakarításokra járó adókedvezményt is belevették?

2017.11.30. 09:38:01

Még valami... a rendszerváltás óta kb ez a legkisebb adóék, ha a libsi/szoci brigád kerülne nyeregbe és újra visszavezetné a kétkulcsos adót, akkor újra jönne a szopás, a magasabb jövedelmek esetén a 62%-körüli elvonás. Na, az lenne csak világszám!

KissGecihuszár 2017.11.30. 09:57:14

@Womb Raider: no, ettől most elaléltam, hogy pffuuu, de jól is járunk ezzel a GECI maffiabanda fidesszel, akiknek -egyebek mellett- a mindenki, tehát még az 1 kulcsos SZJA által is sújtott minimálbéresek, ill átlag alatti bért kapók, nyuggerek, eltartottak által minden termék után kicsengetendő világrekorder 27%-os ÁFÁ-t!!! Tán egyszerűbb lett volna -és ez a komcsizsidó faszkalapokra is vonatkozik- nem romba dönteni a hazai ipart, ezzel '93-ra 1.8 milliós munkanélküli, kényszernyuggeresített, le%-olt sereget produkálni, hanem valóban reorganizálni, az irdatlan mennyiségű felvett külföldi kölcsönökkel az ipart fejleszteni! Ami a GECIket illeti; az elmút8 évükben (mert ezt már lehet 8 évnek tekinteni, így 2017 végén) nem szétbaszni kellett volna a köz és felsőoktatást, az egészségügyet, hanem ezekbe invesztálni, hogy minél több, magasan képzett, ezáltal magas hozzáadott értéket végző szakemberünk legyen, akik ezáltal magasabb átlagkeresetben részesülnek, melyek adó és járulékterheinek csökkentése esetén is bejön ugyanaz az összeg az államkasszába, sőt tán még több is!
Ezek nem bonyolult összefüggések, csak kell hozzájuk némi Hazaszeretet és alázat a Nép iránt, akinek a szolgálatára esküdtünk fel, vagy mi?!

chrisred 2017.11.30. 10:11:56

@Womb Raider: Attól függ, hogy milyen magas jövedelemszintnél húznák meg a felső adósávot. Mert ha csak a lakosság pár százalékát érintené, cserébe viszont bejönne egy nullás alsó adósáv, amibe viszont mindenki beleesne, akkor összességében csökkenne az adóteher.

2017.11.30. 10:19:51

@KissGecihuszár: Töröld meg a szádat, kisfiam és méltóztass kevésbé paraszt, emberhez méltó stílusban kommunikálni!!
A tények makacs dolgok, amiket meg te sorolsz azokat színesíti, hogy a 27 % mellé elég sok termékre 0, 5, illetve 18%-os kulcsok érvényesek... hogy mást ne mondjak, az építőanyagokra 5%.
A többi hülyeséged : a felsőoktatás nincs szétzúzva, az eü meg pont annyira jó, amennyire az emberek hajlandók fizetni érte. egy 2 millió ember által finanszírozott 10milliós országtól ez nem is olyan rossz, de ha nem tetszik, ügess el a boldog nyugatra, mondjuk Londonországba, aztán láss csodát... csak legyen időd hazaérni a fapadossal, ha valami komoly bajod van és a biztosításod csak a lábgomba-irtást finanszírozza.
Amúgy valóban, lehetett volna még sokkal, sokkal több pénzt fektetni a felsőoktatásba (meg yen bloc az oktatásba...) és nézni, hogyan megy el a szürkeállomány meg a dolgos kéz az országból és hogyan röhög mindezen a nyugateu gazdaság, mert INGYEN kapnak szakképzett és magasan valifikált munkaerőt :)
Az adó meg csak legyen egykulcsos. Bár szívem szerint fix összeg/fő-re változtatnám. Én miért is fizessek a minimálbért messze meghaladó fizetésem után sokszor több adót ? Ugyanazt a szolgáltatást/ellátást kapom érte, mint bárki... beleértve a sok élősködő potyautast.
Azt meg ne a fidesznek ródd fel, hogy a rendszervűltást követően a nagytehetségű eftársak furulyás rágóért adták (kótyavetyélték) el az ország vagyonát. Nézd meg, mely kormányok alatt pörgött fel a privatizáció... másrészt a magyar ipar úgy, ahogy volt, versenyképtelen volt. A buta paraszt nép miatt a ruszkik haza mentalitásból fakadóan az egyetlen nagyobb felvevőpiaccal összerúgtuk a port, max Kapolcsi eftárs kaszált még sokaáig jól ebből...

2017.11.30. 10:25:20

@chrisred: Nem-nem-nem.
A többkulcsos adó IS igazságtalan, de a kétkulcsos egyértelműen romboló hatású. Semmi, de semmi nem indokolja, hogy a szorgalmasabb emberektől csak azért többet vonjunk el, hogy az alacsonyabb képességű és gyakran lustább emberek terheit csökkentsük. Mindegy, hol huzgálod a határt. (Gondolom, a te éves jövedelmed feletti szint neked már pont jó lenne)
Amúgy az szja csak egy eleme az adótehernek, sokat nem oszt/nem szoroz. Állami bevételi szinten is lófütty. Az ÁFA és a jövedéki bevételek, azok már húzósabb tételek... plusz kikerülni sem olyan egyszerű és a jövedelem nélkül tengődő terepjárós bodzaszedők is becsengetik .

2017.11.30. 10:29:25

Egyszerűbb lett volna azt leírni, hogy egy ember a rá eső 100Ft teljes bérkölségből kb 60-65Ft vándorol vissza az államkasszába.

chrisred 2017.11.30. 10:53:01

@Womb Raider: Leírom ezeregyedszer is, az adórendszer nek semmi köze bármilyen vélt vagy valós igazságossági mércéhez. Egyetlen szabály létezik, nem mehet pofára, vagyis ugyanakkora jövedelemre nem szedhetnek be különböző mértékű adót. És az adórendszer kialakítóinak sem joga, sem felhatalmazása nincs arra, hogy az adófizetőket szorgalma, tehetsége, képességei alapján értékelje, mérlegelje. Főleg ilyen légbőlkapott feltételezés alapján, hogy a megszerzett jövedelem bármiféle támpontot ad a tehetség vagy szorgalom szintjének meghatározására. Emlékszem, gyerekkoromban a funkcionális analfabéta balatoni lángossütők pár hónap munkával a sokszorosát keresték annak, amit egy egyetemi tanár több évtizedes tanulással és kutatómunkával elért.

(Amúgy semmilyen kétkulcsos rendszerrel szó sem volt, valamit alaposan félreértelmeztél.)

freemanowe 2017.11.30. 10:53:40

@Womb Raider: /OFF: a felsőoktatás lehet, hogy még valamilyen szinten megáll, de alsóbb szinteken eléggé hagyják veszni a jövő tehetségeit. Tömik a fejekbe az értelmetlen (néha agymosó) tanokat, de életre nevelésből 0. A tanárok kezéből kivesznek minden eszközt, amivel akár csak meginthetnék a diákokat - azok meg hülyék lesznek nem kihasználni ezt. A tanterveket központilag írják elő. A tanári fizetéseket és motivációkat (a propagandával ellentétben) pedig padlóraszorítják, hogy ezáltal már csak a nagyítóval keresendő hivatástudó pedagógusok tanítanak rendesen amíg végezetül ők is befásulva "csak leadják az anyagot". Lényeg, hogy előbb utóbb elbutuljon a nép - az a jó a gyártósorra, az a jó eszetlen fogyasztói társadalomnak és az a jó agymosott szavazónak.

Willkommenskultur 2017.11.30. 11:12:21

Nemcsak az ado merteke szamit hanem az is hogy kire vetik ki. A csalados melozo nepek mar nem fizetnek tobbet mint a korny. orszagokban.

szcsongor 2017.11.30. 11:15:43

@midnightcoder2:
"Azért tegyük hozzá, hogy ha egy svéd fizeti be a jövedelme adott százalékát, az azért nem ugyanannyi euró mint ha a magyar fizet ugyanolyan százalékot."
Már csak azért sem, mert korona lesz az, nem euró :)

@kvadrillio: szerintem rohadtul eltévedtél

2017.11.30. 11:52:33

@chrisred: Nem érted...
Nem pofára kell adóztatni, de ugye az egyértelmű, hogy egy tinli-tangli lusta bet.munkás elkaristol minimálbér + kafetária volumenen, egy kétdiplomás mérnök /közgazdász , aki 6-8 évet beletolt a tanulásba és valódi értéket teremt, mondjuk saját vállalkozásban és még pár embernek munkát is ad, annak ne kelljen már a kivett jövedelme után extra adót fizetni, csak azért, mert többre vágyott ÉS több munkát végez, többlet erőfeszítéseket tesz.... és mint mondtam, demotiváló, ha azt látja, hogy róla azért igyekeznek több bőrt lehúzni, hogy a potrohos suttyó cigánynak meglegyen a szoc. támogatásra a pénze és megkapja mindazon ellátást/juttatást amit az adófizető állampolgárok.

" Emlékszem, gyerekkoromban a funkcionális analfabéta balatoni lángossütők pár hónap munkával a sokszorosát keresték annak, amit egy egyetemi tanár több évtizedes tanulással és kutatómunkával elért."

Uncsi demagógia... a félanalfabéta lángossütő a te kényelmed volt hivatott biztosítani, hogy meglegyen a napi felbüfögni való a sopronid mellé, melózott hajnaltól estig és 2-3 hónap után lehet, hogy abból kellett megélnie, amit akkor összeszedett. Amúgy a képességeid biztos megvannak a lángossütéshez, senki nem állja utad a luxusprofit biztosította luxuskörülmények felé vezető úton.

"Amúgy semmilyen kétkulcsos rendszerrel szó sem volt, valamit alaposan félreértelmeztél."
Én ugyan nem... itt az ellenzék folyton azon kattog, hogy a fidesz kibaszott a csórókkal, , fizessenek inkább a gazdagok. Ha jól rémlik, a buggyant Botka is ezzel kampányolt :) )

chrisred 2017.11.30. 12:02:21

@Womb Raider: Attól, hogy a te istened a pénz, és a gazdagok a prófétái, még lehetnek emberek más szemlélettel. Például olyanok, akik a szorgalmukat és a tehetségüket nem abba fektetik, hogy pénzhegyeket halomozzanak fel.

Botka mikor említette a kétkulcsos rendszert? A "fizessenek a gazdagok" nyugodtan utalhatott a háromkulcsosra is, ami nyugaton általános, és amit én is említettem.

chrisred 2017.11.30. 12:09:20

@Womb Raider: Máskülönben annál, aki vállalkozásba kezd, egyrészt a társasági adó játszik, ami köztudottan lineáris. Másrészt a vállalkozó a piacra bízza a szerencséjét, ez az ő kockázata, felelőssége, hogy jól mérte-e fel a piaci viszonyokat.

2017.11.30. 12:24:41

@freemanowe: Naaaaa.... a padlóra szorított tanári fizetések miatt ugyan ne fakadjunk már sírva... Biztos, hogy a tanárok (mer' elvileg azt szokták állítani, hogy a tanári pálya mostanra feltelítődik kontraszelektált munkavállalókkal) mindegyike nyújt olyan teljesítményt/minőséget, hogy még több bérre tarthasson igényt? Az miért van, hogy a rettentő fáradt és leterhelt tanár odahaza még vidáman korrepetál 2, sőt, három órát is délután, 2000Ft/fő? Összetettebb kérdés ez, mitsem el lehessen intézni a szokásos lózungokkal. Persze, kellenek a kiművelt emberfők, kellenek a szép pöcsétes papírok, meg a multidiplomás munkanélküli szakbarbárok... de mindehhez egyrészt kell alapanyag is, kell szakember, aki megmunkálja a 'nyersanyagot' meg aztán az sem árt, ha a munka végeztével a társadalom számára is megtérül a befektetett energia/pénz. Le lehet nézni a középfokú végzettségű embereket, de óóóóriási hiba lenne azt hinni, hogy mind-mind ostoba tapló, mert más utat választott. A családunk távoli szegletében van egy srác, asztalosnak tanult. Pár év után elkezdett 'maszekolni' a munkahelye melett, majd családi támogatással összehozott egy kisebb műhelyt, gépekkel, meg 2 emberrel. Mostanra 8 embere van, egyedi nyílászárókat és fa bútorokat gyártanak, 2 évre van megrendelésük és jó 250milliós árbevételük van. Asztalos... nem 6 diplomás gendermérnök-köldöknéző (igaz, mára technikus) és elégedett, sikeres bár nyilván nem tud öt percen át értekezni Schopenhauerről, de befizet annyi adót, amiből a 6 diplomás köldöknéző munkanélküli támogatására, átképzésére és eü ellátására vidáman futja ...

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.30. 12:26:08

@Womb Raider:
Bizony az lenne az igazságos, ha az ország 1éves költségét leosztanák a lakosok számával, azt mindenki fizessen ugyanannyit. Én miért fizessek többet mint az aki minimálbérre van bejelentve? Vagy aki közmunkával segélyen eltengődik.

De hát ugye el kell tartani a sok hulladékot, ezért a szorgalmasan dolgozókat büntetik a %-os adóval.

nemecsekerno_007 2017.11.30. 12:33:55

@Ad Dio: kiadási oldal: nyugdíj, eü, közszféra. Azt kéne csökkenteni, akkor lehetne kisebb elvonási szint. Az se vall ép észre, hogy az adómból képzünk szakembert gazdag országoknak.

Willkommenskultur 2017.11.30. 12:38:50

@Berelhetoreklamfelulet: hat nem eppen, mert a szorgalmasan vdolgozokat vallalkozoknak hivjak es mivel ilyen keves van nekik mindig van kiskapu h ne adozzanak, mert az allamnak szuksege van rajuk

az alkalmazott kozeposztaly a fejostehen

2017.11.30. 12:40:52

@chrisred: A többkulcsos adórendszer kontraproduktív, fogd már fel. a minimálbér után a pógár ~20000 Ft szja-t fizet, de a teljes bérkölségét tekintve is minden befizetése 73 000Ft... az, meg akinek a pénz az istene, egy laza 800 000 nettór befizet 680 000 Ft-ot... csak az arányok szemléltetésére.. ha leveszed a 120 000Ft nyugdíjjárulékot még úgy is messze több pénzt fizet ugyanazért. Ugyanolyan közbiztonságot, ugyanolyan jogszolgáltatást, ugyanolyan fogysztóvédelmet, ugyanolyan oktatást, ugyanolyan eü ellátást kap mint az aki a tizedével sem járul hozzá a kasszához.Ez szerinted noooormális?
Amúgy hogy megnyugtassalak, a gazdag emberek élete sem a pénz számolgatásáról és vasvillával forgatásáról szól. Ám nehogy kitaláld, hogy a kommunizmus motiváló...

chrisred 2017.11.30. 12:44:31

@nemecsekerno_007: Mert azt hiszed, kevesebb költséged lenne, ha mindent saját zsebből fizetnél, oktatást, orvost, rendőrséget, autópályát, közvilágítást, közműellátást? Ha a szomszédodtól nem gyűjtik be a szemetet, azt ugyanúgy érezni fogod, és akkor még szóba sem hoztam a csatornázást és az ivóvizet.

2017.11.30. 12:47:09

@Berelhetoreklamfelulet: :) Ennyi.
Nincs ingyen ebéd... mindenkinek... ugye. Kurva gyorsan totál piaci alapra kéne helyezni az ország finanszírozását. Adó nincs, de mindenért fizetni kell. Osztán mindenki képességei és igényei mentén eldönthetné, mire és mennyit költ. Uncsi már ez a vég nélküli szolidaritás, meg fejőstehén szerep.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.30. 12:47:13

@Willkommenskultur:
Nem feltétlen. Egy alkalmazott is lehet szorgalmasan dolgozó ember, és van is olyan akit jól megfizetnek érte. Lásd programozó simán hazavihet havi fél-1m fizetést.
Persze jó részük borítékba kapja, pont azért, mert igazságtalan az adózási rendszer, pont úgy mint ahogy az építőiparba nem kapsz számlát egy csempézésről, a szakember minimálbére van bejelentve, miközben 700k-t keres egy hónapban.

2017.11.30. 12:50:25

@chrisred: eccerű... jelzálog. Ha nem fizeti akkor is elszállítják és rákerül az ingatlan tulajdoni lapjára.

chrisred 2017.11.30. 12:52:35

@Womb Raider: A többkulcsos rendszer kontraproduktivitásához elég megnézni, hol vannak egykulcsos rendszerek (Kelet-Európa, Dél-Amerika, Törökország pl. ), és hol működik többkulcsos. Légbőlkapott számokkal bármit be lehet bizonyítani.

chrisred 2017.11.30. 12:54:20

@Berelhetoreklamfelulet: A számlát az áfa miatt nem kapsz, ami ismételten lineáris adó. Csak nálunk durván magas.

chrisred 2017.11.30. 12:56:43

@Womb Raider: A jelzálogot a saját magad által működtetett ingatlan-nyilvántartásba jegyezteted be? :)

2017.11.30. 13:03:59

@chrisred: Lehet, hogy magas, de nem egyszerű az átlagember számára megkerülni... főleg azoknak, akik mások jövedelméből élnek. A tehetősebb réteg ugyan egy részét a vásárlásainak határon kívül ejti meg és a jövedelme egy akár jelentősebb részét is külföldön költi el, de még így is jóval több adóbevételre számíthat tőle az állam, mint Buga Guszti közmunkástól.... és nem kell többet ráfordítani, mert az esetek jelentős részében egészségesebben is él :)

Willkommenskultur 2017.11.30. 13:05:22

@Womb Raider: nem a tobb kulcs a kontraproduktiv

hanem az h a magyar felso kulcs jatszik az osztrak minimalber feletol felfele

a sylovak masodik kulcs havi 3000 euro felett lep be es csak 5% plusz, csak ugye abbol meg bevetel nincs

2017.11.30. 13:06:06

@chrisred: Hát... ez jó kérdés :) Marad a megoldás, hogy felfogadok 6 mázsányi 'szakértőt' és konzultációt tartunk a kötelességét elmulasztó polgárral.

chrisred 2017.11.30. 13:24:45

@Willkommenskultur: Erről van szó. Nem az egykulcsos-többkulcsos jelleg a probléma, hanem az, hogy a magyar szja a magas újraelosztási szintre épülő gazdaságba tagozódik be.

chrisred 2017.11.30. 13:27:58

@Womb Raider: És legalább a kigyúrt roma srácok is tisztes pénzkeresethez jutnak. :)

konrada 2017.11.30. 14:12:42

@chrisred:
Jó helyen nézed. Valóban ott van egykulcsos adórendszer, ahol alacsony a bérszint, és nyitott gazdaság. Mert az alacsony bérszintnél a több kulcsos adó fokozottabban kényszeríti a magasabb képzettségűeket, vállalkozóbbakat arra, hogy átmenjenek oda, ahol az általa elért jövedelmi szint nem számít büntetendően magasnak.

...míg egy magas jövedelmi szintű országban nem sok mozgástér marad: ti. egy német melósnak nem érdemes tovább menni például Magyarországba, de Angliába se, mert azokban az elérhető nettó reáljövedelem nem lesz magasabb. (Persze ez ott is csak a melósokra igaz: a gazdagok nem bérből élnek, és adót meg kerülni próbálják pont úgy, mint nálunk: lesz nekik is szlovák, vagy svájci, esetleg offcsór-szigeteki cégük, ahol a napi betevőre valót megkeresik...;)

Ad Dio 2017.11.30. 14:15:50

@chrisred:

A progresszív szja-val az a nagyon nagy baj, hogy azoknak a bevételeit érinti érzékenyen, akiket amúgy is tömegesen veszítünk el a gazdagabb országok elszívó hatása révén. Épp ezért ami működik "nyugaton", az nem működik idehaza. Ez a matek, a többi sajnos csak bölcsész picsogás. Ameddig ekkora a különbség a mageurópa és a perem fizetései közt, addig a középosztálynak minden kedvezményt meg kell adni, hogy ne menjen el. ennek egyik fontos építőköve az egykulcsos szja.

saci02 2017.11.30. 14:56:51

@Womb Raider: Aha. Ha holnaptol 300ezer alatt (de tedd oda ahova akarod) csak 10 % lenne az SZJA, akkor az igazsagtalan es kontraproduktiv. Ja es sokan rosszul jarjanak....

freemanowe 2017.11.30. 15:11:24

@Womb Raider: abban igazad van, hogy tanárnak már csak a nagy elhivatottsággal megáldottak maradnak + akik lusták váltani, mert kényelmes + akiknek még van pár év nyugdíjig, de jól van ez így? Nem lenne jobb, ha lenne az embereknek motivációja kinevelni az új generációkat? Most azért mert 10 kineveltből 7 a külföldi gazdaságokat gazdagítja (vagy a szemetét söpri, mosogatja), mondjunk le a maradék 3-ról is? Sajnos a gyakorlat szerint a maradék 3 se a legélesebb kés a fiókban....de attól még marad és ad valamit a hazai gazdaságba...

chrisred 2017.11.30. 15:18:03

@konrada: Nálam ez az értelmezés úgy működik, hogy ahol van belső piac, ott a magasabb jövedelműeknek is érdeke, hogy az alacsony keresetűek megjelenjenek fogyasztóként és megvegyék a termékeit, szolgáltatásait. Tehát az ő alacsonyabb adóterhelésük hasznot hajt nekik. Ahol viszont nincs, tehát sok az eszkimó, kevés a fóka, a magasabb jövedelműek csak arra figyelnek, hogy megőrizzék a vagyoni pozíciójukat, még ha azzal ők nem is járnak túl jól. De legalább az alacsony jövedelműek sem kapnak sanszot arra, hogy felemelkedjenek és veszélyeztessék a státuszát.

konrada 2017.11.30. 15:19:51

@freemanowe:
...a motivációt a szülők nemzedéke veszi el a tanároktól.
Manapság már kevés az olyan szülő, aki képes felmérni gyereke képességeit, irányítani, kordában tartani azokat.
S ezért inkább a tanárokon kérik számon azt, amit saját gyerekétől kéne. ...s a legrosszabb, hogy ezt a gyerek előtt teszik, így sikeresen lerombolják a tanítók tekintélyét.
...s már itt az a világ, hogy a tanárnak kell félni a gyerekektől, mert azok megtanulták, hogyan lehet azokat zsarolni, kikészíteni.
Nem csoda, hogy a tanárok új nemzedékeének egy része már eleve korcsan kerül a rendszerbe és tovább korcsosul, a többiek meg ideje korán elhagyják a pályát...

chrisred 2017.11.30. 15:26:28

@Ad Dio: Az egykulcsos szja az elitnek kedvez, a középosztályt elszegényíti. De már volt szó arról, hogy nem az adórendszer jellege, hanem az újraelosztás magas szintje a meghatározó, meg persze a magas elvonások fejében kapott állami szolgáltatások színvonala. És amíg ez az egyenlet azt hozza ki, hogy az emberek ugyanazzal az energiabefektetéssel máshol képesek megfelelő életminőséget kialakítani maguknak, míg itthon nem, addig adórendszertől függetlenül tartani fog az elvándorlás.

teéjesenmindegy 2017.11.30. 15:54:04

@chrisred: "mlékszem, gyerekkoromban a funkcionális analfabéta balatoni lángossütők pár hónap munkával a sokszorosát keresték annak, amit egy egyetemi tanár több évtizedes tanulással és kutatómunkával elért."
Ez annyira jó, ez a másik zsebében turkálás.
Szóval, túl azon, hogy szerencsétlen a szezonban keccsöl, amikor te nyaralsz, abba belegondolsz, hogy a lángossütő egész évre fizet bérleti díjat, adókat, tb-t, járulékokat. Bevétele meg van 3 hónapig?

teéjesenmindegy 2017.11.30. 15:58:38

@chrisred: "Az egykulcsos szja az elitnek kedvez, a középosztályt elszegényíti." Ez egy hatalmas baromság. Miért szegényít el bárkit, ha ugyanannyit fizet mint a többiek?
" De már volt szó arról, hogy nem az adórendszer jellege, hanem az újraelosztás magas szintje a meghatározó, meg persze a magas elvonások fejében kapott állami szolgáltatások színvonala." Igen. 2 milla tart el 10et. Ennyire magas a színvonal.
"És amíg ez az egyenlet azt hozza ki, hogy az emberek ugyanazzal az energiabefektetéssel máshol képesek megfelelő életminőséget kialakítani maguknak, míg itthon nem, addig adórendszertől függetlenül tartani fog az elvándorlás." Szeretném látni azt az egyenletet, amiben alacsony adókkal nem halnak éhen a borsodi cigók, az orvosok mercivel járnak, az oktatás ingyé van, és senki nem akar menni sehova.
csak az isten szerelmére, ne kezdj stadionozni, mert az a csepp az óceánban.

felső határ nincs 2017.11.30. 16:01:39

@chrisred: a gazdasagi elit semmilyen orszagban nem is tartozik az SZJA torveny hatalya ala

freemanowe 2017.11.30. 16:06:28

@konrada: az meg a másik, hogy az idióta szülők a tanártól várják el, hogy megnevelje a rakoncátlan purdét, miközben az eszköztárat szinte a 0-ra csökkentik.

freemanowe 2017.11.30. 16:17:58

@teéjesenmindegy: ahogy írták előttem + mert a kétkulcsos adóval dobálózó pártok szerint a középosztály már gazdagnak számít és leginkább őket súlytja ez a teher

Szvsz. el kéne már zavarni az összes uram-bátyám kormányt oldaltól függetlenül és szakértői kormányokat létrehozni (ha már annyi politológusa is van az országnak, kidolgozhatnák ennek a megfelelő formáját, de pl. alapnak: szakértői kormány teljes felelősséggel, korrupció esetén saját vagyonnal feleléssel; megfelelő felügyeleti szerv: ha már itt van nekünk az EU, akkor minden országnak más ország kormánya lenne a felügyeleti szerve, ez periódusonként váltani, pl. 2 évente), a pozíciókat rátermettségi alapon adni, nem rokoni-haveri-nyelvcsapkodássebességi alapon...

Ad Dio 2017.11.30. 16:29:55

@chrisred:

"Az egykulcsos szja az elitnek kedvez, a középosztályt elszegényíti."

Lehetne ez így is, de amilyen rendszer idehaza futott, az bizony a középosztályt sújtotta (a lépcső az ÁTLAGBÉRNÉL volt) Te hol vonnád meg a határt, hogy a gazdagokat fogd meg? 500 nettó? Felette? Alatta? És hogy vennéd rá a "gazdagokat", hogy tényleg itthon adózzanak. Szerinted az, ha megadóztatsz progressziven pár ezer embert, abból mennyi adóbevétel lesz?

"De már volt szó arról, hogy nem az adórendszer jellege, hanem az újraelosztás magas szintje a meghatározó, meg persze a magas elvonások fejében kapott állami szolgáltatások színvonala."

Ez így igaz.

"És amíg ez az egyenlet azt hozza ki, hogy az emberek ugyanazzal az energiabefektetéssel máshol képesek megfelelő életminőséget kialakítani maguknak, míg itthon nem, addig adórendszertől függetlenül tartani fog az elvándorlás."

Igen. Csak nem mindegy hogy lökjük is őket, vagy legalább megpróbáljuk őket itthon tartani.

Szvsz a több kulcsos szja - legalábbis annak szignifikáns bevételt realizáló válfaja - nem aktuális ma Mo-on.

Ad Dio 2017.11.30. 16:31:27

@chrisred:

"Az egykulcsos szja az elitnek kedvez, a középosztályt elszegényíti."

Lehetne ez így is, de amilyen rendszer idehaza futott, az bizony a középosztályt sújtotta (a lépcső az ÁTLAGBÉRNÉL volt) Te hol vonnád meg a határt, hogy a gazdagokat fogd meg? 500 nettó? Felette? Alatta? És hogy vennéd rá a "gazdagokat", hogy tényleg itthon adózzanak. Szerinted az, ha megadóztatsz progressziven pár ezer embert, abból mennyi adóbevétel lesz?

"De már volt szó arról, hogy nem az adórendszer jellege, hanem az újraelosztás magas szintje a meghatározó, meg persze a magas elvonások fejében kapott állami szolgáltatások színvonala."

Ez így igaz.

"És amíg ez az egyenlet azt hozza ki, hogy az emberek ugyanazzal az energiabefektetéssel máshol képesek megfelelő életminőséget kialakítani maguknak, míg itthon nem, addig adórendszertől függetlenül tartani fog az elvándorlás."

Igen. Csak nem mindegy hogy lökjük is őket, vagy legalább megpróbáljuk őket itthon tartani.

Szvsz a több kulcsos szja - legalábbis annak szignifikáns bevételt realizáló válfaja - nem aktuális ma Mo-on.

nemecsekerno_007 2017.11.30. 17:43:00

@chrisred: Így csinálják például az USA-ban, de mindegy nem ragozom tovább. Le kéne már szokni a szocializmusról mert az nem működik. A politikusok meg elmondhatnák az embereknek, hogy hazudtunk 40+20 évig.

KissGecihuszár 2017.12.01. 00:11:02

@Womb Raider: Te vegyél már vissza a méretes arcodból, mely oly mértékű, hogy a dupla szárnyú kertkapun nem fér be, bazmeg! Tudod, kit "kisfiamozzál" le, te kretén! Képzeld el, 46 éves vagyok, van egy gazdaság-mérnöki (igaz csak) főiskolám, Angolul-Németül folyékonyan beszélek, írok, ez utóbbi nyelvet napi szinten használom, ugyanis 2.5 éve a "történelmi" NSZK-ban élek, ahol -na erre varrj gombot, te okostojás- több SZJA kulcs is van, mint ahogy az EU szinte egészében, mert mindenütt pontosan képben vannak, hogy mit is jelent a mindenkinek (anyagi) erejéhez mért hozzájárulás a közös javakhoz, azaz a progresszív jövedelemadózás! Ja, és itt senki nem veri a redvás nyálát, hogy ő 3x annyi SZJA-t csenget és ugyanazon az úton autózik, ugyanabba a suliba jár a kölke, ecetera. Ja, hogy nálunk az elmúlt 28 "rendszerváltó" év szinte mindegyik politikusi "elitje" ott lopott, mutyizott, sanyargatott, ahol csak tudott és ebben a GECI (igenis, nagy GECIK, mert ebben a szerencsétlen országban lassan ember embernek farkasa lesz, lassan mindenki gyűlölni fog mindenkit, fő hogy a nemzet gázszerelője, a habony patkány, a tiborcz véglény, a garancsi gané és a többi koma, haver degeszre tömjék a mi és az EU pénzeivel a mindig feneketlen zsebeiket! Ehhez kell a magatokfajta fideszdroidok asszisztálása, azaz tavasszal az X a GECIK mellé...

Berelhetoreklamfelulet 2017.12.01. 09:26:07

@KissGecihuszár:
HA lenne minimális eszed, akkor észrevennéd, hogy az egyetlen ok, amiért a többkulcsos adó működik egy gazdagabb országba az az, hogy onnan már nem tud hova elmenni az ember dolgozni, nincs más ország ahol többet keresne.
De ha Magyarországon megadóztatnád a 400k fölötti keresetűeket, akkor ők lazán továbbállnának 1országgal odébb, és jóval többet keresnének még a többkulcsos adó ellenére.

Ez a különbség. A nyugaton megtehetik a többkulcsos adót, mert az embereknek nincs választása, hogy tovább álljanak. De ez nem jelenti azt, hogy ők örülnek neki, vagy hogy igazságosabb, egyszerűen el kell fogadják, hogy ez van.
Ugyan ez igaz amúgy a sok liberális fásságukra amit nyugaton bevezetnek. Az emberek többségének nem tetszik ugyan, de mivel nem igazán van más ország, ami "Jobb" lenne, így megtehetik, hogy retardált dolgokat vezessenek be, hisz az emberke és cégek úgyis ott maradnak.

2017.12.01. 10:42:14

@KissGecihuszár: Óhogyne... a történelmi eneszkába kitántorgott kéttdiplomás, háromnyelvű
sudribunkó... tőlem számolgathatod és lobogtathatod a libáért vett papírjaid, ne várd, hogy el fogok ájulni. A stílusod inkább egy ált. isk. 4 első 4 második osztályt végzett délbalkáni segéd-tehenész munkakörével kompatibilis.
Mivel továbbra is ugyanazt fröcsögi a pici szád, nem jutottál tovább a mások által leírtak értelmezésében, teszek egy kísérletet újfent. Piszkosul nem érdekel, hogy a német melós és mérnök és tűzoltó miként viszonyul a saját adórendszerükhöz. Mégpedig azért nem, mert a német bérszínvonal és a miénktől több ponton és jelentősen eltérő adórendszer (pl. az együttes elbírálású adóztatás..) bőven hagy annyit az átlag dolgozók zsebében, hogy ne kezdjen el agyalni azon, hogy ez így most igazságos, avagy sem. Ha neked a nagy közgáz végzettségeddel és magas kvalifikációddal belefér, hogy ugyanazon szolgáltatásért akár nyolcszor-tízszer annyit fizess, mint mások, akkor gondolom az sem jelentene gondot, ha a sarki büfögőben eccer jövedelemigazoláshoz kötik majd a sör árát. Hiszen ez így természetes...mi több, igazságos!
A jelenlegi politikai elit milyensége és az adórendszerünk ilyen-olyan tulajdonságai között én nem vagyok képes különösebben erős kapcsolatot kimutatni. Illetve annyit, hogy a politika vezetői talán így próbálnak egy jókora réteget függőségi viszonyban tartani (segélyek, szoc juttatások, túltolt nyugdíjak és persze a bürokrácia/államapparátus munkavállalóit is ebből tudják/tudnák finanszírozni. Nos, én ezért egy büdös petákkal többet nem vagyok hajlandó fizetni. Vásároljanak maguknak a szocik, meg jobbik, meg a púpom tudja még kik a saját forrásaikból szavazatokat. Unalmas, hogy 2-3 millió potyautast cipel az ország az ezen változtatni akarás legkisebb jelét sem mutatva. A választásokat az nyeri, aki ezen réteget képes arról biztosítani, hogy a "gazdagoktól" elvont jövedelmekből finanszírozni fogja továbbra is a vegetációjukat.
Az EU-s pénzek egy külön történet, bele sem mennék, mert téged szerintem az egészben az izgat leginkább, hogy kellő számossággal és nagybetűvel leírhasd a kedvenc szavadat... szóval, kicsi emigráns, örülök, hogy megtaláltad a helyed, ha már itt nem jutottál semmire, legalább ott megfelelő közegbe csöppentél. Aztán nehogy 3 hónap múlva hazakoncsorogj megműttetni az aranyered.. mert ez a nagy erőlködés oda fog vezetni ;)

2017.12.01. 10:47:08

@Berelhetoreklamfelulet: "A nyugaton megtehetik a többkulcsos adót, mert az embereknek nincs választása, hogy tovább álljanak. De ez nem jelenti azt, hogy ők örülnek neki, vagy hogy igazságosabb, egyszerűen el kell fogadják, hogy ez van."

Azért a németektől (meg az osztrákoktól) is van elvándorlás.. bár nyilván egy eleve sokkal magasabb jövedelemszinten és magasabban képzett munkaerő terén. Vagy ott, ahol igazából nem szükséges a tevékenység végzéséhez a német határokon belül maradni.
A többiben egyetértünk.

2017.12.01. 10:55:49

@freemanowe: "az meg a másik, hogy az idióta szülők a tanártól várják el, hogy megnevelje a rakoncátlan purdét, miközben az eszköztárat szinte a 0-ra csökkentik."

Talán... de a szülők szerintem olyan radikálisan nem változtak az elmúlt 25 év alatt. Inkább a liberálisok agymenései tehetők felelőssé abban, hogy a tanárok eszköztelenné lettek és lassan már ellenféllé is válnak. A követelményszint lassú erodálása, a fegyelem fenntartásának ellehetetlenítése megteszi a magáét.
A purdét megnevelni valóban a 'szülő' feladata lenne, de ebben a körben kb két generáció nőtt fel (jutott ivarérett korba...) amelyeknek a normarendszere elég jelentősen eltér a bagy átlagétól , ráadásul még ösztöbnözve is vannak, a saját kultúra megőrzése címszóval. Az iskolába kerülő gyerekek olyan szinten alulszocializáltak és elég jelentős hányaduk az oktatást lehetetlenné tevő defektussal küszködik, hogy a legfelkészültebb tanár is vért izzad, még ha csak arra a szintre akarja emelni, hogy legalább a többieket ne zavarja, hátráltassa. Mert ugye a képességek szerinti csoportosítás/szétválasztás rettentő szegregáció, nettó rásszizmus.. 3-4 ilyen "SNI" purdé, és kapáltak az egész osztálynak.

freemanowe 2017.12.01. 11:21:52

@Womb Raider: hát...azért változtak, míg 20-25 éve ha tiszteletlen voltál a tanárral és ezért kaptál egy atyai maflást, vagy otthon el sem merted mondani vagy elmondtad és jóanyádtól/apádtól megkaptad a párját. Ma ugyanezért a szülő a tanárt veszi elő.

Másik hozzászóláshoz reagálva: a 2-3 milliós ballaszttal tényleg kezdeni kéne valamit, mert ez így nagyon nem járja... (utálom a komcsikat, de) A kmk-t mint fogalom vissza kéne vezetni és aki ez alá esik, a szavazójogot szépen meg kéne vonni. A túl fiatalok meg a túl öregek szavazati jogát meg teszthez kötném: ha már/még van fogalma róla miről szól a választás, csak akkor van értelme a szavazatának. Azért senki ne szavazzon mert karácsonyra kapott egy kis bözsi utaványt, vagy mert az aktuális néphülyítő műsor reklámjában valaki nagyott tudott hazudni...

2017.12.01. 13:34:57

@freemanowe: "Ma ugyanezért a szülő a tanárt veszi elő."
Mert elhitették a szülőkkel, hogy ezzel szolgálják a gyerek érdekeit a legjobban. Nem vagyok szakember, már szülőként sem érint a probléma, bár nagyszülőként esetleg még igen... de azt látom, hogy az oktatásnak alap/közép szinten a liberálidiotizmus tette be istenigazából a kaput, a forráshiány meg a kontraszelektált tanerő másodlagos . Ahogyan a társadalmat, úgy a kisebb, még némi koherenciát mutató közösségeket is tudatosan atomizálni igyekeznek. Az indivídum, az egyén kiteljesítése mindent maga alá gyűrő erő lett, akár a közösség érdekeivel szemben is.. végül persze nem lesznek győztesek, egyedül nem győzhetsz... csak kevesek és ritkán...

KissGecihuszár 2017.12.01. 19:35:33

@Berelhetoreklamfelulet: @Womb Raider: 2 fasz okostojás; és mi van Szlovákiával, ahol VOLT, de már NINCS 1 kulcsos SZJA?? Erre mit böfögtök felfelé a kloákáitokból?? Ja, hogy Szlovákia is "más", mercsak...

freemanowe 2017.12.01. 22:03:25

@KissGecihuszár: ha annyira okoskodni akarsz legalább néznél rá a szlovák adózásra.
A második kulcs (25%) csak az éves bruttó 35 022EUR feletti részre ketyeg...egy kis matekkal (a forint idei legjobb formájával átszámolva 1EUR=304Ft) ez havi nettó 674 290Ft a zsebbe ... és a második kulcs csak az e fölötti havi nettót keresőknek fáj. Viszont északi szomszédunknál sem olyan rózsás a bérhelyzet, hogy ez sokakat érintsen. Ezzel szemben itt már a kb. havi bruttó 500 000-nél meghúznák egyes pártok a határt.
Hogy tovább fényezzem a szlovák adórendet, ott bizonyos bérszint alatt a bér egy része alanyi jogon adómentes (1 000EUR-s bruttónál 316 adómentes) és az EHO, nyugdíj és társai levonásokat is levonják mielőtt az SZJA-t számolnák (tehát 1 000EUR bruttónál 549EUR-ra jön ki az adóalap)
- SK összegezve 1 000EUR bruttónál 761EUR a nettó = 76,1%-át a bérednek TE költheted el - 20% áfa mellett
- HU összegezve 100 000Ft bruttónál 66 500Ft a nettó = 66,5%-át költheted el itthon - 27%-os áfa mellett

Akkor hogy is van Szlovákiával "okostojás"?

2017.12.02. 09:34:38

@freemanowe: Ezt még színesíti az is, hogy mindig érdemesebb a munkaadó teljes bérköltségét alapulvenni, mert az csak technikai kérdés, hogy pontosan ki is utalja át az államnak a munkiavállaló egyhavi munkájának ellentételezéséből a sápot. Az meg nálunk jó, ha 45-47% körül megáll, de ha a nyugdíjjárulékot úgy kezelem, mint egyfajta letétet, akkor sem sokkal rózsásabb a helyzet :) Én szimplán annyit szoktam ezzel kapcsolatban állítani: jelenleg a dolgozó jövedelmének nagyobbik hányada mások kezébe kerül, mások osztják el. (demagóg, persze, lehetne cizellálni, de egy állítólag piaci közegben azért ez vicces)

freemanowe 2017.12.02. 10:32:47

@Womb Raider: ha a munkáltató teljes bérköltségét nézzük, úgy már kevésbé rózsás a helyzet. A "szuper"bruttóval számolva (mindkét országban kb. azonos bruttó bért véve alapul SK-1 000EUR, HU-310 000Ft) Szlovákiában 56,3% a nettó, míg Magyarországon jelenleg 53,8% (2018-ban 54,9%). Szlovákiában továbbá minél nagyobb a bruttó, az alanyi jogon adómentes rész úgy csökken (vagyis 2000EUR bruttónál már a teljes bérköltség 54%-a csak a nettó).
De ha figyelembe vesszük, hogy a munkavállalók nagy többsége ott is a nyugati multik alkalmazásában áll, a "szuper"bruttó terhe leginkább őket súlytja. Ha pedig jó munkaerőt akarnak szerezni/megtartani a nettóval és a juttatásokkal tudnak csak versengeni érte. A hazai kkv-knak, akik már nőttek akkorára, hogy alkamazottakat vegyenek fel, az ekkora bérköltség persze szívás és rontja is a multikkal szembeni versenyképességet - de ez mindkét országban hasonlóan rossz.
A lényeg, hogy átlagbérszinten, alkalmazotti viszonyban (ami a többséget jelenti itt is, ott is) északi szomszédunk bérpolitikája jobban szolgálja a többség érdekeit.
Zárójelbe megjegyezném még, hogy odaát egy jelzáloghitel is jóval kedvezőbb konstrukciójú, alacsonyabb kamatokkal. Ahhoz képest, hogy egszerre volt a rendszerváltás és akkor rosszabb helyzetben volt az ottani gazdaság, kicsit nyerésre állnak gazdaságilag. ...mindig is jobban tudtak dörgölőzni a vezető hatalmakhoz és a gerinctelen oldalváltásokat is mindig jól időzítették.

KissGecihuszár 2017.12.02. 20:17:42

@freemanowe: ezz óóóriási: "(SIC.) mindig is jobban tudtak dörgölőzni a vezető hatalmakhoz és a gerinctelen oldalváltásokat is mindig jól időzítették." Esetleg Mikulás Dzurindáról ,s az általa pont 20 éve bevezetett kőkemény államháztartási alrendszeri reformokról teccett hallani?? Ezt akkor a nálunk hatalmon lévő 1. fidesz-fkgp-kdnp kormány full time hurrogta, hogy ez "mennyire népellenes, na ilyet nálunk soha nem fog sem a fideszt, sem "ép eszű" kormányzat meglépni, hogy -egyebek mellett- elvontak az ott is here módjára a társadalom szorgos tagjain élősködő véglény cigóktól szinte mindent, alaposan hozzányúltak az ellátó alrendszerekhez, melynek kb. 5-6 évre rá meg is lett az eredménye; elkezdett dübörögni Szlovákia gazdasága, ami a 2000-es évek közepére rendre stabil 5-6 %-os GDP növekedést produkált, miközben nálunk fletó testvér regnálása alatt gyaksira megszűnt a GDP növekedése, hisz a 2007-es 0.8%-ot mindennek elmondhatjuk ,csak nem növekedésnek! Szeretett Hazánkkal az a legnagyobb probléma -az Európában páratlan vízfejűségét túl- hogy a Magyar társadalom hajlamos imádni a populizmust, a majd a mindenkori cáratyuska még a seggünket is kitörli, sőt meg is rágja a szánkba bereptetett sült galambot, mi pedig szépen tapsolunk neki és elnézzük , miképpen rabolja szét az épp aktuális regime és vazallusaik az országot.
Ja, mára már a még 8-10 éve is full csóró Románia is leelőzött bennünket, az idén is stabil 5% körüli GDP növekedést csináltak, ja és több, anno élet&halál ura politikus űl kóterben korrupciós témákban, mert ott ezt komolyan veszik, olyannyira hogy van korrupció ellenes ügyészségük is!

freemanowe 2017.12.02. 22:34:48

@KissGecihuszár: tetszettem hallani, és örültem is neki - akkoriban ugyanis ott éltem. Itt is örülnék neki - néhány hozzászóllással ezelőtt már említettem is: ideje lenne levágni a ballasztot és az életképeseket élni hagyni. Ez a húdenagy szociális érzékenység, az újraelosztási kísérletek csak azt eredményezik, hogy belefullad mindenki.
Szerintem épp elég adót fizetünk már, hogy abból rendbe lehessen tenni az országot, csak nem kéne minden forintból kettőt ellopni és/vagy kormánypropagandára meg állami pénzen finanszírozott kampányra költeni.
Ha azt látnám, hogy az a pénz amit adó és egyéb címeken levonnak a fizetésemből az ország hasznára válik, nem pedig túlárazott kisvasutakra, kert végi stadionokra, helikopterezésre megy el vagy az előző csőcselék szép csöndeben való zsebtömködésére, nem is sírna a szám miatta.

2017.12.03. 09:32:46

@KissGecihuszár: "Ja, mára már a még 8-10 éve is full csóró Románia is leelőzött bennünket, az idén is stabil 5% körüli GDP növekedést csináltak"
Nem ereszteném bő lére... (abba végképp nem megyek bele, hogy mennyire értelmezhetetlen faszság amit írsz..) szóval röviden: mi a bánatos égnek rontod még mindig itt a levegőt, ha két ilyen remek alternatíva is van határaink túloldalán? Miért nem húzol el keletre/északra??

KissGecihuszár 2017.12.03. 21:57:54

@freemanowe: maximálisan egyet értek, csakhát számosan erektálnak nálunk a nettó populista szólamokra, főként a mai nyugger generációk, pl. a ratkó kölkök, akik ugye egész életüket a kádárérában élték le, még kicsik voltak az '56 utáni megtorlások idején és őket inkább az érdekelte, hogy a "legvidámabb barakkban" lehetett akár ezerkecske, netán ezeröcsi (Lada), weekend házikó a Balcsi parton, 3 évente kaphattál nyugati útlevelet + 30, később 50 USD-t, ami mellé még össze lehetett ügyeskedni némi + Makit (DEM), vagy Csilingelőt (ATS), oszt lehetett menni bevásárolni az SCS-be, vagy Möncshn-be. Az a társulat, aki végre szétrobbanthatná ezt a posványt, nos annak lassan elérkezik erre az idő, de mocskos kurva kemény küzdelem lesz! Még akkor is, ha már most is számosan látják ezen generációból, hogy nagygyon nem okés, ami nálunk van...
@Womb Raider: Miért is "értelmezhetetlen faszság"? Várom a konkrétumokat...
Tiudod, ezzel a "Miért nem húzol el keletre/északra??" című undormány fröcsögéseddel egy baj van, de az óriási! Nevezetesen, hogy akinek ebben az országban az elmúlt 50-60 évben nem tetszett ez vagy az, nos annak mindig ezt vágták a képébe, hogyaszondja: "(SIC.) tessék, el lehet menni innét! Akinek nem tetszik, amit csinálunk, az költözzék át nyugatra, szlovákiába..." mondotta fleto testvér is, midőn számon merték kérni tőle az érdekegyeztető tanácsban a munkaadói oldalon azt a nettó őrületet, amit csináltak, s melyről már messzire érződött, hogy az összeomlás felé vezet... Illetve mára már tök egyértelmű, hogy mekkora károkat okozott, s a jövőben még mekkorákat fog, hogy elhúztunk vagy 600 ezren, akik erőnk teljében lévő, aktív korúak vagyunk.

freemanowe 2017.12.03. 23:58:57

@KissGecihuszár: erre írtam, hogy a munkakerülőktől meg kéne vonni a szavazati jogot. Aki az adott ciklusban egy fillér SZJA, EHO vagy nyugdíj hozzájárulást nem tesz be a közösbe az a szavazáskor ne akarjon beleszólni, hogy ki vezesse az országot - tény hogy ÁFÁt, jövedéki adókat stb. fizet...de lássuk be az csak a "segíly" visszacsorgatása a kasszába.
A határontúliaknak szavazati jogot adni is pont ilyen hülyeség. Segíteni kell őket a kultúra és nemzet fenntartásában, de ne szóljanak bele, hogy ki és hogyan teszi ezt innen. Ha bele akarnak szólni, akkor itt kell adózni is.

chrisred 2017.12.04. 04:57:16

@teéjesenmindegy: Márpedig nem fogod megúszni a stadionozást, az úszóvébézést, a városligetezést, a várbaköltözést, a paksozást, a belgrádi vasutazást és a társaikat. Ezek összességében milliós nagyságrendű terhet jelentenek egy átlagos magyar háztartás számára. Mit gondolsz, honnan nőttek ki a neres jókáderréteg százmilliós vagyonai pár év alatt a semmiből? Biztosan a bruttó 500 ezres fizetés egykulcsos áfájával megszerzett havi 30 ezer forintos többletből. :)

2017.12.04. 06:50:14

@KissGecihuszár: Feri nem ezt, nem így és nem az általad dekódolt mögöttes tartalommal javasolta. Ezt már n-szer kielemezték, keress rá a neten. (Ezzel még nem azt mondom, hogy Gyurcsány 'kormányzásának' bármi más aspektusával bármi egyetértést érzek)
Fleto a munkaadók vinnyogására válaszolt, amikor azok kifogásolták a tervezett járulékemeléseket (mondjuk azt én is kifogásoltam :) ) Ám nem az állampolgároknak javasolta az útnak indulást. Rámutatott, hogy bár Szlotákiában dübörög a gazdaság, bezony vannak ennek nagyon komoly árnyoldala is. Mégpedig a szociális háló lazább szövete. Kisebbek a járulékok, valóban, de a nyugdíjak is jelentősen elmaradtak a magyar átlagtól, viszont az árszínvonal kb. azonos volt :)
Szóval... mitől is akkora havaj Románia???
@freemanowe: "erre írtam, hogy a munkakerülőktől meg kéne vonni a szavazati jogot. Aki az adott ciklusban egy fillér SZJA, EHO vagy nyugdíj hozzájárulást nem tesz be a közösbe az a szavazáskor ne akarjon beleszólni, hogy ki vezesse az országot - tény hogy ÁFÁt, jövedéki adókat stb. fizet...de lássuk be az csak a "segíly" visszacsorgatása a kasszába. "

Az utolsó mondat nagyon fontos!!! százból 3 ember veszi észre, hogy az országban nettó adófizető kb 2 millió ember van, a többi az általuk befizetett adókat pakolássza egyik zsebből a másikba.. (ezzel nem azt állítom, hogy az állami szféra minden dolgozója léhűtő, parazita...korántsem.. csak azt, hogy a kasszába nem betesz, hanem abból kapja ő is a munkája ellentételezését.
Igaen, valóban nagyon kéne a szavazati cenzus, de erre parányi remény sincs. A demokrácia a csőcselék uralma és a gazembereket ruházzá kfel MINDIG hatalommal. ..és mindig a kisebbség vonszolja a hátán az egész kuplerájt. Mindenhol..csak van, ahol picivel több mozgástér/pénz jut nekik, hogy ne lázadjanak fel.
@chrisred:
Ennek pontos célja van, ha jobban belegondolunk, ez minden hasonló berendezkedésű kapitalista társadalom/ország esetében így zajlott, csak szerencsésebb esetben már olyan régen, hogy ködbe vész. Mi beleszülettünk, benne élünk , de ez is meg fog változni automatikusan, ha felépül a "nemzeti" tőkésosztály.

chrisred 2017.12.05. 05:09:35

@Womb Raider: Azokban az országokban a verseny alakította ki a magánvagyonok egyes koncentrációját, és nem hatalmi szóval jelölték ki a közvagyon átruházásával.

2017.12.05. 06:41:04

@chrisred: Lónak a nemzőszervét... A korrupció ki ne találd, hogy magyar találmány, "hungaricum" lenne. Az igaz, hogy némely (most példakép ) országoknak megvolt a lehetőség, hogy rabszolgatartásból, másoknak rabszolgakereskedelemből, vagy gyarmattartásból és az előző kettő ötvözetéből óriási vagyonokat halmozhasson fel :) az Egyesült Államok mára lassan ködbe vesző (bár nem is túl távoli ) történelme nagyonis erről szól. A mese persze szép, szabad piac, meg verseny... az ám... tanulmányozd az USA hadiiparának és a kormányzatnak az összefonódását, a mondvacsinált háborúkat.. A kormány nem csinál mást, csak lehetőséget ad a hadiipari cégeknek, hogy irdatlan profittal eladhassák a termékeiket, lehetővé teszi, hogy magánvállalkozások végezzenek olyan feladatokat busás fizetésért, amit addig katonák teljesítettek... az elmúlt 20 év másról sem szól. Nem véletlen, hogy az USA hadi/védelmi/preventív kiadásai az utána következő 15 ország összes ilyen kiadásával egyeznek meg. Nálunk stadionok, metro, autópálya, uszoda épül drágán, ott meg háborúznak :)

chrisred 2017.12.06. 05:44:47

@Womb Raider: Igen, az USA kormányzata a "nemzeti tőkésosztály" profitja érdekében más országok polgáraival tol ki, ezért utálják is világszerte. A magyar kormány meg a "nemzeti tőkésosztály" profitja érdekében a saját polgáraival tol ki.

2017.12.06. 06:01:23

@chrisred: Az USA a saját polgáraival is kitol szvsz... pl. ágyútölteléket csinál fiatalok ezreiből. Másrészt elég jókora összeget elnyel a 'kitoló' gépezet működtetése, miközben az Obamacare csak sebtapasz a lecsúszottak egészségügyi ellátásán. Az USA nagyvállalatai/tőkés társaságai által meghatározott politika és annak megtestesítője, a kormány kb mindenkivel kitol, aki csak szóbajöhet. Sajnos nekünk nincs se kis, se nagy hadseregünk , így velünk tol ki aki csak tud. Ebben nyilván jelenleg a saját kormányubk is beletartozik, de beletartozott az előző pár masik is. Orban a saját haverjai zsebét, meg a sajátját tömi, a szioci-szadesz meg nyáladzó szervilizmussal tűrte, hogy vigye az ország vagyonát aki csak éri. Medgyessy kartárs még becsületrendet is kapott a kollaborációért a franciáktól. Most bezzeg Macron puffog, mert nem sok babér terem a földijeinek. (Apropos... francia tulajdonú fuvarozó cég, közel száz sofőrrel, plusz egyéb alkalmazottak... pár hónapja egyszerűen lenyelik a fizetett ünnepekre járó pénzt. Amikor páran megkérdezték, hogyan is van ez, akkor szimplán behazudták a képükbe: a kormány eltörölte a fizetett ünnepnapokat, mostantól olyan mint a vasárnap, nem jár rá külön fizetés is. Hiszen nem dolgoznak!!!

chrisred 2017.12.14. 08:51:35

@Womb Raider: "Az USA a saját polgáraival is kitol szvsz... pl. ágyútölteléket csinál fiatalok ezreiből."

Már azokból, akik a katonáskodást élethivatásnak tekintik. Erre csak annyit tudok mondani, az ő döntésük volt.

"Sajnos nekünk nincs se kis, se nagy hadseregünk , így velünk tol ki aki csak tud."

Ez sajnos így van, ezért durva szereptévesztés, ha mi nem a hozzánk hasonlóan kiszolgáltatott országokkal próbálunk véd- és dacszövetségben állni, hanem a nagyhatalmi erőszaknak tapsolunk.

2017.12.14. 09:01:59

@chrisred: "Már azokból, akik a katonáskodást élethivatásnak tekintik. Erre csak annyit tudok mondani, az ő döntésük volt."

Na, ja... már amennyiben bármi hasonló alternatíva állt valamelyikük előtt is.. maradjunk annyiban, sokok számára kényszerpálya. Igaz, nincs sorozás, csak toborzás.. de nem kevesen vannak, akiknek csak menekülőút... ami aztán kiderül, hogy cseberből gödörbe.

"Ez sajnos így van, ezért durva szereptévesztés, ha mi nem a hozzánk hasonlóan kiszolgáltatott országokkal próbálunk véd- és dacszövetségben állni, hanem a nagyhatalmi erőszaknak tapsolunk."

Akkor most potosan szereptévesztésben vagyunk :) Kézzel-lábbal tapsolunk az USA azon törekvésének, hogy monopóluspssá gyúrni igyekszik a világot, maga alá gyűrve sorra mindenkit... kit előbb, kit utóbb... de mindenki ellenfél. Akit már maga alá gyűrt, azt felülteti a nézőteérre tapsolni.

chrisred 2017.12.16. 05:45:09

@Womb Raider: "Na, ja... már amennyiben bármi hasonló alternatíva állt valamelyikük előtt is.. maradjunk annyiban, sokok számára kényszerpálya. Igaz, nincs sorozás, csak toborzás.. de nem kevesen vannak, akiknek csak menekülőút... ami aztán kiderül, hogy cseberből gödörbe."

Ezt az érvelést soha nem fogadtam el erkölcsi felmentésként, ha valaki önként vált egy erőszakgépezet fogaskerekévé. Főleg nem az amerikai életszínvonalat figyelembe véve. Milliárdok születnek, élnek és halnak a világon, akik az érvényesülés/megélhetés lehetőségének töredékét nem kapják meg egy amerikaihoz képest, és mégsem mások hivatásszerű leölésével akarják megoldani a problémáikat.

Nem szűkíteném le az agresszív államok listáját egyre, sajnálatos módon van még pár ország, amelyik a belső társadalmi-gazdasági problémáit külső erőszak alkalmazásával próbálja exportálni.
süti beállítások módosítása