Ennyi kalóriát égetünk el szex közben

2017. április 07. 22:15 - Napi Csárt

A szex nem csak boldoggá tesz, de még fogyaszt is! 

Egy 10 perces légyottal a nők akár 150, a férfiak ennél is több kalóriát égethetnek el, míg ha 20 percet bringázunk közepes tempóban, akkor 160-at, egy 20 perces, közepes tempójú futással pedig 250-et. Egyértelmű, mi éri meg jobban.

calories_burned_sex.png

10 komment

Külföldre utazol? Nem árt, ha leellenőrzöd az útleveled

2017. április 06. 15:28 - Napi Csárt

Hamarosan indul a nyaralási szezon, nem árt, ha megbizonyosodunk róla, hogy a nyaralásunk idején még érvényes az útlevelünk. A sürgősségi kérelem ugyanis sokkal drágább, mintha az alap, 30 napos eljárást választjuk. A magyar útlevelek érvényességi ideje egyébként attól is függ, hogy mekkora illetéket fizetünk, ez alapján lehet egy, három, öt vagy tíz éves érvényességi idejű az útlevelünk. 

A világ legtöbb országában egyébként nem bonyolítják meg ennyire az útlevél gyártásának szabályait, rendszerint egyféle érvényességi idő választható. Európa legtöbb országában egyébként a 10 évre kérhető úti okmány a legelterjedtebb, míg Afrikában az 5 vagy ennél kevesebb ideig érvényes okmány a jellemző. A többi kontinens országai viszont nem ennyire egységesek, eltérő, mennyi időre adják ki az útlevelet. passport_validity.png

Szólj hozzá!

Egészen megdöbbentő! Ezekben az országokban él a legtöbb idős

2017. április 05. 19:15 - Napi Csárt

A társadalom összetétele több szempontból is meghatározó. Elöregedő társadalmakban ma komoly kihívást jelentenek kialakítani a nyugdíj-rendszereket, mivel a gazdaságilag inaktív réteg juttatásait is a dolgozók termelik ki. Az alábbi térképen láthatod, hogy adott országokban a társadalom hány százaléka idősebb 65 évnél.

eletkor.jpg

Szólj hozzá!

Mikor érjük már utol a Németeket, Franciákat?

2017. április 03. 12:20 - Napi Csárt

Ennyivel élnek jobban a nyugatiak

Korábban írtam arról, hogy még mindig jól látható, gazdasági vasfüggöny húzódik Európában. Ez nemcsak a GDP adatokból látszik, hanem a Human Development Indexből (HDI) is, amely aszületéskor várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal alapján képzett mutató.

A 2016-os adatokat egy térképen összesítették, amelyből jól látható, hogy az egykori keleti blokk országai még mindig le vannak maradva a nyugattól. Húzódik azonban egy átmeneti sáv is, ahol köztes értékeket ad a HDI, ez Észtországtól egészen Horvátországig terül el (itt található Magyarország is). Ezek az országok csak kevéssel maradtak le a nyugati országok HDI-értékeitől. hdi_e.png

40 komment
süti beállítások módosítása