Úgy érzed, idén későn van a húsvét?

2017. április 16. 19:38 - Napi Csárt

A húsvét egy mozgó ünnep, nincs olyan fix időpontja, mint például a karácsonynak. Húsvétvasárnapja leghamarabb március 22-én és legkésőbb április 25-én van. Az alábbi csárton azt láthatod, hogy 1600 és 2099 között hanyadikára esik leggyakrabban húsvétvasárnap. Ebből az látszik, hogy március 31 és április 16 jár az élen 22 alkalommal.

Infographic: What's The Most Frequent Easter Date in 500 Years? | Statista You will find more statistics at Statista

 

1 komment

28 évet alszunk, de mivel töltjük a többi időnket életünk során?

2017. április 13. 16:35 - Napi Csárt

Gondolkoztál már azon, összesen mennyi időt töltesz alvással, vagy munkával? Megdöbbentő, de éveket.

A Funders and Founders infografikája szerint egészen pontosan 28 évet alszunk, 10 és fél éven át dolgozunk, a házimunka 6 évet vesz el az életünkből, míg 2,5 évet töltünk a tükör előtt, és ami még elképesztőbb, 9 év megy el semmittevvésel. Ez alatt a tévézést, videójátékozást értjük, vagy amikor a közösségi hálón lógunk.

Mindez úgy jön ki, ha 78 éves várható élettartammal számolunk. Magyarországon egyébként a KSH adatai szerint  2015-ben a nők születéskor várható élettartama 78,6, míg a férfiaké 72,1 év volt.

napicsart.png

2 komment

Azt hitted, hogy az EU különleges? Az egész világot behálózzák a kereskedelmi övezetek

2017. április 11. 11:29 - Napi Csárt

Mindenki ismeri az Európai Unión belüli szabadságjogot, ami garantálja az áru szabad mozgását. Az EU-n kívül azonban számos más szabadkereskedelmi övezet is van, ráadásul Európában sem az Unió az egyetlen. 

Az Unión kívüli európai országok ugyanis szintén tagjai több megállapodásnak, amely megkönnyíti a kereskedelmet ezek között az országok között. Emiatt hiába nem az EU tagja Törökország, mégis aránylag könnyű importálni onnan az árut. szabadkereskedelmi_ovezetek.png

Persze világszerte több hasonló egyezmény is van, sőt, vannak országok, amelyek több megállapodásban is részt vesznek, ennek oka jellemzően a korábbi gyarmati kötődés. Ennek megfelelően Dél-Amerikának, Dél-Kelet-Ázsiának is megvan a saját kereskedelmi egyezménye. 

1 komment
süti beállítások módosítása