Döbbenet! Ezekben az országokban van a legtöbb macskás gazdi

2017. július 14. 16:17 - Napi Csárt

Vannak olyan országok, ahol az a ritkább, ha egy háztartásban nincs macska. Az alábbi csárton azt láthatod, hogy mely országokban, a háztartások hány százalékában tartanak macskákat.

Infographic: Which Countries Have The Most Cat Owners  | Statista You will find more statistics at Statista

 

10 komment

Parázs helyzet alakult ki: itt durván nőtt a munkanélküliség

2017. július 13. 10:40 - Napi Csárt

Korábban már bemutattuk azt az OECD kutatást, amely a fiatalok munkanélküliségének változásával foglalkozik, azonban a gazdasági szervezet most elkészítette azt a chartot is, amely a tartós munkanélküliséget (legalább 1 év) és a fiatalok munkanélküliségét (15-24 év közöttiek) fésüli össze, ráadásul egy változásokat mutató grafikonban. 

Ez alapján sok országban látható gyenge korreláció a tartós és a fiatalok munkanélkülisége között, vagyis a 15-24 év közöttiek azok, akik nehezen találnak magunknak munkát. Magyarországon a fiatalok munkanélkülisége nagyjából 4 százalékkal, a tartós munkanélküliség pedig kevesebb mint 1 százalékkal csökkent 2008 és 2015 között (persze kérdés, hogy ezekben mekkora szerepe van a közmunkának), ez azt is jelzi, hogy hazánk kilóg a sorból, mivel nálunk csökkent a ráta a vizsgált csoportokban, míg jellemzően növekedés figyelhető meg.

Az OECD átlaga egyébként gyenge erősödést-stagnálást mutat a változások szempontjából, a legvészesebb egyébként Spanyolország, ahol mindkét csoport jelentős növekedést mutatott. longand_youthunemp.png

 

21 komment

Itt a nagy lecsóhatározó: ti hogyan szoktátok készíteni?

2017. július 11. 10:00 - Napi Csárt

Ahány ország annyiféle szokás. A magyar lecsóba például szalonnát kell tenni, míg a franciák padlizsánnal és cukkinivel készítik ezt az ételt. Az alábbi grafikonon megnézhetitek, melyik országban milyen különlegességek kerülnek a "lecsóba".

lecso.jpg

Forrás: Millásreggeli/Facebook

3 komment

Pride után aktuális: itt büntetik börtönnel a homoszexualitást

2017. július 10. 11:56 - Napi Csárt

ilga_worldmap_english_overview_2017-1.jpg

A melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok jogaiért küzdő ILGA nemzetközi ernyőszervezet nemrég adta ki a fenti térképet, mely az LMBTQIA emberek üldözését, védelmét és párkapcsolataik törvény általi elismertségét ábrázolja.

Magyarországon részleges elismertséget élveznek az LMBTQI emberek párkapcsolatai, hisz bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek egymással, mely jelentős védelmet biztosít kapcsolataiknak. Mindemellett házasságot nem köthetnek egymással és gyermeket sem fogadhatnak közösen örökbe.

forrás: ILGA

14 komment
süti beállítások módosítása