Gondoltátok volna, hogy ekkora károkat okoz a sajtburesz?

2017. szeptember 15. 15:53 - Napi Csárt

Rengeteg forrásból halljuk nap, mint nap, hogy ezernyi különféle módon tesszük tönkre bolygónkat. Ez igaz is, azonban egyetlen percre sem szabad megfeledkezni az egyik legnagyobb közellenségről... a tehénről, pontosabban annak húsáról.

A lenti infografika azt mutatja meg, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után a tehenek, amíg feldolgozásra kerülnek.

16_shifting-diets-blog-graphics_06v5.png

  • Ha a teheneknek országuk lenne, akkor ők lennének a 3. legnagyobb melegházhatást előidőző gázkibocsájtó Kína és az USA mögött
  • A marhahús használja fel az összes állati termék előállításához szükséges víz 33 százalékát
  • A föld szárazföldkészletének 25 százaléka legelő
  • ...és mindezek mellett, becslések szerint 2050-re 95 százalékkal fog emelkedni a marhahús iránti kereslet világszerte
16 komment

Hülye az, aki attól fél, hogy a terror miatt fog meghalni

2017. szeptember 14. 14:38 - Napi Csárt

A brit egészségbiztosító (NHS) kiadott egy csártot, amin azt mutatják meg, miben halnak meg a britek. Hát, nem terrorban vagy háborúban. Minél nagyobb a lenti ábrán egy kör, annál nagyobb az esélye, hogy emiatt végzi be egy brit. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések vannak, a rák pedig ezüstérmes lett.

death-1.png

Ettől persze érdemes nyitott szemmel járni, de nem kell azért úton-útfélen terroristát vizionálni.

forrás: Independent

2 komment

Rosszabbul élünk, mint 10 éve: így romlik az életminőségünk

2017. szeptember 13. 16:10 - Napi Csárt

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy mai világunk minden korábbi történelmi időnél biztonságosabb és fejlettebb. A lenti adatok fényében azonban érdemes feltennünk a kérdést: biztos, hogy ezáltal élhetőbbé váltak a Föld nagyvárosai?

Az infografika azt mutatja, hogy az élhetőségi index milyen mértékben nőtt vagy csökkent a világ nagyvárosaiban az elmúlt 10 évben. A piros szín csökkenést, a kék növekedést, a fekete pedig stagnálást jelöl, míg a körök átmérője a növekedés vagy csökkenés nagyságával arányos.

liveability_score.jpg

(via The Economist)

31 komment

Csillagászati összeget termelnek az európai foci ligák

2017. szeptember 12. 16:37 - Napi Csárt

A labdarúgás bölcsőjének nevezett Anglia nem hazudtolja meg magát, ha focibevételekről van szó. A lenti infografika az európai topp ligák bevételeinek alakulását (milliárd euróban), illetve a Bajnokok Ligájában szereplő angol csapatok mérlegét mutatja.

Gazdaságilag egyértelmű az angol foci dominanciája, hiszen 2017-re az 5 milliárd eurós álomhatárt is elérheti bevételeit tekintve. A spanyol és német liga fej-fej mellett halad a 2. helyen, közel 3 milliárdos bevétellel büszkélkedve, míg a sereghajtó franciáknak be kell érniük alig 2 milliárddal.

Érdemes azonban ezt a 2013 óta meredeken ívelő pénzügyi pályát összevetni az angol csapatok Bajnokok Ligája szereplésével, és rögtön felmerül a kérdés, hogy mi okozza ezt a gigászi különbséget? Ennyire jól őrölnek a marketing kerekek?

angoldiagramm.jpg

(via The Economist)

2 komment

Itt tuti belefutsz egy katasztrófába: ezek a legveszélyesebb országok

2017. szeptember 11. 16:46 - Napi Csárt

Irma jelenleg is őrülten tombol a világban, emberek százezreit téve földönfutóvá. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a világ mely pontján él az ember. Valahol mérges pókok garmadájával kell szembenéznie az egyszerű halandóknak, máshol pedig a bűnelkövetések magas száma teszi élhetetlenné a mindennapokat.

A lenti csárt pedig azt mutatja, hogy hány természeti katasztrófát jelentettek a világ országaiból 1995 és 2015 között. A legsötétebb kék szín mutatja a legtöbb esetet jelentő országokat, a halványszürke pedig a legkevesebbet.

Ilyen szempontból a legveszélyeztetettebb országok az Egyesült Államok, India, Kína és a Fülöp-Szigetek, még Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a maga 26-69 jelentett esetével. Ezzel az eredménnyel hazánk biztonságosabbnak mondható, mint Ausztrália és Franciaország, de veszélyesebb, mint Norvégia, Svédország vagy akár Mauritánia.

legtobb_katasztrofa_a_vilagban.jpg

Az összesítés a következő természeti katasztrófákat tartalmazza: lavinák, áradások, extrém hőmérséklet, erdőtüzek, aszály, ciklonok, viharok, tengerszint-emelkedés.

(via: The Economist)

8 komment
süti beállítások módosítása