Ezeket a nyelveket tanulják legszívesebben a világon

2017. október 06. 16:31 - Napi Csárt

A nyelvtanulás az egyik legfontosabb teendő annak érdekében, hogy növeljük esélyünk a munkaerő piacon vagy elmerüljünk más kultúrákban. Ehhez azonban már nem kel feltétlenül külön tanárhoz járnunk, és vagyonokat elköltenünk, hanem választhatunk ingyenesen megoldásokat az interneten. Ezek a programok jók lehetnek alapozásnak és játékosan, saját tempónknak megfelelően vághatunk bele a nyelvtanulásba.

A lenti térkép azt mutatja meg, hogy a világ egyik legnagyobb internetes nyelvtanuló programjával tanulók melyik nyelvet részesítik leginkább előnyben. A rózsaszínes lilás az angol, a kék a francia, a narancssárga a spanyol, a világoszöld a német, a sötétlila a svéd, a sötétkék az olasz és a sötétzöld a török nyelvet jelöli.

A program felhasználóit illetően a világ legtöbb országában még mindig angolul tanulnak a legszívesebben, de azért akadnak érdekességek is. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban például a spanyol a legnépszerűbb idegennyelv a felhasználók körében. Míg az ausztráliai és kanadai felhasználók a franciát részesítik előnyben. További érdekesség, hogy bár  Magyarországon még mindig az angol a legnépszerűbb, tőlünk délre már egyre több országban a német nyelvet részesítik előnyben.

csarthol_milyen_nyelvet_tanulnak.png

24 komment

A legtöbben ennyi idősen kapják meg a Nobel-díjukat

2017. október 05. 18:10 - Napi Csárt

Már akik kapnak.

A Nobel-díj az egyik, hanem a legnagyobb szakmai elismerés. Aki megkapja, valamit tényleg letett az asztalra. Többnyire egy élet munkája van az eredményeikben, és ezt az életkoruk is mutatja. A Nobel-díjasok átlag életkora 59 év. Ez az átlag viszont tudományterületenként eltérő. Szóval, ha Nobel-díjról álmodozol, de még alig vetted kezedbe a diplomád, ne aggódj, van még vagy 40 éved.

 

1 komment

Gondoltátok volna, hogy ezekből az országokból származik a legtöbb Nobel-díjas?

2017. október 04. 16:59 - Napi Csárt

Az 1895-ben, Alfred Nobel által alapított Nobel-díj a világ legrangosabb tudományos kitüntetése. Éppen ezért októberben a tudós világ és az érdeklődők tekintete Stockholmra és Oslora figyel. Hiszen ebben a hónapban ítélik oda a díjakat. A jelölteket titokban tartják, azonban a Norvég Nobel-bizottság például elárulta, hogy a Nobel-békedíjra idén közel rekord nagyságú, 318 pályázat érkezett (az idei díjat egyébként október hatodikán adják át). 

A lenti infografika pedig azt mutatja, hogy születési hely alapján melyik országból szerezték meg legtöbben Nobel-díjat. Az Egyesült Államok torony magasan vezet a maga 260 díjával. Őket az Egyesült Királyság követi 84-el, míg a képzeletbeli dobogó 3. fokán Németország áll 61 díjazottal. 

Magyarország sajnos nem került be a Top 10-es kalapba, ugyanis több magyar származású Nobel-díjas nem Magyarországon látta meg a napvilágot. Ilyen például Bárány Róbert, Zsigmondy Richárd vagy Polányi János is. Előbbi kettő Bécsben, utóbbi pedig Berlinben született, így ők más nemzetek színeit képviselik ezen a listán.

nobelprices.jpg

A 2017-es Nobel-díj átadás menetrendje:

  • Október 2. - Fiziológia-orvostudomány
  • Október 3. - Fizika
  • Október 4. - Kémia
  • Október 5. - Irodalom
  • Október 6. - Béke
  • Október 9. - Közgazdaságtan
4 komment

A fegyvertartási szabályozás az amerikai demokrácia sötét foltja

2017. október 03. 15:22 - Napi Csárt

Az Amerikai Egyesült Államokban annyi tömegmészárlás és fegyverekkel összefüggésbe hozható haláleset történik mostanában, mint semelyik más fejlett országban. Erről egyébként Amerikában nem sok hivatalos nemzeti adat van, mivel a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) rendszeresen kilobbizza, hogy a Kongresszus tiltsa meg, hogy szövetségi pénzből a fegyveres erőszakról készítsenek kutatásokat.

Az NRA egyébként az egyik legerősebb lobbiszervezet Amerikában, sikeresen blokkolnak minden olyan kezdeményezést, amely európai szemmel nézve normális mederbe terelhetné az amerikai fegyvertartási szabályokat. Ez már azért is érdekes, mert a társadalmi támogatás bőven megvan a szigroításhoz. A lenti ábrán világos zölddel vannak ábrázolva azok, akik szerint szigorítani kéne a fegyvertartási szabályokat, sötét zölddel, akik szerint rendben van a szabályozás, és szürkével azok, akik szerint még lazítani is kéne.

Az ábrán jól látható, hogy az elmúlt 15 évben, egy rövid időszakon kívül, mindig többségben voltak azok, akik szerint a szabályok nem elég szigorúak, mégsem történt gyakorlatilag semmi a kérdésben. Barack Obama elnöki rendeletekkel szigorított valamennyit a szabályokon, ám ez már a múlté, mivel Donald Trump azóta megszüntette a rendeletekkel alkotott új szabályokat.guncontrol.jpg

Ábra forrás: CNN

11 komment

Térképen mutatjuk, hol szülnek a nők segítség nélkül

2017. október 02. 16:50 - Napi Csárt

Magyarországon szerencsére szinte az összes szülésnél jelen van profi egészségügyi szakember, ám az nincs így a világ összes pontján. A lenti képen, a sötétebb rózsaszínnel jelölt országokban ez az arány a 30 százalékot sem éri el.

szules.jpg

forrás: unicef 

2 komment
süti beállítások módosítása