Na ezek az országok tudják, mi az igazán nagy adatforgalom

2017. november 03. 17:54 - Napi Csárt

Mi meg hanyattesünk néhány giga mobilnettől?

Ma már szinte mindenkinél alapvető elvárás, hogy néhány giga mobilnet benne legyen az előfizetésünkben. Tavaly azonban csak 1,4 gigabyte mobil internet jutott átlagosan egy magyar előfizetőre. Az OECD országok között a finnek toronymagasan vezettek ezen a téren, náluk 10,9 giga volt az átlag, a második helyen a lettek álltak 8,2-vel, majd őket követik az osztrákok 6,3-mal.

csart.jpg

1 komment

Sokkal kevesebb nő diplomázik itthon tudományos szakokon, mint férfi

2017. november 02. 14:54 - Napi Csárt

Az OECD kutatása azt mutatja meg, hogy a tudományos szakokon (ide értve a matematikát és a programozó szakirányokat is), a diplomázott hallgatók mekkora része nő. Magyarország a vizsgált országok között a középső harmad alján (vagy az alsó harmad tetején) helyezkedik el 37 százalékkal.

Sokat elárul arról, hogy hol tart a nők megfelelő képviselete a tudományos területeken, hogy csupán Törökországban, Olaszországban és Portugáliában éri el vagy haladja meg a diplomát szerzett nők aránya ezen a területen az 50 százalékot.

 

24 komment

Chile lesz az új Szaúd-Arábia?

2017. október 31. 16:08 - Napi Csárt

A lítium az egyik legfontosabb nyersanyag, melyet a csúcsminőségű akkumulátorokhoz használnak. Várhatóan még fontosabbá fog válni, amikor majd teljesen fellendül az elektromos mobilitás terén kibontakozó forradalom. Amíg egy okostelefon akkumulátorának nagyjából 3 gramm fémre van szüksége, addig egy laptopéba már 30 grammot építenek be, egy szabványos elektromos autó pedig 10 kiló lítiumot is tartalmazhat. A Tesla néhány modellje azonban 40 kilót tartalmaz.

Ahogyan a lenti infografikán látszik, Chile körülbelül 7,5 millió tonnát birtokol belőle a földfelszín alatt. Ez a születőben lévő „e-korszak” egyik legfontosabb szereplőjévé teheti a dél-amerikai országot, afféle új Szaúd-Arábiává. A legtöbb lítiumot azonban még mindig Ausztráliában hozzák a felszínre, az ottani bányák tavaly 14 300 tonnát termeltek ki az U.S. Geological Survey (USGS) által összeállított adatok szerint.

9 komment

A németek jobban rettegnek attól, hogy figyelik a netes szokásaikat, mint a magyarok

2017. október 30. 16:05 - Napi Csárt

Egy OECD-kutatásában arról kérdezték a különböző országok állampolgárait, hogy mennyire aggódnak afelől, hogy a személyre szabott online hirdetések miatt információt gyűjtenek az internetezési szokásaikról. Magyarországon az EU-s átlagnál kevésbé félnek ettől, de 100-ból így is 57-en aggódnak emiatt.

Más kérdés, hogy vajon mi lehet a német netezők fejében? Ott 82 százalék stresszel ettől a gyakorlattól.

 

2 komment
süti beállítások módosítása