Biztos, hogy ide akarsz utazni? Térképen a világ legveszélyesebb országai

2017. november 24. 16:50 - Napi Csárt

Az International SOS and Control Risks idén is összegyűjtötte, hogy a világ országaiba való utazás mekkora veszélyeket rejt a nyaralni vágyóknak. Az eredmények alapján érdemes lehet átgondolni, ki, merre tervezi az utazgatásait.

A zöld szín alacsony veszélyt takar, a citromsárga közepest, a narancs magasat, a piros szín rendkívül magasat, míg a barna gyorsan változó kockázatokat takar. A térkép alapján elmondható, hogy Európa országaiban szinte mindenhol alacsony a biztonsági kockázat, ugyanez igaz az USA-ra és Kanadára is. Délebbre és keletebbre mozdulva azonban a földtekén látványosan torzul a helyzet. Ezért, aki Afrikába vagy Ázsiába utazna, kösse fel a nadrágját, és a lehető legkörültekintőbben járjon el az utazás megszervezésekor.

Ja, és azt se hagyjuk szó nélkül, hogy Magyarország mennyire zölden virul ott a térkép közepén, úgyhogy hurrá és pacsi.

mostdangerouscuntys.jpg

28 komment

Egy lista, amiben a Kelet veri a Nyugatot

2017. november 23. 16:56 - Napi Csárt

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy egyes országokban átlagosan mennyibe kerül a szélessávú internet. A kutatást a nagy-britanniai Cable.co.uk végezte, amely megállapította, hogy a lista első helyén Irán áll. A perzsa országban átlagosan 5,37 dollárt (körülbelül 1500 forintot) kell havonta fizetni az internetért.

Az alábbi táblázaton látható, hogy egyes országokban hogyan alakulnak ezek a költségek. A táblán nem látható Magyarország esetében 24,54 dollárt (durván 6500 forintot) állapítottak meg átlagos árnak, amellyel a 23. helyen végeztünk. Ezzel jóval drágább a magyarországi internet mint a 8. helyezett Romániában, ám sokkal olcsóbb mint a 114. Egyesült Államokban. A legtöbbet Burkina Faso lakosainak kell fizetniük, ahol hatalmas, átlagosan 961,22 dolláros  (254 ezer forintos) díjat kell fizetni a világhálóért. Nyilván nem véletlen, hogy a rendkívül szegény országban az emberek 97 százaléka nem jut hozzá az internethez.

13 komment

Ezekben az országokban a legjobb az oktatás a PISA-felmérés szerint

2017. november 22. 16:58 - Pénzcentrum

A héten kijött a friss PISA-felmérés eredménye, ezúttal azt vizsgálták, hogy a gyerekek mennyire tudnak együttműködni, és milyen a problémamegoldó készségük. A világszerte 72 országban, több mint félmillió középiskolás bevonásával készült a kompetenciafelmérés. Egy újabb listán lettünk sereghajtók, míg az OECD átlag 500, a magyar diákok mindössze 472 pontot értek el. A posztszovjet országok közül előttünk van Észtország (535), Szlovénia (502), Csehország (499), Lettország (485) és Horvátország (473) is. Mögöttünk mindössze Litvánia (467), Szlovákia (463) és Bulgária (444) végzett a mért államok közül. A legjobb helyen Szingapúr végzett 561 ponttal.

Az alábbi csárton azt láthatod, hogy melyik ország diákjai teljesítettek a legjobban.

Infographic: Where Children Are Best at Working Together | Statista  

62 komment

Azt hitted a gyerekek vannak rátapadva a képernyőre? Tévedtél!

2017. november 21. 17:27 - Napi Csárt

Ma van a televíziózás világnapja, ami egy 1996-os ENSZ konferencia nyomán született. Az azóta eltelt több mint 20 év során nagyot változtak a tévézési szokások, és egyáltalán a médiafogyasztási szokások is folyamatosan átalakulnak. A legtöbb háztartás számára azonban még mindig elképzelhetetlen, hogy ne legyen tévé a nappaliban. Az alábbi csárton az látható, hogy korosztályonként hány percet fordított a magyar lakosság naponta tévézésre 2015-2016-ban.

 

7 komment

Csak három EU-s országban vannak nagyobb veszélyben a gyerekek, mint nálunk

2017. november 20. 16:24 - Napi Csárt

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága (Eurostat) jelentkezett ezúttal kijózanító adatokkal. Magyarországnál csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban nagyobb a veszélye a gyerekszegénységnek és a gyerekek társadalmi kirekesztésének.

Nem kell ugyanakkor messzire menni a jobb adatokért. Szlovénia és Csehország is befért a legjobb ötbe.

 

9 komment
süti beállítások módosítása