Hiába veszünk százezrekért csúcsmobilt: két év után lecseréljük

2017. március 05. 15:59 - Napi Csárt

A Kantar Worldpanel friss felmérese szerint az átlag európaiak - bár növekedett az elmúlt években az átlagos használati idő - 21,6 hónaponként cserélik le okostelefonjaikat. Ez nem túl sok, tekintve, hogy egy komolyabb darabért akár 200 ezer forintot is hajlandóak vagyunk kifizetni. Érdekesség, hogy még a vérbeli fogyasztói társadalomban szocializálódott amerikaiak is tovább tartják készülékeiket.

Infographic: Smartphone Life Cycles Are Changing | Statista You will find more statistics at Statista

1 komment

Kiderült, hány magánrepülőgépe van a világ szupergazdagjainak

2017. március 04. 20:30 - Napi Csárt

A szupergazdag családoknál ma éppúgy státuszszimbólum a magánrepülőgép, mint például yachtok vagy luxusverdák. Egy friss jelentés szerint (Knight Frank's 2017 Wealth Report) ma az USA gazdagjai birtokolják a legtöbb magángépet; míg az elmúlt 10 évben a fehérorosz milliárdosok növelték leginkább gépparkjuat.

Infographic: Where Private Jet Ownership Is Soaring  | Statista You will find more statistics at Statista

2 komment

Íme Magyarország legszegényebb vidékei

2017. március 03. 12:57 - Napi Csárt

Ennél még Bukarestben is jobban élnek

A 2016-os felmérésében a GfK megvizsgálta, hogy mekkora az európaiak vásárlóereje, ami az adott régió gazdagságát mutatja. A vizsgált körzeteket az irányítószám első két számjegye alapján alakították ki.

Ez alapján Magyarország leggazdagabb része Budapest és környéke, ami talán nem is olyan meglepő. A legszegényebb vidékek Borsodban, Szatmárban, az Alföldön és Dél-Dunántúl nyugati részén találhatók. 

A nagyvárosok egyébként jellemzően kiemelkednek környezetükből a vásárlóerő alapján, így például Bukarest, Madrid, Párizs is sokkal jobban áll, mint a vidék. Érdekes, hogy Spanyolországban, Portugáliában, sőt, a híresen gazdag skandináv országokban és Izlandon is jelentős a vidéki (relatív, az adott országhoz képest mért) szegénység.ppp.jpg

4 komment

Brutális zuhanás: csak a papír nem kell, vagy nyelvtudás sincs?

2017. március 02. 17:26 - Napi Csárt

Felröppent a hír, hogy ingyenessé teszik az első nyelvvizsga megszerzését. Persze az ahhoz szükséges nyelvórákat nem, csak magát a vizsgát. Az alábbi grafikonon azt látod, hogy 2003 és 2015 között hány magyar 14-19 és 20-24 éves szerzett nyelvvizsgát.

 

31 komment

Kijött az útmutató: így ismerheted fel az álhíreket

2017. március 01. 16:44 - Napi Csárt

Napjaink egyik leggyakrabban felmerülő témája az álhírek kérdésköre. Egyes kutatások szerint  sokan bedőlnek a kamu híreknek, előfordul ugyanis, hogy nehéz megkülönböztetni azokat a valódi hírektől. 

A könyvtárosok nemzetközi szövetsége (IFLA) viszont készített egy útmutatót, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk, hogy nem átveréssel van dolgunk egy hat lépcsős folyamaton kell végigmennünk, amit az alábbi infografikán láthatsz:alhir.jpg

10 komment
süti beállítások módosítása