Na, szerintetek kik dolgoznak a legtöbbet egy évben? Segítünk: bőven nem a magyarok

2018. január 10. 16:46 - Napi Csárt

Azért jó az OECD mert mindig van rengeteg polgárpukkasztó statisztika a tarsolyában. A lenti csárt is ezek közül mutat be egyet. Az ábrán az látható, hogy a kiválasztott országok munkavállalóira átlagosan hány munkaóra jut egy évben - ebben az esetben 2015-ben -.

A prímet bőven a mexikóiak viszik 2 246 munkaórával, ám nem sokkal mögöttük toporzékolnak a dél-koreaiak 2 113 munkaórával. Az pedig azért mégiscsak durva, hogy például egy német munkavállalónál egy mexikói majd 900 órával többet gürcöl egy évben, töredék annyi pénzért. Az európai abszolút csúcsot pedig simán viszik a görögök, a maguk 2 113 ledolgozott munkaórájukkal.

A kiválasztott országok között nem szerepel Magyarország, ám az OECD statisztikáit böngészve 2015-re vonatkozóan 1 746 óraszám van iktatva, ami egyébként 2016-ra 15 órával nőtt. (Hazánkkal kapcsolatban ugyanakkor megjegyzendő, hogy nálunk csak az 5 vagy annál több főt foglalkoztató cégek adataiból vannak a számok.) Ezekkel a számokkal azonban még mindig simán elmaradunk többek között a lengyelektől, az észtektől, az írektől, de még a csehektől is.

chartoftheday_12449_who_works_the_most_hours_every_year_n.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr2113564521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.01.10. 20:43:03

Ne nevettesd ki magadat poster.
Aki már járt mehicóban, vagy a görögöknél az tanúsíthatja, hogy ez a statisztika durva átverés.
Amit arrafelé munkának hazudnak, az itthon még naplopásnak is durva lenne.

tireless treehugger 2018.01.10. 21:45:52

A német dolgozni megy be, azért kap annyi pénzt érte.
A mexikói pedig pihenni jár be, és aztán annyit is kap érte.
A magyarok fele dolgozni jár be és alig kap valamit, a másik fele pihenni és ők is alig kapnak valamit. Ebből is látszik hogy a mi rendszerünk a világ közepe, nagyhatalom vagyunk a kinemzsákmányolásban és túlnemfizetésben valamint a nemmagastermelékenységben. Viszont legalább tovább élünk és milyen jól!!!!

2018.01.11. 08:17:22

@Éhesló: ez gondolom a munkában, munkahelyen töltött időt jelenti. Ez persze nem azonos az effektív munkavégzéssel. A görögöknek, ha van munkájuk, akkor két-három állásban is dolgoznak. Persze esetleg ebből egy legális és azután fizet adót, járulékokat.
A mexikóiak állítólag tényleg sokat dolgoznak, csak mivel alacsony technikai színvonalon teszik, ezért több idő kell ugyanannak az eredménynek az eléréséhez, mint egy német melósnál. Pl. építőiparban a németeknél gépesítettek, specialitálódtak, előre csomagolt, időre érkező elemeket építenek be, így gyorsan, kevesebb verejtékkel dolgoznak, a mexikóiak meg a betont is ott keverik lapáttal az építkezésen.

@tireless treehugger: "A mexikói pedig pihenni jár be, és aztán annyit is kap érte."

Ez így nem igaz, a mexikói sokat dolgozik, de szar körülmények között és rosszabb technikai háttérrel. Emellett más a kultúra is. Ázsiában és Dél-Amerikában nem annyira bánják az emberek ha a munkahelyen ülnek egész nap, mert jellemzően ezekben a kultúrákban nincs meg a hagyománya a szabadidő eltöltésének, hobbiknak. A munkahely a második otthonuk, ahol sziesztáznak, esznek, sorozatot néznek, melegednek. Egy európai siet haza a családjához, viszont egy koreai, japán, kínai családban nem sok dolgot csinálnak együtt. A gyerekek iskola után különórákon vannak késő estig. A szülők nem nagyon foglalkoznak a gyerekkel. Kivéve a japán anyákat, akik nem dolgoznak és egész nap otthon ülnek, majd a hazaérkező gyereket figyelik, hogy tanul-e rendesen. De egy ázsiai szülő nem foglalkozik úgy a gyerekével, mint egy magyar. Például ha megkérdezed a gyereket, hogy mit tanult a nagyszüleitől, szüleitől, akkor azt se érti, hogy mire gondolsz. Egy magyar szülő tanít hétköznapi készségeket a gyerekének: háztartás, főzés, barkácsolás. Ez Ázsiában teljesen hiányzik. Az ázsiai családok teljesen az iskolára és különórákra hagyatkoznak a gyerekek felnevelése tekintetében. Pont ezért egy koreai szülő sokkal több időt tölthet a munkahelyén, mint egy európai.

Emellett az ázsiai otthonok a magyarokhoz képest picik. Ezért nem siet senki haza, inkább ül a légkondicionált irodájában, mint otthon a kis szobájában. Eleve az ázsiai iskolák is egész nap lefoglalják a gyerekeket, beosztja minden percüket, reggeltől estig valamilyen óra vagy különóra van. Így a gyerek nem szokik hozzá ahhoz, hogy szabadideje legyen, amit be kellene osztani, eltervezni, el kellene valahogy tölteni értelmesen. Mindig egy csoportban van, osztályban, ahol mindenki ugyanazt csinálja központi irányítás alatt, senkinek se kell önállónak lennie. Egy így felnőtt ember nem fogja igényelni a szabadidőt, mert az ismeretlen fogalom számára, mert soha nem kellett neki szabadidőt eltölteni, minden döntést meghozott helyette a szülő vagy az iskola, így természetesnek veszi, hogy napi 10 órát tölt a munkahelyén, ahol beosztják az idejét.
Eleve az ázsiai szülők legnagyobb félelme, hogy a gyerekük elpazarolja az idejét, ezért inkább elküldik valami különórára, minthogy beszélgessenek vele egy fél órát. Minden percet hasznosan kell eltölteni, zongoraóra, angolóra, mindenféle különóra. Erre azért is szükség van, mert az ázsiai állami iskolák szart se tanítanak meg a gyerekeknek.

Az európai embernek fontos a szabadideje, egy koreainak nem. Ha fontos lenne, akkor simán kiharcolhatták volna a rövidebb munkaidőt.

blöff 2018.01.11. 11:20:12

Különösen sajnálom az olaszokat és a görögöket, ők állandóan dolgoznak.

Visceroid 2018.01.11. 11:48:07

Mondjuk Oroszországon is meglátszik, hogy halálra dolgozzák magukat. Már akinek van munkája.

igazi hős 2018.01.11. 11:55:56

Még szerencse, hogy van forrás, így meg lehet nézni, hogy mit jelentenek a számok, ha már a poszter erre nem vette a fáradtságot. A lényeg: a részmunkaidősök is egésznek számolódnak (221. oldal a megjegyzése: "Part-time and part-year workers are covered as well as full-time workers."), így persze nem csoda, hogy a németek látszólag kevesebbet dolgoznak, hiszen ott sok részmunkaidős van (pont a magas fizetések miatt).

bontottcsirke 2018.01.11. 12:24:55

Már Mexikónál vinnyogtam a röhögéstől, a görögökig el sem jutottam.

Willkommenskultur 2018.01.11. 13:19:56

@igazi hős: nem latszolag, hanem keveset dolgoznak, 35 oras munkahet a teljes munkaidejuk

2018.01.11. 13:33:22

@blöff: az olaszok, görögök a magas munkanélküliségtől szenvednek. Nem mondom, hogy a munka hősei lennének, de azért a svédeknél, briteknél, németeknél sincs örült munkatempó.

midnight coder 2018.01.11. 13:33:54

A sokat dolgozik és a sokat van benn a munkahelyén nem ugyanaz.

dunántúli gyerek 2018.01.11. 14:15:01

az teny hogy nemetorszagban es franciaorszagban 35 ora a munkahet teljes munkaidoben, es azt is sokalljak 30at szeretnenek

az is teny hogy az usaban 50-60, fizetett szabi ritka mint a feher hollo

persze a munkaido onmagaban nem minden azert

törzsmókus 2020.07.12. 10:24:14

@igazi hős: még szerencse, hogy a forrás nem azt jelenti, ahogy te érted. Csak azt mondja, hogy a részmunkaidős állásokat is beleszámolták, de sehol nem mondja hogy teljes munkaidőnek, azt csak te költötted hozzá.

Egyébként pont ez, a részmunkaidő lehet az egyik kulcsa az alacsonyabb magyar adatnak: itthon elég jellemző, hogy valaki nem annyi órát dolgozik, mint amennyire bejelentették…
süti beállítások módosítása