A magyarok felének elege van a demokráciából

2017. október 18. 16:21 - Napi Csárt

Az utóbbi években megerősödött a jobboldali populizmus, amely sokak szerint komolyan veszélyezteti a demokráciát. A Pew Research által készített új kutatás azt igyekezett felmérni, hogy az egyes országokban mennyire elégedett a lakosság a jelenlegi politikai rendszerrel. A kutatásban Magyarország is szerepelt, az eredmények szerint a magyarok 53 százaléka nem elégedett a hazai demokrácia működésével. A kutatással egyébként a Portfolio is foglalkozott.

1 komment

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

2017. október 17. 16:34 - Napi Csárt

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán Új-Zéland, Mexikó és az Egyesült Államok „teljesít jobban” nálunk. A magyar arányokhoz képest jelentős eltérést egyébként csak utóbbiban mértek, ott a lakosság 38,2 százaléka van elhízva. A teljes tanulmány itt található.

9 komment

Vajon káros vagy sem a vallás: és hogy vélekednek erről a magyarok?

2017. október 16. 16:56 - Napi Csárt

A vallás egy rendkívül érzékeny téma. Egy átfogó kutatás azonban utánajárt, hogyan viszonyul a modern világ az emberi létezést évezredek óta meghatározó hitekhez és meggyőződésekhez. A lenti ábra az mutatja, hogy a választott országok lakosai hány százalékban tartják károsabbnak, mint jónak a vallásokat.

Jól látszik, hogy sok európai ország élen végzett akkor, amikor a vallások káros mivoltáról kérdezték azok lakóit. Az élen álló Belgiumban például az emberek majd 70 százaléka mondta azt, hogy szerintük több rosszat okoznak a vallások, mint jót. Ugyanakkor Németország, Spanyolország vagy az Egyesült Királyság lakosai sem maradtak el sokkal a belgáktól. A lista végén ellenben két ázsiai ország, Japán és Dél-Korea végzett, ám az arányok itt sem mondhatók kifejezetten alacsonynak. Hiszen előbbiben az emberek negyede, míg utóbbiban több, mint egyharmada tartja károsnak a vallást.

A kutatásban egyébként Magyarország is részt vett, nálunk 53 százalék volt azok aránya, akik inkább tartják károsnak a vallást, semmint jónak. Ugyanakkor a magyar lakosok 72 százalék teljesen komfortosan éli meg, hogy különböző vallású egyének veszik körbe egymást. Ráadásul a magyarok körében volt a legkevesebb azok aránya (mindösszesen 6 százalék), akik egyáltalán nem tolerálják azokat, akik nem vallásosak.

vallasok.jpg

180 komment

Nem csak nálunk szálltak el a lakásárak

2017. október 13. 15:44 - Napi Csárt

Nem csak Magyarországon döntögetnek új csúcsokat a lakásárak, hanem szerte Európában is. A növekvő fogyasztói bizalom és vásárlóerő arra ösztönzi az európaiakat, hogy belépjenek a lakáspiacra, és ott vásároljanak vagy béreljenek. Emellett a lakásvásárlási hitelek olcsóbbá váltak hála az alacsony kamatoknak. Az ingatlanok iránti növekvő kereslet hátránya, hogy a kínálati oldal csak nehezen tud lépést tartani. Az alábbi grafikonon a felsorolt európai fővárosok négyzetméterenkénti árai láthatóak.

3 komment

Ezek a föld legfiatalabb országai: több szomszédunk is köztük van

2017. október 12. 16:57 - Napi Csárt

Spanyolországban egyre nagyobb indulatok szül a katalánok függetlenedési törekvése. Ezek az áramlatok azonban nem egyedülállók sem a világban, sem pedig Európában. A lenti infogram a föld legfiatalabb országait rangsorolja. Továbbá megmutatja azt is, hogy mennyi ideje tart szuverenitásuk. 

A föld legfiatalabb országa jelenleg a Dél-szudáni Köztársaság, ami valamivel több mint 6 éve függetlenedett Szudántól. A listán szerepel Szerbia és Montenegró is, akik csupán 3 éven keresztül bírtak ki az együttlétet, majd 2006-ban külön váltak. Szerbián kívül szlovák szomszédjaink is megtalálható a grafikán. Ők 1993-ban váltak külön a csehektől. Érdekesség, hogy a cseh-szlovák páros a történelem során kétszer is megpróbálkozott az együttéléssel. Előbb 1918-1938, majd 1945 és 1992 között alkottak egy országot, de úgy tűnik, hogy a közösködés egyik fél számára sem volt megfelelő.

fiatal_nemzetek.jpg

12 komment