Nem csoda, hogy későn fedezik fel a magyarok betegségeit

2017. január 18. 16:15 - Napi Csárt

Durván kevés a diagnosztikai viszgálat

Az egészségügy helyzetét jól mutatja az ezer főre vetített elvégzett MRI vizsgálatok száma, ezek ugyanis az egyik legfontosabb diagnosztikai, vizsgálatok, ezek segítségével már korai stádiumban felfedezhetők komolyabb betegségek is. Az OECD 28 országának átlagában 52 ilyen vizsgálatot végeztek el, míg hazánkban mindössze 35 jutott ezer lakosra. mri_vizsgalatok.png

Érdemes megemlíteni Törökországot, ahol kiugróan sok, 119 MRI-t végeztek el, és az USA is 107 vizsgálattal "büszkélkedhet". A legkevesebb MRI-t Chilében végezték el, mindössze 13 vizsgálat jut ezer főre. 

3 komment

Egyre kevesebb a háziorvos: hosszabbodnak a sorok a rendelőkben

2017. január 17. 15:45 - Pénzcentrum

A KSH adatai szerint manapság egyre több beteget kell ellátnia a háziorvosoknak, mint korábban. 2010-ben ugyanis még 4925 háziorvos volt hazánkban, addig ez a szám 2015-ben már lecsökkent 4 817-re. Az igazi probléma ezzel az, hogy egyre kevesebb háziorvosnak kell ellátnia a betegeket. Ráadásul sok orvos már nyugdíjaskorú és az ő utánpótlásuk is kérdéses.

 

5 komment

Kiderült, hány ember veszítheti el az állását a robotok miatt

2017. január 16. 18:28 - Napi Csárt

Rengeteg cikket olvashattunk már arról, hogyan fogja átalakítani a digitalizáció a munkaerőpiacot globális szinten. Számadatokat viszont eddig még nem nagyon sikerült senkinek sem felsorakoztatnia. A davosi Világgazdasági Fórumról viszont kikerült egy érdekes tanulmány: 43 ország 18 ezer munkáltatóját kérdezte meg a ManpowerGroup, hogyan fogja a cégénél megváltoztatni a létszámot a digitalizáció. A válaszadók 64 százaléka szerint nem lesz változás, 5 százaléka nem tudja, 12 százaléknál várhatók leépítések, 19 százalékuk viszont újabb munkahelyeket hoz létre.

 digitalizacio_letszam.jpg

4 komment

Tényleg nem hatékonyan dolgozik a magyar munkaerő?

2017. január 14. 11:11 - Napi Csárt

Az OECD egy tanulmányában a munkaerő hatékonyságát vizsgálta. Ez alapján arra jutottak, hogy a magyarok jelentősen le vannak maradva az átlagtól. Míg az OECD átlagában 50-es a mutatószám (a GDP-t osztották le a ledolgozott órák számával), addig hazánkban mindössze 35. 

A szlovének, a csehek és a szlovákok érezhetően jobban állnak ebben, viszont a lengyelek elmaradnak tőlünk. A listát Mexikó zárja, ahol az átlag 40 százaléka a hatékonyság, míg a legjobban teljesítő Luxemburgban és Írországban közel kétszer hatékonyabban végzik a munkájukat a dolgozók. c162im9wgaay_cp.jpg

169 komment

Alig költünk valamit a gyerekeinkre: nem csoda, ha nem szeretnek minket

2017. január 13. 13:33 - Napi Csárt

A gyerekek oktatása az egyik legfontosabb dolog, ennek ellenére Magyarország az OECD országok közül az egyik legkevesebbet költi a gyerekekre. Az alapfokú és a középfokú képzésre szinte ugyan annyit, nagyjából 5 ezer dollárnak megfelelő forintot költünk évente, ez még 1,5 millió forintnál is kevesebb. 

Ennél kevesebbet csak Mexikóban és Törökországban költenek az oktatásra. A régió országai közül a szlovákok érezhetően többet költenek oktatásra, a cseheknél pedig a másodfokú nevelésre közel kétszer annyit fordítanak, mint hazánkban. diak_koltes.jpg

6 komment