Hol szedik a legtöbb gyógyszert a világon depresszió ellen?

2015. november 23. 10:40 - Napi Csárt

Az OECD idei felmérése szerint Izlandon fogyasztják a legtöbb antidepresszáns gyógyszert a világon, ahol 1000 főből 118-an szednek valamit depresszió ellen naponta. 2000-ben is ők álltak a lista élén, igaz akkor jóval alacsonyabb, 71 volt ez a szám.

 

A TOP 10-be többek között bekerült még Ausztrália, Kanada, Portugália és az Egyesült Királyság is. Magyarország a lista végén van, a felmérés szerint 1000 főből 28 szed napi rendszerességgel gyógyszert depressziós tünetekre.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr798101524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.24. 11:33:00

Ausztraliarol hallottam, hogy az antidepresszansokat meg a szorongasoldokat ugy irjak fel az orvosok, mintha valami artalmatlan cukorka lenne.
Bar a gyogyszerek ossze-vissza szedese es tulzott fogyasztasa se jo, de az se, hogyha az illeto nem kapja meg a megfelelo kezelest, esetleg nem is diagnosztizaljak a mentalis betegseget, depressziojat, szorongasat.
Nyugaton tul sokat, a harmadik vilagban meg valoszinuleg tul keveset szednek.

Mérnork 2015.11.24. 12:16:10

Északi országokon nem csodálkozom, hogy sokat fogyasztanak, ott a hosszú sötét tél miatt sokkal jobban fenyeget a depresszió. Mondjuk én már a Mo.-i teleket is baromira utálom, pláne hogy idióta módon még az óra átállítással is úgy csináljuk, hogy minél előbb sötét legyen este.

Köldök_szösz 2015.11.24. 13:37:32

Ugyan már... ,ásik csárton meg pont az északi országok vezetnek a fene tudja milyen szervezet felmérései alapján mint legboldogabb legélhetőbb országok. Most akkor sok legális drog = boldogabb élet? Van benne valami logika de én pl. arra lennék kíváncsi hogy józanul hol lehet a legélhetőbben, boldogabban élni.

tiller foch: El tudom képzelni hogy vannak emberek, nagyon is sok, akiknek a lelki problémáin, szorongásain nem lehet természetes módon segíteni.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.11.24. 13:41:19

Hm. Engem a tél és a sötétség nem zavar, az anyagi bizonytalanság annál inkább. Azt hiszem, elköltözök Skandináviába, és máris 1 fővel több lesz ott, aki NEM szed antidepresszánst. :)

Köldök_szösz 2015.11.24. 13:52:49

@Hujber Tünde: Így van, sosem értettem ezt a baromságot hogy télen meg a hidegben minden szarabb. Ha az embernek össz vissz szar az élete akkor nyáron is szar, kurvára ugyanúgy. Esetleg nyáron nem kell még fűtésre is sokat fizetnie vagy ilyesmi.

Shoyu 2015.11.24. 18:54:44

Mindenkit zavar, ha sötét van és hideg, legfeljebb nem mindenki érzi közvetlenül a negatív hatásait. Azt egyébként kizartnak tartom hogy itthon ezer emberből csak 28 szedjen nyugtatót, anti depit. Nagyon sokan szedik és a pszichiáter bármit felir bárkinek egy banális tünetre is.

ubu1 2015.11.24. 19:21:35

@TrójaiVasParipa: A fény fokozza a szerotonin termelést. Ez egy ingerületátvivő anyag, aminek az agyban, a neuronok közötti térben van szerepe. A szerotonin szint csökkenése depresszióhoz, pánikbetegséghez, egyes fóbiák kialakulásához vezethet. Az antidepresszánsok egy bizonyos csoportja (SSRI-nek hívják őket) viszont gátolja, hogy az idegsejtek felvegyék a szerotonint, így több marad a köztük lévő térben, ami javítja köztük a kommunikációt és így hozzájárul a gyógyuláshoz. Tehát fényhiányos időszakban (amihez az óraátállítás is hozzájárul) megnő az emberek depresszióra való hajlama, amit valamelyest antidepresszánsokkal lehet ellensúlyozni. (Persze ezek csak nagyvonalú összefüggések, nyilván nem mindenkire egyformán igazak, mert nagyon sok más tényező is közrejátszik.) Ha te nem érzed a fényhiány ilyen jellegű hatásait, örülj neki. De sajnos sokan vannak, akiknek ez gondot okoz, vagy legalábbis hozzájárul a bajukhoz.

ubu1 2015.11.24. 19:32:53

A posztban említett alacsony arányhoz Magyarországon (az egészségügy közismerten tragikus helyzetén kívül) sajnos nagyban hozzájárul az is , hogy ezeket a pszichiátriai kórképeket a társadalom többsége szégyellnivaló akaratgyengeségnek, egyfajta őrültségnek, devianciának stb. tartja. Pedig (mint azt előbb is írtam), sokszor a dolog tisztán biokémiai folyamatokra vezethető vissza, amire az akaratunk nem bír közvetlen hatással. Így gyaníthatóan sokan nem részesülnek megfelelő kezelésben. Pedig semmivel sem szégyellni valóbb dologról van szó, mint mondjuk egy rossz vérkép vagy egyes hormonális betegségek.
süti beállítások módosítása