Így hívják a Jézuskát Európa más országaiban

2015. december 25. 10:10 - Napi Csárt

Minden országnak megvan a saját hagyományos karácsonyi ajándék-hozója, amihez országonként eltérő, egyedi név is társul. Az alábbi térképen látható, hogy a magyar Jézuskát (pontosabban azt, aki a karácsonyi ajándékot viszi) hogy nevezik Európa más országaiban:

jezuska.JPG

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr248193438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.25. 13:01:51

Oroszországban nincs karácsonyi ajándék. Az orosz Télapó Szilveszterre hoz ajándékokat, segítőjével. a Hólánnyal együtt. media.karelia.pro/72/585eed70fbaefce1299d8ce8705a5013.jpg

Astalavista 2015.12.25. 13:09:01

Az angyal hoz ajándékot/karácsonyfát Erdélyben, nem a Jézuska. Lásd még angyaljárás. Persze ez a térképre nem fér fel, tudom, de na. :)

OkoskaTo:rp 2015.12.25. 13:32:48

@maxval bircaman BircaHang Média: Снегурочка amúgy Дед Мороз (lány)unokája, magyarban sokszor Hópihécskének fordítják.
A rossz gyerekeknek büntetésül: www.youtube.com/watch?v=wK-mblgRKsM&list=PL03I9SIsXAJ5uJbKU4m98zOtfZ4MJQdtJ

Az időzítés elcsúszása pedig a Gergely-naptárra való átállás öröksége (vö. Októberi Szocialista Forradalom november 7-én), így lesz a karácsonyból szilveszter, ehhez igazodva a téli szünet pedig dec. 30-tól jan. 8-ig.

@Astalavista: +1

lüke 2015.12.25. 13:58:10

Christkindl
l a kicsinyítő képző

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.25. 14:08:51

@OkoskaTo:rp:

Tévedsz, semmi köze az egésznek a naptárhoz.

Az Orosz Ortodox Egyház is december 25-én ünnepli a Karácsonyt, az egyházi naptár szerinti december 25-én. Viszont az orosz ortodox egyházi naptár szerinti december 25. január 7-re esik a polgári naptárban. Az ok: a polgári naptár a Gergely-naptáron alapszik, s az Orosz Ortodox Egyház nem fogadta el a Gergely-naptárt.

Amikor elterjedt a XIX. századi Oroszországban nyugati importként a karácsonyfa, azt ugyanazon a napon állították fel, mint Nyugat-Európában, azaz a Gergely-naptár szerinti december 25-én, amikor Oroszországban még majdnem két hét van hátra Karácsonyig. Így a fa nem kapcsolódott össze Karácsonnyal, hanem újévi fa lett belőle.

Ennek az lett a mellékhatása, hogy a szovjet korban betiltották ugyan a Karácsonyt, de a fát nem. Nem volt értelme betiltani, hiszen vallási jelentősége nem volt, az Újév pedig a szovjet érában is hivatalos ünnep maradt.

Emlékszem, amikor a 80-as években szovjet középiskolába jártam, minden december közepén feldíszítettek egy hatalmas fenyőfát az iskola dísztermében, s az január közepéig ott állt.

A Szovjetúnió bukása után visszaállították a Karácsonyt hivatalos munkaszüneti napként, természetesen az Orosz Egyház naptára szerinti december 25-én, azaz azóta január 7. Oroszországban munkaszüneti nap. De ez ismét nem kötődik a karácsonyfához.

áasdklfjáasn 2015.12.25. 17:04:29

Baromka, ezek a Mikulás nevei, a Jézuskának kicsit még nyomozz utána.

Tényleg engednek ennyire ostoba seggfejeket írni a netre?
Megérett a világ a pusztulásra.

áasdklfjáasn 2015.12.25. 17:08:48

Egyébként azt is egy fasz volt, aki az angol fordításokat csinálta. A finn joulupukki pl. nem Christmas goat, hanem Christmas father vagy Christmas gaffer lenne, a pukki ugyanis öreg embert, apókát (is) jelent.

CoolKoon 2015.12.25. 20:57:23

@maxval bircaman BircaHang Média: "Tévedsz, semmi köze az egésznek a naptárhoz." aztán több bekezdésen keresztül tárgyalod, hogy mégiscsak a naptárral függ össze a dolog. A legtöbb ortodox egyház ugyanis az ünnepek meghatározásához még mindig a Juliánus-naptárat használja, mivel a Gergely-naptárat már csak elvből se fogadják el (ugye a szkizma miatt, meg azért, mert a Gergely-naptárat a rohattmocskosnyugati pápa találta ki). A Gergely-naptárra viszont szükség volt, mert már a középkorban nyilvánvalóvá vált, hogy a Juliánus-naptár túlságosan pontatlan (amit leginkább azon lehetett megfigyelni, hogy a téli napforduló és karácsony/újév ünnepe egyre jobban távolodott egymástól), tehát kiigazításokra szorul. Igazából mivel az ortodox egyházaknál ez a kiigazítás nem történt meg, ezért az ő karácsonyuk/újévük időpontja továbbra is távolodni fog a nyugati időponttól (na meg persze a napfordulótól is).

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.25. 21:43:24

@CoolKoon:

A naptárkérdés ennél sokkal bonyolultabb.

Egyébként a 15 kanonikus khalkedóni ortodox részegyház közül újnaptárista 9, réginaptárista pedig 6. Azaz a többség újnaptárista,

A Karácsony kérdése nem függ össze a naptárkérdéssel. Lásd a katolicizmusban Karácsony december 25-én van, a napforduló után 3 nappal.

Eleve a naptárkérdés csak a mozgó dátumú ünnepeket érinti.
süti beállítások módosítása