Ezekben az országokban kéne kevesebb gyógyszert szednünk

2016. január 31. 10:36 - Napi Csárt

Az OECD legújabb felmérése szerint elképesztő, hogy mennyi felesleges antibiotikumot szedünk. Ez azért jelentős probléma, mert a túlfogyasztás a gyógyszereknek ellenálló baktériumok kifejlődését okozzák. Ennek a problémának a kezelése viszont globális összefogást igényel, ugyanis a baktériumokat nem állítják meg a határokon felhúzott kerítések sem.

Magyarország ugyan az összehasonlításban jól áll, "csupán" 13,8 százalékkal több antibiotikumot szedünk, mint arra szükség lenne. Törökországban viszont közel másfélszer annyi gyógyszert szednek, mint a szükséges.A felsorolásból egyébként jól látszik: nincs közvetlen kapcsolat az országok fejlettsége és a túlfogyasztás között.antibioticum.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr168335468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2016.02.01. 08:37:41

A chart -- mint az az alcíméből kitűnik -- az évente ezer lakosra felírt napi dózis mennyiségét mutatja. Azt, hogy ez sok-e vagy kevés, a diagnózis és a rezisztenciaprofil ismeretében lehet meghatározni. Nekem inkább kevésnek, illetve megfelelőnek tűnik. A "több, mint szükséges lenne" fordulat vagy arra utal, hogy a bloggernek igen-igen komoly angol nyelvi szövegértési problémái vannak, hiszen az eredeti szövegben erre utaló jel nincs, vagy azt, hogy a blogger minden egyes felírt dózist fölöslegesnek tart. Persze, a mobiltelefon, az autó, az áram, a villany és a csatornázás is fölösleges valahol...
Más értelmezésben: Mo-on kb. minden 500. lakos vesz részt évente egy kb. egy hetes antibiotikumkúrán. Franciaországban minden 150. Én az utóbbit sokallanám, de azt is csak óvatosan. (Mivel gyógyítaná a t. blogger pl. a gonorrheát? Lokális ezüstnitráttal, mint dédapáink idejében?)

Croma Soma 2016.02.01. 08:55:42

Mihez képest sok a sok?

drover(fanyul társa) 2016.02.01. 10:26:00

A televíziós reklámok sulykolják az emberekbe a gyógyszerek tömését a szervezetbe. Tegnap fotel - statisztikáztam a tv előtt: 10 reklámból 7 gyógyszerekről szólt. Görcsök, fingási nehézségek, fejfájás, Epres Panniéknak elmúlt a fosása, a szert ajánlják egy másik spotban a barátaiknak is, akik szintén permanens hasmenésben szenvednek, stb. Holnap megnézem a SAT-1 meg a Deutsche Welle reklámjait, ott is szélgörcsös -e mindenki.

dukeekud 2016.02.01. 16:49:12

Az ostoba konzumidiota letforma jellemzoje ez a felesleges gyogyszerezes.
Nem megoldom a prolemamat, hanem vasarlok valami draga, divatos, meno vegyszert, es azzal megprobalom elfedni a tuneket.
Volt olyan idota ismerosom, aki harom fele kremet hasznalt, hogy megszuntesse a borszarazsagot, mikozben csak annyit kellett volna csinalnia, hogy abbahagyja a teljesen ertelmetlen , felesleges szolariumozast.
EZEK ELMEBETEGEK.
süti beállítások módosítása