TOP 10: ezek a legkevésbé korrupt országok

2016. február 15. 12:27 - Napi Csárt

A Transparency International legfrissebb tanulmánya szerint nincs teljesen korrupciómentes ország, ugyanis még a legkevésbé korrupt országokban is lehetnek kétes ügyek. De vajon hol a legkisebb a korrupció mértéke?

Nem látod a Napicsártot? Katt IDE!

A 100 pontból Dánia érte el a legtöbbet, 91 pontot, amivel elnyerte a legkevésbé korrupt ország címet. Magyarország 51 ponttal a középmezőnyben végzett, míg a felmérés szerint 8 ponttal Szomália a világ legkorruptabb országa.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr738392108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.16. 02:48:48

A korrupció a hibás állami szabályozás miatti válaszreakció a társadalom részéről. Ezért a korrupció elleni küzdelem elhibázott eszköze az újabb törvények meghozatala, tilalmak, szigorúbb állami szabályozás bevezetése. A megoldás az adott helyen az állami szerepvállalás lebontása. A korrupció mindig az állami hatalommal való kufárkodás. Állami keretszám volt a szocializmus alatt egyetemeken, az igény ezt meghaladta, tehát korrupcióval, protekcióval lehetett bekerülni. Az állami egészségügyben a szűkös kapacitás miatt kizsarolják az orvosok, ápolók a félelempénzt (szándékosan nem hálapénzt írok, mert semmi köze a hálához). A korrupciós még mindig jobb, mint a merev állami agyonszabályozás az összes kiskapu bezárásával. A korrupció lazít a túlburjánzott állami rendszereken, igaz, hogy a tehetősebbeket jobb lehetőséghez juttatja. Ezért a szegényebbek segítéséhez nem az állami szabályozást kell növelni, mert az csak a kiskapukat, korrupciót növeli, hanem az állami szerepvállalást kell csökkenteni.

Végső soron a kisebb állam, kevesebb adósarc, kisebb bürokrácia kisebb korrupciót eredményez. Ha az emberek zsebében hagyjuk a pénzt, ők eldönthetik kinek adják. Nem egy közhatalommal visszaélő tisztviselőre kell bízni a malacperselyt.

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.16. 07:24:41

@karandash:

EZ jó szöveg csak nem igaz.
Tekintve azt a tényt, hogy a legkorruptabb országok harmadik világbeliek.
Viszont van egy egyszerűbb összefüggés.

Minnél elmaradottabb az ország annál korruptabb, mert annál kiszolgáltatottabb a külföldi zsarolásnak, és tőkének.
Cégek és emberek egyaránt.
A gyenge kontrol ezekben az országokban még nagyobb korrupciót von maga után.
Persze a bürökrácia túlméretezése is hasonlóan kontraproduktív ebben igazad van, de a normalizáció, nem az állami kontroll eltörlését jelenti, mert az még szarabb.

Nem véletlen hogy a harmadik-világbeliek vannak a lista alján, és az ex-szoci országok az EU végén.

Terézágyú 2016.02.16. 07:45:40

@Ballib Cenzúrázók Réme:
"Minnél elmaradottabb az ország annál korruptabb, mert annál kiszolgáltatottabb a külföldi zsarolásnak, és tőkének."

A rohattkülföldi zsarolók!!!!
A rohattkülföldi tőke!!!!!!

Netuddki. 2016.02.16. 08:10:22

Tyúk vagy a tojás probléma. Azért korrupt egy ország mert elmaradott vagy azért elmaradott mert korrupt?
Az orbán is jobban tenné ha a saját becsülete és jó híre miatt aggódna, mint a meneküdtek és az általuk agyonköpködött EU miatt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.16. 08:21:59

Azok mondanak korruptnak,akik lefizetnek minket!:))

igazi hős 2016.02.16. 09:33:34

@________________: Aki olvasott mondjuk Mikszáthot, az sejti a választ, a többiek meg higgyenek a kormánynak.
("Orbán becsülete" ez ugye csak irónia volt?)

Netuddki. 2016.02.16. 10:33:11

@igazi hős: Szerinted?
Jókai: A Rab Ráby

Cuhavidéki 2016.02.16. 12:48:49

Még Németországban is sok a panasz a korrupcióra, pedig ők a legjobb 10.közé még éppen becsúsztak.
A családi-rokoni kapcsolat ott is édestestvére a korrupciónak.

Nepotismus (lat. nepos ‚Neffe‘ und -ismus), auch Vetternwirtschaft genannt, bezeichnet eine übermäßige Vorteilsbeschaffung durch bzw. für Familienangehörige, Familienmitglieder bzw. Verwandte.
www.zeit.de/politik/2012-11/korruption-bestechung-politik-alltag

Izo 2016.02.16. 13:12:34

@karandash: Magyarországon a magánszektor is korrupt.

Leylandi 2016.02.16. 15:04:22

@karandash: "Végső soron a kisebb állam, kevesebb adósarc, kisebb bürokrácia kisebb korrupciót eredményez."

Marhaság. Ott is lehet mindenki korrupt, ahol kevesebbszer van szüksége/alkalma rá.
Az afrikai, meg az elmaradottabb ázsiai országok többségében igen kicsi a bürokrácia meg az adó, mégis a legkorruptabb országok a világon.
A korrupció=emberi hitványság. Ott a legnagyobb, ahol legalacsonyabb az emberek erkölcsi színvonala. Ahol legtöbb a sz.r alak. Ez ilyen egyszerű, nem kell a gazdasági helyzettel, a rendszerrel, a politikával jönni.

Gandosz 2016.02.16. 16:01:56

Minden attól függ, hogyan definiálják a korrupciót. A skandinávok ezt kapcsolati tőkének hívják, azért nem annyira korruptak. Szomáliában nincs állam, ha az állam kell a korrupcióhoz, akkor az a világ legkorrupciómentesebb térsége.

2016.02.17. 04:15:00

@Gandosz: igen, nyugaton a nepotizmus, urambátyám rendszer át lett keresztelve networking, kapcsolati tőke névre, így már nem is korrupció, mert nem annak nevezik
Arab országokban meg wasta néven emlegetik és a nyugatiak szemében ez a korrupció egyik formája.

Szomáliában van állam, az al-Shabab és más fegyveres alakulatok államként funkcionálnak, minden hatalom a kezükben van.
@Leylandi: az afrikai országokban igenis hatalmas a bürokrácia a gazdaság teljesítményéhez képest, nincs magánszektor, ami az államit ellensúlyozná, a külföldi cégek megveszik az âllam védelmét kilóra, a helyi lakosnak le kell fizetnie a hivatalnokot, hisz ő a közhatalom gyakorlója, gyakorlatilag az ajándék bele van építve a rendszerbe. Ahol egy ember hivatalos pozíciója miatt hatalmat gyakorolhat egy másik felett, az az állam megjelenése. Ez a korrupció alapja. Tiszta magánviszonyokban ennek értelme sincs. Ahol hatalom van ott van korrupció. Ahol adót szednek ott lehet a gazdátlan közpénzt zabrálni. Hatalom és adó. Ez a két oka a romlásnak.

Az emberi hitványság önmagában nem elég, ha csak szarember valaki, de nem gyakorol közhatalmat, akkor magánviszonyok közt, szerződési szabadság miatt senki se fog vele szerződni, senki se lép vele üzleti kapcsolatba, kirekesztődik. De egy közhatalmat gyakorlót, rendőrt, hivatalnokot, polgármestert, állami alkalmazott orvost, tanárt, akit nem szabadon választasz, hanem közjogi jogviszonyok alapján kénytelen vagy veke kapcsolatba lépni, semmi se gátol abban, hogy korrupt legyen. Nincs kitéve a piac ítéletének, senki se szerződik vele önként, csak az állami hatalmat képviseli, azzal visszaélhet. Vissza is él.

2016.02.17. 04:20:15

@Ballib Cenzúrázók Réme: a gyenge piac, az erős állam korrumpál. Ha nincs egy embernek hatalma a másik felett, nem is élhet vissza azzal. Piaci viszonyok közt egyszerűen nem szerződsz azzal, aki baksist kér, kenőpénzt stb. A saját pénzedet oda viszed, ahol a legjobb szolgáltatást kapod. Amit az állam beszed, azt nem te költöd el, hanem egy hivatalnok. Nem szolgáltat neked, hanem kegyet gyakorol. Meg is kell vesztegetned.

Állami hatalom + adószedés, ez a kettő minden rossz forrása.

Leylandi 2016.02.17. 09:15:12

@karandash: "Piaci viszonyok közt"

Csakhogy a mai világban NINCSENEK IGAZI PIACI VISZONYOK!
A szabadversenyes kapitalizmus ugyanis megszűnt! Tudom, hogy te feltételezed, hogy a világ "szabadabb"(nak hazudott) felén van, de nincs! A pénzügyi hatalom kezében a tőkekoncentráció miatt akkora pénz van, hogy azzal megvette kilóra a jogszabály-alkotókat, akkora belépési korlátokat képeztetett, hogy körön kívülieknek a legtöbb ágazatba egyszerűen képtelenség bekerülni. Modernkori rabszolgaság ez, a világon mindenhol csökken a KKV-k aránya, az emberek sorra mennek át vállalkozóból alkalmazottba, óriási cégekhez. Ahol meg már csak oligopóliumok vannak, ott kartellezés is van, és már kész is a korrupció melegágya, ott már kenik a döntéshozókat rendesen. Még az általad istenített amerikában is minden nagyobb bizniszt panaszok és botrányok sorozata szegélyez, még az akkora bizniszekét is, mint a lopakodó vadászgépek kifejlesztése! (A Lockheed Martin egy olyan géppel nyert, amely szinte minden téren sokszorosan alulmúlta a konkurens-vesztes gépet.) Dehát amerika az erkölcseiben mindig is Európa alatt volt, a rendszer hiába ugyanaz az angolszász gyakorlatilag, mint a UK-é...

Nem, a korrupció elsősorban az emberek beállítottságán, kultúráján múlik, bármennyire is szeretnék hinni a liberálisok, hogy minden ember lelke mint a fehér hó, és csak a rendszeren, államformán múlik, bűnbe viszi-e őket vagy sem. Hát nem, az emberek igenis különbözőek, hiszen teljesen különböző kultúrákban nőnek fel, szívnak viselkedésmintákat magukba, mégha a polkorrekt-beszéd ezt tagadni is szeretné. Attól még van. Vannak eltérő kultúrák, mondhatja bárki az ellenkezőjét... És semmi sem változik attól, ha egy hadsereg "elviszi nekik a demokráciát", a saját rendszerét, és kinevezi élükre a saját hülyéjét.

Leylandi 2016.02.17. 09:30:16

@karandash: "Állami hatalom + adószedés, ez a kettő minden rossz forrása."

A te nézeted szerint nyilván csak kell egy másik kormány, nyilván lehetőleg liberális nyugati mintára (kisebb állam), és rögtön visszaszorul az adott országban a korrupció, mindenki hepi, jön a kánaán.

Az én véleményem az, hogy nem. Hiszen a liberalizmustól meg kisebb államtól OTT SE SZORULT VISSZÁBB, ahonnan ezt a mintát vennénk... sőt.
A korrupció visszaszorításához inkább először is, EGY MÁSIK NÉP KELLENE. Ha ezt a mostanit le lehetne váltani a p.csába. Mert ez mindig is korrupt volt és korrupt lesz, akár a móricz-i Rokonok, akár bármelyik újabb rendszer idején! Hiszen ezek a kormányok, hivatalnokok, tisztviselők, rendőrök, adó- és jegyellenőrök KÖZÜLÜNK VANNAK! Ezek mind mi vagyunk, a nép! És a kormányunk is olyan, amilyent választottunk és megérdemlünk! Ez csak a divatos liberális mantra, hogy válasszatok más kormányt, az majd csinál kisebb államot, és akkor majd minden más lesz... a fenét! Egykutya mind, mert a NÉP ugyanaz! Tökmindegy, melyik világhatalom tolja ránk/választatja meg velünk épp a bérenceit. A német, a szovjet és az amerikai befolyás/rendszer alatt is éppoly korrupt g.ci volt itt minden, ezt láthattuk. Persze tudják is a hatalmak... csak azért hinti mindegyik fél az igét, mert ő szeretné ennek a hasznát élvezni.
süti beállítások módosítása